Selçuk YÜKSEL
Veteran
Kuşun öyküsünü yazın tedavi öyküsünü de hangi ilaçlar ne doz ve sürede kullanıldı ? Probiyotik kullanıyor musunuz vs. Detaylı yazın neler yiyip içtiğini.
Aralığın başında başlamıştı hırıltısı, ilk defa boyle bi durumla karsılastım pek takmadım kafaya bir iki hafta geçtikten sonra yem yemeyi bıraktı su bile içmedi hırıltısı baya gürültülü çıkmaya başlayınca veterinere başvurdum muayene edip ciğerlerini üşütmüş dedi 5ml ilaç verdi ancak ismini hatırlamıyorum 5 gün kullandık şikayet geçmedi sonrasında başka bir veterinere başvurdum o da günlük vitaformdan yarım çay kaşığı vmd doxyden 1ml olacak sekilde 5 gün kullanmamı söyledi tabi ben dozlarını göz kararı düşürerek vermeye çalıştım ağır olur diye sonrasında hırıltı kesilmişti ancak halsizlik artmıştı sürekli uyuyordu bi şeyde yemiyordu ilacı bıraktıktan sonra tekrar başladı bu sefer tekrar antibiyotik ve probiyotik aldık içine ishal ilacıda katmıştı ancak yine geçmedi ilaclardan sonra iştahı açıldı enerjiside iyi ancak hırıltı hafifte olsa devam ediyor.Kuşun öyküsünü yazın tedavi öyküsünü de hangi ilaçlar ne doz ve sürede kullanıldı ? Probiyotik kullanıyor musunuz vs. Detaylı yazın neler yiyip içtiğini.
Haklısınız denilenleri tam uygulayacağım bu sefer ancak iyot damlası ne işe yarıyor bilgilendirir misiniz hiç kullanmadım, ayrıca iç parazit ilacı olarak kastettiğiniz nedirAslında size ilk önerim iyot takviyesi yapmanız ve iç parazit için ilaç kullanmanı olur. Bunlar etki etmezse ilaç başlarız. Eczaneden iyot damlası alıp yarım suluğa 1 damla 4 gün verin. 3. Gün gelişmeleri yazın. Ona göre yol çizeriz.
Ayrıca şunu da söyleyim. Ağır gelir korkusuyla az doz ilaç kullanmak işi arap saçına çevirir işin içinden çıkılmaz bir hal alır. Veterinere filan ilacı 5 gün kullandım dersiniz ama aslında kullanmamışsınız gibidir. Veteriner de yanılır bizler de yanılırız. İşin içinden çıkılmaz. Önerilen dozlarda kullanın ilaçları. İlacın ağır gelmesinden çok daha kötü bir durumdur. İlaçlara da direnç başlar doğru tedavi yöntemiyle bile iyileşme olmaz ! Bu çok önemli. Çok sık karşılaşıyorum bu durumla. Hep kadınlar anaç duygularla yapıyor ama çok büyük hata
İyot kullandınız mıKuşumun dışkısı bu şekilde yemesinde içmesine sorun yok şuanlık ancak aylardir nefes alip verirken kuyrugunu asagi yukari sallayip gagasini açık bırakıyor ve vik vik ses çıkarıyor ilac kullandik çok kez ama geçmedi
İlk öncelikle herhangi bir iyot takviyesi almadım henüz 4 yaşında dişi şuanki görünüşü dışkısı böyle ama ilk aldığımızdan beri sulu dışkılayan bir kuş zaten bilmiyorum ama hastalıktan önce bu kadar sulu değildi tabii, bulunduğum yerde bir kanatlı uzmanı veya kuşlar hakkında iyi bilgi sahibi olan biri yok maalesef önceden veterinerin verdiği vitaform ve vmd-doxy ilaçlarını kullanmıştım ancak sadece iştahını açmıştı kuşun solunum ve dışkısına bir fayda etmemişti, ondan beri hiçbir şey kullanmadım şuan yemesi içmesi iyi çok şükür benle ve arkadaşıyla da oyun oynuyor güzel uçuyor arada keyfi yerinde gibi oluyor hatta vıcırdıyor ötüyor ama aylardır solunumla dışkıya bi türlü çözüm bulamadım bir çok hastalık çeşidi var ayırt edemiyorum gagası sürekli açık vik vik ses çıkarıyor hapşırıyor kafasını burun bölgesini kaşıyor kuyruk sallıyor ve son zamanlarda kafes tabanında uyumaya başladı yoruluyor mu bilmiyorum tabanda daha da sakinleştiğini gözlemledim ama korkutuyor açıkçası nasıl iyileştirebilirim bu kuşuKuşun birde videosunu görebilirmiyiz. Dışkılar mantar hastalığındaki dışkılamaya benziyor. Eğer solunumda bununla alakalıysa muhtemelen aspergillosis olabilir kuşta. Ama bu sadece tahmin kesin teşhis değil..
Hırıltılı solunuma sebep olabilen bir çok hastalık var. Selçuk hocamın yazdığı gibi iyot eksikliğide bu soruna sebep olabiliyor. Yada hava kesesi akarları dediğimiz parazit hastalığıda aynı şekilde solunum sorununa sebep oluyor..
Solunumu etkileyen diğer hastalıklardan mesela yukarıda yazdığım aspergillosis mantar hastalığı veya trichomoniasis yada kısaca CRD denilen ornithosis, mycoplasma, coryza gibi bir çok hastalıkta hırıltılı solunum vik vik sesleri görülür..
Bu yüzden kesin teşhis ve tedavisi zordur. Detaylı muayene ve tahliller gerekir. Kuşlardan anlayan iyi bir veteriner bulabilirseniz götürün mutlaka...
İlk öncelikle herhangi bir iyot takviyesi almadım henüz 4 yaşında dişi şuanki görünüşü dışkısı böyle ama ilk aldığımızdan beri sulu dışkılayan bir kuş zaten bilmiyorum ama hastalıktan önce bu kadar sulu değildi tabii, bulunduğum yerde bir kanatlı uzmanı veya kuşlar hakkında iyi bilgi sahibi olan biri yok maalesef önceden veterinerin verdiği vitaform ve vmd-doxy ilaçlarını kullanmıştım ancak sadece iştahını açmıştı kuşun solunum ve dışkısına bir fayda etmemişti, ondan beri hiçbir şey kullanmadım şuan yemesi içmesi iyi çok şükür benle ve arkadaşıyla da oyun oynuyor güzel uçuyor arada keyfi yerinde gibi oluyor hatta vıcırdıyor ötüyor ama aylardır solunumla dışkıya bi türlü çözüm bulamadım bir çok hastalık çeşidi var ayırt edemiyorum gagası sürekli açık vik vik ses çıkarıyor hapşırıyor kafasını burun bölgesini kaşıyor kuyruk sallıyor ve son zamanlarda kafes tabanında uyumaya başladı yoruluyor mu bilmiyorum tabanda daha da sakinleştiğini gözlemledim ama korkutuyor açıkçası nasıl iyileştirebilirim bu kuşu
Bir de şunu söyleyemek isterim dişi kuşum kendinde belirtiler başladığından bu yana erkekle oyun oynuyor ama diğer kuşta herhangi bi hastalık belirtisi yok şükür aşağıya diğerinin dışkı fotoğrafınıda bıraktım yani acaba hastalık değilde yağlanmadan kaynaklı bir şeyde olabilir mi çünkü göbeğinde biraz yağlanma vardı banyo yaptırdığım zaman bariz derisinin altında gözüküyordu kaplanmış şekilde beyaz sarımsı bi tabaka, hastalık olsa bulaşmaz mıydı diye düşünüyorum bir yandan ne olabilirEczaneden biteral tablet ve mikostatin şurup alın. Ve iyot damlasıda alın. İlaçları aldığınızda tekrar yazın. Kullanımını tarif ederiz.
Bir de şunu söyleyemek isterim dişi kuşum kendinde belirtiler başladığından bu yana erkekle oyun oynuyor ama diğer kuşta herhangi bi hastalık belirtisi yok şükür aşağıya diğerinin dışkı fotoğrafınıda bıraktım yani acaba hastalık değilde yağlanmadan kaynaklı bir şeyde olabilir mi çünkü göbeğinde biraz yağlanma vardı banyo yaptırdığım zaman bariz derisinin altında gözüküyordu kaplanmış şekilde beyaz sarımsı bi tabaka, hastalık olsa bulaşmaz mıydı diye düşünüyorum bir yandan ne olabilir
kustuğu zamanlar yediği yem ve şeffaf bir sıvı çıkıyordu sonradan vitaform ve vmd-doxy kullandıktan sonra geçmişti iştahı açılmıştı enerjide gelmişti ama solunumu geçmedi iyot takviyesi daha önce hiç uygulamadım bilmiyorum ilk önce onunla başlasam nasıl olurBulaşmış olabilir ancak bağışıklığı güçlüyse kuş bunu tolare edebilir hatta ilaçsız atlatabilir..
Ama diğer kuşunuz bariz hasta kafes tabanına inmeside bunu gösteriyor. Daha öncede kustuğunu yazmışsınız. Şuan kusması olmasada buda önemli..
Ben olsam yukarıda yazdığım ilaçları uygulardım. Öncesinde iyot takviyeside önemli tabii..
Yinede siz bilirsiniz ilaçları kullanıp kullanmamak size kalmış. Ancak hastalık ne kadar ilerlerse tedavi yüzdesi o kadar düşer..
kustuğu zamanlar yediği yem ve şeffaf bir sıvı çıkıyordu sonradan vitaform ve vmd-doxy kullandıktan sonra geçmişti iştahı açılmıştı enerjide gelmişti ama solunumu geçmedi iyot takviyesi daha önce hiç uygulamadım bilmiyorum ilk önce onunla başlasam nasıl olur