Sevda Papağanındaki Tüy Problemi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan hlyaa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

hlyaa

iyikus.com Üyesi
Yaklaşık 1 yaşlarinda bir sevda papaganım var.2024 aralik ayiydi sanirim, surekli kuyrugunu saga sola sallayarak o bolgeyi kaşimaya basladi, ertesi gün kan gordum kuyruk kisminda, o gunden bugune belirli araliklarla bu problemi yaşiyorum.Tüneklere etrafa sicrayan bir kan degil, hatta bazen dikkatli bakarsaniz anlaşiliyor.Surekli veterinerdeyiz, temizleniyor o tüy cekiliyor ama mesela 1 ay iyi sonra yine oluyor.Veteriner tuy yapisinin bozuldugunu kendinin oynayarak da daha kotu hale getirdigini soylemisti.Aralik ve ocak aylarinda iç dış parazit uygulamalari da yapildi.Bir kez de tuy kokleri iltihapli diye antibiyotik verildi.Selcuk hoca konumu biliyor, cok destegini gordum.Onun yardimiyla cinko takviyeside yaptik iyi de geldi ama yine tekrarladi ayni sorunlar.Farkli bir veterinere goturdugumde folikülit dedi, crystaline spreyi bol bol sık gecmezse antibiyotik tedavisi dedi, 1 haftadan fazla kullandim ama solunum sıkıntisi yarattigini ogrenince cok uzun kullanmadim ama yine ara ara kullanmak zorunda kaldim.Bir kac gun once ust uste kanamalar oldu, veterinere gittik yine. Bu sefer kuyrugun diger tarafinda problem baslamisti, normalde o tarafta problem yoktu.O bolgedeki sorunlu tum tuyleri cekti kamerada da gosterdi bi yerden iki tuy cıkiyormuş.Parazit uygulamalari yapildi tekrar.2024 temmuzdu sanirim o zamandan beri benimle kuş, bir kez bile kabarmadi halsiz olmadi, kilosu hep 48-49 gr civari, genel hali hep iyi çok şükür.Sizce neyi var ne yapilabilir.

Ekli dosyalar

Vitaz soliter amino asit içerikli bir ürün. Hatırladığım kadarıyla siz zaten amino asit kullanıyorsunuz ve genel olarak iyi de besliyorsunuz. Dolayısıyla soliterin sizin kuşa mucizevi bir etki yaratacağını sanmıyorum. Ama denemekte de herhangi bir sakınca yok. Kullandığınız amino asit yerine bir süre kullanılıp etkisi gözlenebilir. Benim hiç kullanmadığım bir ürün.

Sizin kuşta nerdeyse her ihtimal elendi. Geriye 3 ihtimal kalıyor. Kuş ya hormonal bir sorun yaşıyor. Ya alerjik bir sorun yaşıyor. Yada psikolojik bir sorun yaşıyor.
Günlük kaç saat aydınlıkta kalıyor ? Eğer 14 saat üstüyse kademeli olarak azaltıp 12 saate düşürmek gerek. Kafeste kullandığınız herhangi birşey alerji yapıyor olabilir. Bazı kuşlarda kağıt bile alerjen olabilir. Yaşadığı ortamda onu korkutma ihtimali olan herhangi birşey olabilir mi ? Bir düşünün bakalım.
Ne verdigimi nasil beslendigini yazayim belki eksik ya da fazla yaptiğim seyleri sizlerde soylersiniz
Yem olarak versele laga ve deli nature sevda papagani yemini karistiriyorum
Haftada 2 kez yumurta spirulina ve moringa ekliyorum tuz serper gibi az miktarda
Arı poleni veriyorum haftada iki uc kez
Ara ara kenevir keten pelet deve dikeni veriyorum
Her gun sebze vermeye calisiyorum, sert sebzeleri daha cok yiyor, brokoli, biber, karnabahar gibi nadir meyve veriyorum elma armut gibi sert meyveleri seviyor
Probiyotikle ilgili veteriner onlarin florasini bozuyor 2 haftada 1 kez ya da haftada 1 ver demisti, ama ben sizlerden ogrendigimle 2 kez veriyorum en az
Tuy sıkintisindan dolayi son zamanlarda haftada 1 mutavit ve b amin forte veriyorum oncesinde de haftada 1 multivitamin ve tuy problemi yogunsa b vitamini veriyordum
Kabak cekirdegi, ceviz, findik, badem nadir veriyorum.
Haftada 2 kez de tohum cimlendirme veriyorum bir kac aydir, kilosu hep 47 48 arasinda degismiyor.
Fazla ya da eksik ne var yorumlarsaniz kuşuma daha faydali olurum

Beslenmesi güzel maşallah. Tüy yolma ve kanatma sorununun da belirgin çözümünü veteriner sağlamış. Tam olarak antibiyotik ile tedavi edilebilir bir durum değil folikülit. Virüs kaynaklı veya genetik bir yatkınlığı olabileceği yönünde baskın bir söylem söz konusu.
Kuş doğal olarak tüy uzama evresinde sancılı bir süreç yaşadığından olsa gerek o bölgesiyle uğraşmaya yöneliyor. Uğraşmamış olsa bile folikülit sebepli kanamalar gözlemlenmesi de oldukça olası. Boyunluk denenebilir tüy tam gelişene kadar. O süreçte tedirgin geçirecektir muhtemelen

Beslenmesi güzel maşallah. Tüy yolma ve kanatma sorununun da belirgin çözümünü veteriner sağlamış. Tam olarak antibiyotik ile tedavi edilebilir bir durum değil folikülit. Virüs kaynaklı veya genetik bir yatkınlığı olabileceği yönünde baskın bir söylem söz konusu.
Kuş doğal olarak tüy uzama evresinde sancılı bir süreç yaşadığından olsa gerek o bölgesiyle uğraşmaya yöneliyor. Uğraşmamış olsa bile folikülit sebepli kanamalar gözlemlenmesi de oldukça olası. Boyunluk denenebilir tüy tam gelişene kadar. O süreçte tedirgin geçirecektir muhtemelen
Sizin bir yazınız da okumustum, sevdalarda rastlandigina folikülite.Boyunluk bir kez takildi 2.gun ulasti o bolgeye.Tüy yolmasi yok.O bolgelerle cok az ugrasiyor 2 saattir yanimda bir kez kaşidi mesela, buna ragmen boyunluk takilmali mi ve ne kadar takili kalmali.Çok sağolun

Sizin bir yazınız da okumustum, sevdalarda rastlandigina folikülite.Boyunluk bir kez takildi 2.gun ulasti o bolgeye.Tüy yolmasi yok.O bolgelerle cok az ugrasiyor 2 saattir yanimda bir kez kaşidi mesela, buna ragmen boyunluk takilmali mi ve ne kadar takili kalmali.Çok sağolun
bahsettiğiniz süre zarfında çok az dönmüş. Sadece şiddetlendiğinde yapmanız yeterli olur bence. Daha sık yapıyor olsaydı tüy tam olarak gelişimini bitirene kadar takılı kalsın derdim ama stres çok oluyorlar.

Nun süre zarfında çok az dönmüş. Sadece şiddetlendiğinde yapmanız yeterli olur bence. Daha sık yapıyor olsaydı tüy tam olarak gelişimini bitirene kadar takılı kalsın derdim ama stres çok oluyorlar.
Tuy tam oluşumunu ne kadar zamanda tamamlıyor acaba, neem yaĝi suruyorum bazen bunun dışında ne sürebilirim kirmizi kel yerlere

Cok sagolun, ne surmemi önerirsiniz, surekli sprey kullanip zamanla solunum sıkintisi yaratmasindan korkuyorum.Hem kasintiyi alacak hem de folikulite iyi gelecek
sıkma şeklinizi uzaktan değil de yakından, sıkmak istediğiniz bölgeye odaklarsanız sorun yaşanmayacaktır ki bu bahsedilen solunum problemi oluşturur tezi nadiren gözlemlenen durumlardan.

Geri