Muhabbet kuşumun kızgınlık hareketi mi

belinaykutlu

iyikus.com Üyesi
Muhabbet kuuşum özellikle ben yanına gidince bu hareketi yapıyor . Ve bazenleri de en fzla 1 2 parça kusuyor . Bu kızgınlık harkeeti mi? Ben başta hasta sandım veternere götürdüm . İlk başta yani 4 gün önce kustugunu görüncepanikle en yakın olan veterineregötürdüm . Bana kursak mantarı olabilir de olmayabilir de dedi mikostatin verdi ama kursak mantarı olmayacagını düşündüm . Çünkü sıvı bir kusma değil veya kokulu değil sadece bu hareketi yaparken ilk 2 gün kustu . Ama sadece 1 parça falan çok değil . Başka bir veteriner solunum yollarında enfeksiyon var dedi video ile bakıp . Sizce bu bir solunum yolu problemi mi yoksa kızgınlık davranışı mı ? Çünkü kuşum 2 3 haftadır kızgınlıkta ve ceresi kahvereng oldu pütürlendi . Dışkıda değişiklik yok.

Ekli dosyalar

• 17863520804015199878545863407049.webp
    17863520804015199878545863407049.webp
    630.9 KB · Görüntüleme: 5
Hepinize ilginiz için teşekkür ederim . Gerçekten yaşadığım yer büyük şehir olmasına ragmen kuşlardan anlayan adam akıllı veteriner yok . Her seferinde bu sitede çözüm buluyorum . Gerçekten çok teşekkür ederim yardımlarınız için . Haberdar edeceğim🙏🏻
Rica ederim yarın akşam saatlerinde bir videosunu çekip paylaşın mesela.

Son düzenleme:
Tekrardan merhabalar bugün iyot damla kullanmamın 2. Günü . Dünden beri öksürmelerinde fark edilir şekilde azalma var nefesi rahatlamış duruyor. Dün iyiydi ama bugün enerjisinde düşüş var . Daha durgun ve halsiz . Damla ağır falan mı geldi bilmiyorum ama durgun. Bilmiyorum yani iyileşiyor dinlenmeye mi ihtiyaç duyuyor ama öksürük krizlerinde azalma var . Önceden öksürme krizine giriyor yaklaşık 1 dakika nefes almakta zorlanıyor öksürüyordu . Dünden beri neredeyse hiç olmadı ama halsizlik var

Kuş nefes almakta zorlandığı için çırpınıyordu ve bu yüzden hareketli görünüyordu. Kendini ordan oraya atıyordu yani,denizde boğulan insan misali.
İyot sonrası rahatlama olduğu için "dinlenme halinde" görünüyor. Üzerinden büyük yük kalktı hayvancağızın..

Watch unnamed | Streamable
Tekrardan merhaba kuşumda eskisi gibi öksürük krizleri olmuyor ama ara ara böyle vikvikleyerek nefes alıyor . Bazen daha şiddetli bazen hafif oluyot özellikle heyecanlanınca da oluyor hızlı nefes alınca yani . Enerjisi çökmüş diyemem iyi halsiz değil ama bu hareket var tekrardan iyot kullanayımmı ? İyotu verdigim ilk 2 gün nefesi oldukça sessizdi . Videodaki an en şiddetlilerinden her zaman böyle hızlı olmuyor .

Şuan suluğunu alın 2 saat sonra yarım suluğa 1 damla hazırlayıp verin. Yarın sabah yeni iyotlu su hazırlayıp verin. Yarın akşam gelişmeleri yazın.
Antibiyotik başlamak gerekecek gibi ama umarım gerekmez..

Sadece geceleri uyurken böyle aşağı doğru uyuyor . Kuşum yoğun stres süreci yaşadıktan sonra iyileşme sğrecinde de geceleri de bu şekilde uyuyordu . Yorgunluktan mı yoksa solunum sıkıntısından kaynaklı mı ? Fotoğraflarda veni hissettifi için biraz dikiliyor ama gece geç saatlerde başı yere bakıyor . Fotoğraflarda gözleri açık ama gece yanına gitince uyanıp gözlerini açıyor ama uyku pozisyonunu bozmuyor çok yaklaşmadığım sürece . Beni hissedince ise geri düzeliyor dik duruyor gün içindeki gibi .

Ekli dosyalar

• IMG_20260817_193947.webp
    IMG_20260817_193947.webp
    452.3 KB · Görüntüleme: 5
  • IMG_20260816_215641.webp
    IMG_20260816_215641.webp
    729.5 KB · Görüntüleme: 4
  • IMG_20260814_213312.webp
    IMG_20260814_213312.webp
    434 KB · Görüntüleme: 2
  • IMG_20260814_213257.webp
    IMG_20260814_213257.webp
    424.6 KB · Görüntüleme: 2
  • IMG_20260814_213305.webp
    IMG_20260814_213305.webp
    364.6 KB · Görüntüleme: 5
Farklı pozisyonlarda uyuyan kuşlar olabiliyor. Bir miktar tetikte bekleyiş uykusu gibi. Camdan yoğun ses veya ani ışık süzmeleri oluyor mu?

ilk aldığınızda da bu şekilde mi yatıyordu
Hayır her zaman bu şekilde uyumuyor derin uykuya geçtiginde çok hafif gövdesi düşüyordu ama bu kadar olmuyordu . Dsha önce yoğun stres süreci yaşadı demiştim. Burda da bahsetmiştim zaten . O süreçten çıkarken de bir dönem böyle uyudu sonra sağlığı normale dönünce normal dsha dik uyumaya başladı ama şimdi yine böyle uyuyor .

Hayır her zaman bu şekilde uyumuyor derin uykuya geçtiginde çok hafif gövdesi düşüyordu ama bu kadar olmuyordu . Dsha önce yoğun stres süreci yaşadı demiştim. Burda da bahsetmiştim zaten . O süreçten çıkarken de bir dönem böyle uyudu sonra sağlığı normale dönünce normal dsha dik uyumaya başladı ama şimdi yine böyle uyuyor .
Hocam şuan uyku pozisyonundan önce solunum yolu enfeksiyonu var mı yok mu onu teşhis etmeliyiz. Sonra diğer problemlerine eğiliriz.
Mesela siz şunu anlatın ; ilk iyot takbiyesi sonrası sadece öksürüğü mü kesildi, yoksa bir süre de olsa, soluk alırkenki bütün viykleme vs sesleri de kesildi mi ? İyot öncesi ve sonrasını net anlatın bize.

Hocam şuan uyku pozisyonundan önce solunum yolu enfeksiyonu var mı yok mu onu teşhis etmeliyiz. Sonra diğer problemlerine eğiliriz.
Mesela siz şunu anlatın ; ilk iyot takbiyesi sonrası sadece öksürüğü mü kesildi, yoksa bir süre de olsa, soluk alırkenki bütün viykleme vs sesleri de kesildi mi ? İyot öncesi ve sonrasını net anlatın biz
Ben size yaşananları baştan sona detaylıca anlatayım. Pamuğun ilk bu sorununu fark ettiğimde 6 Ağustos tarihiydi ve yan odada arkadaşımın doğum gününü kutluyorduk. Başta doğum günü mumundan etkilenmiş olabileceğini düşündüm çünkü şiddetli şekilde öksürdüğünü fark ettim. Gittiğimde nefes nefese öksürüyordu. İsterseniz videolarını paylaşabilirim. İlk anının videoları var. Sonrasında kusma başladı. Öğrüyor gibi hareketler yapıyor, ard arda öksürüyor ve arada da bir iki küçük tane kusuyordu. O an panikle en yakın veterinere götürdüm. O veteriner de tam anlamıyla bilmiyormuş demek ki. Hemen kursak mantarı deyip mikostatin verdi. Ama ben kursak mantarı olmayacağını düşündüm ve başka veterinerlere sormaya başladım. Bir tane kuşlarla ilgilenen veteriner buldum. Videosunu gördüğümde solunum yolu enfeksiyonu dedi. Bu sırada dışkılarında hiç değişim olmadı. Sadece böyle ard arda öksürük krizleri tutuyordu. Ara ara özellikle heyecanlandığında, hızlı nefes aldığında sürekli ard arda öksürüyordu. Yaklaşık bir dakika boyunca nefes alamıyor. Size attığım videodaki gibi çırpınıyordu. Nefes almaya çalışıyordu. Sonra açılıyordu nefesi ama yine biraz hırıltılı bir solunuma sahipti. Ondan sonrasında sizin öneriniz üzerine birinci gün 25 mililitreye bir damla, ikinci gün 50 mililitreye bir damla olacak şekilde iyot takviyesi yaptım. O iki gün nefesi gerçekten sessizdi. Nefes almakta zorlanıyor gibi durmuyordu. Ama dediğim gibi, bu siteye de yazdığım gibi halsizdi. Halsizliğini ise öncesinde yaşadığı sorunlara bağladık. Ondan sonra cumartesi pazar geçti ve ben yavaş yavaş tekrardan hırıltılı solunum, hafif ağız açık nefes alma tekrardan başladığını fark ettim. İlk baştaki gibi. İyot takviyesine hiç başlamadan önceki gibi öksürük krizleri tutmuyor. Ama hırıltılı nefes alıyor. Yine nefes almakta biraz zorlanıyor gibiydi. Ve sizin dediğiniz gibi dün akşam iki saat suluğu çıkarıp sonrasında yarım suluğa bir damla iyot takviyesi yaptım. Gözlemlerime dayanarak söylüyorum şu anda nefesi daha iyi. Dün attığım videodaki gibi gıcırtılı solunum yok. Bazenler sadece ağız açık nefes alıyor. Özellikle heyecanlandığında, ben odaya girdiğimde, yanına yaklaştığımda ağız açık nefes alma başlıyor. Kuşum önceleri korktuğunda veya heyecanlandığında uzun süre uçtuğunda, yorulduğunda da böyle ağız açık nefes alıyordu. Şimdi de ara sıra böyle yapıyor. Dünden bu yana iyot takviyesiyle, yarım suluğa eklediğimiz iyot takviyesiyle biraz düzelmiş gibi görünüyor. Dışkılarında bu arada değişim yok.

Solunum yolu enfeksiyonu ihtimali var ama iyotla düzeliyor olması beni antibiyotik önermemeye itiyor. Bana kalırsa birkaç gün daha gözleyelim derim. Yarın tam suluğa 1 damla iyot. Sonraki günler bir bardak suya 1 damla katıp o çözeltiden suluğa ekleme şeklinde 1 hafta devam edelim ve her akşam gelişmeleri yazarsınız ona göre yol çizeriz. Diğer arkadaşların da önerisi önemli tabi.

Tekrardan merhaba kuşumun nefesi daha iyi ama halsizlik durgunluk var . Biraz da stresli gibi görüyorum . Bu süreç onu yıprtmış yormuş olabilir diye düşünüyorum ama size danışmak istedim . Geçmişte yoğun stres yaşayıp geceleri ve sabahları kafes tabanında denge kaybı sendeleyerek çırpınma ,bağırsrak kendini ordsn oraya atma gibi durumlar gösteriyodu strese bağlı olarak . Stres unsurlarını ortadan kaldırıp b vitamini kullanınca ilgilenince düzelmişti . Yine öyle durumlar yaşanmasından korkıyorum b vitamini versem mi diye düşüyorum ama durgunluğu stresten mi yoksa halsizlikten mi bilemiyorum . Kuşum kafesten çıkmak şsteyince sıkılınca vs ayaklarıyla tünekten tutunur kanat çırpar bağırırdı . Öyle tapıyor ara ara bilemiyorum . Ve asıl yazma amacım dışkılarda değişiklik farketmemdi . Dışkıları normale göre biraz açık renkli ve iz bırakıyor . Neyden kaynaklanıyor olabilir? Daha bugün değişti dışkıları . Bu arada nefesi gerçekten yine sessizleşti gıcırtılı solunum vs yok nefesi gerçekten daha rahat. Ama dışkı değişimi kafamı karıştırdı bildirmek istedim . Dışkıları ve son durumunu ekledim .

Ekli dosyalar

• IMG_20260819_131014.webp
    IMG_20260819_131014.webp
    250.7 KB · Görüntüleme: 3
  • IMG_20260819_103715.webp
    IMG_20260819_103715.webp
    304.9 KB · Görüntüleme: 4
Kuş ne kadar süredir sizinle ? İlk günden beri yem dışında neler veriyordunuz onları bir özetleyin. B vitamini stresi düzelince kestiniz doğru mu anlamışım ? Stresli zamanı ne kadar sürdü ? Stres unsurları nelerdi ? B vitamini başladıktan ne kadar süre sonra düzeldi ? Vs kuşun öyküsünü bi anlatın.
Dışkı renk değişimini şimdilik önemsemeyin. Muhtemelen kuşun rahatlamasıyla alakalı.

Kuş ne kadar süredir sizinle ? İlk günden beri yem dışında neler veriyordunuz onları bir özetleyin. B vitamini stresi düzelince kestiniz doğru mu anlamışım ? Stresli zamanı ne kadar sürdü ? Stres unsurları nelerdi ? B vitamini başladıktan ne kadar süre sonra düzeldi ? Vs kuşun öyküsünü bi anlatın.
Dışkı renk değişimini şimdilik önemsemeyin. Muhtemelen kuşun rahatlamasıyla alakalı.
Kuşumu 2019-2020 sularında aldık. Yani beş altı yıldır benimle. İlk geldiğinde eşi de vardı ama eşi çok yaşamadı, öldü. Sonrasında benimle beraber yalnız başına kalmaya devam etti. Stres sürecini de size şu şekilde açıklayayım. Mart, Nisan gibi oldu bu olay. Bu sene, 2026 Mart, Nisan gibi oldu. Ben bir pet shoptan açık yem aldım ve yem de büyük ihtimalle bayattı. Ama bunu düşünemedim ve fark edemedim. O yemden vermeye başladım. Yani önceden marketten kapalı yem kullanırken, sonradan açık yem aldım. Sırf içeriği daha zengin olur diye aldanıp aldım. Ama büyük ihtimalle yem bayatmış ve uzun süre beklemiş. Pamuk da bu yemi yemedi. Ama ben hasta olduğu için yem yemediğini düşünüyordum. Yani bir sorunu olduğu için yemiyor zannediyordum. Yemden kaynaklı olabileceği hiç aklıma gelmedi. Sonradan akıl edip yemi eski yemine döndürdim. Şimdi Garden Mix'in yetişkin yemini kullanıyorum. Kapalı bir yem. Bundan dolayı sürekli halsiz duruyordu ve aynı anda da tüy dökümüne girdi. Bu iki stresi birleşince, Pamuk'ta geceleri, özellikle sabah sularına doğru enerjisinde düşüş oluyordu. Ara sıra dibe çöküyordu. Bana tepki vermiyordu mesela, "Pamuk, Pamuk" diye seslendiğim zaman tepki vermiyordu. Sonrasında biraz çırpınıyor, sendeliyor, sonrasında kendisine geliyordu. Ve ondan sonra bu böyle birkaç gün arayla olmaya devam ediyordu. Gün içerisinde de birazcık stresli gözüküyordu. Yemlerini çok seçerek yiyordu ve dışkısı aşırı suluydu. Su gibi dışkı yapıyordu yani. Ve sabaha doğru bağırarak çırpınıyordu, kafesten kendini oradan oraya atıyordu. Yani çıldırmış gibi davranıyordu resmen.Ama sonra gün içinde gayet enerjisi yerine geliyordu . Ondan sonrasında biz bunu araştırdığımızda strese bağlı olabileceğini düşündük ve yem takviyeleri yaptık. Daha zengin içerikli bir yem alıp kapalı yem aldım. Yumurta maması veriyordum, gün içerisinde meyve sebze vermeyi çoğalttım. Ve B vitamini kullandım. Evet, şu anda B vitamini kullanmıyorum. Ve yavaş yavaş normale döndü Pamuk o süreçten sonrs eski enerjisini kazandı . Yani yoğun tüy dökümü stresi + yem yememesi birleşince geceleri enerji düşüşü oluyordu nöbet gibi bişey geçiriyordu . İlk günden beri yem ,daldarı , ara ara yumurta maması , salatalık havuç gibi şeyler yer .Stres sürecinden önce yedigine içtigine bu kadar önem vermiyodum nadiren marul vs veriyodum yem ağırlıklı besleniyodu ama stres olduktan sonra yeme rutinini zenginleştirdim diyebilirim . Ama hastalandıgından beri şu sıralar çok bişey vermiyorum genellikle yem . Dün sadece bikaç ısırık salatalık yedi . Bu arada stres sürecinden sonra yem değişikliği ve b vitamini kullanmaya başladıktan sonra 1 hafta içinde enerjisini büyük oranda toparladı diyebilirim .

Bt amin forte ve probiyotik ( prozimplus ) yoksa elinizde edinin. B vitaminini düzenli verin. ( haftada en az 2 kez )

B vitaminini kesmeniz neye benziyor söyleyim mi : Aç bir bebek düşünün, açlıktan kıvranıyor, ağlıyor. Annesi neden ağladığını bir türlü anlamıyor. En son yemek veriyor ve çocuk normale dönüyor, susuyor. Ama annesi ağlama sebebinin açlık olduğunu yine anlamıyor. Anlamadığı için de çocuk açlıktan ağlamaya başlasa bile mama vermiyor çocuğa. Çocuk mama yemek için ağlamak zorunda kalıyor sürekli. Siz de pamuğa aynısını yapıyorsunuz aslında. Vitamin, mineral takviyelerini hastalık belirtisi olmadan vermiyorsunuz. Bu yanlış.

Yani b kompleks vitaminleri düzenli verilir. Hayvanın hastalık belirtisi göstermesi beklenmez, probiyotik de öyle. Mineral ve multi vitamin desteği de...

Bt amin forte ve probiyotik ( prozimplus ) yoksa elinizde edinin. B vitaminini düzenli verin. ( haftada en az 2 kez )

B vitaminini kesmeniz neye benziyor söyleyim mi : Aç bir bebek düşünün, açlıktan kıvranıyor, ağlıyor. Annesi neden ağladığını bir türlü anlamıyor. En son yemek veriyor ve çocuk normale dönüyor, susuyor. Ama annesi ağlama sebebinin açlık olduğunu yine anlamıyor. Anlamadığı için de çocuk açlıktan ağlamaya başlasa bile mama vermiyor çocuğa. Çocuk mama yemek için ağlamak zorunda kalıyor sürekli. Siz de pamuğa aynısını yapıyorsunuz aslında. Vitamin, mineral takviyelerini hastalık belirtisi olmadan vermiyorsunuz. Bu yanlış.

Yani b kompleks vitaminleri düzenli verilir. Hayvanın hastalık belirtisi göstermesi beklenmez, probiyotik de öyle. Mineral ve multi vitamin desteği de...
Anladım hocam teşekkür ederim bilgilendirdiginiz için . Elimde şuan sadece bu var stres zamanındada bunu kullandım zaten . Vermeyi şuan düşündüm ama bildiginiz gibi suyuna iyot koyuyoruz bunu da eklemem sorun yaratmaz mı suda ?

Ekli dosyalar

• IMG_20260819_171523.webp
    IMG_20260819_171523.webp
    306 KB · Görüntüleme: 3
Geri