Kuşum çok kızıştı

Atahan Derman

Forum Sakini
Kuşum herşeye yem kusuyor artık zararı olacak diye korkuyorum engel olamıyorum konuştuğu herşeylere yem kusuyor.pekde kusmuyor ağzına çokva getirip geri yutuyor gibi.

Yine yanlış anlattım.Şunu demek istedim kuşum hasta vs olmasın diye çok iyi bakıyorum 2'inci kuş olursa bakmam zor olur yine çok iyi bakarım ama yapamam gibi geliyor.

Oyla 0
İki kuşun bakımı zor değildir konusuna katılmıyorum açıkçası. İlgilenmek açısından evet; tek kuş bakmak daha zor olabiliyor, iki kuş zaten birbirlerine sahip oldukları için daha rahat oluyor lakin; ikinci kuşu sahiplenip de yavru edinmeden önce iki kuşun da hasta olmadığından emin olmak gerekiyor. İki kuşun da stresten uzak, yağlanma durumundan uzak olduğunun bilincinde olmak gerekiyor.

Eğer kuş beslemeye yeni başlamış bir kişi, ikinci kuşu da sahiplenmek konusunda kendisini hazır hissettirmiyor ise bu kadar sert eleştirmemek gerektiği kanaatindeyim, genç mubiş severlerim.

Sonrasında o ikinci kuşu aldıktan sonra; bu kuşun sağlıksız olması ihtimali var; dikkat edin, yeni bakmaya başladığını söylemiş. Sağlıksız bir kuş seçme olasılığı yüksek. Bu durumda, ilk kuşu da hasta olabilir. Haydi, sağlıklı çıktı diyelim. Bu bir çocuğun geleceğini belirlemeden hop diye dünyaya getirmek gibi geliyor bana insanlardaki. Ben bu düşünceyi de yanlış bulurum.

Ustalar daha iyi bilecektir; lakin eşleşme olmayabilir ve olmadığı için kuşlara bakan kişi eşleşip yumurta versinler diye kuşları daha çok yorabilir. Ya da eşleşme olur, yumurta vardır ama dişi kuşun içinde kalır. Kuşa yeni bakmaya başlamış; nasıl yardım etsin de çıkarsın. Ya da yumurtalar çıktı diyelim. Kuluçka şartlarını karşılayamadı bakan kişi, dişi ya da erkek hasta oldu, stres oldu, hayvanlar ya yavrulara ya da kendilerine zarar verdi diyelim. O zaman ne olacak? Daha çok olumsuzluk sayarım da şimdi uzun olsun istemiyorum yazdığım.

Hazır hissetmiyor ise, yeteri kadar ilgilenebiliyor ise, iki kuşun sorumluluğunu alamayacağını düşünüyor ise tek kuş olarak bakılabilir. Bu denli baskıya gerek yok diye düşünüyorum.

Bu dönemlerinde, yani kızışma dönemlerinde, bol bol banyo yaptırınız. (hava sıcak ise), elma veriniz. Kusmasına ve eşleşme davranışlarına yönelmesine sebep olacak davranışlardan kaçınınız. Hayvanın boyun bölgesinden aşağı pek dokunmayınız. Bu dokunuşu çiftleşme isteği olarak algılayabilir. Kafes içerisindeki düzeni ayda bir değiştiriniz, sahiplenme göstermesin. Ayna ile etkileşime girmesine izin vermeyiniz. Sahiplendiği bir oyuncak var ise onu da yine bir süre uzak tutmanızda fayda var. Kusup geri yemesi mantar hastalıklarına davetiye çıkartır. Bolca ilgi gösteriniz.

Kendinizi hazır hissettiğinizde de ikinci bir kuş alabilirsiniz. İkisi anlaştıkça sizin de çok hoşunuza gidecektir onları seyretmesi :)

Oyla 0
İki kuşun da stresten uzak, yağlanma durumundan uzak olduğunun bilincinde olmak gerekiyor.
İki kuş bakımı zor demişsin fakat bu sorunları eklemişsin? Eğer kuş tek ise stres ve yağlanma faktörleri daha olasıdır. Eşi olduğu için stres atar ve sürekli birbirleriyle oynayacakları için yağlanma (ekstra tohumlar verilmez ve kafes çok küçük değil ise) olmaz.
kadar sert eleştirmemek gerektiği kanaatindeyim,
Önceki mesajlarda diğer arkadaşlar da belirtmiş eş alınması gerektiğini. Fakat almak istemediğini söyleyerek başka ne yapabileceğini sormuş konu sahibi. Ben de başka bir şey olmadığını bu şekilde ifade ederek konunun *önemli* bir durum olduğunu anlatmaya çalıştım. Ha bu arada benim yaptığım eleştiri değil, çözüm/cevap olarak görülmesi daha uygun ki zaten öyle.
Sağlıksız bir kuş seçme olasılığı yüksek. Bu durumda, ilk kuşu da hasta olabilir.
Karantina uygulayabilir, nasıl yapılacağını bilmiyor ise araştırır forum ne güne duruyor. Aynı şekilde ilerleyen süreçteki soruları da bu foruma yahut başka forumlara danışabilir, yeter ki istesin kimse bu bilgileri anasının karnında öğrenmedi.
lakin eşleşme olmayabilir ve olmadığı için kuşlara bakan kişi eşleşip yumurta versinler diye kuşları daha çok yorabilir.
Atahan'ın yumurta alma gibi bir derdi olmadığı için böyle bir işe kalkışacağını düşünmüyorum.
Ya da eşleşme olur, yumurta vardır ama dişi kuşun içinde kalır. Kuşa yeni bakmaya başlamış; nasıl yardım etsin de çıkarsın. Ya da yumurtalar çıktı diyelim. Kuluçka şartlarını karşılayamadı bakan kişi, dişi ya da erkek hasta oldu, stres oldu, hayvanlar ya yavrulara ya da kendilerine zarar verdi diyelim.
Yumurta sıkışması çok küçük bir ihtimal. Aynı zamanda yapılması gereken müdahalelerin çokça videosu zaten var.
Eş almanın olumsuzluklarından kastınız kuluçka süreci mi gerçekten ahaha? O kuşa tek bakmanın zararlarına bakın. Doğanay Abi bu konu hakkında bir makale paylaştı.
Kusmasına ve eşleşme davranışlarına yönelmesine sebep olacak davranışlardan kaçınınız.
Ne? Atahan bu durumda eş almaktan başka ne yapabilir yahu saçmalamayın nolur. Dişi kuş taklidi mi yapacak? Hmm olur o hâlde ?
Kafes içerisindeki düzeni ayda bir değiştiriniz, sahiplenme göstermesin.
Bu durum kuşu daha da strese sokar yine de sen bilirsin diyeceklerim bu kadar keyfiniz bilir ne diyeyim ki??‍♂️

Oyla 0
haha tek başına 13 sene yaşayan kuş var. Her kuşun eşi olacak diye birşey varmı ? Ve sahiplenmeyeceğimi kim söyledi.Konuyu kapayın.

Oyla 0
haha tek başına 13 sene yaşayan kuş var. Her kuşun eşi olacak diye birşey varmı ? Ve sahiplenmeyeceğimi kim söyledi.Konuyu kapayın.
Aynısını sana yapsak(!) Empati yap biraz onunda üremeye çoğalmaya hakkı var.

Biz 13 yıl dayanamaz demiyoruz sadece mutlu yaşayamaz. Ayrıca bazı kuşlar fazla streslenir sonra ölür. Kimisi ölmez ama mutsuz ölür pardon olur olcak

Oyla 0
Konu kapanmadan evvel bir kaç söylemek isterim.

@Akifcik;

Öncelikle, bu yaşta, bu kadar direkt ve kişisel tavır takınma niçin çözebilmiş değilim lakin; bir eğitimci olarak size tavsiyem şudur ki (sizi yaşınıza rağmen bir birey olarak gördüğüm ve bu yönde saygı duyduğum için bu şekilde konuşuyorum. çünkü bana göre her insan yaşı ne olursa olsun bir bireydir, size de aynısı üslubu tavsiye ederim)

Keşke üslup konusunda da sorup öğrenilebilecek bir yer olsaydı; bakınız ki konu sahibi de aldığı cevaplar karşısında kendisini kötü hissetti, konuyu kapatın diyor. Bu forumda, bu şekilde, daha yeni üye olmuş birine böyle hissetirmek doğru mu bunu bir düşünmek gerekir. Moderatörümüz de her zaman konularda uyarır; yapabilirsiniz, olabilir, tavsiye edilir şeklinde cevap veriniz diye. Çok defa uyarı alan kişiler görüyorum ve görüyorum ki hala bu uyarıların tam tersi halinde devam ediyorlar.

Anasının karnında, saçmalama vesaire bunlar da yine tasvip etmediğim türde kelimeler o yüzden cevap vermeden geçiyorum. Benim üslubuma uygun değil.

İki kuş bakımı zor demişsin fakat bu sorunları eklemişsin?

İki kuşun, iki canın bakımı elbette ki zordur. Sorup öğrenilebilecek şeyler olduğunu söylemek lafta kolaydır. İki can bu; deneme yanılma tahtası değil. Ölen yavruların ardından; vah vah yazık oldu, nedenlerini tartışalım demek bence insani açıdan daha zor bir yük. Forum ne güne duruyor demek de kolay. Birçok konu var, acil diye başlık açılıyor; kimisi gerçekten acil, kimisi değil. Ama hemen cevap verme zorunluluğu yok burada hiç kimsenin. Ki, kimse tam teşhis koyamıyor yine de ve iyi bir veteriner bulmak da zor.

Mesela bu denli kesin ve tek yönlü konuşmak yerine (tek yönlü konuşmaktan kastım; sadece bir düşünce yapısını benimsemek ve bu konu dışındakiler konusunda empati yapmaksızın bir yargıda bulunmak) konu sahibinin de yaşı genç; sizinle aynı yaşta, hatta benimle de 15 yaş var arasında örneğin; bakabilecek durumu var mı önce arka planda bunları da düşünsek? Bizimle aynı fikirde değil; tü kaka yerine değil mi?

Ve bu arada; kusması ve eşleşme davranışlarının ne olduğunu biliyorsunuzdur, parmakla oynatmak, orasını burasını okşamak vesaire. Bir insanın yapabileceği şeyler yani. Ben bunları kastettim. Ve kastettiğim, söylediğim şeyler, dünyaca tanınmış hayvan severler dernekleri tarafından kötü bakılan papağanların, o sahiplerinden kurtarılarak hormonal davranışları ile ilgili olarak tavsiye ettikleri şeyler. Sadece türkçe kaynakları değil; yabancı kaynakları da bol bol takip ediyorum mesleğim gereği. O insanlar da saçmalamıyorlardır değil mi mantıken?

Yani, kendi yaşlarınıza yakın bir çocuğa öyle bir eleştiri yapıyorsunuz ki biraz daha ılımlı yaklaşmak yerine... Hayret verici.

Bu arada, eleştiri kelimesi anlam açısından genel olarak olumsuz bir anlam taşımamaktadır. Yapıcı ve kırıcı eleştirici olarak türlere ayrılır. Eleştirinin yapıcı olanına herkes saygı duyar. Lakin eleştiri kırıcı olduğunda, iş başka bir boyuta taşınır. Bir konunun doğru ve yanlış yönleriyle ele alınması konusuna eleştiri denir. Bunu da belirtmeden geçmeyeyim. Her zaman yapıcı olmaya çalışmak size daha çok kazandırır.

Son düzenleme:
Oyla 0
Ben nelerin olacağını az çok biliyorum bilgileriniz için sağ ol.Almayacağım diye birşey söylemedim.

Oyla 0
Keşke üslup konusunda da sorup öğrenilebilecek bir yer olsaydı; bakınız ki konu sahibi de aldığı cevaplar karşısında kendisini kötü hissetti, konuyu kapatın diyor.
Atahan arkadaşıma kötü bir şey söylemedim, kuşuna acıdım ve bu konunun önemli olduğunu söyledim. Rencide ettiğimi bilmiyordum açıkçası bunda alınacak bir durum hâlâ göremiyorum.
Anasının karnında, saçmalama vesaire bunlar da yine tasvip etmediğim türde kelimeler o yüzden cevap vermeden geçiyorum. Benim üslubuma uygun değil.
Küfür etmedim Feride Hocam, yaşınızı bilseydim saçmalama kelimesini de kullanmaz idim. Fakat "anasının karnında" sözünün neresi sizi rahatsız etti? Birkaç örnek eklemek isterdim, hatta söylediklerinize karşılık bazı şeyler de ben söylemek isterdim fakat sanırım onları da yanlış anlar yahut rencide olabilirsiniz diye düşünüyorum, ki muhtemelen öyle olacaktır.. Bu yüzden konuyu söylediğiniz gibi kapatacağım. Tekrardan özür dilerim??

Oyla 0
Yanlış anlam çıkardığımı nereden anladınız Garipsiniz ahah.@Sultan duman sağ olun. sadece konu kapansın boşuna uzuyor.

Oyla 0
Yeni bir konuda danışmak istiyorum.Garden mix kullanıyorum içinde soyulmuş sert tohumlarda var. Bunların bi zararı olurmu?Birde yulaf'ın bozulduğunu nasıl anlarız.

Oyla 0
Paket derken şu kısımlarını kastediyorum;Screenshot_2021-04-21-23-24-11-377_com.android.chrome~3.jpgScreenshot_2021-04-21-23-24-27-877_com.android.chrome~2.jpgScreenshot_2021-04-21-23-24-15-771_com.android.chrome~2.jpgYeni alacağında pembe paket, yani renkli ekmeksiz olan yemi almanı tavsiye ederim. Soyulmuş sert tohumdan kastın ne anlayamadım, görselini yükleyebilirsen daha iyi olur. Aslında renkli draje ve renkli ekmek haricinde olan tohumlar genellikle bir tehdit değil fakat dediğim gibi görselini yükleyebilirsen kesin bir şey söylenebilir.
Yulaf konusunu maalesef ben de bilmiyorum ?

Oyla 0
Birde yem aldığımda daha yumuşak nasıl desem daha taze gibiydi.Şimdi biraz daha Sert ,bayat olma ihtimali yokdur herhalde? Çünkü muhafaza ediyorum, bazen hava aldırıyorum.

Oyla 0
Yem yedikden sonra su içiyor geviş getirme tarzı hareket ediyor yemden dolayı olabilir diye düşünüyorum Sert bozuk değil ama?

Oyla 0
Geri