Muhabbet Kuşunda Anormal Şişlik

Hilal K.

iyikus.com Üyesi
Belirtiler: Göğsünde şişlik, kabarma, sürekli uyuma
Kullanılan ilaçlar: B vit kompleksi, enrofloksasin, mikostatin

Merhaba, muhabbet kuşum yaklaşık 6 yaşında 5 yıldır benimle. İlk geldiğinde durumu çok kötüydü ve yanına yaklaşınca kafesinde çırpınıyordu 2 hafta öncesine kadar. Bir ay kadar önce bir şişlik oluşmaya başladı başta kilo aldığını düşündük. Ancak gün içinde sürekli kabarık bir şekilde uyumaya başladı. Yanına yaklaşılmasına tepki vermedi ve avucuma gelmeye başladı hatta avucumdan gitmek istemiyor sanırım daha rahat uyuyor böyle. Her gece kafes temizliğini yapılıyordum zaten yani sürekli gözlemim altındaydı ve bu yıla kadar hiç kusmadı hatta dışkısı bile cok nadir değişiklik gösterirdi vitamin probiyotik ile hemen toparlanırdı. 3 ay kadar önce sadece bir kere kafasını sallayarak yem kustu sonrasında yine normal düzenimizde devam ettik. Son 3 haftada ara ara kusmaya başladı bazen 2 gün hiç kusmadığı oluyor ama kusacak gibi hareket yapıyor hatta kusmamak için geri yutuyor sanırım. Yem kusmuyor beyaz ve krem renkli bir sıvı kusuyor. Birkaç veterinere gittik çoğu fakülteye gidin dedi, fakültede kötü bir deneyimimiz olmuştu daha önce o yüzden götürmek istemiyorum. Bir veteriner sadece fiziksel muayene ile kursak mantarı olduğunu söyledi. 7 gün B vit. kompleksi, enrofloksasin ve mikostatin kullandık bir gelişme yok. Tedaviyi bu salı sonlandırdık.Tedavi süresince ishal vb ekstra başka bir belirti olmadı. Bu arada başka veterinerler aramaya devam ediyorum ancak tahlil yapmadıklarını söylüyorlar. Burayı ara ara okuyorum. Bir de buraya yazmak istedim. Önerebileceğiniz bir tedavi var mı? Konya' da tavsiye edebileceğiniz bir veteriner varsa oraya da götürmek isterim.
Fotoğraflarını ekliyorum, şimdiden teşekkürler.
WhatsApp Image 2025-02-21 at 15.03.04.jpeg

Ekli dosyalar

ilaçlardan sonra şişinin inmesi gerek, umarım toparlar tez vakitte.
Teşekkür ediyorum, umarım.

İlaç kullandığı için meyve ve sebze vermeyi kestim ancak haşlanmış yumurtayı çok seviyor. Yumurta vermemde bir sakınca var mıdır? Bir de hastalık öncesinde de zayıftı, bildiğiniz üzere hastalık ile birlikte daha da zayıfladı. Kilo alması için neler yapabiliriz?

Diyeti kış aylarında ‰10 keten tohumu ‰10 kenevirden oluşsun. Herhangi birini yemezse diğeri %20 olsun.
Tamamdır. Normal yemini yemesinde bir sıkıntı var mı? Zaten özellikle keten, nijer, yulaf, aspur ve daldarıyı seçip yiyor.

Bir de ilaçları verirken çok yıpranıyor en azından birini suyunda versek olur mu?

Bu arada triflucandan sonra ciddi bir canlanma oluyor mikostatinde bunu hiç görmemiştim. İçer içmez yem yemeye gidiyor ve diğerlerinde kafasını sallayıp ilacı çıkarmaya çalıştığı gibi triflucanda yapmıyor. Kusma ve hatta kusma hareketi de bugün hiç olmadı.

İlk günden bu yana tavsiyede bulunan ilgilenen herkese teşekkür ediyorum, tavsiyeleriniz ve tecrübeleriniz bizim için çok kıymetli 🙏

İyi günler, bugün ilaçların 7. günü ancak değişiklik yok gibi. Fotoğraflarda çok belli olmuyor ama şişlik alttan inmiş gibi duruyor. Önceden göğüs kemiğinin çok az bir kısmı görünüyordu şu an şişlik sanki yukarı çıkmış gibi boyun kısmı da şiş. Boynunda iki ayrı şişlik var ve nefes aldıkça inip geri şişiyor. İçinde sıvı ve yem gözüküyor. Son 2 gündür ilaç verileceği zaman (avuçladığımızda) kusmaya başlıyor onun dışında kusmuyor ve kusma hareketini de arada yapıyor. Dışkıda bir değişiklik yok, yem yemesi de aynı gündüzleri uyuyor akşam iştahı açılıyor. Bu ilaçlara devam etmeli miyim?

Ekli dosyalar

Kursak tıkanması olmasın kuşta ? Kazak, perde vb şeyleri kemirme huyu var mı ?
Yok hayır hastalıktan önce kafesinden hiç çıkmazdı yanına biri yaklaşınca çırpınırdı. Bir ara çok fazla kum tüketiyordu kumun tıkayabileceğini okumuştum neredeyse 2 aydır kum da vermiyorum. Kafesinde ızgara var peçete kemirmesi de mümkün değil zaten hasta olmadan öncede her gece kafesinin altını temizler temiz peçete koyardım hiç kemirdiğini görmedim. Eklediğim fotoğrafta daha net görünüyor şişlik. Tüyleri normalde böyle değil yine avuçladığımızda kusmuştu temizlediğim için böyle.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Veterinere götürüp veya iyi bir kuşçuya kursakta biriken havayı boşaltmalarını söyleyin. Sizde yapabilirsiniz ancak kuşa zarar verebilir. Cerrahi bir operasyon yapmadan gaga aralayıp hafif baskı ile kursaktaki yoğun hava boşalacaktır. Aşırı ileri vaka kursak enfeksiyonu kuş.
Çok eski bir konum ancak bu şekilde bir seviye çözüm bulunabiliyor. Her şeye hazırlıklı olmak lazım :(

Veterinere götürüp veya iyi bir kuşçuya kursakta biriken havayı boşaltmalarını söyleyin. Sizde yapabilirsiniz ancak kuşa zarar verebilir. Cerrahi bir operasyon yapmadan gaga aralayıp hafif baskı ile kursaktaki yoğun hava boşalacaktır. Aşırı ileri vaka kursak enfeksiyonu kuş.
Çok eski bir konum ancak bu şekilde bir seviye çözüm bulunabiliyor. Her şeye hazırlıklı olmak lazım :(
Çok az baskı yaptım (masaj yapar gibi) epey kustu şişlikte bir değişiklik olmadı. Son iki gündür ilaçları verirken de avuçladığımızda hemen kusuyor bugün verirkende kustu.
Tanıdığım hiç kuşçu yok. Veteriner çok aradım ancak bulamıyorum. Fakülteye götüreceğiz galiba sonunda.
Peki bu ilaçlara devam edelim mi? Bir de çok kustu ve az su içiyor elektrolit takviyesi yapabilir miyim?

Son düzenleme:
Hangi şehirde yaşadığınızı belirtirseniz kanatlı kliniği varsa size öneride bulunabiliriz.
Konya. Bir tane vardı aslında önceki kuşumu götürdüğüm ancak kapanmış. Pek çok veterinerle görüştük hatta birkaçına gittik ama fiziksel muayene dışında müdahale yapmadıklarını söylediler, diğerleri de genelde fakülteye gitmemizi önerdi ancak daha önce de söylemiştim fakültede röntgene götürülen kuşum döndüğünde bir gözü kapalı dönmüştü çok hırpalanmıştı o yüzden güvenemiyorum tekrar.
Bu arada sizin önerdiğiniz Venüs veteriner kliniği ile görüştüm onlar da yalnızca fiziksel muayene yaptıklarını söylediler

Konya. Bir tane vardı aslında önceki kuşumu götürdüğüm ancak kapanmış. Pek çok veterinerle görüştük hatta birkaçına gittik ama fiziksel muayene dışında müdahale yapmadıklarını söylediler, diğerleri de genelde fakülteye gitmemizi önerdi ancak daha önce de söylemiştim fakültede röntgene götürülen kuşum döndüğünde bir gözü kapalı dönmüştü çok hırpalanmıştı o yüzden güvenemiyorum tekrar.
Bu arada sizin önerdiğiniz Venüs veteriner kliniği ile görüştüm onlar da yalnızca fiziksel muayene yaptıklarını söylediler

Pi Veteriner Kliniği diye klinik varmış egzotik hayvanlara bakıyormuş. Orayla görüştünüz mü peki?

Kuşta kist olma ihtimali var. Kistler sıvı veya hava dolu kabarcıklardır. Dediğim yerde teknolojik imkanlar da varmış. Gidip bir baktırın kist mi tümör mü veya mantar kaynaklı bir şişlik mi diye..

Pi Veteriner Kliniği diye klinik varmış egzotik hayvanlara bakıyormuş. Orayla görüştünüz mü peki?
Pi Vet ile önceki kuşum için görüştüm diye hatırlıyorum 2023 yılıydı, tekrar iletişime geçeceğim. Şişlik oldukça yumuşak sıvı, hava ve yem dolu. Diğer kuşumda tümör vardı o baya sert bir kitleydi ama bilemiyorum olabilir tabi.

Peki sabahları triflucan veriyordum ilaca devam etmeli miyim sizce?

Pi Vet ile önceki kuşum için görüştüm diye hatırlıyorum 2023 yılıydı, tekrar iletişime geçeceğim. Şişlik oldukça yumuşak sıvı, hava ve yem dolu. Diğer kuşumda tümör vardı o baya sert bir kitleydi ama bilemiyorum olabilir tabi.

Peki sabahları triflucan veriyordum ilaca devam etmeli miyim sizce?
Tümör ile kist farklıdır.
Tümörler, normalde kontrollü bir şekilde çoğalan hücrelerin kontrolsüz bir biçimde büyümesiyle meydana gelir. Kistler ise genellikle sıvı birikmesi sonucu oluşan, bağ dokusuyla çevrili kabarcıklar veya hava boşluklarıdır.
Siz ilacı bence tedbiren yine de kullanın ama orayı inceleyen bir veteriner de bulmaya çalışın. Dediğim kliniği biliyormuşsunuz zaten,memnun kaldıysanız yeniden gidin ve muayene ettirin kist olup olmadığını. Hatta mantar bakteri teşhisi yapıyorlar ise ona da bir baktırın isterseniz.
Elde net teşhis olursa tedavisi de ona göre olur. Hayvancağız kötü durumda maalesef ki.

Başka bir durum ise kuşunuz eğer bir şeyleri kemirmeyi seviyor ise kursakta birikmiş olabilir. Endoskopi ile (kamera yardımı) kursağa bakılabilir.

Geri