2. Kulucka/ilk yavrumuz yumurtadan cikti

Bluefish

Forum Sakini
Arkadaslar merhaba,
Ikinci kuluckamizda dun yumurta kontrolu yaptiktan sonra dolu oldugunu dusundugumuz 4 yumurtayi yuvaliga geri koyup bos oldugundan emin oldugum 2 yumurtayi almistim. Daha once de 1 yumurtayi kafes zeminine yapmisti.
Bu yumurtalardan biri bugun catladi. Yavru cikti.
Surekli bir inleme feryat halinde. ?
O kadar ufak ki agzi neresi gorme sansimiz olmadi. Disi surekli ustunde ve arada kucuk gaga hareketleri ile ustune vuruyor. Bu vurma mi yem verme mi anlayamadik.
Yavruyu besledigini kursak kontrolu yapmadan nasil anlayabiliriz?
Neleri gozlemlemek gerekli?
Bu surecte nelere dikkat etmeliyiz?
Yem, takviye, vitamin?

Tecrubeli arkadaslardan yardim ve bilgi rica edecegim.
Tesekkurler.

Not: @Doğanay Y. Ustadim butun tavsiyeleriniz icin tekrar tekrar tesekkurler.

Arkadaslar merhaba,
Ikinci kuluckamizda dun yumurta kontrolu yaptiktan sonra dolu oldugunu dusundugumuz 4 yumurtayi yuvaliga geri koyup bos oldugundan emin oldugum 2 yumurtayi almistim. Daha once de 1 yumurtayi kafes zeminine yapmisti.
Bu yumurtalardan biri bugun catladi. Yavru cikti.
Surekli bir inleme feryat halinde. ?
O kadar ufak ki agzi neresi gorme sansimiz olmadi. Disi surekli ustunde ve arada kucuk gaga hareketleri ile ustune vuruyor. Bu vurma mi yem verme mi anlayamadik.
Yavruyu besledigini kursak kontrolu yapmadan nasil anlayabiliriz?
Neleri gozlemlemek gerekli?
Bu surecte nelere dikkat etmeliyiz?
Yem, takviye, vitamin?

Tecrubeli arkadaslardan yardim ve bilgi rica edecegim.
Tesekkurler.

Not: @Doğanay Y. Ustadim butun tavsiyeleriniz icin tekrar tekrar tesekkurler.
Yavrunuz hayırlı olsun.
Kursak kısmı şişkin ve sarı olursa besleniyor demektir.

Yavrunuz hayırlı olsun.
Kursak kısmı şişkin ve sarı olursa besleniyor demektir.
Tesekkurler. Evet biliyorum ama iste anne surekli ustunde arada kalkinca bakayim diyorum isik hiziyla yuvaliga ucup hemen tekrar kapatip yatiyor yavrunun ve diger yumurtalarin ustune gorme sansim olmadi. (Babadan yedigimiz azar cabasi ?)
O yuzden sordum zaten kursak kontrolu yapamadan nasil gozlemleyebirim diye.

Gözünüz aydın. Bebek kontrolünde bu 30 gün boyunca günde 2 kez mutlaka kontrol edilmeli bebek. Öncelikle kursak ki beslediğinde kursak bölgesi hafif sarımsı besin oluyor. Bu değişik zamanlarda az/çok olabilir, büyüdükçe daha da fazla besliyorlar ve orası genişliyor.
İkinci kontrol ise popo bölgesine dışkı yapışma sorunu. Genelle anne baba temizliyor olsa da bazen dışkı yapışıyor. Bunun kontrolünü de sağlarsanız bebeklik bir durum kalmıyor :)

Beslenme konusunda ise mutlaka probiyotik kullanımı arttırılmalıdır. Haftada 3 kez mama verilebilir ancak ek takviyeler eklenmemesi daha sağlıklı olur (probiyotik hariç). Mümkün mertebe az kızıştırıcı ürünler verilmeli. Bunun haricinde beslenme düzeninizi değiştirmeyiniz. Haftada 1 kez vitamin veriliyorsa öyle kalmalı.

**Yuva kapağını açmadan biraz tıngırdatırsanız dişi kuş çıkacaktır. O esnada kontrolü kolay olur ama kısa tutunuz. Bazı dişiler rahatsız olabiliyor.

Gözünüz aydın. Bebek kontrolünde bu 30 gün boyunca günde 2 kez mutlaka kontrol edilmeli bebek. Öncelikle kursak ki beslediğinde kursak bölgesi hafif sarımsı besin oluyor. Bu değişik zamanlarda az/çok olabilir, büyüdükçe daha da fazla besliyorlar ve orası genişliyor.
İkinci kontrol ise popo bölgesine dışkı yapışma sorunu. Genelle anne baba temizliyor olsa da bazen dışkı yapışıyor. Bunun kontrolünü de sağlarsanız bebeklik bir durum kalmıyor :)

Beslenme konusunda ise mutlaka probiyotik kullanımı arttırılmalıdır. Haftada 3 kez mama verilebilir ancak ek takviyeler eklenmemesi daha sağlıklı olur (probiyotik hariç). Mümkün mertebe az kızıştırıcı ürünler verilmeli. Bunun haricinde beslenme düzeninizi değiştirmeyiniz. Haftada 1 kez vitamin veriliyorsa öyle kalmalı.

**Yuva kapağını açmadan biraz tıngırdatırsanız dişi kuş çıkacaktır. O esnada kontrolü kolay olur ama kısa tutunuz. Bazı dişiler rahatsız olabiliyor.
Cok tesekkur ederim Doganay Bey.
El birligi ile yavrulattik ?
Dogru mu anladim o zaman;
-Simdulik tek yavru oldugu icin gun asiri mama (ben haslanmis yurmuta mamasi vericem)
-mamaya nekton msa ve entrobac eklenebilir
(1 haslanmis yumurta, irmik/galeta unu/misir unu ve az havuc ile yapilan mama icin entrobac ne kadar olmali? Yine cay kasigi ucu ile mi yoksa haftada iki-uc kez sudan vermeye devam mi edeyim?
-bunun haricinde yem ile beslenip yavruya onu kusacaklar.
-ben eve geldigimde saat 7 idi. Yavru otuyordu ciglik ciglika. Nerrdeyse 5 saat gecti. Hala ayni tempo otuyor. Normal mi bu kadar bagirmasi?

Bi de normalde aksam 8 gibi isiklarini sonduruyordum. Gece karanlikta besleyebilirler mi? Yoksa isiklar acik kalsin mi?
Tekrar tesekkurler.

-Entrobac yanlış kullanıyormuşsunuz. Biraz daha fazla kullanılmalı kendi önerisine göre. 0,3-4 g kullanılmalı suda da mamada da. Mama da daha uygun olur ama. Hemen hemen çay kaşığının tepeleme yapmadan yarısı kadar gibi bir oran.
Eğer beslemiyorlarsa daha çok ötüyorlar. Bir kontrol gerekebilir bazen köşeye atabiliyorlar, dövebiliyorlar :(

-Entrobac yanlış kullanıyormuşsunuz. Biraz daha fazla kullanılmalı kendi önerisine göre. 0,3-4 g kullanılmalı suda da mamada da. Mama da daha uygun olur ama. Hemen hemen çay kaşığının tepeleme yapmadan yarısı kadar gibi bir oran.
Eğer beslemiyorlarsa daha çok ötüyorlar. Bir kontrol gerekebilir bazen köşeye atabiliyorlar, dövebiliyorlar :(
Doganay Bey dun en erken oglen saatlerine dogru dogmus olabilir. Anne beslemezse ne kadar dayanabilir? Simdi isyerini babama birakip eve geciyorum aklim orada kaldi.

1 gün civarı dayanabiliyorlar beslenmemisse
Ilk kez anne kus izin verdi biraz gormeme. Bu kursak denilen boynun hemen altinda olan kese ici bos gibi. Sarilik cok hafif var icinde daha cok sarilik demeyim beyazlik. sanki o kesecigin ic ceperine sivanmis gibi yani icindeki sivi cekilmis yapisanlar kalmis gibi. Ama yavrunun otmesi kesilmis. Ayaga kalkar gibi yapti 3-5 tuyunu gordum ? hemen geri dustu kafasi. O kese tamamen sari olmali sanirim?
Bi de kusura bakmayin bisey daha sorucam eger elle beslemek gerekirse bunu anne gormeden yapmamiz lazim degil mi?
Tekrar tesekkurler.

Tam beslendiğinde evet sarımsı bir kursak sütü olmalı. Ancak dediğim gibi her an tam dolu olmaz. Ara ara besleme yaparlar. Gerektiğinde yavru minik inlememsi bir sesle talep edecektir.
Bazı kuşlar hiç umursamıyor bebekleriyle yakından ilgilenmeyle ancak biraz riskli olabiliyor. Görmese daha uygun olur. Yuva kapağı açık kalsın mutlaka besleme esnasında. Genelde açık kaldığında yuva kapısı girme eğiliminde olmuyorlar

Tam beslendiğinde evet sarımsı bir kursak sütü olmalı. Ancak dediğim gibi her an tam dolu olmaz. Ara ara besleme yaparlar. Gerektiğinde yavru minik inlememsi bir sesle talep edecektir.
Bazı kuşlar hiç umursamıyor bebekleriyle yakından ilgilenmeyle ancak biraz riskli olabiliyor. Görmese daha uygun olur. Yuva kapağı açık kalsın mutlaka besleme esnasında. Genelde açık kaldığında yuva kapısı girme eğiliminde olmuyorlar
Az once tekrar baktigimda o bos olan kese biraz/baya dolu idi beyaz/sari bir renk ile. Dun oglen dogdugunu dusunursek zaten beslemese yasamazdi diye dusunuyorum siz 1 gun kadar dayaniyorlar dediginiz icin? Yavru hareketli ve arada ufak ufak inliyor.
Suan icin krizi atlattik diye umud ediyorum.
?
Sagolun ?

Süper, sevindim. Sağlıcakla büyür inşallah. Yem kabuklarını üflemeyi ve düzenli yem takviyesi + su değiştirmeyi unutmayınız. Hızlı su tüketirler bu süreçte

Su uyariniz icin sagolun. Ben gunluk su ziyan olmasin diye suluklara yarim su koyuyordum. Siz yazinca kontrol ettim neredeyse dibine inmis. Tam dolu koydum. Sagolun

Son durumumuz bu.
Deli kadin ve cocuklari.?
Umarim besliyordur ve buyutebilir.
Tahminimce bir veya 2 yumurta daha catlayacak.

Ekli dosyalar

• 20220215_192514.jpg
    20220215_192514.jpg
    1.1 MB · Görüntüleme: 7
Size sinirli bakıyor anne :D
Çok çok az varsa talaş ekleyiniz.
Iki gundur ng belgesellerinde citadan yavrusu ve kendink kacirmaya calisan anne/ceylan ve aslan gibiyiz.
Ozellikle baktim anne kafesin icinde olsa bile benim odaya girdigimi gorur gormez yuvaya ucuyor. ?
Talas var. Ama;
Forumda guzel bi konu vardi simdi baktim bulamadim kulucka ve yavrularin cikmaya basladigi donem gun gun yuva nasil olmali onu anlatan. Orada da gordum fakat soyle ustadim;
Bizim anne yuvaligin icinde gr talas kalmadan yumurta yapmadi iki kuluckada da.
Zaten gorundugu uzere icerisi bal dok yala. ?
Biraz daha bekliyim su iki yumurta daha catlayacaksa oyle ekleyeyim talas dedim?
Sorun olur mu?
Selamlar

sorun olmaz ancak bebeğin pisliği azıcık üzerine yapışabilir.
bu konumu diyor olabilir misiniz*

sorun olmaz ancak bebeğin pisliği azıcık üzerine yapışabilir.
bu konumu diyor olabilir misiniz*
Bu konuda bazı tavsiyelerimi paylaşmak için bu yazıyı kaleme almaya karar verdim. Umarım faydalı olur.

Yuvalık içinde yavruların yumurtalarından çıkmaya başlaması ile normal şartlar altında ebeveynlerin yavru besleme telaşı ve trafiği başlar. Yavruların sayısına ve büyümesine bağlı olarak bir süre sonra dışkılar follukta ağır koku yapmaya ve hijyen bozulmaya başlar. Follukta / Yuvalıkta hangi evrede nasıl temizlik yapılması uygun olur konusunu şu şekilde ele alabiliriz ;

Yuvalık : Kuluçkanın gerçekleştiği kapalı alan
Folluk : Yumurta ve yavruların içinde olduğu dibi çukur kap veya zemindir

Tüm işlemleri yaparken pudrasız eldiven kullanmanızı öneririm. Eldiven yoksa elleriniz yıkanmış ve temiz olmalıdır.

1. Yumurtalar ve yavruların bir arada olduğu evre:
Bu dönemde temizlik yapmak yerine kuruyan dışkılar ve gereksiz çöpler alınıp atılabilir. Folluk temizliği yapılması anne kuşu rahatsız eder. Sadece belki azarcık taban malzemesi (ne kullanıyorsanız) ilave edilip yavru konforu (ısı muhafazası) ve yumurtaların emniyeti (çarpışıp kırılmalarını önleme) sağlanabilir.

Ekli dosyayı görüntüle 12022
2. Tüm yavruların yumurtalardan çıktığı ilk evre:
Ortamda ebeveynlere ait istenmeyen kurumuş dışkılar, mama artıkları ve bolca tüy olabilir. Bunlar tekrar elle temizlenir ve yavruların altındaki taban malzemesi biraz artırılabilir. Bunu kontrollü azar azar yapmak gerekir. Yine etraflı temizlik yapılması bu evrede çok uygun olmayabilir.

ANCAK kuşlarınızı iyi tanıyorsanız ve rahatsız olmayacaklarını biliyorsanız en son yumurtadan çıkan bebiş 3-4 günlük olduktan sonra yavrulara temiz bir ortam sunmak adına :
  • Yuvalıktan kirli folluğu çıkarıp yuvalık içini hafifçe silin veya toz çıkarmadan süpürüp, bitlenmeye karşı tedbirlerinizi tazeleyin,
  • Yedek temiz bir folluk içine taban malzemesi koyup tüm yavruları bu folluğa aktarın,
  • Bu işi yerde veya masa üzerinde dikkatlice yapın (elinizden yavru düşürme ihtimaline karşı)
  • Bu işlemi en son yavru 7-8 günlük olana kadar haftada bir yada ihtiyaç gördükçe yineleyin.
  • Ne kadar çok yavru var ise o kadar çok kirlenme olur o yüzden her folluğa özel takip yapılması gerekir
3. Yavruların çoğunun gözlerinin açıldığı evre:
Yavrular büyümeye ve bolca dışkılamaya başlarlar. Bu evreye ulaştığınızı follukta kokular başladığında anlarsınız. Bu evrede en geç dört günde bir yeni folluk ve komple temiz miktarı artırılmış taban malzemesine yavrularınızı taşımanız gerekir. Yoksa hem koku dayanılmaz hem de hijyen açısından yavrulara zararı olur. Yavrular yürüyüp tırmanmaya başladığından usulün şöyle olması uygun olur:
Ekli dosyayı görüntüle 12023
  • Kirli folluktaki tüm yavruları temiz bir kaba / kutuya taşıyın
  • Yavruları tek tek elinize aldığınızdan emin olun. Ayaklarından birbirini tutan başka yavrular da istemeden gelebilir ve boşlukta kalan yavru yere düşebilir,
  • Yuvalıktan kirli folluğu çıkarıp yuvalık içini hafifçe silin veya toz çıkarmadan süpürüp, bitlenmeye karşı tedbirlerinizi tazeleyin,
  • Yedek temiz folluk içine temiz taban malzemesi koyup yuvalığa yerleştirin,
  • Kutuda / kapta topladığınız yavruları iyice kontrol edin çünkü kirli follukta ayaklarına, bileziklerine, tırnaklarına, dirseklerine ve popolarına dışkılar bulaşmış olabilir, bunları elinizle hafifçe, ılık suya bez bandırarak nazikçe temizleyin, kurulayın ve yavruyu temiz folluğa geri bırakın
  • Temizlik için su dışında hiç bir şey kullanmayın
  • Bu noktadan itibaren sadece folluk / yuvalık temizliği değil yavruların da temizlenmesi gerekmektedir ***
  • Temizlenmeyen yavru dışkısını yer veya kemirmeye başlar, yüzüne gözüne bulaştırır ***
  • Bu dönem en kirli ve en balçık gibi "yuva" gördüğünüz dönemdir çünkü dışkılar sulu, bol ve sıkça yapıldığından yavrular adeta çamur gibi zemin içinde dolaşırlar
  • Bu dönemde üç günde bir bu temizlik komple baştan yapılmalıdır
4. Yavruların tüylendiği ve yeme düşme öncesi evre :
Yavrular sürekli tabanı eşelediğinden ve pek sabit durmadığından yaptıklara dışkılar 3ncü evre kadar ayaklarına bulaşmayabilir ancak yine de özellikle bileziklerine ve tırnaklarına bulaşma olur. Bu evre de aynı 3ncü evre gibi değerlendirilerek sık sık temizlik yapılması uygun olur. Aynı usuller takip edilirse çok hareketli olan yavruların folluk altına düşmesi ve sıkışması hatta orada unutulmalarının, yaralanma ve ölümlü kazaların önüne geçilmiş olur.

Ekli dosyayı görüntüle 12021Yavrular temiz folluklara yerleştirilip yuvalarına konduktan sonra kirli folluklar ile uğraşılması uygun olacaktır.

Kirli follukların spatula benzeri bir sert cisim ile kazınmasını gerektirecek kadar taban malzemesinde sertleşme olmuşsa temizlik işlemi için çok beklemişsiniz demektir. Dışkılar ve idrar zeminde sert tabaka oluşturacak kadar beklenmemelidir.

Şayet yoğun kirlenme oldu ise:
  • Folluk zeminine yapışan parçaları kazıyın
  • Folluk içini ve kenarlarını sabunlu su ile yıkayın
  • İyice durulayın
  • Dezenfekteli suda (Virkon-S gib) en az 2 saat bekletin yada spreyleyin
  • Durulayıp iyice kurutun
  • Temizliği yedek temiz folluklar kullanmak sureti ile sürdürün
  • İdealde kazımaya ihtiyaç duymadan yukarıdaki maddeler uygulanabilmelidir
  • Folluk içindeki kirli taban malzemesi altında temiz görünümlü olan bir bölüm olsa da mutlaka çöpe dökülmeli tekrar kullanılmamalıdır.
*** Tek folluk ile yavruları dışarı alıp onları bir yerde bekleterek folluk temizlemek hem yavruların üşüyüp hastalanmasına hem de ebeveynlerin huysuzlanmasına sebep olacaktır. Ayrıca telaşla ıslak folluğa yavruları koymak bit oluşmasına ve yavruların hastalanmasına davetiye çıkarabilir. Temizlik için her zaman yedek folluk kullanılması önemle tavsiye olunur.
Bu konu

3. Yumurtamizda dun gece catlamis.
Ilk yuvalik temizligini dun yaptim. Omrumden omur gitti. Disinin cigliklari ve cirpinmasi hala aklimda. Haftaya nasil tekrar temizlik yapicam bilmiyorum ?
Sormak istedigim kristal yemlikte duran her zaman severek yedikleri yeme karsi ilgi sanki biraz azalmis gibiydi. Dun dal dari verdim silip supurduler.
Sabah cikarken de az miktar yulafi askili yemlik ile koydum. Bu surecte gun asiri yumurta mamasinin yani sira aspur yulaf ve dariyi sirasiyla azar azar vermek gerekir mi?
(Yem karisimimda hic yulaf yok)
Yoksa mecbur kalip her zaman yedigi yeme mi yonlendireyim? O surede yavrularin bakimi eksik kalir mi?
Bir diger sormak istedigim sey b vitamin her yumurta mamasinda mi15 damla olacak sekilde eklenecek?
Bilgili arkadaslardan yardim rica edecegim.
Tesekkurler.

Ben normal yediklere yeme karıştırıyorum aspur ve yulafı önce onları seçip yiyorlar sonra diğer tohumları
Dun yemlikleri degistirirken baktim secme degil de yememislerdi. Her tohumdan vardi icinde. (Aspur %30 civari)
O yuzden sormak istedim.
Bi de ilk kuluckamiz ile bu kulucka arasinda acaip tuy sorunlariyla ugrastik.
Versele laga almistim. Ondan olabilecegini dusundum. Belki de degildi. Ama %8 yulaf varmis icinde.

Geri