Yeni sultan papağanım

Aleyna A

iyikus.com Üyesi
@Doğanay Y. Merhabalar. Yeni bir kuşum var sanırım 2 aylık. Cinsiyetini bilmemekle beraber erkek olarak tahmin ediyoruz. Bize veren kişi normalde yavruları alıştırıp veriyormuş ancak yeni aileye alışmaları zor oluyor diye bu seferki yavrularla çok ilgilenmedik. 1 hasta kuş vardı onunla ilgilendik sadece dedi. Yani el alışkanlığı falan yoktu. 1 hfta evde sabit bi yerde kalsın salmayın dediler. Petshopa gidip sorduğumda da eliniz kafeste olsun elinize alışsın dedler ama nasıl alıştırıcam bilmiyorum. Yemek uzattığımda elime gelmiyor. Çok nadir parmağıma alabiliyorum.
Ancak kafes kapısını açtığımda kafesten çıkıp tırmanarak kafesin üstğne çıkıyor ve uçmuyor.
Evi tanımaya çalışmıyor. Biraz aceleciyim sanırım ama nasıl alıştırabilirim.
Cinsiyet ile ilgili yorum yaparsanız da sevinirim.

Ekli dosyalar

• IMG_20220817_133954.jpg
    IMG_20220817_133954.jpg
    1.4 MB · Görüntüleme: 6
  • IMG_20220817_132632.jpg
    IMG_20220817_132632.jpg
    1.1 MB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:
Merhabalar. Yeni bir kuşum var sanırım 2 aylık. Cinsiyetini bilmemekle beraber erkek olarak tahmin ediyoruz. Bize veren kişi normalde yavruları alıştırıp veriyormuş ancak yeni aileye alışmaları zor oluyor diye bu seferki yavrularla çok ilgilenmedik. 1 hasta kuş vardı onunla ilgilendik sadece dedi. Yani el alışkanlığı falan yoktu. 1 hfta evde sabit bi yerde kalsın salmayın dediler. Petshopa gidip sorduğumda da eliniz kafeste olsun elinize alışsın dedler ama nasıl alıştırıcam bilmiyorum. Yemek uzattığımda elime gelmiyor. Çok nadir parmağıma alabiliyorum.
Ancak kafes kapısını açtığımda kafesten çıkıp tırmanarak kafesin üstğne çıkıyor ve uçmuyor.
Evi tanımaya çalışmıyor. Biraz aceleciyim sanırım ama nasıl alıştırabilirim.
Ayrıca korkuyor. Biri kafese yaklaştığında en uzak köşeye gidiyor. Kafesin yanında biri varsa kafesten çıkmıyor. Elimi kafese soktuğumda en uzak köşede duruyor. Ben parmağımı karnının altına koyduğumda binmek zorunda kalıyor

bu süreç tir denildiği gibi 2 aylık ise sabır gösterin kusu asla tuğla tutar gibi tutmayın korkutmadan sıkmadan yavasca alın kafasını severek sakinlestirin ama ilk 5-6 gün kusa karısmayin ortamı etrafı kafesi tanısın sonra sına öyle bakın

bu süreç tir denildiği gibi 2 aylık ise sabır gösterin kusu asla tuğla tutar gibi tutmayın korkutmadan sıkmadan yavasca alın kafasını severek sakinlestirin ama ilk 5-6 gün kusa karısmayin ortamı etrafı kafesi tanısın sonra sına öyle bakın
İzindeyim ve işe başlıcam o yğzden biraz aceleci davrandım sanırım. Kafesin içinde sadece parmağımı uzatıyorum dışındayken sadece tutup kafese koyuyorum kafasını sevince çokta sakinleşmiyor :)

Kısığa yakın bir ses tonuyla yavaş hareketlerle yaklaşmanız lazım. Çok hareketli bir konumdaysa kafes yerinin daha sakin bir köşeye alınması gerekir. En azından bu aşamalarda.
Kafese elinizi sokmadan önce onu tanıması gerekiyor. Bir süre kafes dışında elinizi korkmayacak şekilde ağır hareketlerle tanıtmanız ve ertesi zamanlarda kafes içi yönteme geçmelisiniz. Gerekirse saatleri bulan beklemeler yapmalı ve onu ürkütmeden ikna etmelisiniz. Çok stres olursa eğitime biraz ara vermelisiniz. Kafes dışında şu aşamada kaçacağı için perde arkası yöntemini uygulayabilirsiniz. Kaçacak alanı olmadığı için perde arkasında parmağınızdan inmeyecektir ve bu aralıkta korkusu azalacaktır. Bunu bir kaç gün tekrar edebilirsiniz.

Kısığa yakın bir ses tonuyla yavaş hareketlerle yaklaşmanız lazım. Çok hareketli bir konumdaysa kafes yerinin daha sakin bir köşeye alınması gerekir. En azından bu aşamalarda.
Kafese elinizi sokmadan önce onu tanıması gerekiyor. Bir süre kafes dışında elinizi korkmayacak şekilde ağır hareketlerle tanıtmanız ve ertesi zamanlarda kafes içi yönteme geçmelisiniz. Gerekirse saatleri bulan beklemeler yapmalı ve onu ürkütmeden ikna etmelisiniz. Çok stres olursa eğitime biraz ara vermelisiniz. Kafes dışında şu aşamada kaçacağı için perde arkası yöntemini uygulayabilirsiniz. Kaçacak alanı olmadığı için perde arkasında parmağınızdan inmeyecektir ve bu aralıkta korkusu azalacaktır. Bunu bir kaç gün tekrar edebilirsiniz.
Çok teşekkür ederim. Kapısını açtığımda kafesin üstünden ayrılmıyor uçmuyor asla. Bende parmağıma alıyorum. Kafesten 5 santim uzaklaşınca geri kafese dönüyor. :D birde kafese girip yemek yemek aklına gelmiyor. Acıkıyor. Elime dal darı alıp uzatıyorum. Önce kızıyor gagalıyor ama sonra küçük küçük yaklaşıp yiyor :) cinsiyet ile ilgili bi fikriniz var mı?

Ben şunu farkettim, YouTube dan vs sultan papağanı sesi açınca cevap vermiyor. Dinliyor. Ama kuşu aldığım evde benimki dışında 3 sultan papağanı ve 1 muhabbet kuşu vardı. O ortamda bir video çekmiştim. O videoyu açınca arkadan kuş sesleri geliyor ve benimki ötmeye başlıyor. Özlüyor sanırım.

Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim. Kapısını açtığımda kafesin üstünden ayrılmıyor uçmuyor asla. Bende parmağıma alıyorum. Kafesten 5 santim uzaklaşınca geri kafese dönüyor. :D birde kafese girip yemek yemek aklına gelmiyor. Acıkıyor. Elime dal darı alıp uzatıyorum. Önce kızıyor gagalıyor ama sonra küçük küçük yaklaşıp yiyor :) cinsiyet ile ilgili bi fikriniz var mı?

Ben şunu farkettim, YouTube dan vs sultan papağanı sesi açınca cevap vermiyor. Dinliyor. Ama kuşu aldığım evde benimki dışında 3 sultan papağanı ve 1 muhabbet kuşu vardı. O ortamda bir video çekmiştim. O videoyu açınca arkadan kuş sesleri geliyor ve benimki ötmeye başlıyor. Özlüyor sanırım.
cinsiyet yorumu için çok erken maalesef :( 6. ayına doğru anlaşılabilir ortalama.

Bana göre dişi görünümlü bir kuş. Ancak en doğru tespit şu aşamada veterinerlerde yapılan dna testleriyle mümkün.

Arada gagalanarak tehdit edilsemde elimle besleyebiliyorum :)

Ekli dosyalar

• Screenshot_2022-08-19-15-04-45-217_com.miui.videoplayer.jpg
    Screenshot_2022-08-19-15-04-45-217_com.miui.videoplayer.jpg
    676.4 KB · Görüntüleme: 5
Son düzenleme:
Geri