Piyasadaki Yoğun Bilgi Kirliliği ve Çok Önemli Uyarılar

Bakın yukarıda alıntı yaptığım mesaj sizin konunuzda size yazdığım mesaj hatırlıyorsunuzdur. Gereksiz ilaç vermeye karşıyım demişim size. Buna rağmen sanki olur olmaz ilaç tavsiye ediyormuşuz gibi algı yaratmaya çalışmanız anlaşılır değil.

Veterinere yönlendirme konusuna gelecek olursak bir hayal dünyası vardır, duyar kasılır falan, birde çıplak gerçekler vardır. Kuş sahiplerinin %95'i ekonomik veya başka sebeplerle veterinere ulaşamıyorlar. Zaten ulaşabilenlerin burdan yardım almaya ihtiyaçları da yoktur. Veterinere bir şekilde gidemeyip de buraya gelip yardım talep edenleri veterinere zorlamak insanın kendi egosunu tatmin etmenin ötesine geçmez. Emin olun. Ayrıca veterinere gitmenin doğru olduğunu söylemek karşıdakine sen bilmezsin bu mevzuları en iyi ben bilirim demekten de öteye geçmez. En hafif tabirle küstahlık olur. Adam zaten doğru olanın veterinere gitmek olduğunu biliyor. Bunu adamın gözüne gözüne sokmaya gerek var mı sizce ?

Size hak vermiyor değilim en doğrusu veterinerle ilerlemektir. Nokta atışı teşhis vs sebeplerle. Duyarlılığınız da taktir edilesi gerçekten. ( ama bir yere kadar ) Ama şuna anlam veremedim. Bu kadar duyarlı bir insanın, veterinere gitmenin doğru olduğunu herkesten daha iyi bilen birinin her konuda veteriner kontrolünde ilerlemesi gerekirken forum forum dolaşmasını anlamlandıramadım. Forumlarda ne işiniz var ? Ya yanlış bir bilgi veriliyorsa forumlarda ? Neden bu riski alıyorsunuz ? Veterinere ulaşma şansınız mı yok ?

Ayrıca lütfen ne amaçladığınızı bir daha gözden geçirip, doğru bildiklerinizin her koşulda en doğru olmayabileceğini hesap ederek davranın hayatın her alanında. Ben de dahil olmak üzere İnsanların "emin olduğu doğruları" birçok kez onları yanıltmıştır. Ben kendi deneyimlerimle bu tecrübeyi çok kez yaşamışlığım ve daha sonra yanıldığımı anlamışlığım var. Dolayısıyla hiçbir zaman en iyiyi ben bilirim duruşunda olmadım. Size de bunu tavsiye ederim. Bunu yapıcı eleştiri olarak algılamanızı rica ederim.

Beyefendi, bu foruma ya da şahsınıza hiçbir şey söylemedim bile. İlaçtan kastımın bu forum ve siz olduğunu nereden çıkarttınız? Sosyal medya olsun, bazı forumlar olsun, random kuşçular olsun herkes şuursuzca ilaç öneriyor. Yani boşu boşuna alınmışsınız bu konuda.

Diğer bir konu gerçeklik demişsiniz. Saçmalık. Ben bu kuşu alırken bile düşünmüştüm hasta olursa veteriner ihtiyaçlarını karşılayabilir miyin diye. Oyuncak mı yahu bu. Bir can bakıyoruz, gerekirse veterineri karşılamayacak birisi niye kuş veya başka hayvan bakıyor? zaten bakımı pahalı bile değil, bir yem alıyorsunuz max 300 tl iki ay gidiyor. toptan vitamin alsanız 500 tl 6 ay gidiyor.

Diğer bir husus forum forum dolaşmıyorum 🙏🏼 geçen yıl hastalık yaşadığında fenalaşmıştı mesela, direkt veterinere gitmiştim foruma danışmadan. Çünkü veteriner gerekliydi ve bu belliydi. Ama bu güncel olarak yaşadığım nefes sorunu bir gidip, bir gelen bir sorun. Yemesi içmesi yerinde, şarkı söylüyor, uçuyor, bir düzeliyor bir bozuluyor olduğundan ve kritik bir durum da olmadığından ilk başta forumlara danıştım hem oraya, hem buraya ve ihtimalleri toplayıp araştırdım kuşumla karşılaştırdım. Baktım gündüzki hapşırıkları arttı, veterinere götürdüm zaten. yardım aldık. olması gerektiği gibi. Hâlâ veteriner kontrolündeyiz farkındaysanız konuyu uzun zamandır güncellemedim hekim ile ilerlediğimden dolayı. Kimse bakamayacağı kuşu alıp ona acı çektirmemeli. Tekrarlıyorum, yazınızda taraflılık gördüm, ve mantıksız olduğunu söyledim. Yoksa zaten türkiyede düzgün kuş bakanlar nadirdir. Bu konuda bilinçli olanlar da nadirdir. Ve her iki forum da para almadan yardımcı olmaya çalışıyorlar. Kimse bilerek kuşları öldürmüyor buna eminim. Hani okuyunca "malum forum" diye ayırdığınızı gördüm birkaç kişinin de ona şaşırdım zaten. Ama bile bile bakamayacağı kuşu alanlar sinirlendiriyor beni. Bu kadardı. ve tekrar söyleyeyim yukarıda yazmıştım zaten, forumlar küçük veterinerler değil de danışmanlık yerleri olması daha iyi. Bir şeyi bulandırmıyorum, kızınız olsaydı onun yaşındayım, art niyetli de değilim.

İyi akşamlar.

Bakın yukarıda alıntı yaptığım mesaj sizin konunuzda size yazdığım mesaj hatırlıyorsunuzdur. Gereksiz ilaç vermeye karşıyım demişim size. Buna rağmen sanki olur olmaz ilaç tavsiye ediyormuşuz gibi algı yaratmaya çalışmanız anlaşılır değil.

Veterinere yönlendirme konusuna gelecek olursak bir hayal dünyası vardır, duyar kasılır falan, birde çıplak gerçekler vardır. Kuş sahiplerinin %95'i ekonomik veya başka sebeplerle veterinere ulaşamıyorlar. Zaten ulaşabilenlerin burdan yardım almaya ihtiyaçları da yoktur. Veterinere bir şekilde gidemeyip de buraya gelip yardım talep edenleri veterinere zorlamak insanın kendi egosunu tatmin etmenin ötesine geçmez. Emin olun. Ayrıca veterinere gitmenin doğru olduğunu söylemek karşıdakine sen bilmezsin bu mevzuları en iyi ben bilirim demekten de öteye geçmez. En hafif tabirle küstahlık olur. Adam zaten doğru olanın veterinere gitmek olduğunu biliyor. Bunu adamın gözüne gözüne sokmaya gerek var mı sizce ?

Size hak vermiyor değilim en doğrusu veterinerle ilerlemektir. Nokta atışı teşhis vs sebeplerle. Duyarlılığınız da taktir edilesi gerçekten. ( ama bir yere kadar ) Ama şuna anlam veremedim. Bu kadar duyarlı bir insanın, veterinere gitmenin doğru olduğunu herkesten daha iyi bilen birinin her konuda veteriner kontrolünde ilerlemesi gerekirken forum forum dolaşmasını anlamlandıramadım. Forumlarda ne işiniz var ? Ya yanlış bir bilgi veriliyorsa forumlarda ? Neden bu riski alıyorsunuz ? Veterinere ulaşma şansınız mı yok ?

Ayrıca lütfen ne amaçladığınızı bir daha gözden geçirip, doğru bildiklerinizin her koşulda en doğru olmayabileceğini hesap ederek davranın hayatın her alanında. Ben de dahil olmak üzere İnsanların "emin olduğu doğruları" birçok kez onları yanıltmıştır. Ben kendi deneyimlerimle bu tecrübeyi çok kez yaşamışlığım ve daha sonra yanıldığımı anlamışlığım var. Dolayısıyla hiçbir zaman en iyiyi ben bilirim duruşunda olmadım. Size de bunu tavsiye ederim. Bunu yapıcı eleştiri olarak algılamanızı rica ederim.

Ayrıca duyar kasmak falan demişsiniz de, duyarsa bu evet kasıyorum. Gittikçe çoğu şeye duyarsızlaşıyoruz. Aptal kişilerin ufak hevesleri yüzünden ölen kuşların vebali o kişilerin üzerine. Bunu bile bile yapıyorlarsa da vebali onların üzerine. Kuşlar, kediler ve köpeklerin aksine çok görmezden geliniyor.

Evet okuyorum zaten ve okumaya devam edeceğim. Sadece iki forumu da kullanan bir insanım ve bu yazıya denk geldim epey taraflı olmuş şaşırdım okuyunca öyle bir gösterilmiş ki diğer forum. Diğer forumda daha aktifim fakat, orada genelde dediğiniz 2. şey ele alınıyor. Çok kez şahit oldum veterinere görünmesi gerek bu yavrucağın demelerine rağmen inatla götürmeyen kuş sahiplerini. İki forum da gönüllü yardım yapıyor ve ikisi de iyi. Birini kötülemeye, yermeye gerek yok bence bu yazıdaki ve altındaki yorumlar gibi. Dediğim gibi, sadece bir paylaşımcıyım ve hobiciyim 👍🏻 İyot önerisini buradan aldım mesela. Kuşlarda belirtiler net demişsiniz ama bence değil, mesela kusma. Birçok rahatsızlıkta olabiliyor, boyun hareketi, halsizlik, dışkıda bozulma. Ben o yüzden direkt herhangi bir forum üzerinden ilaç önerimine karşıyım, ilaçlık bir durum varsa kuşta bu belli olur veteriner de kesin bir sonuçta tedavi uygular, ihtimallere göre telefon üzerinden ilaç önerileri üzerine ilaç kullanmak pervasızca. Birini suçlamıyorum, sadece okurken denk geldim. O forum ilaç gerektiren durumlarda kullanıcıyı veterinere yönlendiriyor direkt. Diğer forumda başka forumları kötüleyen tek bir konu görmedim ama burada gördüm. Bence gerek yok. Taraflı falan da değilim niye olayım 19 yaşında ara sıra forumlara girip makale okuyan bir insanım. yani 🤷‍♀️
Yorumunuz için teşekkür ederim. Konunun amacı aslında forumları kıyaslayıp birini kötülemek değil. Sosyal medya ve isim verilmeyen forumlardan bahsediliyor ve doğrudan hedef değil yaşanmış bir duruma işaret ediliyor. Olay daha çok yanlış anlaşılmaya açık konuları netleştirme yönünde olduğunu düşünüyorum. Her forumda gönüllü emek var ve kuş sahiplerine bir şekilde fayda sağlanıyor. Bunun kıymetini bilmek lazım.

Mesele “ilaç karşıtlığı” olmamalı bu arada, “yanlış ilaç kullanımına karşı olmak” daha sağlıklı bir yaklaşım sergilememizi sağlar. Ben de hep bunu savunurum. Kuşlarda ilaç kullanımı baştan reddedilirse, tedavi gecikir ve o kuşu kaybetmek işten bile olmaz. Yine de hemen hemen çoğu konumuzda belirttiğimiz gibi veteriner kontrolü önemlidir, öncelikle onların söylemlerine göre süreç işletilmelidir.

Kusma, halsizlik, dışkı değişikliği gibi belirtiler gerçekten çok farklı sebeplerden kaynaklanabiliyor. O yüzden “tek başına kesin tanı koymak” zaten mümkün değil. Sadece tanıyı kolaylaştıran, yılların deneyim ve araştırmalarıyla yardımcı olmamızı sağlayan birikmişlikle yardımcı olmaya, yönlendirmeye çalışıyoruz. Burada hem sizin hem benim vurguladığımız şey aslında aynı: İlacı forum üzerinden değil, veterinerin yönlendirmesiyle kullanmak. Bazı durumlar haricinde zaten ilaçların temin edilebileceği noktalar genelde veterinerler. Her hâlükârda günün sonunda gidilecek yer orası.

Bir canlının hayatı söz konusu iken hassasiyet göstermek en doğal, en insani refleks. Eğer biz bu konularda duyarlı olmayacaksak neye duyarlı olacağız?
Kuşların görmezden gelindiği, en ufak hevesler uğruna hayatlarını kaybettikleri doğru. Ve evet, bunun vebali de doğrudan bilinçsizce hareket eden kişilerin üzerinde. Hayatı hiçe saymanın adı “hobi” olamaz.
O yüzden duyarsız kalmaktansa “fazla duyarlı” olmak bin kat daha iyidir diye düşünüyorum. Bu sebeple iyikus kuruldu!

Yorumunuz için teşekkür ederim. Konunun amacı aslında forumları kıyaslayıp birini kötülemek değil. Sosyal medya ve isim verilmeyen forumlardan bahsediliyor ve doğrudan hedef değil yaşanmış bir duruma işaret ediliyor. Olay daha çok yanlış anlaşılmaya açık konuları netleştirme yönünde olduğunu düşünüyorum. Her forumda gönüllü emek var ve kuş sahiplerine bir şekilde fayda sağlanıyor. Bunun kıymetini bilmek lazım.

Mesele “ilaç karşıtlığı” olmamalı bu arada, “yanlış ilaç kullanımına karşı olmak” daha sağlıklı bir yaklaşım sergilememizi sağlar. Ben de hep bunu savunurum. Kuşlarda ilaç kullanımı baştan reddedilirse, tedavi gecikir ve o kuşu kaybetmek işten bile olmaz. Yine de hemen hemen çoğu konumuzda belirttiğimiz gibi veteriner kontrolü önemlidir, öncelikle onların söylemlerine göre süreç işletilmelidir.

Kusma, halsizlik, dışkı değişikliği gibi belirtiler gerçekten çok farklı sebeplerden kaynaklanabiliyor. O yüzden “tek başına kesin tanı koymak” zaten mümkün değil. Sadece tanıyı kolaylaştıran, yılların deneyim ve araştırmalarıyla yardımcı olmamızı sağlayan birikmişlikle yardımcı olmaya, yönlendirmeye çalışıyoruz. Burada hem sizin hem benim vurguladığımız şey aslında aynı: İlacı forum üzerinden değil, veterinerin yönlendirmesiyle kullanmak. Bazı durumlar haricinde zaten ilaçların temin edilebileceği noktalar genelde veterinerler. Her hâlükârda günün sonunda gidilecek yer orası.

Bir canlının hayatı söz konusu iken hassasiyet göstermek en doğal, en insani refleks. Eğer biz bu konularda duyarlı olmayacaksak neye duyarlı olacağız?
Kuşların görmezden gelindiği, en ufak hevesler uğruna hayatlarını kaybettikleri doğru. Ve evet, bunun vebali de doğrudan bilinçsizce hareket eden kişilerin üzerinde. Hayatı hiçe saymanın adı “hobi” olamaz.
O yüzden duyarsız kalmaktansa “fazla duyarlı” olmak bin kat daha iyidir diye düşünüyorum. Bu sebeple iyikus kuruldu!

Evet forumu kullanmaya devam edeceğim zaten neden etmeyeyim yazılan yazıları okuyorum her yerden. Faydası oluyor. Bir dahaki hafta benim beyefendiyi genel kontrol muayenesine götüreceğim. Hasta olan kızımı da biraz süre geçsin test yaptırmak için gideceğim. Bu konuda duyarlı olmak lazım. Bir kedi veya köpek kuşlardan çok veterinere uğruyordur mesela, yılda bir 1000 tl muayene fazla olmamalı kuşlar için. Kimseye üsten bakmıyorum, biz de memur çocuğuyuz. Ama sorumluluk almak lazım. İyi akşamlar iyi forumlar.

Ayrıca duyar kasmak falan demişsiniz de, duyarsa bu evet kasıyorum. Gittikçe çoğu şeye duyarsızlaşıyoruz. Aptal kişilerin ufak hevesleri yüzünden ölen kuşların vebali o kişilerin üzerine. Bunu bile bile yapıyorlarsa da vebali onların üzerine. Kuşlar, kediler ve köpeklerin aksine çok görmezden geliniyor.
Hanım efendi, kuşlardaki hangi hastalık belirtilerinin ciddi hangisinin önemsiz olduğuna veteriner karar vermelidir. Sizin gibi kuşlar ve hastalıkları konusunda bilgisi sınırlı olanlar solunumda sıkıntı başlamışsa mutlaka vakit kaybetmeden veterinere başvurmalıdır. Nefes almakta zorluk yaşamak kuş için ciddi azap verici bir durumdur. Nefesinizin kesilmek üzere olduğunu bir düşünüp empati kurun ne kadar sıkıntılı bir durum olduğunu anlarsınız. Ve solunum sıkıntısı arada bile olsa duyarlı olmak gerekir. Neyse konuyu uzatmanın anlamı yok bana kalırsa. Size ve kuşunuza sağlıkı günler dilerim.

cevap vermek amaclı değil, forumdaki uye harici okuyuculari ilaç vs konularinda dogru bilgilendirmek amaciyla yaziyorum. zira forumda hic kimseyle munakaşaya girmem, yanlıs tavsiyeler/bilgiler verilse dahi

zeolit sindirime iyi gelmez, sindirimle falan ilgisi yoktur. detoksifikasyon mekanizmasınin faz-3 aşamasinda bağirsaktaki toksinleri/ağır metalleri bağlayarak geri emilimini engellemeye yardimcidir. yani enfeksiyon varlığinda ya da dışki bozuklugunda once zeolit deneyin denemez. ilaveten illa zeolit vs kullanacaksanız kaliteli markaları tercih etmenizi oneririm

hasta ya da hastalık şüphesi kuşa ilaç hemen verilmelimidir, evet hiç vakit kaybetmeden mumkün olan en güçlü tedavi verilmelidir. cunkü ozellikle muhabbet kuşlarınin metabolizması hizlıdir, yani hastalık çok hızlı ilerler ve ciddi bir enfeksiyon varsa sekonder enfeksiyon (coli) gelişebilir, kuş 2-3 gün icinde septisemiden ölür. bu asamaya gelmeden vakit kaybetmeden tedaviye baslanirsa aynı sekilde ilaca da hızlı yanıt verir 2-3 gün icinde iyilesmeye baslayabilir

bazen kus sahibi gece yarısi yazar, bakarsin kuş ölüyor. hemen o gece evdeki konu komşudaki antibiyotiklerle bisey yapmaya calisirsin ya da sabah erkenden ilaç aldirirsin, ilaca 6 saat bile geç baslasan kuşun sağ kalma ihtimali çok düşecektir çünkü. bu asamada veterinere git demek en kibar tabirle samimiyetsizliktir

ulkemizde gercekten kuştan anlayan veteriner kliniği sayisi 5-10 u geçmez. bunların dışinda kuşum hasta veterinere gotureyim derseniz çok buyuk ihtimal bilgisi yoktur, şansliysanız enrofloksasin, doksisiklin vb verip iyilestirebilir. bi de cogunlukla hiç bi ise yaramayacagini bildigi halde bi rontgen ceker , karaciger yağlanmasi var ondan hasta olmuş deyip 3. kalite besin takviyelerini satar. bir kaç bin tl verip çikarsınız

kustan anlayan ve bulunduğu ilde laboratuvar imkanı olan bi veterinere giderseniz muayene sonrasi hemen dışkı ve kursaktan swap alıp laboratuvara gonderebilir. sonuçların çikmasini beklemeden, duruma gore 2-4 arası etken maddeyi ayni anda kullanmaya baslar cünkü hastalik belli degildir ve bu asamada risk alınmaz. yani bizim de soyledigimiz ilaçlara baslar. tahlil sonuçlari ciktiktan sonra ise tedaviyi tekrar duzenler

oyle olsa bile coğu kişinin maalesef binlerce tl verip bu hizmeti alacak maddi gucu yoktur

bu forum dahil hiç bir forumdaki yazılar "makale" olarak degerlendirilemez , makale arayanlar ozellikle avustralya'daki veteriner fakultesi hocalarinin makalelerini okuyabilirler, ben öyle yapiyorum. bunların google turkce cevirileri kotudur ve dili ağirdir. yok ben anlamam derseniz veteriner cem memur un videolarini izleyebilirsiniz

neticede kuşu hasta olup buraya yazan kisiye çogunlukla veterinere git demem, dogrudan ilaç oneririm. zaten genellikle onerdigin ilaci almaları bile 2-3 gun surer. onda da en kolay ulasilabilen 3-4 ilacı oneririz

imkanı olan kisi cevresinde varsa avian vete gitsin zaten,.onun haricinde veterinerlerin çok buyuk kısmı kanatlı bakmaz baksada anlamaz

Evet forumu kullanmaya devam edeceğim zaten neden etmeyeyim yazılan yazıları okuyorum her yerden. Faydası oluyor. Bir dahaki hafta benim beyefendiyi genel kontrol muayenesine götüreceğim. Hasta olan kızımı da biraz süre geçsin test yaptırmak için gideceğim. Bu konuda duyarlı olmak lazım. Bir kedi veya köpek kuşlardan çok veterinere uğruyordur mesela, yılda bir 1000 tl muayene fazla olmamalı kuşlar için. Kimseye üsten bakmıyorum, biz de memur çocuğuyuz. Ama sorumluluk almak lazım. İyi akşamlar iyi forumlar.
Maalesef birçok şey hakkında bilginiz yok,bunu sizi küçümsemek için söylemiyorum.
Zeoliti birçok derde şifaymış gibi pazarlayan insanlar mevcut. Oysa bunu diyebilmek için elde somut delil olabilmesi lazım. Ben bizzat bu konuyu araştırdım ve iddia edilen şeyin aksine,örneğin zeolitin tek başına antifungal özelliği olmadığı sonucu çıkan bir araştırmaya denk geldim. Mikostatin vb triflucan bunlar çok ağırdır kullanmayın diyerek ilacı bıraktırıp zeolite yönlendiren bazı kimseler oldu ve bu hasta kuş maalesef öldü. Zeolite karşı değiliz lakin zeoliti pazarlamak adına zeoliti ilaçların bile önüne geçirmeye çalışan algıya karşıyız.
Veteriner konusuna gelirsek iyimser bakıyorsunuz olaya ya da bilginiz kısıtlı.
Burası Avustralya değil ki? Burda maalesef kanatlı(kuş) alanında ihtisas yapmış başarılı uzman veteriner bulmak zor. Veteriner deyince hayvan farketmezsizin o hayvan hakkında bilgisi olduğunu düşünürüz doğal olarak,lakin gerçekçi bakarsak ülkemizde işler böyle değil. Kuşlardan uzak birçok veteriner var bilgisi çok sınırlı olanlar,yanlış ilaç verenler,yanlış teşhis koyanlar..
Öyle veterinere götüreyim demek de yeterli olmuyor. İstersen zengin ol veterinere gitme problemin olmasın,lakin kuşlar alanında ihtisaslı uzman veteriner bulamazsan paranın olması da sorunu çözmüyor. Yani paranın olması,veterinere gidebilmek mutlak olumlu sonuca çıkarmıyor,kuşlar alanında başarılı bilgili bir veteriner bulabilmek zaten konu. Bu alanda ihtisaslı veteriner bulmak da dediğim gibi kısıtlı. Forumlardaki birçok kuş bakıcısı bile bazı veterinerlerden daha bilgili kuşlar alanında.
Avustralya da yaşamıyoruz ki egzotik alanında profesyonel veteriner bulmak kolay olsun..

Egzotik hayvanlara ilk yardım (Dr. K's Exotic Animal)
Bu programı izlemenizi öneririm. Aradaki farkı anlarsınız.

Son düzenleme:
Geri