GülşahM.

Merhaba ben 15 yaşımdan beri kuşlar ile ilgileniyorum daha çok Zebra Finch/hint bülbülü baktım ama ilk defa bir muhabbet kuşum oldu o güne kadar. Abimin mavi bir cennet papağanı vardı adı Zazu biraz ürkek bir kuştu ve kendi cinsleri tarafından sürekli saldırıya uğruyordu, abim bundan rahatsız olup muhabbet kuşu almaya karar verdi ve o gün benim kızımla tanışma hikayem başladı abim tam da o gün şehir dışına çıkacaktı, eve küçük beyaz bir muhabbet kuşu getirdi, o zamanlar sanırım 3 veya 4 aylık falandı yaş konusunda pek iyi değilim :)
IMG_20211020_100942_480x640.jpg
Zazu 'ya yeni arkadaş gelmişti. Abim görür görmez beğenmiş, hemen almış petshopcu erkek olduğunu dile getirmiş, bu yüzden abim erkek dedi, ben biraz tuhaf buldum çünkü inanılmaz dişil bir enerji vardı daha önceden muhabbet kuşu beslemediğim için bilgim de yoktu fazla düşünmedim erkektir herhalde dedim :) Ama erkek olduğunu bildiğim halde adına Bal Sultan koydum, o gün oturmuş Barış Manço'nun Bal Sultan şarkısını dinliyordum ve ismi Bal Sultan oldu, içimden bir ses bu dişi olabilir mi demiyor değildi :) Bana alışsın diye kafese elimi koyup yem yedirmeye çalışırdım, Bal sultan bazen elime gelirdi bazen gelmiyordu.
IMG_20211218_144101_480x640.jpg
Bal Sultan'ın çok ilginç bir uyuma şekli vardı kafesin en tepesine gidip uyuyordu.
Yaramaz bebek Bal Sultan ile Zazu hemen kaynaştı, açıkçası ben biraz şaşırmıştım, iki ayrı cins kuş arkadaş olmuştu. Bal Sultan belki de Zazu' yu ebevyni olarak da görmüş olabilirdi, 6 ay beraber yaşadılar.
IMG_20220125_203000_480x640.jpgama sonra maalesef Zazu'yu akciğer hastalığından ötürü kaybettik :( Bal Sultan 'ın bağırma sesine odaya daldığımda Zazu' muzun yerde yattığını Bal Sultan'ın ise başında bağırdığını gördüm, Bal Sultan adeta başında ağlıyor gibiydi bunu kalben hissettim. Sonra Zazu son yolculuğuna uğurlandı, Bal Sultan tek başına kaldı. Bu zaman diliminde Bal Sultan ile daha fazla ilgilendim çünkü kuşum strese girmişti, ben başka odaya gittiğim sırada ciyak ciyak bağırmaya başlıyordu ben odaya geldiğimde susuyordu. Zazu'nun ölümünden sonra Bal Sultan' a bakmakta zorlandım hem de çok, dışarı çıktığım zaman bana trip atıyordu, eve geldiğimde kafasını gömüp uyuyordu, ben evdeykende bir neşeli oluyordu. Bu sırada Bal Sultan' ın dişi olduğu kafamda soru kalmıştı ve internetten araştırdım, dişi yavrulara benziyordu, erkek mi dişi mi o günlerde diyerek kafası yavaş yavaş sarıya döndü ismi gibi bal oldu, çeresi de yavaş yavaş kahveye dönünce artık kafamda soru işareti kalmamıştı, kesin dişi olduğu anlaşıldı sonuç olarak haklıydım ama kendime güvenmedim :) Bu foruma cinsiyet ile ilgili konu açtım mı hatırlamıyorum çünkü çoğu kişiye danıştım onaylamak adına.
IMG_20220502_173057_480x640.jpg
Bal Sultan tek kalınca bana daha çok yakınlaşmaya başladı, kafama omzuma konmaya başladı çok sevinmiştim. Zazu'nun ardından yasa giren Bal Sultan' a erkek kuş almaya karar verdim, annem alma sana gelmez, konmaz artık dese de bencillik yapmayayım muhabbet kuşları sürü hayvanlarıdır diyerek erkek kuş eve getirdim.
IMG_20220630_153244_480x640.jpg
Sultan mutlu olacak diye düşünürken tam tersi oldu erkek kuşu yerden yere vurdu hırpaladı. Kuş en fazla 3 gün bizde kaldı onun da bir canı var diyerek aldığım yere geri verdim. Bal Sultan'ın kavgacı halleri hoşuma gitmiyor ne kadar sevsemde.. Tam tamına 3 erkek getirdim, hepsini dövdü. En son üretimciye gittim orada oğlumu görünce çok beğendim, farklı yeşil bir tondaydı ve yaşı büyüktü, baba olup salmadan ayrılmış bir kuşmuş, olgun olduğu için almak istedim ve aldım Bal Sultan umarım dövmez diyerek yanına koydum dövmese de kafa tutar gibi hareketler yapmaya başladı benim kız. İkisi alışsın diye ayrı ayrı kafeslerde tutmaya başladım.
IMG_20220702_141157_480x640.jpg
Oğlum ben cips yerken cips paketinin içine düşmesi ile adını Pringles' dan aldı. Pringles, Bal Sultanı sevmişti ama Bal Sultan Pringles' ı sevemedi. Bal Sultan' a eş aramayı artık bıraktım kimseyi istemiyordu çünkü bazen Zazu' yu özlediğini düşünürüm.

Bir gün İstanbul'a 3 günlüğüne gitmek zorunda kaldım, kuşlarımı anneme emanet ettim, geri geldiğimde Bal Sultan'ın uçamadığını fark ettim telaşlandım ve bu foruma konu açıp yardım istedim. Sağolsun herkes çok ilgilendi, yarın olunca hemen veterinere götürdüm. Veteriner kliniğindekiler isminin Bal Sultan olmasına çok şaşırmıştı, ne kadar güzel bir ismi var dediler :) Kızıma röntgen çektirdik her şeyi tertemiz çıktı çok şükür. Veteriner kanat eksikliği olduğunu söyledi ve bir kaç tane kanadını kopardı uzar merak etmeyin ama biraz beklersin diyerek doktorumuzla vedalaşıp eve geldik.
IMG_20230101_210050_480x640.jpgÇocuklarım konusunda fazla evhamlı olduğum için gördüğüm her üreticiden tavsiye istedim. Bu forumdan Doğanay hocam ve diğerleri sağolsun Bt amin forte vitaminin çok iyi olduğunu söyledikleri için onu aldım ve 2 hafta sonra etkisini gösterip Bal Sultan'ım hemen uçmaya başladı.
IMG_20230127_162125_480x640.jpg
Bu zamana kadar Bal Sultan'a yuvarlak kafeste bakmıştım, Pringles ile Bal Sultan'a yeni kafes almaya karar verdim çünkü bir kuş sahibi kuşumu yuvarlak kafesten dolayı kaybettim demişti bende telaşlandım ve onlara geniş bir kafes aldım. İkisini artık aynı kafeste besliyorum. Pringles ile Bal Sultan pek anlaşamıyorlar, ama ikisine de çok alıştığım için onlardan ayrılamıyorum.
IMG_20230127_164650_480x640.jpg
Bazen kavga ederler bazen de öpüşürler aralarındaki ilişkiyi bir an olsun hiç bir zaman anlamadım ve anlayamayacağım sanırım. Doğanay hocamın tavsiyesi ile Bal Sultan 'ın yeni kafeste rahat uyuması için tüneği kafesin en üstüne koydum ve uyudu, bunu gören Pringles orada uyumak istedi aralarında uyku yeri için savaş çıktı, bende oğlum için kafesin öbür tarafına yüksekte bir tane daha küçük tünek koydum ve sorunu çözdüm. Şimdilik bu kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.

Yüzde 20 mi kuşunuzun nesi vardı hocam
Ya ben kuşumu çok hasta görmüyorum bilmiyorum ufak bir şey sandım gayet keyfi yerinde :(
Bir de b vitamini her hafta verme karaciğeri yorarsın, kuşların dünyasında karışık yem yok darı var dedi değişik bir doktordu bana ak darıyı önerdi. Keşke sadece beslenme ile tedavi edilse probiyotik tibiotic falan onlardan çok çekinmedim de baytril korkutuyor beni

Yüzde 20 mi kuşunuzun nesi vardı hocam
Ya ben kuşumu çok hasta görmüyorum bilmiyorum ufak bir şey sandım gayet keyfi yerinde :(
Bir de b vitamini her hafta verme karaciğeri yorarsın, kuşların dünyasında karışık yem yok darı var dedi değişik bir doktordu bana ak darıyı önerdi. Keşke sadece beslenme ile tedavi edilse probiyotik tibiotic falan onlardan çok çekinmedim de baytril korkutuyor beni
Dışkı tahlilinde e-coli ve bi bakteri daha çıkmıştı.Ben de çekinmiştim,bari %10 luk olsaydı demiştim o zaman hatta :/ Evet sık vitamini banada önermediler.Gerçi vermedik sık,gene şu an karaciğer küçültmeye uğraşıyoruz..

İlaç korkulacak bir ilaç değil inanın,gerekli durumda kesinlikle kullanılmalı.Yem konusunda çok farklı görüşler var.Bazı hekimler kesinlikle ağırlık pelet yem de olmalı diyor mesela.Ben buna katılan taraftayım.Peki antibiyotiği ne için verdi? Bir de Kursakta yabancı cisim olsa röntgende çıkmaz mıydı acaba? Bulutun kursak probleminde hekime sormuştum aslında bunu ben.Ama sadece,yabancı cisim olsa kesinlikle kusar dediğini hatırlıyorum sadece.

Dışkı tahlilinde e-coli ve bi bakteri daha çıkmıştı.Ben de çekinmiştim,bari %10 luk olsaydı demiştim o zaman hatta :/ Evet sık vitamini banada önermediler.Gerçi vermedik sık,gene şu an karaciğer küçültmeye uğraşıyoruz..

İlaç korkulacak bir ilaç değil inanın,gerekli durumda kesinlikle kullanılmalı.Yem konusunda çok farklı görüşler var.Bazı hekimler kesinlikle ağırlık pelet yem de olmalı diyor mesela.Ben buna katılan taraftayım.Peki antibiyotiği ne için verdi? Bir de Kursakta yabancı cisim olsa röntgende çıkmaz mıydı acaba? Bulutun kursak probleminde hekime sormuştum aslında bunu ben.Ama sadece,yabancı cisim olsa kesinlikle kusar dediğini hatırlıyorum sadece.
Röntgen çekmedi hocam yumuşak dokular görünmez dedi :/Ya aslında sadece yabancı cisim demedi bir maddeye tepki gibi şişmiş dedi yabancı cisim veya alerjenler her türlü şeye bağlı yani
Fener gibi bir şeyle tüm vücuduna baktı inceledi röntgen istemedi :/

Röntgen çekmedi hocam yumuşak dokular görünmez dedi :/Ya aslında sadece yabancı cisim demedi bir maddeye tepki gibi şişmiş dedi yabancı cisim veya alerjenler her türlü şeye bağlı yani
Fener gibi bir şeyle tüm vücuduna baktı inceledi röntgen istemedi :/
Evet görünmüyor olabilir,ben yabancı cisimden kasıt bir şey yutmuş gibi düşündüm sadece.Bizim vücudumuzun alerjenlere aksırık,ürtiker vb belirtiler vermesi gibi herhalde :/ inşallah ilaçlar toparlar hemen.

Çok geçmiş olsun. Bu ürünleri kullanırken kuş kumunu ve minaral blokları da kafesten çıkartmalısınız. İlaçlar dozajında kullanılırsa sorun teşkil etmiyor. Vitaform da içeriğinde vitamin olan ve genelde hafif solunum problemlerinin tedavisinde tercih edilen oldukça düşük etkili bir ürün.
Kursak evaganisyonunu bir kuşun boynunun ön tarafında, göğüs veya göğüs kafesinin üst kısmında yer alan kaslı bir kesenin genişlemesi anlamında. Daha açığı kursak bölgesinin genişlemesidir. Bu genişlemeyle birlikte sanki ek bir kese oluşurmuşcasına besinler orada birikmeye başlar ve bozulur sindirilmeden. (özünde kursak enfeksiyonunu kast ediliyor)

Son düzenleme:
Çok geçmiş olsun. Bu ürünleri kullanırken kuş kumunu ve minaral blokları da kafesten çıkartmalısınız. İlaçlar dozajında kullanılırsa sorun teşkil etmiyor. Vitaform da içeriğinde vitamin olan ve genelde hafif solunum problemlerinin tedavisinde tercih edilen oldukça düşük etkili bir ürün.
Kursak evaganisyonunu bir kuşun boynunun ön tarafında, göğüs veya göğüs kafesinin üst kısmında yer alan kaslı bir kesenin genişlemesi anlamında. Daha açığı kursak bölgesinin genişlemesidir. Bu genişlemeyle birlikte sanki ek bir kese oluşurmuşcasına besinler orada birikmeye başlar ve bozulur sindirilmeden. (özünde kursak enfeksiyonu kast ediliyor)
Çok sağolun hocam sonunda ne demek olduğunu anlayabildim. Bu aralar çok tüketti mineral bloğu biraz ara verip mi başlasam baytril yüzde 5 fazla değil mi hocam yani çoğu üretici 2,5 vermiş

Moderatörün son düzenlenenleri:
Hocam bi de IMG_20230429_150122_480x640.jpg
Tibiotic baytril vitoform istersen karışık kullan dedi tedavi daha erken bitsin diye mi dedi ki

Tidibiotik probiyotik hocam, ilaç değil zararı olmaz. Baytril 2,5-5 olması sorun olmaz. Verilecek damla oranı azalır en fazla. Tidibiotic karıştırmadan diğer iki ürün kullanılabilir karma yapılarak ama bu sizin insiyatifinizde
Bu süreçte ek olarak mineral eksiklikleri, iyot eksikliği gibi şeylerde de kum tüketimini arttırırlar.

Hocam bu forumda yüzde 5 enjeksiyon çözeltinin kuşları öldürdüğünden bahseden bir konu var :( çok tedirginim ama ilaç tedavisine başlamam gerekiyor Vitaform hafif demiştiniz ondan başlayayım mı her biri 5 er gün çünkü diğeri de probiyotik ve antihistaminik

Hocam bu forumda yüzde 5 enjeksiyon çözeltinin kuşları öldürdüğünden bahseden bir konu var :( çok tedirginim ama ilaç tedavisine başlamam gerekiyor Vitaform hafif demiştiniz ondan başlayayım mı her biri 5 er gün çünkü diğeri de probiyotik ve antihistaminik

iki ilacı (baytril , vitaform) aynı anda kullanabilirsiniz.

Doktorun önerdiği dozaj yeterli hocam. Telaş etmeyiniz. 5-6 damlaya kadar kullanılabilir.

Hocam çok sevince insan telaş yapıyor kızıma çok düşkünüm 😢
Baytril K kullanayım yani belki de şişliği iner ameliyata gerek kalmayabilir demişti
Maalesef sizin sorunu yaşayan kuşlar için 3 ilaç kullaniyorlar genelde. Tedavi olacağını düşünüyorum. İlaçlar ile biraz sersemleyecektir

Kursak evaganisyonu ciddi bir şey yani ama neşesi yerinde ondan belki de kıyamıyorum. Nasıl sersemletiyor hocam

Bir de aynı veriliyorsa baytril 5 damla vitaform 3 mm diyor aynı bu şekilde mi Suluga damlatacağım

Geri