Yemlik Savaşları: Akıllı Yemlik mi, Klasik Yemlik mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Doğanay Y.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Öne çıkan

Yemlik Savaşları: Akıllı Yemlik mi, Klasik Yemlik mi?

• Akıllı Yemlik

Oy: 0 0.0%
  • Diğer? ( Yoruma Gel Lütfen)

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    3

Doğanay Y.

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi

Yemlik Savaşları: Akıllı Yemlik mi, Klasik Yemlik mi? Hangisi Daha "Akıllıca"?

Kuş besleyenlerin en büyük mesaisi, kafes temizliği ve her gün yemliklerdeki kabukları üflemektir. Son yıllarda popülerliği artan "Akıllı Yemlikler" bu sorunu çözmeyi vaat etse de, geleneksel /klasik yöntemlerin de hala vazgeçilmez olduğu noktalar var.

Gemini_Generated_Image_aepq4zaepq4zaepq.webp

1. Akıllı Yemlikler: Hijyen ve Konforun Birleşimi

Akıllı yemlikler, yemin yerçekimi yardımıyla aşağı süzüldüğü ve kuşun yediği yemin kabuğunun ayrı bir bölmede toplandığı mekanizmaya sahiptir.
Avantajları:

• Kabuk Üfleme Derdine Son: En büyük artısı, boş kabukların yemlerin üzerine değil, alttaki çekmeceye düşmesidir. Böylece yemlik her zaman "dolu" görünmez, gerçekten dolu kalır.
  • Yem İsrafını Önleme: Kuşlar yem seçerken (eşelerken) yemleri etrafa saçamazlar. Bu da yem maliyetini yıllık bazda ciddi oranda düşürür.
  • Uzun Süreli Takip: Hazne kapasitesi büyük olduğu için, 1-2 günlük kısa seyahatlerde kuşun aç kalma riskini minimize eder.

Dezavantajları:
  • Tohum Sıkışması: Nemli ortamlarda veya çok yağlı tohumlarda (nijer, kenevir gibi) yem akışı tıkanabilir. Kuşun hazne dolu sanıp aslında yem akmadığı için aç kalma riski vardır.
  • Alışma Süreci: Bazı stresli kuşlar (özellikle yetişkin yabanıl kuşlar) yemliğin dar girişine girmekte zorlanabilir.
  • Genel Temizliği: Bazı şeyler otomatik gerçekleşiyor gibi düşündürse de genel temizliğini yapmak yine gerekiyor.
  • Büyük ve tüy yapısı farklı olan türlerde kullanım aksaklıkları: Tüy deformeleri olabilmektedir ve uzun soluklu kullanımlarda duruş bozuklukları gözlemlenebilir (düşük olasılık).

2. Geleneksel (Klasik) Yemlikler: Kontrol ve Alışkanlık

Standart plastik veya akrilik, üstü açık yemlik modelleridir.
Avantajları:

• Tam Kontrol: Kuşun ne kadar yediğini ve hangi tohumları seçtiğini gözle görmek çok kolaydır.
  • Güven Hissi: Kuşun kafasını bir deliğe sokmasına gerek kalmaz, yemi açıkta gördüğü için daha güvende hisseder.
  • Her Kafese Uygun: Kapı yapısı ne olursa olsun her türlü üretim kafesine kolayca takılabilir.
Dezavantajları:
  • Temizlik Zorluğu: Kabukların her gün üflenmesi gerekir; aksi halde kuş, üstteki kabuk tabakasını yem sanıp alttaki taze yeme ulaşamayabilir (gündelik miktarda ekleme yapılırsa bu durum sorun olmaktan çıkacaktır).
  • Maliyet: Kuşun yemi eşelemesi sonucu yemin %20-30'u kafes tabanına ziyan olabilir.

3. Kritik Kıyaslama Tablosu

ÖzellikAkıllı YemlikGeleneksel Yemlik
Temizlik MesaisiMinimum (Haftalık çekmece boşaltma)Maksimum (Günlük üfleme)
Yem Tasarrufu%90-95 Verimlilik%60-70 Verimlilik
Tıkanma RiskiMevcut (Takip gerektirir)Yok
FiyatOrta Segment / PahalıEkonomik

Profesyonel Görüş: Hangisini Seçmelisiniz?

Eğer tek bir kuş besliyor ve her gün onunla ilgilenmekten keyif alıyorsanız, geleneksel yemlik kontrolü elde tutmak için iyidir. Ancak;
  1. Birden fazla kuşun olduğu bir üretimhaneniz varsa,
  2. Evde toz ve kabuk istilasından biraz sıkıldıysanız,
  3. Gün içinde yoğun çalışıyor ve yemlik kontrolünü kaçırmaktan korkuyorsanız,
Kesinlikle kaliteli, akrilik bir akıllı yemlik (Örn: Dıştan takmalı çekmeceli modeller) hayat kurtarır.
Kritik Uyarı: Akıllı yemliğe geçiş yaptığınız ilk 3 gün, kuşun yem yediğinden ve haznenin tıkanmadığından emin olmak için kafes tabanını ve yemlik haznesini sık sık kontrol edin.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Akıllı yemliklerin kapasite fazla olduğu için içine dolayısıyla fazla yem konduğunda bayatlama durumu olabilir.
Klasik yemlik tercih ederim. Ayrıca çelik yem kapları da başarılı,tavsiye ediyorum.
Yem kabuğu ve tozunu arındırma konusuna gelirsek şu yöntemler denenebilir,kendim de yapıyorum bazen. Yem ile kabuklar birbirine iyice karıştığı zaman,eleğe dökülür ve önce eleme yapılır ve tozlar arındırılır, daha sonra ise elde kalan tohumlar ve kabuklardır, kabuklar da üflenerek kolayca temizlenir.
Bir diğer durum da yem kabını alttan üste doğru bir iki kez hareket ettirmek alttaki yenmemiş tohumları yukarı yüzeye çıkarır kuşlar bu yemlere kolayca ulaşır dolayısıyla. Kabuklar ise alt kısma geçer..
Birkaç tur bu şekilde uygulanabilir üfleme yapmaya gerek kalmıyor bu durumda. Zaten birkaç tur böyle yapınca yem kabında kabuk ve toz yoğun oranda kalıyor,onu da artık ya çöpe dökersiniz ya da eleyerek içinde kalan yemleri kurtarırsınız.

Çelik yemliklere gelince çelik dayanıklı bir ürün ve bulaşık makinesinde de yıkamaya uygun. Temizle açısından olsun sağlık açısından olsun kullanışlı bir yemlik.
Sadece dezavantaj şu olabilir,yaramaz bi kuşunuz varsa yem kabının içine girip debelenebilir ve yemler dışarıya saçılabilir..

Ekstra olarak şunu da eklemek isterim. Plastiklerin de sağlam ve sağlığa uygun olanları vardır,üçgen içerisinde numaralar yazar,1,5,4 gibi.
5 numara (pp) sağlıklı kabul edilir dayanıklıdır ama yine de sıcakla temas ettirmemek lazım. Sıcak suyla yıkama yapanların buna dikkat etmesi lazım,sıcak plastiğin yapısını bozabilir çünkü bu da hormonal bozukluklara yol açabilir.
Sulukta 5 numara,yemlikte çelik kap kullanmayı öneririm.

Bir de şunu düşünüyorum,sanki ağzı açık yem kaplarından yem yerken daha rahat özgür hissediyorlar gibi geliyor bana. Çelik yemlikler klasik yemlikler gibi kapaklı değil üstü açık.

🧐

Bence ikisi de hocam hem akıllı yemliklerim hem çelik yemliklerim var. 1 tane akıllı 2 tane çelik yemlik her 2 kafesimde de var. Çeliğin 1 tanesinde kum var diğerinde yem var. Çocuğumun birisi akıllı yemliği usülüne uygun kullanıyor. Kabuklar dökülüyor aşağıya. Ama diğer çocuğum eşeliyor heralde 😂 onun akıllı yemliğinin haznesini yine üflemek zorunda kalıyorum 😂

Akıllı yemlik aldım. Yem yeme kısmı çok dardı ordaki çektiği genişleterek kırdım ama bu sefer de dendiği gibi eşeleyerek tüm yemi indiriyorlar. Yem kısmı bir tık daha geniş yemlik lazım.

Ama satılan akıllı yemlik lerin yeme kısmı çok dar kafası sığmıyor yan yan yemeye çalışıyor kuşı zayıflatır.
Yani diyeceğim o ki yem yeme kısmı orta seviye akıllı yemlik olursa çok kullanışlı.

Akıllı yemlik aldım. Yem yeme kısmı çok dardı ordaki çektiği genişleterek kırdım ama bu sefer de dendiği gibi eşeleyerek tüm yemi indiriyorlar. Yem kısmı bir tık daha geniş yemlik lazım.

Ama satılan akıllı yemlik lerin yeme kısmı çok dar kafası sığmıyor yan yan yemeye çalışıyor kuşı zayıflatır.
Yani diyeceğim o ki yem yeme kısmı orta seviye akıllı yemlik olursa çok kullanışlı.
yerli üreticiler farklı kalıplarda akıllı yemlikler üretiyor. Ancak fiyat performans ürünleri değiller doğrusu.

Geri