Muhabbet Kuşunda Anormal Şişlik

Hilal K.

iyikus.com Üyesi
Katılım
6 Şub 2025
Mesajlar
24
Konum
Konya
Belirtiler: Göğsünde şişlik, kabarma, sürekli uyuma
Kullanılan ilaçlar: B vit kompleksi, enrofloksasin, mikostatin

Merhaba, muhabbet kuşum yaklaşık 6 yaşında 5 yıldır benimle. İlk geldiğinde durumu çok kötüydü ve yanına yaklaşınca kafesinde çırpınıyordu 2 hafta öncesine kadar. Bir ay kadar önce bir şişlik oluşmaya başladı başta kilo aldığını düşündük. Ancak gün içinde sürekli kabarık bir şekilde uyumaya başladı. Yanına yaklaşılmasına tepki vermedi ve avucuma gelmeye başladı hatta avucumdan gitmek istemiyor sanırım daha rahat uyuyor böyle. Her gece kafes temizliğini yapılıyordum zaten yani sürekli gözlemim altındaydı ve bu yıla kadar hiç kusmadı hatta dışkısı bile cok nadir değişiklik gösterirdi vitamin probiyotik ile hemen toparlanırdı. 3 ay kadar önce sadece bir kere kafasını sallayarak yem kustu sonrasında yine normal düzenimizde devam ettik. Son 3 haftada ara ara kusmaya başladı bazen 2 gün hiç kusmadığı oluyor ama kusacak gibi hareket yapıyor hatta kusmamak için geri yutuyor sanırım. Yem kusmuyor beyaz ve krem renkli bir sıvı kusuyor. Birkaç veterinere gittik çoğu fakülteye gidin dedi, fakültede kötü bir deneyimimiz olmuştu daha önce o yüzden götürmek istemiyorum. Bir veteriner sadece fiziksel muayene ile kursak mantarı olduğunu söyledi. 7 gün B vit. kompleksi, enrofloksasin ve mikostatin kullandık bir gelişme yok. Tedaviyi bu salı sonlandırdık.Tedavi süresince ishal vb ekstra başka bir belirti olmadı. Bu arada başka veterinerler aramaya devam ediyorum ancak tahlil yapmadıklarını söylüyorlar. Burayı ara ara okuyorum. Bir de buraya yazmak istedim. Önerebileceğiniz bir tedavi var mı? Konya' da tavsiye edebileceğiniz bir veteriner varsa oraya da götürmek isterim.
Fotoğraflarını ekliyorum, şimdiden teşekkürler.
WhatsApp Image 2025-02-21 at 15.03.04.jpeg
 

Ekli dosyalar

Konya için önerilen başka klinikler şunlar. Yapay zekadan destek aldım ona sordum.

Mona veteriner kliniği (kuşlara hizmet veriyormuş),

İkonyum veteriner kliniği,

Bunları önerdi
 
Konya için önerilen başka klinikler şunlar. Yapay zekadan destek aldım ona sordum.

Mona veteriner kliniği (kuşlara hizmet veriyormuş),

İkonyum veteriner kliniği,

Bunları önerdi
Teşekkürler, İkonyum Veteriner Kliniği ilk gittiğimiz veteriner hatta ilk te.efon ile görüştüğümüzde kursağa ışık ile bakıyoruz getirin dedi, kuşu görünce bakmadan fakülteye gidin o şişliğin açılması gerek dedi. Bugün Mona ve Pi Vet ile görüşeceğim, tekrar teşekkürler.
 
Son düzenleme:
İyi günler, buraya yazmaya fırsat bulamadım. Pi ve Mona Veteriner Klinikleri ile görüştük. Röntgen çekmediklerini dışkı analizi yapabileceklerini söylediler. Gittiğimizde direkt hava kesesinin zarar gördüğünü Türkiye'de sadece birkaç kuş veterinerinin bu durumu tedavi edebileceğini ancak yaşı büyük olduğundan zor olacağını söylediler. Dışkı analizi de yapmadılar. İlk gittiğimiz İkonyum Veteriner de aynısını söylemişti.

Kuşumun durumunda bir değişiklik yok. Boynundaki şişlik arada bir iniyor gibi oluyor. Yem yediğinde daha da büyüyor. Gündüzleri sürekli uyuyor akşam olunca iştahı açılıyor. 3, 4 gündür ilaçları verirken çok zorlanıyoruz içmemek için kusmaya başlıyor sanki, içtikten sonra da kusuyor yine. Bu ilaçlara devam etmemizin bir anlamı var mı? Sizler ne önerirsiniz?
 
Hocam boğazındaki şişliğin sebebi troid büyümesi olabilir. Her ihtimale karşı eczaneden iyot damlası alıp %2 lik ise çeyrek suluğa 1 damla şeklinde 2-3 gün verin. Her seferinde suyu hazırlamadan önce 3-4 saat susuz kalmalı. Ve su günde iki kez yenilenmeli eşit aralıklarla.
 
Hocam boğazındaki şişliğin sebebi troid büyümesi olabilir. Her ihtimale karşı eczaneden iyot damlası alıp %2 lik ise çeyrek suluğa 1 damla şeklinde 2-3 gün verin. Her seferinde suyu hazırlamadan önce 3-4 saat susuz kalmalı. Ve su günde iki kez yenilenmeli eşit aralıklarla.
İyot damlasını aldım. Başka ne yapabilirim? Solunumda bir sıkıntı yok gibi duruyor yani hızlı nefes alma, nefes almada zorlanma veye ses çıkarma yok.
 
Geri
Üst