Hasta muhabbet kuşu, kusamıyor da boğuluyor gibi bi hali var

Beyzagül G.

Çevirmen
Selamlar, bu yavrumun eşi ayın 3'ünde evden kaçtı maalesef, kızım yalnız kaldı. İlk başlarda iyiydi son iki gündür kusmaktan çok boğulur gibi hareket yaptığını fark ettim. Kustuğunu hiç görmedim; bu hareketi yaparken kusmuyor genelde, sadece gagasının yanındaki tüyler nemli oluyor o kadar. Biraz da ağzı kokuyormuş gibi geldi ama emin olamadım. Kursağını kontrol ettim şişik değil. Enerjisi bu akşama kadar iyiydi ama bir tık düşmüş geliyor şimdilerde. Bir damla mikostatin verdim endişelenip ama doğru veya yeterli bir müdahale olduğunu düşünmüyorum, dışkılarını ve bir videosunu ekliyorum.

WhatsApp Image 2022-07-11 at 21.32.26.jpeg

Yem yerken rahatsız olduğunu fark edip yemini aspur ve arpayla değiştirmiştim, daha rahat yedi. Dışkısı şeklini toparladı. Ayrıca biraz multivitamin desteği yaptım. Demin yine aynı hareketi yaptı ama bu sefer çok az kustu. Ağız kokusu yok denecek kadar azalmış. Sizce ne yapmalıyım, mikostatinle devam edeyim mi birkaç gün? Yoksa ilaçsız toparlar mı 🤔

20220712_091911.jpg

Normalinden daha şişmiş halleriyle şu tohumu kusuyor düzenli olarak. Yem bozuk desem 8 kuşum daha var onlar da etkilenirdi, yine de yemi değiştireceğim ama sizce bu durumun sebebi ne? Mikostatin vermeye devam edeceğim.20220712_095230.jpg

Günaydın, kuşun kamasına çok üzüldüm :( Umarım bir bakıcı eve sığınma şansı olmuştur. Dişi kuşa gelecek olursak kusması genelde eşleşme evresinde hazırlık yaptıkları dönemden devam eden hareketle birlikte kursak sorunu olabilir. Ancak kusma şekli daha çok sindirim problemi yaşadığını hissettiriyor videoda ve kusmak için zorluyor kendini.
Dışkısı da bunu hemen hemen doğrular nitelikte. Elinizde hangi ilaçlar var acaba? Koksidyoz temelli bir sorununuz var gibi

İnşallah bir ev bulabilmiştir, tek temennim o vallahi :(. Mümkündür, ağırlıkla eşi besliyordu zaten. Çıkardığı tohum tek tip olduğu için sindirimden çok kursak problemi olduğunu düşünüyorum aslında diğer yemleri çıkarmıyor, gerçi alakası var mı bilmiyorum. Bugün sabahtan beri düzenli olarak kusuyor, şimdi biraz ara verdi. Az çok bir şeyler yedi, yumurta verdim, ilacını içti, enerjisi ortalama sayılır, arkadaşlarını görünce yanlarına gidebilmek için çok çırpınıyor ama haricinde uyukluyor ya da kusuyor.

Elimde mikostatin, multivitamin ve arada destek olarak kullandığım avidiar var maalesef sadece, probiyotiğim de var ama sktsını geçmiş olabilir. Diğer ilaçların tarihleri geçtiği için atmak durumunda kalmıştım.

Of of çok üzüyor beni, çok halsiz galiba şu an hiç yapmayacağı hareketler yapıyor. Bu akşamı atlatalım, biraz toparlamazsa veterinere götüreceğim. En son gelen kuşlardan anlıyordu umarım hala buradadır. Koksidyoz için ne önerirsiniz; veterinerden isteyeyim anlamıyorsa, inşallah yazar tabii.

Son dışkılarını ekliyorum. Az çok yemek yiyor, iştahı yerinde gibi ama yerken ve normal başını eğdiğinde kusma refleksini yapıyor yine, zorlanıyor yani. Ayakları sabah soğuktu ama şu an ısınmış, direkt uyuklarken salıncağından aldığım halleri, kanatları açık uyukluyor ve arada titreme geliyor. Ateşi olabilir mi? Sabah 9 civarı ve akşam 2.5 damla mikostatin içti. Arada da dediğim gibi biraz multivitamin aldı. Ateşi varsa calpol gibi hafif bir şey vereyim mi? Fazla gelir mi?

20220712_202354.jpg

20220712_202159.jpg

Sulphamazetine ya da türevi netcox gibi bir ürün baslardim ben. Peşine kursak sorunlari için elinizde olan mikostatin kullanilabilir

Merhabalar tekrardan. Veterinere gittik ama anlayan doktor yokmuş maalesef; başka bir veterinere daha yönlendirdiler ama onların da doktoru tatildeymiş mevcut doktor zaten gösterdikleriniz kadar anlıyorum ekstra yardımım dokunmaz dedi. İstediğim ilaçları da yazmamakta direndiler maalesef. Yem yemiyor dedim probiyetik ve vitaminle besleyin dediler. Sonuç olarak elim boş geri döndüm.

Biraz uzun olacak ama ben bu yavrum için ne yapayım şimdi? Bir iki kuşçuya sordum belki ellerinde ilaç vardır diye onlarda da yokmuş. Bir tanesi eşi gitti diye depresyona girmiştir vitamin desteği ver, yemek yesin iyileşir dedi. Diğeri 3 gün mikostatin verip ardından vitamin desteği yapalım iyileşmezse ishaline çare bulmaya çalışırız dedi.

Kajunun hiç enerjisi kalmamış. Uçmak bile istemiyor. Sürekli salıncağında uyukluyor, en son dün gece gördüm yemek yemeye indiğini, bir de demin kafesin kapısının önüne indi. O da belki enerjisi yerine gelir diye sevdiği diğer eşimin erkeğini getirmiştim yanına diye. Tam onunla oynayacaktı kusma krizi geldi yine salıncağına çıktı dinlenmeye. Sonuna yetişsem de bu sabah veterinerde ve Limonla oynamaya niyetlendiğinde gelen titreme olayını da ekleyeceğim video olarak. Çok az bir daldarı yedirebildim gayet iştahlı yedi bu sefer, yemek yerken genelde o kusma refleksini yapıyordu, zor oluyor yemesi. Biraz dal darı yedirebildim şimdi de bıraktım dinleniyor, şu taşıma kafesindeki hali gitti ama ne yapayım, elimde ilaç yok. Vitamin takviyesi mi yapayım enerjisini toplasın diye, mikostatin mi devam edeyim? Ne yapsam bilemiyorum.

Sırayla videolar ve geceden dışkı, en son yaptığı dışkı, veterinere gelip giderkenki dinlenme hali. Veterinerde boş kustu ve sıvı, su gibi, boş dışkıladı sadece bu arada.

Yakalayabildiğim kadarıyla titreme videosu -> inşallah videolar görünür ilk defa youtuba bir şey yüklüyorum

Yemek yiyişimiz ->

geceden.jpegen son.jpegdinlenirken.jpeg

Eyvah eyvah :( Pek keyifsiz duruyor. Ortada her hangi bir ilaç yoksa ve 2. elenmesi gereken durumda kursak sorunları olduğundan kısa süreli uygulanabilir. O arada facebook gruplarda araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Forumdan, istanbullu arkadaşlar da yardımcı olabilirler belki ilaç konusunda

Mikostatinden devam edelim bari inşallah düzelir.

Sorayım bir, ortak siparişe mi soruyorduk? Bir de doğanay bey benim ben kimim de konum yok mu? Vardı diye hatırlıyorum ama bulamadım.

Mikostatinin faydası olucağını düşünmüyorum.. Antibiyotik başlanması gerekiyor. Eczaneden bactrim şurup temin edip kullanın bence...

Bactrim reçetesiz alınmıyormuş... Maalesef aile doktoruna kadar kimse reçete yazmadı. Yemekten kesilince elimdeki antibiyotiği verdim son çare. Kafesin tabanına kadar indi iki saat kadar ölecek mi diye bekledik ama çok şükür toparladı kendini. Önce tünekte takıldı biraz. Yemek yediremeyince elle besleme maması aldım çok yemese de biraz beslenmiş bulundu, salıncağında dinleniyor şu an. Hali hala kötü ama biraz daha umudum var en azından. Yatarken tekrar besleyeceğim kendisi yemek yemezse, bir damla daha antibiyotik vereceğim.

İlaç kullanılma sürecinde bu oluyor. Ağızdan verdiğinizde özellikle ağzında kalan tat ya da acılıktan kaynaklı bunu sık yapıyor olmalı. Normal zamanda da yapması kabul edilebilir. Eğer ağzında köpürmüş bir şeyler var gibi çeviriyorsa ilaç dozajının fazla geldiğini ve rahatsız olduğunu işaret edebiliyor bazen.

Geri