Muhabbet Kuşumun Ayakları Hiç Tutmuyor

Şaklaban Kuş

iyikus.com Üyesi
Geçenlerde kuşumun ayaklarıyla ilgili forumda konu açmıştım. Fakat durum giderek daha kötü hâle geliyor.

Eskiden zorlansa da tüneğinde durabiliyordu ve yürüyebiliyordu. Şimdi ise artık tünekte hiç duramıyor. Hep kafesin altında duruyor. Yerde de ayakları üzerinde değil ancak bütün vücudunu yere yatırarak ve gagasıyla yere tutunarak durabiliyor.

Çevrede başvurduğum veterinerler kuşlara bakmadıklarını söylediler. Benim kuşum için evde yapabileceğim bir şey var mı? Çünkü onu bu hâlde görünce çok üzülüyorum.

Kuşumun davranışında da sıkıntı yok. Neşeli, yemeğini yiyor, suyunu içiyor. Beni görünce de oynamak istiyor ama ayaklarını kullanamıyor.

Ayaklarıyla ilgili aklımda birkaç seçenek var:
→ Ayakları mantar olmuşa benziyor. Bazı tırnakları görünmüyor. Ama mantar olması böyle ayaklarını kullanmasını engeller mi?
→ Ayakları felç mi oldu? Bunun sebebi ne olabilir? Böyle bir durumda ne yapmalıyım?
→ Ayaklarında kırık veya incinme olmasına ihtimal vermiyorum çünkü acı çekiyora benzemiyor.

Veterinerlerin yardımcı olmamasından dolayı çok çaresiz kaldım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

kafes tabanındaki dışkıların net fotolarını ve kuşun videosunu paylaşırsanız iyi olur. videoyu streamable.com ya da youtube üzerinden paylaşabilirsiniz
Hocam kuş birkaç aydır ishal, daha önceden dışkı fotoğraflarını atmıştım ama yine atarım. Kuşun demirlere tutunduğu bir videosu vardı, onu da şimdi atarım.

kafes tabanındaki dışkıların net fotolarını ve kuşun videosunu paylaşırsanız iyi olur. videoyu streamable.com ya da youtube üzerinden paylaşabilirsiniz
Hocam bu birkaç gün önceki yürüme videosu. Artık hiç yürüyemiyor.
Bu da ayaklarının durumu.

Mantar riskini elemek adına torsyd krem kullanmalısınız öncelikle. Eczaneden alabilirsiniz.
Ek bir kalsiyum d vitamini katkısı almanız lazım. Alana kadar yumurta tüketiyorsa iyi haşlayıp mama verebilirsiniz. Ayak sorunları ne yazık ki ciddiye alınması gereken problemlerdir. İlerlemiş durumlarda ya da felce dönecek kuşlar için, katkı vermek ve kafes düzenlemesini yapmak haricinde sizin yapabileceğiniz pek bir şey yok. Bir de kremle ara ara masajlar yapılabilir.
İshal sorunu uzun süredir var dediğiniz içinde bunu ayak sorunlarına bağlayabiliriz bir ihtimal. Yetersiz beslenme ile kuşun vücudu yavaş yavaş çöküyor. Bir de yaşı var malum :(

İshal sorunu uzun süredir var dediğiniz içinde bunu ayak sorunlarına bağlayabiliriz bir ihtimal.
Ben de bağlamaya çalıştım fakat beslenmesinde, iştahında bir sıkıntı yoktu. Hem kendi yemini hem ballı krakeri severek tüketiyordu.
Mantar riskini elemek adına torsyd krem kullanmalısınız öncelikle
Ben teramisin krem kullanmayı düşünüyorum, o mantara iyi gelir mi? Yoksa ek olarak dediğiniz kremi de mi kullanayım?

Hocam yürüme sorunu geçen perşembe başladı. Dün itibarıyla hiç yürüyemez hâle geldi.

veterinere götürme imkanınız olmadığı için bilgim dahilinde yazıyorum. vakit kaybetmeden herhangi bir veteriner kliniğinden enrofloksasin etken maddeli antibiyotik temin edilip hemen başlanabilir

ilaveten eczaneden insülin enjektörü de alırsanız iyi olur

Bunlar da ayaklarının fotoğrafları.

Ekli dosyalar

• P_20220130_173016_vHDR_On.jpg
    P_20220130_173016_vHDR_On.jpg
    1 MB · Görüntüleme: 7
  • 1643619893325.jpg
    1643619893325.jpg
    991 KB · Görüntüleme: 5
  • 1643619893337.jpg
    1643619893337.jpg
    831.8 KB · Görüntüleme: 5
  • P_20220128_162628_vHDR_On.jpg
    P_20220128_162628_vHDR_On.jpg
    1.6 MB · Görüntüleme: 7
veterinere götürme imkanınız olmadığı için bilgim dahilinde yazıyorum. vakit kaybetmeden herhangi bir veteriner kliniğinden enrofloksasin etken maddeli antibiyotik temin edilip hemen başlanabilir

ilaveten eczaneden insülin enjektörü de alırsanız iyi olur
Hocam sizce ayaklarının sorunu bakteri enfeksiyonu mu?

Gut ya da türevi bir rahatsızlığı da olabilir ancak gözlemle anlamak güç maalesef :(
Şu anda benim yapmayı planladıklarım şunlar:
→ Önce ılık bir suyla ayaklarını iyice temizleyeceğim.
→ Daha sonra da sonuç alana kadar teramisin krem uygulamayı düşünüyorum.
→ Bir de bu süreçte vitamin takviyesi yapacağım.

Sizin bunlara ek bir öneriniz var mı?

onu bilmiyorum, doğanay hoca yazmış zaten

sizi üzmek istemem ancak kuşun durumu iyi değil maalesef , yazdığım ilaç başlansa bile kurtulamayabilir. vakit kaybetmeyin
Hocam siz o ilacı neden önerdiniz onu sordum. Benim araştırdığım kadarıyla o ilaç solunum yolu enfeksiyonları içinmiş. Siz kuşta solunum yolu enfeksiyonu olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bir de benim yapmayı planladıklarımda bir eksik var mı sizce?

Geri