Doğaner B.

Selamlar, 12.09.2024 akşamı yakışıklı bir forpus sahiplendim. İstanbul çekmeköyden, kartal a kutu içinde seyahat sonrası yeni yuvasına geldi. Evde yapılan kura sonucu ismi Rıfkı oldu:). yuva düzeni fotoğraftaki gibi.
2 gün kafese yaklaşmadan eve alışmasını bekledik. gündüzleri evde kimse olmuyor, bu düzene alışacaktır zamanla.
15.09.2024 te ele alıştırma amacıyla perde eğitimine başladım ilk gün kafesten almak için elimi uzattığımda kaçmaya çalıştı birkaç deneme sonrasında yakalayıp perdenin arkasına alabildim. çok kibar ısırmadı sadece kaçmaya çalıştı, yorulunca parmağımda dinlendi. 15 dk kadar bu şekilde dinlendirdikten sonra kafesine koyup yerine astım.

16.09.2024 akşam saatlerinde perde eğitimi için aldım yine elimde durmadı, yorulunca parmağımda dinlendi. Birkaç defa merdiven gibi parmağımdan diğer parmağıma aldım, alışacaktır zamanla. Rıfkı ya benim nazarım değdi bu sefer 2 defa ısırdı. elimi kaçırmadım ama maşallah parmağımı kanatacak kadar çene kuvveti var. 15 dk. perde eğitimi sonrası kafes içinde elime alıştırmaya çalıştım. ilerleyen günlerde bana daha çok güveneceğini biliyorum. 1 adet çedene tutup vermeyi denedim ama elimden uzak durdu sonra avcuma biraz yem alıp ona uzatıp bekledim, 15,20 sn. bekledikten sonra yavaşça yanaşıp yedi. bu döngüyü 3 defa sürdürdüm. alışınca tekrar 1 adet tohum alıp uzattım 5,10 sn uzak durdu biraz daha elimi yanaştırınca yedi. birkaç sefer tek tohumla besledim akşamın sonunda elimden yemeye alıştı.
gözlemlediğim kadarıyla çedene ve yulaf seviyor, muhabbet yemine ve kızıl dal darıya ilgisi yok. bu arada ilk perde eğitiminde ve sonraki günde kafasını sevdirmeye bayılıyor.

not: Rıfkı nın fotosunu aldığım kişi çekmiş, kendisiyle henüz o samimiyette değiliz.

gözlemledikçe burayı güncelleyeceğim.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2024-09-17 at 10.22.52.jpeg
    WhatsApp Image 2024-09-17 at 10.22.52.jpeg
    103.5 KB · Görüntüleme: 15
  • WhatsApp Image 2024-09-17 at 10.22.51.jpeg
    WhatsApp Image 2024-09-17 at 10.22.51.jpeg
    197.1 KB · Görüntüleme: 14
sabah akşam ağızdan 1,5 2 damla. sürekli bu şekilde ses çıkarmıyor topların yanına gidince bu şekilde ötüyor. suluğu alıp 4 saat susuz bıraktıktan sonra ne yapılacak?
İlk yapacağımız şey bir miktar karbonaat katmak suyuna. Dışkı ve genel görünümüne göre ilaç başlayabiliriz eğer sürekli öyle kabarık duruyorsa.

kemirme oyuncağını kemiriyor, uçuyor, yem yemesinde sıkıntı yok, gün içinde nasıldır fikrim yok akşam gördüğüm için belki gün içerisinde halsizdir bilemiyorum. dışkıları hala cıvık, ilk zamanlar sadece su gibi yapıyordu şu an renkli ama cıvık. probiyotik ve vitamin kullanıyorum.
kabarık duruyor genel olarak. karbonat 100 lük suluğa ne kadar katılacak?
karbonatlı su ne kadar durmalı?
ilaç olarak ne verilecek? elimde hazırda bir şey yok. bulunduğum yerde de yakın eczane yok, eve gitmeden almam lazım ne alayım?
ilaca başlayınca probiyotik, vitamin vermeyi kesecek miyim?

kemirme oyuncağını kemiriyor, uçuyor, yem yemesinde sıkıntı yok, gün içinde nasıldır fikrim yok akşam gördüğüm için belki gün içerisinde halsizdir bilemiyorum. dışkıları hala cıvık, ilk zamanlar sadece su gibi yapıyordu şu an renkli ama cıvık. probiyotik ve vitamin kullanıyorum.
kabarık duruyor genel olarak. karbonat 100 lük suluğa ne kadar katılacak?
karbonatlı su ne kadar durmalı?
ilaç olarak ne verilecek? elimde hazırda bir şey yok. bulunduğum yerde de yakın eczane yok, eve gitmeden almam lazım ne alayım?
ilaca başlayınca probiyotik, vitamin vermeyi kesecek miyim?
Hocam dışkı görmeden ilaç önermem doğru olmaz. Ama her ihtimale karşı kontil ve Trifuculan alabilirsiniz eczaneden. Ama kesin kullanılacak demiyorum.

Kuş yeterli beslendiğinden emin olunuz. Aç gibi görünüyor öncelikle. Yeterli beslenemiyorsa ilaç tedavisi istenilen etkiyi sunmaz. Elle besleme ile destek verilmeli.

Herkese merhaba, dün Selçuk beyin yönlendirmesi ile kontil ve mikostatin alıp eve geçtim saat 6, 6.30 gibi 1 damla mikostatinin ağzına damlatıp kafeste olan yem ve suyu çıkardım. Yaklaşık 4 saat sonra (kuş boş suluğa gidip su arıyordu) 25ml suya 6 damla kontil damlattım, biraz içti yaklaşık 1 saat sonra yem verdim. Yedikten sonra biraz daha su içti. Saat 24 olmadan suluğu çıkarıp kafese koydum uyudu.

Sabah 5 te yine 1 damla mikostatini ağzına damlattım, 6 da 25 ml suya 6 damla kontil koyup kafese taktım yemini tazeledim. 6.30 da evden çıktım. Sabahki dışkı resimleri ektedir. Bu süreçte ilaç tavsiyesi ve kullanım şeklini belirten Selçuk beye buradan da teşekkür ederim.

Rıfkı iyi olacak inşallah. Gelişmeleri buradan aktarmaya devam edeceğim.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2024-10-31 at 09.21.01 (2).jpeg
    WhatsApp Image 2024-10-31 at 09.21.01 (2).jpeg
    223.8 KB · Görüntüleme: 3
  • WhatsApp Image 2024-10-31 at 09.21.01 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2024-10-31 at 09.21.01 (1).jpeg
    193 KB · Görüntüleme: 3
  • WhatsApp Image 2024-10-31 at 09.21.01.jpeg
    WhatsApp Image 2024-10-31 at 09.21.01.jpeg
    181 KB · Görüntüleme: 3
Rıfkı da ornithosis olduğunu varsayıyoruz. Selçuk bey dün doksisilin etken maddeli bir ilaç bulmamı söylediği için içeriği araştırınca farklı forum sitesinde bu hastalıkla ilgili detaylı bilgilere ulaştım. youtube üzerinden konuyla ilgili videolar izledim ve ilaç temini için veteriner aramaya başladım bilmeyenler için İstanbulda ikamet ediyorum Üsküdar da, kartal da ve pendik te 20 ye yakın veteriner aradım ilaç yok. yakacık ta bir veterinerde doksisem olduğunu öğrendim fakat ilaç açık olduğundan tazeliği şüpheliydi. pendikte ecza depolarını aradım birinde ulaştım ve 50 lik levadoks aldım.
eve 6 gibi ulaşıp Rıfkı nın ağzına 1,5 damla damlattım, fakat akşam kusmuş çok bitkin durumda artık hep uyuyor. sabah yine 6 da 1,5 damla damlattım bu sefer hemen kustu.
probiyotikli suyu vardı onu döküp 100 lük suluğa 6 damla levadoks koyup evden çıktım. akşam eve gitmekten korkuyorum, keşke ilk gözü şiştiğinde daha fazla araştırma yapsaydım, kuş bakımıyla ilgili tecrübem olmadığından veterinerin dediği mantıklı gelmişti. hastalığı önceden öğrenseydim bu duruma gelmezdi. yıpratıcı bir tecrübe oldu. sonu iyi olur inşallah.

herkese merhaba, ne yazık ki 02/11/2024 te Rıfkı öldü. cuma akşamından yem yemeyi kesti, sabah erkenden gidip elle besleme aparatı aldım mama hazırlayıp çok az miktar kursağına verdim, hemen çıkardı çok geçmeden bir süre sonrada öldü. çok üzüldüm.
aldığım üreticiyi arayıp süreci anlattım belki forumun görmedi bir bilgi edinebilirim diye o da yapılacak her şeyin yapılmış olduğunu iletti, farklı olarak üst üste verilen ilaçlarında kuşu yıpratmış olacağını iletti. ilk teşhis doğru tedavi için çok önemli, bilgili veteriner bulmak zor. deneyim oldu. özellikle destek olan Selçuk beye teşekkür ederim.

herkese merhaba, ne yazık ki 02/11/2024 te Rıfkı öldü. cuma akşamından yem yemeyi kesti, sabah erkenden gidip elle besleme aparatı aldım mama hazırlayıp çok az miktar kursağına verdim, hemen çıkardı çok geçmeden bir süre sonrada öldü. çok üzüldüm.
aldığım üreticiyi arayıp süreci anlattım belki forumun görmedi bir bilgi edinebilirim diye o da yapılacak her şeyin yapılmış olduğunu iletti, farklı olarak üst üste verilen ilaçlarında kuşu yıpratmış olacağını iletti. ilk teşhis doğru tedavi için çok önemli, bilgili veteriner bulmak zor. deneyim oldu. özellikle destek olan Selçuk beye teşekkür ederim.
Rica ederim doğaner bey. Elimizden geleni yaptık ama olmadı. Kuş çok kötü durumda olduğu için dışkı bile görmeden hemen panikle bir şeyler yapmak istedim biliyorsunuz süreci. Kuşun dışkısını gördükten sonra hastalığı netleşti. Doğru ilaca siz forumda yazdıktan 1 gün sonra başlamış olduk. Kuşa ağır gelecek derecede veya dozda ilaç kullanmadık. Öyle olsa bile hiç bir ilaç 2 günde ölüme yol açmaz. Kuşun mecali kalmamıştı. Foruma 2 gün erken yazmış olsaydınız kurtulma ihtimali olabilirdi. Başınız sağ olsun tekrardan.

Geri