Muhabbet kuşum tüylerini kırıyor, nedeni nedir ? (resim ekledim.)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan drayes
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

drayes

iyikus.com Üyesi
Merhaba muhabbet kuşum erkek yaklaşık 6 aylık tek kuş kafesi geniş büyük 4-5 tane ilgilenebileceğim oyuncağı var kafes içinde gaga taşı mineral blok onlar da mevcut kendi kednine öten keyfi yerinde bir kuş fakat şöyle sorun var kuş gagasıyla kanatlarını kırıyor görselde olduğu gibi bu şekilde olunca da kanat bütünlüğü bozuluyor yani kanat işleyişsiz hale geliyor tüy ben de bu şekilde kendi kırdığı kanatları çekiyorum işlevsiz olduğu için artık yenisi gelsin diye fakat yeni gelene de bu şekilde kırıyor kendi yani bu sorunun nasıl çözerim bilemedim o yüzden siz tecrübeli insanları sormak istiyorum ilgili görselleri konuya ekledim.
1.jpeg2.jpeg
3.jpeg4.jpeg5.jpeg6.jpeg

Ekli dosyalar

• 1.webp
    1.webp
    370.3 KB · Görüntüleme: 5
  • 4.jpeg
    4.jpeg
    488.3 KB · Görüntüleme: 5
  • 3.jpeg
    3.jpeg
    488.3 KB · Görüntüleme: 5
  • 2.jpeg
    2.jpeg
    488.3 KB · Görüntüleme: 4
  • 2.webp
    2.webp
    306.2 KB · Görüntüleme: 2
  • 3.webp
    3.webp
    263.7 KB · Görüntüleme: 2
  • 4.webp
    4.webp
    157.2 KB · Görüntüleme: 3
  • 5.webp
    5.webp
    459 KB · Görüntüleme: 3
  • 6.webp
    6.webp
    371.1 KB · Görüntüleme: 3
  • 1.jpeg
    1.jpeg
    488.3 KB · Görüntüleme: 7
Kuşta karaciğer problemi var. Bt amin forteye yüklenmeyin. Yağlı ve protein oranı yüksek yiyecekler, dal darı vermeyin. Ak darı, aspur ağırlıklı besleyin. Haftada 2 kez yarım suluğa 2 damla depomin aminovit veya bt amin forte. Her gün uarım suluğa 15 damla powerchol 5 damla prozim plus katın. 15 gün sonunda dozu 10 damlaya düşürerek devam edin 2 ay kadar. Sık sık gelişmeleri yazın.

Kuşta karaciğer problemi var. Bt amin forteye yüklenmeyin. Yağlı ve protein oranı yüksek yiyecekler, dal darı vermeyin. Ak darı, aspur ağırlıklı besleyin. Haftada 2 kez yarım suluğa 2 damla depomin aminovit veya bt amin forte. Her gün uarım suluğa 15 damla powerchol 5 damla prozim plus katın. 15 gün sonunda dozu 10 damlaya düşürerek devam edin 2 ay kadar. Sık sık gelişmeleri yazın.
tüylerini bu şekilde kırması ile karaciğer arasında nasıl bir bağ var hocam onu tam anlayamadım ilk defa kuş besliyorum. birde bu kırdığı tüyleri çekiyorum doğru mudur sürekli çekmek ?
yemi bu şekilde dal darı vermiyeceğim artık.
Ekran görüntüsü 2025-05-23 210930.jpg

tüy kalitesini her şey etkiliyor. Bu sebeple iyi bir inceleme yapmak lazım.
Beslenme kaynaklı sorunları öncelikle elemelisiniz. Örneğin; Protein eksikliği yaşandığında tüyler keratin yapıda olduğu için, yeterince protein alınmazsa kırılganlaşırlar. Vitamin A, D ve E eksikliğinde tüy kalitesi ve parlaklığı düşer. Kalsiyum ve çinko eksikliğinde tüylerin sağlamlığı ve rengi etkilenir.
Parazit ve mantarlar böyle bir sorun oluşturabilir. Deride veya tüylerde parazit (bit, akar) varsa tüyler kırılır ve dökülür. Mantar hastalıklarında tüy rengi matlaşır veya sararabilir.

Dar ve kirli kafes, banyo eksiklikleri, stres durumu da tüyün normalini bozabilir.

Sizin sorununuz bence daha çok küçük bir kafes ve bir yerlere sürtünmeyi, tırmanmayı seven bir kuştan kaynaklı :)

Tüylerini çekmeyin. Bir süre sonra tüye girip kendisi atacaktır. Karaciğeri toparlayabilirsek kırmayı da bırakır.
Evet karaciğer problemi tüy dökme tüy yolma veya kırmaya neden olur. Zaten dışkılar da karaciğere işaret ediyor. Tüy diplerinde kararma görüyor musunuz çektiğinizde ?

Size önerdiğim takviyelere ek olarak eczaneden duphalak alarak ona da başlamanızı öneririm vücuttaki toksin ve amonyak birikimini atmasına yardımcı olarak rahatlatır kuşu.
Ayrıca strese neden olabilecek bir unsur var mı ortamında ? Mesela kedi oyuncak vs ?

bende anlamadım ilk defa kuş besliyorum bilgim yok bi zararı olmayan tüyü ortadan ikiye kırıyor sürekli ve sürekli kendini gagasıyla tüyleriyle uğraşıyor

Ben daha çok parazit ve stres durumundan şüpheleniyorum.. Kuşa bir ivermectin ense damlası yaptırın veterinerde. Diğer önerilen vitamin takviyeleri de düzenli kullanılabilir..

Tüylerini çekmeyin. Bir süre sonra tüye girip kendisi atacaktır. Karaciğeri toparlayabilirsek kırmayı da bırakır.
Evet karaciğer problemi tüy dökme tüy yolma veya kırmaya neden olur. Zaten dışkılar da karaciğere işaret ediyor. Tüy diplerinde kararma görüyor musunuz çektiğinizde ?
kararma yok normal beyaz ucu

Geri