Muhabbet kuşumun sol tarafinda şişlik var

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Elçin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Elçin

iyikus.com Üyesi
Herkese merhaba. 6 yaşında erkek bir muhabbet kuşum var. Kuşumun kendisine göre sol, bize göre sağ tarafinda kursağina yakin bir yerinde şişlik var. Bu şişlik 1 ay öncesine kadar çok azdi ve boraz kilolu olduğu için biz bunu yağ bezesi sandık( çünkü daha öncede yağ bezesi oluşmuş, zayiflatinca geçmişti) kendisi çok obez bir çocuk. Zaten çok hareketli olduğu için önünden yemi alarak zayiflatma yoluna gittik, 4 gram zayiflattik Şiş o zaman iyice belirgin olmaya başladı. Bulunduğumuz yerde kanatlidan anlayan bir uzman yok, veterinerler ticarethane gibi hocalarim. Ancak evimizin yakininda bir veteriner ablamiz kanatli uzmani değil ama röntgen makinesi var ondan röntgen çektirdik. Bir de o şiş yerden enjektörle sıvı çekildi. Kuşum şu an 50 gram, yemesi içmesi ve neşesi maşallah yerinde. Sadece bir tık fazla uyuyor. Kuşumuzun neyi var anlayan hocalarim yardimci olurlarsa sevinirim aşağiya kuşumun resmini ve röntgen sonuçlarini da paylaşiyorum. Şimdiden herkese çok teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• IMG-20250526-WA0014.jpg
    IMG-20250526-WA0014.jpg
    133.2 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG-20250526-WA0013.jpg
    IMG-20250526-WA0013.jpg
    98.2 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG-20250526-WA0012.jpg
    IMG-20250526-WA0012.jpg
    120.3 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG-20250526-WA0011.webp
    IMG-20250526-WA0011.webp
    69.2 KB · Görüntüleme: 9
  • 20250524_133930.webp
    20250524_133930.webp
    486.6 KB · Görüntüleme: 10
Merhaba,
Kuşta öğürme kusma ishal ağızda kötü koku gibi bir durum var mı? O şişlik daha evvel de olup kilo vermeye bağlı gitmiş miydi?
O şişlik yumuşak mı sert mi?
Seçeneklere gelirsek apse olabilir yani kist. Zaten kist sıvı ya da hava kabarcığıdır. Sıvı çekildiğine göre kuşta kist olmuş. Kistin temizlenmesi gerekli. İçindeki irin temizlenmeli ve cerrahi operasyon ile orayı açmak temizlemek gerekebilir. Kistler tekrarlayabilir hatta kansere de(tümör) çevirebilir fakat birçok kist iyi huyludur.
Uzaktan bir şey yapamayız. Biyopsi gerekebilir iyi huylu mu kötü huylu mu bilmek için. Bunun için de ekipmanı olan hayvan hastanesi gibi bir yere muayene ettirmeniz gerekli.

O bölgede tümör oluşmuş gibi görünüyor. Ameliyatla alınması gerekir. Bir ihtimal daha var o da hava kesesi yırtılması olabilir. Diğer arkadaşlarıda etiketliyorum.. @Doğanay Y. @Selçuk YÜKSEL @neanderthalensis

Ama her halükarda veteriner bulmanız gerekiyor. Konum Ankara görünüyor uğurpet veteriner kliniğine bir bakın isterseniz..

O bölgede tümör oluşmuş gibi görünüyor. Ameliyatla alınması gerekir. Bir ihtimal daha var o da hava kesesi yırtılması olabilir. Diğer arkadaşlarıda etiketliyorum.. @Doğanay Y. @Selçuk YÜKSEL @neanderthalensis

Ama her halükarda veteriner bulmanız gerekiyor. Konum Ankara görünüyor uğurpet veteriner kliniğine bir bakın isterseniz..
Çok teşekkür ederim hocam. Buraya yazmadan önce Veteriner fakültesinde randevu baktim yoktu. Ama 1 saat önce galiba biri iptal etmiş randevu alabildim. İnşallah ilgilenirler hocam

Merhaba,
Kuşta öğürme kusma ishal ağızda kötü koku gibi bir durum var mı? O şişlik daha evvel de olup kilo vermeye bağlı gitmiş miydi?
O şişlik yumuşak mı sert mi?
Seçeneklere gelirsek apse olabilir yani kist. Zaten kist sıvı ya da hava kabarcığıdır. Sıvı çekildiğine göre kuşta kist olmuş. Kistin temizlenmesi gerekli. İçindeki irin temizlenmeli ve cerrahi operasyon ile orayı açmak temizlemek gerekebilir. Kistler tekrarlayabilir hatta kansere de(tümör) çevirebilir fakat birçok kist iyi huyludur.
Uzaktan bir şey yapamayız. Biyopsi gerekebilir iyi huylu mu kötü huylu mu bilmek için. Bunun için de ekipmanı olan hayvan hastanesi gibi bir yere muayene ettirmeniz gerekli.
Çok teşekkür ederim hocam kuşum ara ara öğürme yapiyor ama kusma yok. Ankara veterinerlikten randevu bulabildim 30 Mayıs yani cuma gününe. İnşallah ilgilenirler. Gelişmeleri ve sonucu burada paylaşmak isterim. Bu durumda olan diğer çocuklara da faydali olsun diye.

Çok teşekkür ederim hocam kuşum ara ara öğürme yapiyor ama kusma yok. Ankara veterinerlikten randevu bulabildim 30 Mayıs yani cuma gününe. İnşallah ilgilenirler. Gelişmeleri ve sonucu burada paylaşmak isterim. Bu durumda olan diğer çocuklara da faydali olsun diye.
Rica ederim. Kist ve tümörler genelde iyi huyludur fakat o ağırlık kuşun hayatını kısıtlayabilir dolayısıyla cerrahi operasyon gerekebilir alınması gerekebilir. Lipomlar kilo vermeye bağlı kaybolan iyi huylu tümörlerdir. Kistler sıvı ya da hava kabarcığından oluşur o da iyi huyludur genelde. Fakat kötü huylu tümör de oluşabilir. Dediğim gibi biyopsi ile bakılması gerekli. Oradan parça alınıp kontrol edilmeli.
Allah şifa versin umarım ciddi bir şey çıkmaz ve düzelir 👍🏻😊

Rica ederim. Kist ve tümörler genelde iyi huyludur fakat o ağırlık kuşun hayatını kısıtlayabilir dolayısıyla cerrahi operasyon gerekebilir alınması gerekebilir. Lipomlar kilo vermeye bağlı kaybolan iyi huylu tümörlerdir. Kistler sıvı ya da hava kabarcığından oluşur o da iyi huyludur genelde. Fakat kötü huylu tümör de oluşabilir. Dediğim gibi biyopsi ile bakılması gerekli. Oradan parça alınıp kontrol edilmeli.
İnşallah hocam önemli ve ciddi bir şey değildir. Biyopsi dediğiniz oradaki sivinin incelenmesi mi?

Evst hocam bu seferki kilo vermeyle geçmedi

Kist görünümlü daha çok ayrıca bir ihtimal hava kesesi akarlarından (air sac) mustarip olabilir

Hocalarim kuşumdaki bu şişlik kistse ve bize antiboyotik verilirse bu konuyla ilgili bir sorum olacak. Care4 Bird ya da Tyson'un bu kistte kullanilacak antobiyotiği var mı? Antibiyotik olsrak büyük ihtimalle ya beşeri antiboyotik verilecek ya da baytril verilecek, bunlari kuşuma kullanmak istemiyorum önceki iki kuşumu baytril yüzünden kaybettim ağir geliyor ve kalp krizi tarzi bor şey geçirdiler büyukbaş hayvan ilaci sonucu. Care4 Birds ve Tysonun ürünleri kanatlı ürünleri. Bu konuda bildiğiniz bir antibiyotik varsa yardımdı olursaniz sevinirim. Veteriner yarın beşeri antibiyotik ya da baytril verirse fikir olarak onu sunmak istiyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim

Hocamm daha önce bu sorunu yaşayip atlatmiştik. Ama ses yapiyordu o zaman şimdi ses yok. Hava kesesi akariysa röntgenden anlaşilir mi?
doğrudan röntgen ile genellikle teşhis edilemez. Bunun nedeni, akarların çok küçük (mikroskobik) olması ve hava keselerinde veya soluk borusunda yarattıkları değişikliklerin röntgende net olarak görülmemesidir. Ancak, röntgen yine de dolaylı olarak bazı ikincil belirtileri gösterebilir: iltihap, sıvı birikimi gibi veya solunum yolu problemleri gibi.

doğrudan röntgen ile genellikle teşhis edilemez. Bunun nedeni, akarların çok küçük (mikroskobik) olması ve hava keselerinde veya soluk borusunda yarattıkları değişikliklerin röntgende net olarak görülmemesidir. Ancak, röntgen yine de dolaylı olarak bazı ikincil belirtileri gösterebilir: iltihap, sıvı birikimi gibi veya solunum yolu problemleri gibi.
Bunu tam anlamak için hangi tetkikleri yaptirmamiz gerekir hocam

Gemini yapay zekaya sordum şöyle diyor.

Kuşlarda hava kesesi akarları (Sternostoma tracheacolum) teşhisi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır:
Klinik Belirtiler:
* Solunum güçlüğü: Hırıltı, tıklama sesleri, öksürme, hapşırma, açık ağızla nefes alma, kuyruk sallama, boyun germe.
* Ses değişiklikleri: Ses kısıklığı veya kaybı.
* Diğer belirtiler: Burun akıntısı, baş sallama, sık yutkunma hareketleri, letarji, gagayı bir yere sürtme, kilo kaybı, iştahsızlık.
Teşhis Yöntemleri:
* Anamnez (Öykü): Kuşun genel sağlık durumu, semptomların başlangıcı ve seyri hakkında bilgi alınır.
* Fiziksel Muayene: Veteriner hekim tarafından kuşun genel durumu değerlendirilir. Solunum sesleri dinlenir.
* Trakeal Transillüminasyon: Kuşun boyun derisi alkolle nemlendirildikten sonra parlak bir ışık kaynağı ile trakea (soluk borusu) incelenir. Trakea lümeninde hareket eden koyu renkli noktacıklar (akarlar) görülebilir.
* Oral veya Fekal Sürüntü Örnekleri: Ağız veya dışkıdan alınan örneklerde akar veya akar yumurtaları mikroskop altında incelenebilir. Ancak bu yöntem her zaman kesin sonuç vermeyebilir.
* Trakeal Endoskopi: Özel bir endoskopik alet yardımıyla trakea ve hava keseleri doğrudan görüntülenerek akarlar tespit edilebilir. Bu daha invaziv bir yöntemdir.
* Radyografi (X-ışını): Akarların doğrudan görüntülenmesi zor olsa da, akciğer ve hava kesesi bölgelerinde genel radyoopak değişiklikler tespit edilebilir.
* Nekropsi (Otopsi): Kuş ölmüşse, hava keseleri ve solunum yolları açılarak akarlar makroskopik veya mikroskopik olarak incelenebilir.
Olup Olmadığının Tespiti:
Yukarıda belirtilen teşhis yöntemleri kullanılarak kuşta hava kesesi akarlarının olup olmadığı tespit edilebilir. Klinik belirtiler şüphe uyandırsa da, kesin teşhis için genellikle veteriner hekim muayenesi ve bazı laboratuvar veya görüntüleme yöntemleri gereklidir.
Önemli Not: Kuşunuzda hava kesesi akarı belirtileri fark ederseniz, derhal bir veteriner hekime başvurmanız önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, kuşun sağlığı için kritik öneme sahiptir.

Kist varsa zaten antibiyotik tedavisi önerilmez. Benim kuşumda da iyi huylu yağ kisti var. İnşallah sizinde öyledir çok geçmiş olsun

Daha evvel hiç dış parazit damlası yapıldı mı kuşa? Herhangi bir veteriner kliniğine gidip ve ivermektin etken maddeli sonu mec-mac ile biten dış parazit damlası satın alınabilir,şırıngaya 5 veya 10 damla çektiriliebilir. Kuşun ense tüyünü aralayıp derisine gelecek şekilde 1 damla damlatılmalı. 15 gün sonra yeniden 1 damla daha ,bitti.
Hava kesesi akarı için ivermektin etken maddeli ilaç önerilmiş. Fakat kuştaki hava kesesi akarı değil ise damla keseyi patlatır mı bilemedim. En iyisi veteriner görmeli riske atılmamalı.

Kist varsa zaten antibiyotik tedavisi önerilmez. Benim kuşumda da iyi huylu yağ kisti var. İnşallah sizinde öyledir çok geçmiş olsun
İnşallah Gülşah Hanım çok teşekkür ederim, sizinde mi şişlik bizim kuşumuzdaki gibi miydi? İçi su dolu muydu sizinki de?

İnşallah Gülşah Hanım çok teşekkür ederim, sizinde mi şişlik bizim kuşumuzdaki gibi miydi? İçi su dolu muydu sizinki de
Daha evvel hiç dış parazit damlası yapıldı mı kuşa? Herhangi bir veteriner kliniğine gidip ve ivermektin etken maddeli sonu mec-mac ile biten dış parazit damlası satın alınabilir,şırıngaya 5 veya 10 damla çektiriliebilir. Kuşun ense tüyünü aralayıp derisine gelecek şekilde 1 damla damlatılmalı. 15 gün sonra yeniden 1 damla daha ,bitti.
Hava kesesi akarı için ivermektin etken maddeli ilaç önerilmiş. Fakat kuştaki hava kesesi akarı değil ise damla keseyi patlatır mı bilemedim. En iyisi veteriner görmeli riske atılmamalı.
3 ayda bir yapiyoruz hocam. İvomec kullaniyoruz. Yarın randevumuz var dua edin hocalarim sonuçlarimiz temiz çiksin🙏

Geri