Yumurtadan Erken Çıkan veya Besin Kesesiyle Doğan Kuşlara Müdahale

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Doğanay Y.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Öne çıkan
Kullanıcı Değerlendirmesi
5.00 yıldız

Doğanay Y.

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi

Yumurtadan Erken Çıkan veya Besin Kesesiyle Çıkan Kuşlara Müdahale​

Kuş üretiminde karşılaşılan bu durum genellikle "absorbe edilmemiş sarı kesesi" olarak adlandırılır. Yavru kuş yumurtadan vaktinden önce çıktığında, kuluçka sürecindeki nem/sıcaklık dengesizlikleri nedeniyle veya bir talihsizlik sonucu (genelde sabırsız üreticiler sesi duyunca dayanamıyor) besin kesesini vücuduna çekemediğinde ortaya çıkar.
Ekran görüntüsü 2026-04-25 164839.webp

Son zamanlarda özellikle facebook ve benzeri platformlarda bu gibi durumlarla karşılaşanların şeker serpiştirdiğini ve çözüm elde ettiklerini belirtmişler. Bir çok canlı kurtarıldığı bilgisi verildiğinden paylaşma gereği duydum. Sebebim ise bu durumda yumurtadan çıkan kuşların maalesef bir kaç dk içinde kaybettiğimizden.

Şeker (veya şekerli su) uygulaması yetiştiriciler arasında yaygın bir "ilk yardım" yöntemi olsa da, işleyişi ve riskleri konusunda biraz araştırma yaptım.

Şeker Uygulaması Nasıl Çalışır?​

Buradaki temel mantık osmozdur. Şeker (genellikle pudra şekeri veya yoğun şekerli su solüsyonu), kesedeki fazla sıvıyı dışarı çekerek kesenin büzülmesine ve küçülmesine yardımcı olabilir. Bu sayede kese ağırlaşmaz, kuruması hızlanır ve enfeksiyon riski bir miktar azalabilir.

Uygulama Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler​

Bu yöntem bir mucize olmasa da, doğru adımlarla yavrunun hayata tutunma şansı artırılabilir:
  1. Hijyen En Önemli Kuraldır: Kese doğrudan vücut içine açılan bir yoldur. Şeker uygularken ellerin ve ortamın tamamen steril olması gerekir. Aksi takdirde "omfalit" denilen göbek iltihabı yalanır ve bu durum genellikle yavrunun kaybıyla sonuçlanır.
  2. Nem ve Sıcaklık: Yavruyu nemli ve sıcak bir ortamda tutmak hayati önem taşır. Kese kuruyup düşene kadar yavrunun talaş veya kaba materyallerle temas etmemesi, bunun yerine steril bir gazlı bez veya kağıt havlu üzerinde tutulması daha sağlıklıdır. Sıcaklık: Yavruyu yaklaşık 37°C civarında sabit bir sıcaklıkta tutun.
  3. Müdahale Etmeyin: Keseyi asla sıkmayın, patlatmayın veya koparmaya çalışmayın. Şekerin keseyi doğal yollarla kurutmasını bekleyin.
  4. Alternatifler: Bazı üreticiler şeker yerine çok hafif bir şekilde batikon (iyotlu solüsyon) kullanarak bölgeyi sterilize etmeyi ve kurutmayı tercih ederler. Ancak kuşlar çok hassas olduğu için dozaj kritik bir konudur.

Kesin Çözüm Mü?​

Maalesef her zaman değil. Kesenin içindeki damarlar doğrudan yavrunun sindirim sistemine bağlıdır. Eğer kese çok büyükse veya içeride ciddi bir damar hasarı varsa, şeker uygulaması sadece dışsal bir yardım sağlar. Yavrunun kendi bağışıklık sistemi ve keseyi emme hızı asıl belirleyici faktördür.

Alternatif: Terramycin (Göz Merhemi)​

Birçok profesyonel üretici, şeker yerine veya şeker uygulamasından bir süre sonra Terramycin (göz merhemi olan formu) kullanmayı tercih eder.
  • Bu merhem hem bölgeyi yumuşak tutarak çatlamayı önler (nemin görevini üstlenir kısacası) hem de bir antibiyotik bariyeri oluşturur.
  • Şeker keseyi kuruturken, merhem enfeksiyonu engeller.

Beslemeyi Erteleyin​

Kese tamamen emilmeden veya vücuda çekilmeden yavruyu elle beslemeye (kursaktan mama vermeye) çalışmayın. Yavru zaten şu anda o kesedeki besinle yaşıyor. Kursağı doldurmak, vücudun önceliğini sindirime vermesine neden olup kesenin emilimini yavaşlatabilir.

Kuş üretiminde bu tür durumlar sabrı ve dikkati en çok zorlayan anlardır. Doğanın bu hassas dengesinde her şeyin yolunda gitmesi, emeğinizin karşılığını sağlıklı ve cıvıl cıvıl yavrularla almanız en büyük arzum.
Üretimhanenizde kuluçka dengelerinin şaşmadığı, her yumurtanın vaktinde ve sağlıkla çatladığı, kayıpsız ve bereketli bir sezon geçirmenizi dilerim. Emek verdiğiniz tüm canların kanat sesleri daim olsun.

Böyle bir durumla karşılaşma ihtimalim şuan için milyonda bir bile değil ama bilgilenmek için soruyorum.Bu durumdaki kuş annesiyle birlikte yuvalıkta kalsa anne beslemeye çalışır mı?Ya da ne yapar merak ettim.
9-10 yaşlarımda ağaçtan düşen yavru kuş bu şekildeydi.Çocuk aklımızla evden pamuk getirip pamuğa sardık ve bir kaç damla süt ve su içirdik.Maalesef 2-3 saat sonra da ölmüştü.

Genelde anne altında yaşayamıyor. Ayrılması gerekiyor en azından tehlikeli anını bitirene kadar. Bu yöntem küçükte olsa bir ihtimal yaşama tutunmasını sağlayabilir. Anne altında kaldığında ne yazık ki şansı olmuyor. Besin kaynağı olduğu için bu kese beslenmesi gerekmez çekene kadar. Zaten yeni çıkan bebekleri genelde ebeveynler hemen beslemezler.

Geri