Kuşum hasta ölüyor

nisa kula

iyikus.com Üyesi
Katılım
28 Haz 2026
Mesajlar
38
Yaş
19
Konum
istanbul
Öncelikle herkese merhabalar, 3-4 yaslarında ki muhabbet kuşum geçtiğimiz pazar gününden beri hasta. Başka bir sitede konu açmıştım ama biri havakesesi hasar görmüş dedi, biri bit var dedi, biri iç parazit dedi, biri eşini beslerken halsiz düşmüş dedi. Bunların üstüne entrobac ve zeolit tozu kullanmam, kuşu mama ile beslemem gerektigi söylendi.
Cuma gününe kadar bu şekilde devam ettim ama 5 gün olmuştu kuş ne ilerledi ne geriledi. Hayvan oldugu yerde acı cekmeye devam etti. Kendi haline bırak sen gereken müdaheleyi yaptın besleme dediler ama hayvan açlıktan ölecekti ben beslemeyseydim. Dinlemedim beslemeye devam ettim. Kuşumu 1 yasindayken sahiplendim dişi kuşuma eş olarak aldım bu yüzden biraz korkak ve insanlara asla gelmez. Böyle bir kuş oldugu icin beslerken kafasinı saga sola cok oynatti aparat damagini kesti. Bende bişey oldu mu acaba diye veterinere götürdüm.
Hayvanın sagına baktı, soluna baktı bakteriyel enfeksiyon dedi. Nasıl anladı gram fikrim yok ama umarım bir bildigi vardir. Üstünede 1500 para aldı, asla parasında değilim ama sağa sola bakıp nasıl anladı hayret ettim. Amoklavin verdi, sabah akşam 2 damla kullan dedi. Eşinden ayırmana gerek yok aynı kafeste kalsınlar hem stres olmaz dedi. Bulaşıcı bir hastalık değil dedi.
Cuma gününden beri antibiyotik kullanıyorum, mamasını verdikten 30 dakika sonra veriyorhm ilacini. Evet hayvan az da olsa yem yemeye başladı, eşi bazen ağzına kusmaya başladı ama. Hayvanda uyku çogaldı, dışkısı normalken birden yemyeşil mukus gibi dumduz akar oldu. Tuylerine yapisiyor hayvan bir de oradan mikrop kapar korkusuyla entrobac veriyorum mamasına 1 mercimek tanesi kadar katıyorum. Ayrıca mamasını toz mama ve haslanmıs yumurta sarısı ile yapıyorum ama çok katı yapamiyorum antibiyotik kullandigimdan beri katı mamayı ağzından geri atiyor. Koyu ayran kıvamında yapıyorum veya bir tık daha cıvık yapıyorum. Doyurmaz biliyorum ama maksat enerji vermek.

Ben öğrenciyim kuşlarin temel şeyleri dışında detay bilmem, her denilenede inanmak istemiyorum. Sizleri çok övdüler bu yüzden size yazmak istedim.

Her şeyi bilin diye uzun uzun anlattım. Sizlerden ricam oğlumun nesi var, kullandığım şeyler dogru mu, iyileşme ihtimalı var mi yok mu, ben ne yapmalıyım lütfen bana yardım edin.

Ve genel olarak kuşlarin hastlanmaması için ne yapmaliyız beni bu konuda bilgilendirirseniz cok sevinirim.

Evde, entrobac,gerwit,formix,zeolit tozu, toz mama,amoklavin, entrobac, b vitamini var.

tünekte dal darıya kafasını surttugu video cuma gunu aksamdan.
Digeri ise bugunden az önce cektim.
 

Ekli dosyalar

  • 20260628_120452.webp
    20260628_120452.webp
    357.3 KB · Görüntüleme: 4
  • 20260628_120452.webp
    20260628_120452.webp
    357.3 KB · Görüntüleme: 5
  • 20260628_120446.webp
    20260628_120446.webp
    311.1 KB · Görüntüleme: 5
  • 20260628_120443.webp
    20260628_120443.webp
    354.9 KB · Görüntüleme: 5
  • 20260628_120426.webp
    20260628_120426.webp
    351 KB · Görüntüleme: 5
  • image-1782632938471.webp
    image-1782632938471.webp
    374.5 KB · Görüntüleme: 4
Son düzenleme:
Kuş kumu dışındakiler okey 👍 kuş kumu olsa da olur olmasa da olur bir ürün.
Eksik olan Bt amin forte önemli 👍
Ayrıca enterobac'a ek olarak; prozim plus, probac1000 veya probiacti bird probiyotiklerinden en az birini aşmanızı öneririm.
 
Kuş kumu dışındakiler okey 👍 kuş kumu olsa da olur olmasa da olur bir ürün.
Eksik olan Bt amin forte önemli 👍
Ayrıca enterobac'a ek olarak; prozim plus, probac1000 veya probiacti bird probiyotiklerinden en az birini aşmanızı öneririm.
hocam Versele Laga Oropharma Probi-Zyme Probiyotik Ve Enzim Desteği bulabıldım ve himalaya tuzu bloğu da aldım.
Bunları üç kuşum içinde nasıl kullanabilirim sıralamasi ne olsun yazar mısıniz?
 
hocam Versele Laga Oropharma Probi-Zyme Probiyotik Ve Enzim Desteği bulabıldım ve himalaya tuzu bloğu da aldım.
Bunları üç kuşum içinde nasıl kullanabilirim sıralamasi ne olsun yazar mısıniz?
Himalaya bloğu istediğim mineral desteğini vermez. Onu iptal edip colombine vita almalısınız.
Probi-Zyme aslında iyi bir probiyotiktir ama kullanışlı sayılmaz çünkü suya katılmaz. Özel mama hazırlamak gerekir verebilmek için.
 
Bu ürünlerin tamamı yeterli olur. Himalaya bloğu kafes tabanında veya asılabilir şekildeyse tellerde mutlaka bulunmalı bence. Tam karşılamasa da istediğinde verimli şekilde tüketecektir. İyot ihtiyacını da giderdiği için varlığı önemli bence. Toz karışım vita minerali bazı kuşlar tüketmeyebiliyor. Gözlemlemek gerekiyor sıklıkla. Bu diğer ürünler içinde geçerli unutmayalım lütfen.
 
Son düzenleme:
Bu ürünlerin tamamı yeterli olur. Himalaya bloğu kafes tabanında veya asılabilir şekildeyse tellerde mutlaka bulunmalı bence. Tam karşılamasa da istediğinde verimli şekilde tüketecektir. İyot ihtiyacını da giderdiği için varlığı önemli bence. Toz karışım vita minerali bazı kuşlar tüketmeyebiliyor. Gözlemlemek gerekiyor sıklıkla. Bu diğer ürünler içinde geçerli unutmayalım lütfen.
tamamdır hocam cok tesekkür ederim
 
Doğanay hocamla yine fikir ayrılığına düştük. Nedir sizden çektiğim yahu... Selçuk selçuk olalı böyle muhalefet görmedi 😃 yada nedir sizin de benden çektiğiniz...😃

Himalaya tuzu (kaya tuzu), Pakistan'daki Khewra Tuz Madeni'nden çıkarılan bir kaya tuzu türüdür. İçeriği kaynağa göre küçük değişiklikler göstermek üzere ;
Himalaya tuzunda %96 – 98 oranında sodyum, yani saf tuz ( sofra tuzu ) bulunur.
100 gr himalaya tuzundaki minerallere gelecek olursak ;

Kalsiyum ~0,16 g ( günlük ihtiyaçları 18 mg dır ) yani bir günlük calsiyum ihtiyacını gidemesi için 100 gr himalaya tuzu yemelidir. 100 gr'ı geçelimde günde 1 gr yeseler ölecekleri kesindir.

Colombine vitadaki calsiyum oranı ; 100 gr tozda 30 gr dır. Yani 180 kat daha fazla calsiyum içerir.

Himalayada Magnezyum 100 gr da ~ 0,10 gr. Colombine de yine en az 100 kat olmalıdır diye tahmin ediyorum. Versele oranını paylaşmamış yada ben bulamadım, ama yeterli oranda magnezyum içermeden mineral desteği denemez ürüne.

Himalayada Demir ~0,0004 gr (iz miktar) yani kısaca içeriğinde demir yok demek daha kolay olur. Colombine de bu miktar 4.5 gr kadardır. Sıkı durun 11 bin kat daha fazla demir içeriyor. Ki biz demir eksikliğinden şüpheleniyoruz kuşunuzda.

Bakır İz miktar ( iz miktar demek varla yok arası bir miktar demektir. Olmasının anlamı yok demektir )

Mangan İz miktar colombine de 1.250 mg kadar bin kat denebilir. Belki daha da fazla.

Çinko yine İz miktar. Colomnine de ise 800 mg. 750 kat fazla desek yeridir. Ki sizin kuşta eksik olma ihtimali yüksek.

Bor İz miktar

Fosfor İz miktar

Nikel İz miktar

Krom İz miktar

Önemli Notlar

Renk: Karakteristik pembe/somon rengi, içerdiği demir oksit (paslanma) minerallerinden gelir.
İz element sayısı: Genellikle 80-84 farklı iz element/mineral içerdiği iddia edilir, ancak bunların çoğu o kadar az miktardadır ki ölçülebilir düzeyde değildir (nanogram seviyesinde).
Beslenme değeri: %96-98'i normal sofra tuzu (NaCl) olduğundan, iz minerallerin sağlığa katkısı bilimsel olarak ihmal edilebilir düzeydedir — yani "süper besin" olarak pazarlanması abartıdan ibarettir.

İyot içermez: Normal iyotlu sofra tuzunun aksine, Himalaya tuzunda doğal iyot bulunmaz (veya çok çok az bulunur), bu nedenle tek tuz kaynağı olarak kullanılıyorsa iyot eksikliği riski oluşturabilir. ( yapay zeka insanlar açısından kurmuş bu cümleyi kuşlar iyotu da tuzdan almamalılar tabiki ) Colombine de 25 mg iyot bulunur.

Yani kısacası mineral desteği düşünülerek himalaya tuzu veriliyorsa kısaca doğal sodyum ( bildiğimiz sofra tuzu ) verilmiş olur desem abartmış olmam. Sofra tuzundan Çok çok küçük bir farkı vardır. Ve bu fark asla anlamlı bir fatk değildir.

En azından tuz ihtiyacını himalayayla karşılayalım derseniz olur olmasına ama colombine vita güvenli dozda sodyum da içeriyor zaten. Hem colombine'den hem hiöalayadan tuz almasını önermem.

Himalaya tuzunun içeriğini yapay zekaya sorarak getirdim. Kaynak güvenilir yani. Kaya tuzu da aşağı yukarı aynı değerlerdedir.

Vee taktir konu sahibi ve diğer okuyanlarındır...
 
Selçuk hocam yaa :D
Colombine Vita gibi kuşlar için özel formüle edilmiş bir multivitamin/mineral desteği elbette ki içerik bakımından bambaşka seviyede. Profesyonel bir takviye eksiklik yaratmaması adına daha uygun olur. Himalaya tuzunun kafesteki varlığında kuşlar tuza açmış gibi dadanmadığı için ihtiyaç halinde gidip bir iki dil darbesi bırakıp ayrılıyorlar.
Himalaya tuzundaki amaç, kuşun diğer yapay takviyelerde bazen bulamayacağı, doğadaki o iz elementleri ve nadir mineralleri tırtıklayarak eser miktarda bünyesine almasıdır. Elbette ki bir profesyonel ürünle karşılaştırılması söz konusu değil.

Evet, kimyasal analizlerde Himalaya tuzunun içinde platinden uranyuma, altından radyuma kadar 84 farklı element tespit edilmiş. Ancak bunların %97-98'i dediğiniz ve eski konularımda dediğim gibi sodyum klorür olduğu için, geri kalan 84 mineral toplam hacmin sadece %2'lik dilimine sıkışmış durumda. Yani içindeki mineraller miligram değil, nanogram (gramın milyarda biri) seviyesinde. Bir kuşun vücudunun ihtiyaç duyduğu eser elementler (bakır, manganez, iyot, selenyum gibi) zaten doğada da devasa miktarlarda bulunmaz. Kuşlar bunları miligramlarla değil, mikrogramlarla tüketir. Bu bağlamla ne şekilde sağlayacak olursak olalım kafesteki kuş da aptal değildir; vücudunun sodyum dengesi tam tıkırındaysa, o tuz bloğuna veya takviyeye dönüp bakmaz bile. En yakın örneği kuluçkaya başlamadan önce kalamarın yüzüne bakmayan, dil değdirmeyen kuşları hatırlayın :D 5 yıl aralıksız kafes tabanının bir köşesinde ayda bir yenilediğim ceviz büyüklüğünde himalaya tuzu bulundurdum. Bir gaga taşı gibi hunharca kemirmedi kuşlar. Muhtemelen sadece vücutları sinyal verdiğinde, nadiren bir iki dil darbesi atıp bıraktılar. Tüy döneminde bu sıklığın arttığını gözlemlemiştim. Yani dozu kendileri ayarlayabildi. Ama bazı kuşlar bazı özel durumlarda (stres gibi) önündeki nesneleri takıntılı şekilde parçalayabiliyor. Eğer öyle bir kuşa denk gelinirse ve bakıcısı fark ederse önünden çekmesi önemli. Aksi halde bahsedilen o tuz zehirlenmesi 1 haftada kuşu götürür. Deneyimlemek ve iyi gözlem çok kıymetli her zaman.

Colombine Vita ve benzeri profesyonel ürünler kuşlarımızın ana takviyelerindendir, güvencesidir, olmazsa olmazıdır. Himalaya tuzu ise kuşun önünde sürekli dursa bile ancak bir açık büfe çerezidir, sadece canı çektiğinde ve ihtiyacı olduğunda ufacık dokunacağı doğal bir alternatiftir. İkisini birbirinin rakibi değil, kontrollü kullanıldığında birbirinin tamamlayıcısı olarak görmek bence en doğrusu.

Tüm okuyanlara ve fikir teatisi için @Selçuk YÜKSEL Hocama tekrar teşekkürler, kullanım tercihi her zaman olduğu gibi forum ahalisinin.
 
Ben teşekkür ederim Doğanay hocam ne demek...
Ben himalaya tuzu asla bulunmamalı yasak falan demiyorum zaten. Hatta kuş bakıcılarının %98'i tuzu ihmal eder hatalı şekilde. Tıpkı iyot takviyesinin ihmaş edilmesi gibi.
Konu şöyle açıldı ; Ben mineral eksikliği düşündüğüm için colombine önerdim. Konı sahibide araştırıp yanlış bilgi edinmiş ve buna ikna olmuş olmalı ki colombine vita yerine himalaya tuzu bloğu almaya karar vermişti. Bende bunun doğru olmadığını, mineral takbiyesi için himalayanın doğru tercih olmadığını, onun yerine colombine vita almasının daha doğru okacağını söyledim.
Siz sonra yazdığınız mesajda himalaya tuzunun yeterli olduğunu iddia ettiniz. Bende yanlış olduğunu anlatmaya çalıştım. Olay bu yani. Ki bir ara size özel mesajla da mineral takviyesi için himalaya tuzu önermenin yanlış olduğunu söylemiştim. Sanırım görmediniz o mesajımı. Ben himalaya tuzunu fazla yiyip ölürler diye itiraz etmedim. Yeterli mineral alabilmeleri için zehirlenecek kadar yemeleri gerekir dedim. Hatta zehirlenip öldüklerinde bile iddia ediyorum, yeterli minerali almamış olurlar. Versele laga dünya çapında rüştünü ispatlamış bir kuş takviye üretim fitması. Eğer multi mineral diye iddia ettiği bir ürün üretmişse kuşların ihtiyacı olan tüm mineralleri düşünecek, miktarını da doğru ayarlayacaktır diye tahmin ediyorum. Versele laga arge çalışmasını yapan veteriner midir her kimse kuşların ne miktarda neye ihtiyaç duyduğunu benden daha iyi yapacaktır. Yine güzel bir bilgi paylaşımı oldu.
 
A yok hocam yanlış anlaşılmış öyleyse. Yani bütün ürünler alınsın, himalaya tuzu da olsun anlamında yazmıştım onu. Önerilen ürün ve Naturel'in bir ürünü daha vardı ikisini de çok severdim ancak bildiğiniz gibi çok tüketmeye açık olmadıkları tozlardan (severdim diyorum çünkü şuan kuş beslemiyorum :D ). Belki sebebi yine ihtiyaç durumlarında yönelmeleriyle bağlantılı olabilir.
 
Geri
Üst