Yanlış teşhis sonucu trifuculan vermişseniz ve kuş ölmüşse bunun sorumlusu trifuculan değildir teşhisi koyamayan siz ve muayene eden her kimlerse onlardır. Siz kuştaki böbrek ve kalp yetmezliğini mantar sanıp trifuculan kullanmışsınız en son kalp yetmezliği ortaya çıkınca sorumlusunun trifuculan olduğunu düşünmüşsünüz demekki. Doz aşımı olmadığı sürece trifuculanın ciddi bir yan etkisini görmedim şimdiye kadar. Olsa üretilmez veya üretimine izin verilmez zaten. Merdiven altı bir ürün değil sonuçta. Benim kullandırttığım 100 den fazla kişinin kuşlarında kalp yetmezliği gelişmedi veya ölmedi. Zamanında bende çok kullandım benim kuşlarda da kalp yetmezliği falan olmadı. Ki bir dönem acemilikle doz aşarak kullandığım da olmuştu.
Demem o ki emin olmadan bilgi vermek yönlendirmek çok tehlikelidir. Benim emin olmadan yönlendrmem de öyledir mesela. Bizde uzaktan tahmine dayalı tavsiyelerde bulunuyoruz sonuç itibariyle. Size özel söylemiyorum. Benim ve diğer arakadaşlar için de geçerli bu durum.
Ama mesela şu ihtimali bir düşünün ; Bu kuş açısından Trifuculan iyi gelecek ve kuş iyileşecek diyelim ( %100 iyileştireceğini iddia etmiyorum o ayrı konu ) sizin bu yorumunuz adamın içine kuşku düşürdü ve kullanmayı bıraktı. Sonra da kuş öldü. Siz ne kadar iyi bir şey yapmış olacaksınız bu durumda ? İyi niyetle yaptığınız yanlış yönlendirmenin bedeli kimde olacak ?
Bizim tahmini yönlendirmemize gelince biz önce en yüksek ihtimal verdiğimiz hastalığa yönelik tedavi öneriyoruz. Eğer yanılmışsak bu defa ikinci ihtimale yöneliyoruz. Ve kimseye de veterinere götürüp nokta atışı teşhis yaptırmayın demiyoruz. Bilakis önecelik nokta atışı teşhistir veterinerdir diyoruz. Veterinere bir şekilde gidemeyenlere ( sebebi ne olursa olsun ) ; imkanlar, tecrübe ve bilgimiz elverdiği oranda yardımcı olmaya çalışıyoruz olay bu aslında. Veterinere gidemeyen birine ısrarla veterinere gitmesini önermek ; ego tatmininin ötesine geçmez. Şu anlama gelir ; ben senden daha vicdanlı ve daha akıllıyım. O da veterinere gitmenin daha pratik çözüm olacağını biliyor emin olun. Tekrar hatırlatmaya gerek yoktur.
Dolayısıyla elinizde tek bir örnek varken ve bu örnek bile kesin değilken, ezbere bir şekilde trifuculan kalp yetmezliği yapıyor şeklinde yorum yapmanız iyi niyetle yapılmış bir davranıştır ama kötü bir davranıştır.