Sultan Papağanı yeşil lekelı ishal dışkı ve göğüs kemigi sivriligi

Sude Ç.

Forum Sakini
Merhaba değerli hocalarim.
Sultan papağanlarımdan birinde dışkı problemi yaşıyorum. Dışkıları yeşil lekeli, sulu ve kokulu. Kuşum aşırı kemirgen; alt kağıtlarını da parçalıyordu. Aşırı sulu dışkılıyordu. Bu yüzden kokuyu azaltmak için altlarına mısır granülü serdim. Göğüs kısmı sivrilmiş gibi, zayıflamış görünüyor. Elime alınca göğüs kemiğini hissedebiliyorum ve tüyleri göğüs kısmında iki yana ayrılır gibi duruyor.

Beslenmeleri ; Dal darıyı arada çok az veriyorum, çünkü @Selçuk YÜKSEL hocam bana daha önce dediğiniz “bisküvi” benzetmesinden ötürü abur cubur olarak gördüğüm için kontrollü davranıyorum. Arada az miktarda kenevir tohumu ve aspur da yemlerine karıştırarak veriyorum . Kafeslerine çay tabağında yumurta beyazı ve muz koydugumda yememislerdi. Yem olarak başlangıçta Versele-Laga kullanıyordum fakat muhabbet kuşlarımda yağlanma sorunu yaşayınca aynı şeyi papağanlarda da yaşamaktan çekinerek Quik almıştım. Fakat çok pişman oldum; içinde sürekli renkli ekmek parçaları, dal parçaları ve başka yabancı şeyler çıktı. Hatta böcek oluşumuna benzer bir şey bile görmüştüm. Sürekli onları ayırarak vermeye çalışıyorum . Aslında kuşumun zayıflaması yem değişiminden önce, temmuz ayında başlamıştı.

Normalde başka bir odada duruyorlardı. Kardeşim seslerinden rahatsız olup istemeyince kendi odama almak zorunda kaldım. Acaba bu oda değişikliği de stres yapıyor olabilir mi diye düşünüyorum. Zayıflamayı fark ettiğim dönemde, özellikle bu kuş sık sık ağzını uzatır gibi bir hareket yapıyordu. Diğer kusumda yapmisti bu hareketi Daha çok bu kuşta gördüm. Bunun üzerine sahiplendiren üreticiye yazdım. “Gaga mantarı olabilir, ondan zayıflamıştır” dedi ve Triflucan kullanmamı önerdi. O dönem çok üzgündüm ve hem üreticiye bilirkişi olduğu için güvendim, hem de daha önce bir muhabbet kuşumda gaga mantarını Triflucan ile çözmüştüm. Bu güvenle, 24–27 Temmuz arasında 4 gün boyunca suluklarina 5’er damla Triflucan koydum. 5. gün kuşumun kilosunu ölçtüm, 101 gram çıkmıştı. Diğer sultanım ondan daha zayıftı ilk geldiginde . Suanda da disaridan bakinca oyle duruyor ya da ben anlamiyorum bilmiyorum. Fakat onun bu kuşa nazaran göğüs kemigi daha yuvarlak duruyor. Triflucan ilacını kullandiktan sonra iki gün taze su ve sonrasında elektrolit verdim, bunları not da almıştım. Dışkı probleminin kaynağını hem Triflucan’a hem de oda değişimine bağlıyorum.

Daha sonra muhabbet kuşum için önerdiğiniz probiyotik, multivitamin, B vitamini ve karaciğer desteği gibi ürünleri düzenli olarak sultanlarim içinde dikkatle kullanmaya çalıştım fakat bu bahsettigim kus düzelmedi. Ayrıca kuşlarımda tüy yolma sorunu da var. Onları sahiplendiğimde zaten ikisininde kuyruk tüyleri yoluktu. Diğerinin ise kafasının üstündeki tüyler, yani ibik kısmı, neredeyse tamamen yolunmuştu. Ben de ayırmak için ara ızgara taktım ama buna rağmen hala birbirlerine sataşıp yolmaya çalışıyorlar. Çok stresliler. Onlarla konuşuyorum, sultan papağanı sesleri ve şarkılar açıyorum, arada sırada salıyorum fakat düzelme olmadı.

Ne yazık ki ayrı kafes alamadım. İnternette gördüklerim onlara küçük gelebilir, bir yandan da yanlış alışveriş yapmak istemiyorum. Öğrenci olduğum için şartlarım kısıtlı. Suanki kafeslerinin ara ızgarası var kavga etmesinler diye onu takıyorum. Yeni kafes alana kadar idare etmeleri için her ikisinin tarafına da minik zilli renkli tünekler taktım. Ayrıca dikkatleri dağılsın birbirleriyle kavga edip birbirlerinin tüylerini yolmasınlar diye ara ızgaranın yanına boncuklu renkli tahta bir oyuncak astım.

Şu anda hasta olduğundan şüphelendiğim bozuk , ishal koyu lekeli kokulu dışkı yapan sultan papağanı gün içinde kafasını sırtına gömüp uyuyor. Çok su iciyor ve yem yemesinde azalma var. Diğeri ise daha aktif, etrafa bakıyor uzun melodik sarki söylüyor. Cinsiyetlerini de hala anlayabilmiş değilim. Etrafa bakan kuş melodik ötüyor. Hasta olduğunu düşündüğüm kuş ise sadece kuş sesi açınca kısa ötüyor ama uzun ötüş yapmıyor. Ayrıca salıncağın üzerinde dans eder gibi hareket ediyor. Kemirme huyu hala var . Bu arada ikisininde kafeslerinde mineral blok gaga tası var. Bu dışkı problemi yasyan kusum kac tane gaga taşını gagasıyla parçalayıp dışkılarin oldugu tabana düşürdü anlatamam size. Alt taban kagidina uzanip gagalayıp pafcalara ayırıyor. Oldukça kemirgen bir kuş. Mineral blogunuda bir haftada bitirdi. Sizce bu dışkı problemi , göğüs kısmındaki tuylerde ayrılık, göğüs kemiginin sivrilesmesi, yem yemede azalma ve aşırı su icmesi durumları neden olabilir?
Hocam bahsettigim ishali olan sultanımın ve diger sultanımin gorsellerini ve ishal yasayan kusumun dışkı problemini gorsel.ve videolarını müsait bir zamanda ekleyeceğim.
@Umit. @Selçuk YÜKSEL @Doğanay Y. Cok çözümsüz kaldim hocalarım. Yorumlarınıza çok ihtiyacım var🙏

Son düzenleme:
Merhaba, @Selçuk YÜKSEL hocam @Doğanay Y. hocam
İki tane sultan papağanım var: Pırpır ve Pırıl. Onları geçen yıl Şubat ayında aldım ve o zaman yaklaşık 8 aylıklardı. Şu an yaklaşık 1 yıl 9 aylıklar.
Pırpır’ın erkek olduğunu düşünüyorum çünkü melodik ötüyor, şarkı söylüyor ve “babacık” diyebiliyor. Konuşmayı da evdeki muhabbet kuşumdan öğrenmişti ve daha önce oldukça konuşkan bir kuştu. Pırıl’ın ise dişi olduğunu düşünüyorum ve o daha meraklı, ortamı inceleyen bir karaktere sahip.
Pırpır normalde çok sık “babacık” diye öter, şarkı söyler ve açtığım sultan papağanı veya kuş seslerine hemen cevap verirdi. Hatta muhabbet kuşumun sesine de sık sık karşılık verirdi. Fakat son zamanlarda özellikle kilo aldığını fark ettiğimden beri ötüşü ve konuşması belirgin şekilde azaldı. Eskisi kadar şarkı söylemek istemiyor gibi görünüyor.
Kilo durumunu ölçtüğümde şu sonuçları gördüm:
14 Şubat: 122 gram
13 Mart: 144 gram
Yaklaşık bir ayda 22 gram kadar artmış görünüyor. Göğüs kısmı biraz daha dolgun ve yağlı gibi duruyor.
Bir süre kuşlarımı çok uçuramamıştım fakat son zamanlarda tekrar salmaya başladım. Pırıl uçmayı çok iyi biliyor ve manevraları güzel. Pırpır ise yeni yeni alışıyor ve hep bir yerlere çarpıyor. Davranış olarak da son zamanlarda biraz daha sakin ve hareketleri biraz yavaşlamış gibi hissediyorum. Ancak iştahı iyi. Yanına gidip konuştuğumda genelde yem yemeye devam ediyor. Bugün ayrıca popo kısmında kurumuş dışkı fark ettim. Elimle hafif dokununca düştü ve şu an temiz görünüyor ama bu durum beni biraz endişelendirdi. Dışkılamasında bir sorun olabilir mi diye düşündüm. Şu anda elimde dururken ayaklarının sıcak olduğunu fark ettim ve belirgin bir kabarma ya da aşırı halsizlik görmüyorum.
İki kuşum şu anda aynı kafeste yaşıyor. Aralarında onları ayıran bir ızgara tel var. Bazen Pırpır sinirlenip “gak”lıyordu.Pırpır’ın ensesinde tüy azalması ve hafif kızarma fark etmiştim ama çok emin değilim; dün elime aldığımda göremedim. İkisinin de karakter olarak biraz hassas ve stresli olduklarını düşünüyorum. Önceden Pırpır, Pırıl’a zorbalık yapıp yanak tüylerini yoluyordu; şu sıralar Pırıl da buna karşılık vermeye başlamış gibi ve Pırpır’ın yanağında hafif tüy azalışı var. Sanırım kafes alanının dar olması, birbirlerinin alanına girmeleri ve bu yüzden oluşan stres, bu tür davranışlara sebep oluyor. Maalesef öğrenciyim ve bütçem sınırlı olduğu için henüz sultan papağanları için daha büyük bir kafes alamadım ama uygun bir kafes almak istiyorum. Mevcut kafeslerinin alanı biraz dar yeni kafes almak istiyorum fakat hangi ölçülerde veya hangi modelin uygun olacağı konusunda da kararsız kaldım. Ve de iki kuşumu ayıramayacağm için bölünmüş büyük bir kafes almam gerektiğini düşünüyorum . Ne yazık ki uygun ölçülerde bütçemi sarsmayacak bir kafes bulamadım. Tavsiyelerinize açığım hocam.

*Hocam Pırpırın sağlığı için şuan ne yapmalıyım sorun ne olabilir sizce?
Bu durumda napabilirim? Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim? Beslenme açısından ne yapmam doğru olur?
Önerilerinizi ve tavsiyelerinizi çok merak ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Az önce de şöyle bir durum yaşadım: Pırpır kafese doğru uçmaya çalıştı ama kafesin karşısındayken bile yana doğru kayarak uçtu ve kafesin kenarındkai duvara çarptı. Uçuşunu tam ayarlayamadığını fark ettim. Zaten yeni yeni uçmaya alışıyor onu diğer kuşum kadar salmamıştım fakat ilk geldiğinden beri yönünü tutturmakta zorlandığını fark ettim.

Videolar:
Pırpır:

Pırpır'ın Kafesteki videosu:

Hocam emin değilim ama göğsünün arkasında yumuşak bir doku bir yoğunluk fark ettim:
Pırpır kafese girene kadar dışkısını tutmuş. Dışkı form olarak uzun ve sulu gibi görünüyor :

Kuşlarım arasındaki farkı görebilmeniz adına bu da diğer papağanım Pırıl(96 gram), arkadaşını dışarı çıkardım onu göremeyince ona sesleniyor:
*Hocam bu arada bu kuşumun yani Pırılın bu şekilde aşırı sulu ve kokulu dışkılama problemini bir türlü çözemedik. Daha önceden probiyotik + mikostatin, triflucan, flagyl gibi tedaviler denemiştik sonrasında pobiyotikte kullandırdım fakat yinede geçmedi.
*Napmam gerek bu durumun geçmesi için?

****Ayrıca önümüzdeki hafta bayram nedeniyle yaklaşık 3 gün boyunca yanlarında olamayacağım. Ve maalesef onları yanıma alamayacağım. Kedili, çocuklu çok kalabalık eve gidiyorum. Kuşlar yalnız kalacak ve kafesleri de dar olduğu için hareket alanları sınırlı olacak. Takviye yem ve su koymayı planlıyorum. Fakat Pırpır’ın kilo alması, ötüşünü azaltması ve dışkısındaki değişiklikler; Pırıl’ın hassas yapısı, sulu ve kokulu dışkılaması ve biraz zayıf olması (96 gram çıkmıştı 1 ay önce fakat göğsü sivri gibi) nedeniyle endişeliyim. Bu süre zarfında bayrama kadar probiyotik veya başka bir takviye kullanmam doğru olur mu( hocam açıkcası probiyotik verdiğimde de kullanmayınca yine dışkılar eskisi gibi oluyor), veyahut ilaç tedavisi gerekliyse ne olabilir? ( elimde bactrim var) Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz? İki kuşum için de sizin yardım ve önerilerinizi bekliyorum hocam. İki arada bir derede kaldm.

Son düzenleme:
En başta pırpırın kilo vermesi şart. Hem diyetini düzeltmeli hem bol bol kanat çırpmasını sağlamalısınız. Parmak atlatmaca oynatarak iyice yorun sık sık. Uçmaya başladığında da bol bol uçmaya teşvik edin. Yemlerini uyandırarak verin. Ve en az 2 farklı probiyotiği dönüşümlü kullanın. Carnispeed, sedochol ve bt amin forte desteği verin sık sık hatta bir süre kesintisiz her gün birinden verin probiyotiğe ek olarak. Sade su vermeyin. Karaciğerler sorunlu muhtemelen. Seyahate çıkacağınız gün suluklara 1 damla iyot damlatmanız hem suyun çabuk bozulmasını engeller hem iyot desteği verir.

En başta pırpırın kilo vermesi şart. Hem diyetini düzeltmeli hem bol bol kanat çırpmasını sağlamalısınız. Parmak atlatmaca oynatarak iyice yorun sık sık. Uçmaya başladığında da bol bol uçmaya teşvik edin. Yemlerini uyandırarak verin. Ve en az 2 farklı probiyotiği dönüşümlü kullanın. Carnispeed, sedochol ve bt amin forte desteği verin sık sık hatta bir süre kesintisiz her gün birinden verin probiyotiğe ek olarak. Sade su vermeyin. Seyahate çıkacağınız gün suluklara 1 damla iyot damlatmanız hem suyun çabuk bozulmasını engeller hem iyot desteği verir.
Dışkı resimleri de paylaşsaydınız keşke.
@Selçuk YÜKSEL hocam, değerli önerileriniz için çok teşekkür ederim. Pırpır’ın kilo vermesi, bol uçması ve parmak atlatmaca ile uyandırarak yem verme tavsiyelerinizi not ettim. Probiyotik ve takviye önerileriniz de çok faydalı, suluklara iyot damlatma önerisi için de teşekkür ederim. Yalnız evde en az 3 gün olmayacağım iyotlu su 3 gün dursa bir şey olur mu?

*Ancak merak ettiğim birkaç konu var: Pırıl için de benzer destekler gerekli midir? Bayramda yaklaşık 3 gün yanlarında olamayacağım için, bu süre zarfında bayrama kadar ne yapmam doğru olur? elimdeki Bactrim’i kullanmalı mıyım, yoksa sadece probiyotik, sedachol, carnispeed, bt amin forte gibi takviyeler ve yem ve su yeterli mi? Birde hocam takviyeleri damlalıkla yaklaşık 8 damla veriyorum genelde, tam dolu suluğa. Sizce yeterli mi az mı? Birde kanatlı oil prozim plus probiyotikle sedachol, powerchol, carnispeed , bt amin forte gibi takviyeler karışsa sorun olmaz mı ben mi öyle anladım?

*Dışkı resimlerinden birini paylaşmıştım, fakat kafesleri biraz mahvettikleri için tam görünmemiş fotoda, yarın temizleyeceğim tekrar çektiğim resimleri eklerim yarın. Bu durumla ilgili de önerilerinizi merak ediyorum.

*Birde hocam Pırpır uçarken yamuk uçuyor hala odaya alışamadı mı bilmiyorum ne zaman salsam çarpıyor bir yerlere, yaralanacak diye endişeleniyorum. Karşısında kafes var yamuk uçuyor duvara çarpıyor. Yalnızca perdenin önünde durarken direk karşıya perdeye doğru uçabildi.
İnternette bir forum yazısına denk gelmiştim; tam hatırlamıyorum hangi forumdu ama bir kuş sahibi, kuşunun her yere çarptığını ve uçarken yönünü tutmakta zorlandığını paylaşmış. Oradaki veteriner ya da yetiştirici (tam emin değilim) şöyle demiş: “Kuş tek ayak üzerinde durabiliyorsa beyninde ve nöral bağlantılarında kuş olmaya yetecek yeterli kapasite var demektir; duramıyorsa zihinsel veya nörolojik bir problem olabilir.”
Pırpır da uçarken bazen kafeslere çarpıyor, yönünü tam ayarlayamıyor ve uçuşları biraz düzensiz. Fakat Pırpır konuşabilen, şarkı söylemeyi seven bir kuş. Kilo aldığı için şu sıralar biraz daha sessiz olsa da, bir iki hafta öncesine kadar sürekli konuşan, “babacık” diyen, kelimeleri ve cümleleri öğrenmeye çok istekli ve seslere oldukça duyarlı bir kuş.

*Bu durum kuşun zihinsel veya nörolojik gelişimi ile ilgili bir işaret olabilir mi? Pırpır’ın bu konuda durumunu değerlendirirken nelere dikkat etmeliyim?

Sık yem tüketmeye başlamasının bir çok nedeni olabilir. Ancak bu biraz karaciğerle bağlantılı başlangıç problemlerinden bir tanesidir.
Önce yem düzenini sadeleştirip kaliteli karışım yem + sınırlı ay çekirdeği şeklinde düzenlemek, birkaç gün probiyotik vermek ve dışkıyı takip etmek gerekecek. Yoğun kuru tohum beslemesi kabızlık yapabiliyor. Gerekirse günlük yem tüketim oranlarının üstünde kafeste yem bulundurmayınız bir süre. Örneğin bir çorba kaşığı (tepeleme değil).
Zayıflaması içinde düzenli egzersiz ve kafes tabanına haftada bir kez bir dilim limon bırakmanızı isteyeceğim.
Odada iki farklı tünek noktası oluşturalım. Kuş birinden diğerine çağırmalısınız. Mesafe başlangıçta 1-2 metre olsun. Günde 10-15 dakika yeterli olur. 10-15 kısa uçuş da eklenebilir. Zamanla mesafe 3-4 metreye çıkarılabilir.

Sık yem tüketmeye başlamasının bir çok nedeni olabilir. Ancak bu biraz karaciğerle bağlantılı başlangıç problemlerinden bir tanesidir.
Önce yem düzenini sadeleştirip kaliteli karışım yem + sınırlı ay çekirdeği şeklinde düzenlemek, birkaç gün probiyotik vermek ve dışkıyı takip etmek gerekecek. Yoğun kuru tohum beslemesi kabızlık yapabiliyor. Gerekirse günlük yem tüketim oranlarının üstünde kafeste yem bulundurmayınız bir süre. Örneğin bir çorba kaşığı (tepeleme değil).
Zayıflaması içinde düzenli egzersiz ve kafes tabanına haftada bir kez bir dilim limon bırakmanızı isteyeceğim.
Odada iki farklı tünek noktası oluşturalım. Kuş birinden diğerine çağırmalısınız. Mesafe başlangıçta 1-2 metre olsun. Günde 10-15 dakika yeterli olur. 10-15 kısa uçuş da eklenebilir. Zamanla mesafe 3-4 metreye çıkarılabilir.

Karaciğer yağlanması mıdır sizce?
Hocam ay çekirdiği hiç sevmiyor sanırım, uzatınca kızıp düşürüyor, kafeste yemlikte oluncada yemiyor. Yemliklerini çıkardım şuan , dediğiniz gibi 1 çorba kaşığı kadar koyucam. Ben versele laga yemin haricinde bazen aspur ve 2-3 güne bir strese iyi geliyor diye kenevir veriyorum onun haricinde meyve yemeye bir türlü alışmadılar sulu buluyolar sanırım. Bayramda maalesf ki burada olamayacağım ve kedili ve kalabalık bir eve gideceğim için onları yanıma alamayacağım için kafeslerine akıllı yemlik asmayı düşünüyorum. Şuan ben gidince bir şey olur fark etmeden bir hastalğı varsa nükseder diye aşırı korkuyorum. Geçen yıl bir muhabbet kuşumu kaybetmiştim o da öncesinde kilo almıştı uçmak istemiyordu . Bu yüzden bu konuda oldukça endişeleniyorum hocam.
Hocam limon nasıl bir işleve sahip olacak limon yer mi ki?
Hiç uçmak istemiyor hocam. Uçamıyor etrafa çarpıyor ya mesafesini ayarlayamıyor ya da başka bir yere uçuyor çarpyor. Yaralanacak diye endişeleniyorum.
İnternette bir forum yazısında kuşların tek ayak üzerinde durabilmesinin nörolojik açıdan bir gösterge olabileceğine dair bir yorum okumuştum. Pırpır tek ayak üzerinde durabiliyor, ayrıca konuşabilen ve şarkı söylemeyi seven bir kuş. Kilo aldığı için şu sıralar biraz sessiz olsa da bir iki hafta öncesine kadar sürekli konuşan, “babacık” diyen ve seslere çok duyarlı bir kuştu.
Gözlerinde bir problem mi var diye düşünüyorum kafesinin içindeyken bunu test etmek için daha önceden ilk önce arkadaşına sonra ona çekirdek uzattığımda elimden alabildi çekirdeği. Gözlerinde sorun yok diye düşünüyorum fakat uçamaması uçunca çarpması kafamı karıştırdı.
Bu uçuş problemi sizce sadece kilo ve kondisyonla mı ilgili olabilir, yoksa dikkat etmem gereken başka bir durum olabilir mi?

Birde gaklama benzeri fakat daha tiz ve kısık gibi bir ses çıkarıyor kızınca onu fark ettim. Ötmek de istemiyor gibi. Dışarı çıkardım onu, aynı kafesi paylaştığı arkadaşı onu çağırıyor o cevap vermiyor. Çok tiz bir ses çıkarıyo sonra susuyo. Elime de şu şekilde kızıp kısık gibi ince bir ses çıkarıyor:

Bu da onu dışarı çıkarınca kafesindeki hali:

Bu da başka bir videosu. Bu arada kuşumu aldığımda tek tırnağı yoktu Videoda görünüyor. Bunun diğer sebeplerle bir ilgisi olabilir mi?

Hocam kuyruğunun üst kısmında bir kabarıklık bir bombe fark ettim. Bu neden olabilir. popo kısmının önünde göğsünün arkasında da yağlanma benzeri bir yoğunluk vardı. Kuyruk üstündeki bombe:

Bunlar da dışarıdayken yaptığı dışkılar:
Bu büyük dışkıyı dün yapmış
13 Mart Büyük Dışkı:
14 Mart dışkı:
Bunuda üstüme yaptı.
Diğer papağanımla aralarındakii farkı görmeniz için internetten papağan sesi açıp videolarını çektim:
Pırpır (soldaki kilo alan 144 gr oldu, ötüşü ve hareketliliği azalan, uçunca etrafa çarpan, uçamayan), sağdaki Pırl( bu da fışkırır gibi sulu, sıvılı kokulu dışkılıyor 96 gram) Gördüğünüz gibi Pırıl cevap veriyor Pırpır suskun14 Mart

Hocam, sizi yönlendirmek istemiyorum ama herhangi bir ilaca vesaire gerek var mı bu süreçte? Bayramda burada olamayacağım için endişeliyim. Eğer ki ben yokken bir şey olursa gerçekten kendimi çok sorumlu hissederim. Herhangi bir bakteriyel durum vesaire midir bu durum? Benim elimde bactrim var. Daha önceden triflucan,Flagyl ve mikostatin gibi ilaçlar kullandım. Diğer kuşumun problemi için kullanmıştık. Bahsi geçen kuşum Pırpırada aynı kafesi paylatıkarı için kullandık. Elimde dediğim gibi şu anda baktrim var. Ayrıca kanatl oil prozim plus probiyotik, Sedacol, Powercholl gibi şeyler de var. Şayet ki probiyotikle ve Sedacol, karaciğer desteği bir arada kullanılabiliyorsa, o şekilde kullanmam doğru olabilir mi?

Bütün bunların ışığında hocam ben ne yapmalıyım sizce?

Son düzenleme:
Bazı üreticiler kuş kafeslerinin tabanına limon dilimi koyuyor. Bunun birkaç nedeni var. Öncelikle limonun kokusu kuşların iştahını açabildiği gibi kontrolğnde de kullanılıyor. Özellikle zayıf veya kilo kontrolü gereken kuşlarda, limon kokusu kuşun yemle ilgilenmesini sağlamak için kullanılıyor. Bu yöntemle kuşu doğrudan yemeye zorlamadan, ilgisini çekip daha sağlıklı besinleri tüketmeye yönlendirebiliyorlar.

Bizim koyma sebebimiz daha çok (küçük miktarda verilmeli) C vitamini desteği ve bağışıklığı destekleyerek kilo kaybının daha sağlıklı olmasına katkıda bulunmak. Ancak burada amaç limonu yemesi değil, kokusuyla kuşu teşvik etmek. Doğrudan büyük miktarda limon vermek mideyi rahatsız edebilir. Limon yerine portakal vb. meyvelerde denenebilir.

Özetle, kafese konan limon hem iştah açıcı hem de diyet desteği sağlayan bir yöntem olarak uygulanıyor. Temel olarak, diyet ve egzersizle birlikte kullanıldığında zayıflama sürecine yardımcı oluyor.
Uçma konusu her kuş için aynı seviyede olmayabiliyor. Zayıf ve daha minik kanatlar, kuvvetsiz iskelet yapısı ve ağırlık sorunu uçmayı daima etkiler. İyi uçmak zorunda da değiller, gündelik hareketlilikleri ve bir yerden bir yere uçarak gidebiliyor olması yeterli doğrusu. Uçma egzersizlerini arttırarak uçuş becerisi kuvvetlendirilebilir. Sessizliği gözlemlenmeli, şuan için buna bir yorumum yok.
Videoları izleyince tüy değişiminde olduğunu fark ettim. Bu da sakinlik ve stres durumu yaratır. Uçma becerisini zayıflatır.
Tırnaklarının olmaması bu durumlardan oldukça bağımsız. Sorun teşkil etmez ancak üreme durumlarında erkek kuşlara zorluk çıkarabilir.
Görseldeki dışkılar biraz kötü doğrusu. Umarım hoşa gitmeyen bir koku salımı yoktur :(

Genel olarak kuşların görünümü sağlıklı ancak dışkısı pek normal sayılmaz. Hep mi benzer yapıyor kafes tabanına?

Bazı üreticiler kuş kafeslerinin tabanına limon dilimi koyuyor. Bunun birkaç nedeni var. Öncelikle limonun kokusu kuşların iştahını açabildiği gibi kontrolğnde de kullanılıyor. Özellikle zayıf veya kilo kontrolü gereken kuşlarda, limon kokusu kuşun yemle ilgilenmesini sağlamak için kullanılıyor. Bu yöntemle kuşu doğrudan yemeye zorlamadan, ilgisini çekip daha sağlıklı besinleri tüketmeye yönlendirebiliyorlar.

Bizim koyma sebebimiz daha çok (küçük miktarda verilmeli) C vitamini desteği ve bağışıklığı destekleyerek kilo kaybının daha sağlıklı olmasına katkıda bulunmak. Ancak burada amaç limonu yemesi değil, kokusuyla kuşu teşvik etmek. Doğrudan büyük miktarda limon vermek mideyi rahatsız edebilir. Limon yerine portakal vb. meyvelerde denenebilir.

Özetle, kafese konan limon hem iştah açıcı hem de diyet desteği sağlayan bir yöntem olarak uygulanıyor. Temel olarak, diyet ve egzersizle birlikte kullanıldığında zayıflama sürecine yardımcı oluyor.
Uçma konusu her kuş için aynı seviyede olmayabiliyor. Zayıf ve daha minik kanatlar, kuvvetsiz iskelet yapısı ve ağırlık sorunu uçmayı daima etkiler. İyi uçmak zorunda da değiller, gündelik hareketlilikleri ve bir yerden bir yere uçarak gidebiliyor olması yeterli doğrusu. Uçma egzersizlerini arttırarak uçuş becerisi kuvvetlendirilebilir. Sessizliği gözlemlenmeli, şuan için buna bir yorumum yok.
Videoları izleyince tüy değişiminde olduğunu fark ettim. Bu da sakinlik ve stres durumu yaratır. Uçma becerisini zayıflatır.
Tırnaklarının olmaması bu durumlardan oldukça bağımsız. Sorun teşkil etmez ancak üreme durumlarında erkek kuşlara zorluk çıkarabilir.
Görseldeki dışkılar biraz kötü doğrusu. Umarım hoşa gitmeyen bir koku salımı yoktur :(

Genel olarak kuşların görünümü sağlıklı ancak dışkısı pek normal sayılmaz. Hep mi benzer yapıyor kafes tabanına?
Merhaba hocam limon olayını açıkladığınız için teşekkür ederim. Şuan takviye ilaç vs durumunu atlatalım koyucam.
Hiç iyi değil uçma konusunda hocam. Kilo aldığ için mi bilmiyorum ama diğer papağanın aksine kanatları vücuduna göre daha kısa ve yoğunluğu az göründü gözüme. Yani küçük gibi bilmiyorum. Belkide kilo adığı için bana öyle geldi bilmiyorum
Hocam tüy değişiminde değil. Tüy dökmüyor. Onun genel hali o şekilde tüy kalitesinden mi bilmiyorum ilk geldiğinde arkadaşı diğer sultanım Pırıl,
Pırpıra zorbalık yapmış baya yanak tüyleri azdı, ibiğini falan çekiştirmiş arkadaşı Pırılınki kadar yoğun değil ibikleri hala. Sonra tam tersi şekilde o, Pırılla uğraşıp aynı şeyi yaptı onun yanaklarını yoldu ibiğini koparıyodu Pırlın kafasının arkası kel mesela. Şimdide Pırpırın yanak tüylerinde açılma var.
Pırpır geçen haftalarda kendini temizlerken özellikle (ense bölgesini) gaklama sesine benzer sesler çıkarıyordu. Bede ensesinde bir tüy azlığı fark ettim. Sultannları çok bilmediğim için anlayamadım fakat diğer kuşumdan doğru yola çıkarak bir azlık fark ettim ensede. muhtemelen sizin tüy değişiminde olduğunu düşünmeniz bu yüzden Bu videoda dediğiniz gibi yemliğe bir yemek kaşığı kadar az yem koydum( diğer kuşumun kısmınada öyle yaptım) hareket etsin diye de yemliği alt kısma astım. Yemek yerken ensesi görünüyor . Bakın lütfen. Sonda da dışkısını çektim. Dışkıları da olduğundan küçük yaptığını daha doğrusu eskisi gibi formu stabil değil değişken gibi. Doğrusunu söylemek gerekirse kafesteki yemleri sürekli döktüğü için tam olarak da anlayamadım bu günlerde. Geçenlere yine böyle büyük yapmıştı tabana. Birkaç gün önce bozuk ve sulu sıvılı dışkılar da yaptığını gördüm

Pırpır ( Normalde melodik öten, ''babacık'' diyen, kilo alan(144 gr), uçamayan, dışkılarda da problem var. Erkek olduğunu düşündüğüm kuşum)
Bu da dışkı görseli:

Pırıl ( Dişi olduğunu düşünüyorum emin değilim. Melodik ötmüyor, 1 ay önce 96 gr çıkmıştı. Kokulu sıvı ve bozuk dışkılar)

Kokuya gelecek olursam hocam; kokulu dışkılama ve fışkırır gibi, sulu bulanık dışkılama problemini diğer kuşum Pırıl yaşıyor. Dışkıları uzun ip gibi de olabiliyor formu yerinde de yaptığı oluyor ama genelde hep bozuk sulu ve kötü.
Bu kendisinin videosu:
Watch Pırıl 14 Mart akşam videosu | Streamable

Bu da dışkıları:

Bir tanesi daha sık ve sıvılı kötü kokulu dışkılar yaaprken diğeri de az ve yine formu kötü dışkılamış
Hocam ne yapmalıyım?

Son düzenleme:
Dışkılar pek kötü değil ama koku durumu sorun. Bu genelde bağırsak florasının bozulması veya hafif bakteriyel durum ile birlikte olur. Bu aşamada probiyotikler prebiyotikler daha sık verebilirsiniz. Yine de bence ilaç kullanmak gerekiyor. Nifuroxazide etken maddeli bir ilaç tercihi (ercefurly gibi) bağırsak bakterilerine karşı hafif etkili olur veya Metronidazole (örneğin flagly) tercih edilebilir. Protozoa ve bazı anaerob bakterilere karşı olumlu sonuç verir. Genelde flagly kullanımı daha işlevsel olur.
Sultan papağanlarının o ense bölgesi çok sık dökülmelere uğrayabiliyor. Zamanla takviyelerinde desteğiyle toparlayacağını düşünüyorum.

Dışkılar pek kötü değil ama koku durumu sorun. Bu genelde bağırsak florasının bozulması veya hafif bakteriyel durum ile birlikte olur. Bu aşamada probiyotikler prebiyotikler daha sık verebilirsiniz. Yine de bence ilaç kullanmak gerekiyor. Nifuroxazide etken maddeli bir ilaç tercihi (ercefurly gibi) bağırsak bakterilerine karşı hafif etkili olur veya Metronidazole (örneğin flagly) tercih edilebilir. Protozoa ve bazı anaerob bakterilere karşı olumlu sonuç verir. Genelde flagly kullanımı daha işlevsel olur.
Sultan papağanlarının o ense bölgesi çok sık dökülmelere uğrayabiliyor. Zamanla takviyelerinde desteğiyle toparlayacağını düşünüyorum.
Hocam daha önce Pırpır ve Pırıl için Flagyl kullanmıştım ve sonrasında probiyotik desteği vermiştim. O dönemde Selçuk hocam da önce probiyotikle takip edip düzelme olmazsa Bactrim’i düşünebileceğimizi söylemişti.
Şu an elimde Flagyl ve Bactrim bulunuyor. Bahsettiğiniz diğer ilacı burada temin edip edemeyeceğimden emin değilim.
Bir de bayram nedeniyle yaklaşık 3 gün evde olmayacağım ve maalesef kuşlarımı da götüremiyorum; kedili ve oldukça kalabalık bir ortama gideceğim. Bu yüzden ilaç kullanımına başlarsam süreç yarım kalır mı ya da sonrasında probiyotik desteğini düzenli verememekten çekiniyorum.
Bu durumda sizce nasıl ilerlemem daha doğru olur hocam?
Eğer Flagyl kullanmam daha doğru olacaksa;

• Dozajı nasıl ayarlamam gerekir?
• Suluğa ne kadar koymalıyım ve kaç saat suda kalmalı?
• Probiyotikle aynı gün verilebilir mi yoksa ayrı zamanlarda mı vermek gerekir?
• İlaca sabah mı başlamam daha doğru olur yoksa şu an başlamamda bir sakınca olur mu?

Aslında benim çekincem şu noktadaydı hocam: Bayram nedeniyle yaklaşık 3 gün evde olmayacağım. Bu yüzden ilaç tedavisinin süresini ve tam tamamlayamamaktan ya da ilaç sonrasında (bayram günleri) probiyotik desteğini verememekten endişelendim. Özellikle bağırsak florası zaten hassas olduğu için ilaçtan sonra kuşların daha fazla zorlanmasından korktum.
Ama tabii ki elimde ilaç varken gerekli ise kullanmak da daha doğru olur diye düşünüyorum. Bu durumda siz nasıl ilerlememi önerirsiniz hocam?

Son düzenleme:
@Selçuk YÜKSEL hocam, değerli önerileriniz için çok teşekkür ederim. Pırpır’ın kilo vermesi, bol uçması ve parmak atlatmaca ile uyandırarak yem verme tavsiyelerinizi not ettim. Probiyotik ve takviye önerileriniz de çok faydalı, suluklara iyot damlatma önerisi için de teşekkür ederim. Yalnız evde en az 3 gün olmayacağım iyotlu su 3 gün dursa bir şey olur mu?

*Ancak merak ettiğim birkaç konu var: Pırıl için de benzer destekler gerekli midir? Bayramda yaklaşık 3 gün yanlarında olamayacağım için, bu süre zarfında bayrama kadar ne yapmam doğru olur? elimdeki Bactrim’i kullanmalı mıyım, yoksa sadece probiyotik, sedachol, carnispeed, bt amin forte gibi takviyeler ve yem ve su yeterli mi? Birde hocam takviyeleri damlalıkla yaklaşık 8 damla veriyorum genelde, tam dolu suluğa. Sizce yeterli mi az mı? Birde kanatlı oil prozim plus probiyotikle sedachol, powerchol, carnispeed , bt amin forte gibi takviyeler karışsa sorun olmaz mı ben mi öyle anladım?

*Dışkı resimlerinden birini paylaşmıştım, fakat kafesleri biraz mahvettikleri için tam görünmemiş fotoda, yarın temizleyeceğim tekrar çektiğim resimleri eklerim yarın. Bu durumla ilgili de önerilerinizi merak ediyorum.

*Birde hocam Pırpır uçarken yamuk uçuyor hala odaya alışamadı mı bilmiyorum ne zaman salsam çarpıyor bir yerlere, yaralanacak diye endişeleniyorum. Karşısında kafes var yamuk uçuyor duvara çarpıyor. Yalnızca perdenin önünde durarken direk karşıya perdeye doğru uçabildi.
İnternette bir forum yazısına denk gelmiştim; tam hatırlamıyorum hangi forumdu ama bir kuş sahibi, kuşunun her yere çarptığını ve uçarken yönünü tutmakta zorlandığını paylaşmış. Oradaki veteriner ya da yetiştirici (tam emin değilim) şöyle demiş: “Kuş tek ayak üzerinde durabiliyorsa beyninde ve nöral bağlantılarında kuş olmaya yetecek yeterli kapasite var demektir; duramıyorsa zihinsel veya nörolojik bir problem olabilir.”
Pırpır da uçarken bazen kafeslere çarpıyor, yönünü tam ayarlayamıyor ve uçuşları biraz düzensiz. Fakat Pırpır konuşabilen, şarkı söylemeyi seven bir kuş. Kilo aldığı için şu sıralar biraz daha sessiz olsa da, bir iki hafta öncesine kadar sürekli konuşan, “babacık” diyen, kelimeleri ve cümleleri öğrenmeye çok istekli ve seslere oldukça duyarlı bir kuş.

*Bu durum kuşun zihinsel veya nörolojik gelişimi ile ilgili bir işaret olabilir mi? Pırpır’ın bu konuda durumunu değerlendirirken nelere dikkat etmeliyim?
İyotlu suyun 3 gün durması sorun olmaz. İyot uçucudur zaten verdiğiniz günün ertesi günü miktarı bayağı azalmış olur. Çok endişeliyseniz 1 bardak suya 1 damla damlatıp ikisinin suluklarını bu suyla doldurursunuz. Takviyeler ikisi için evet.

İyotlu suyun 3 gün durması sorun olmaz. İyot uçucudur zaten verdiğiniz günün ertesi günü miktarı bayağı azalmış olur. Çok endişeliyseniz 1 bardak suya 1 damla damlatıp ikisinin suluklarını bu suyla doldurursunuz. Takviyeler ikisi için evet.
@Selçuk YÜKSEL Hocam merhaba teşekkür ederim cevabınız için. Sonraki konuşmalarda dışkı görsellerini ve kuşlarımı paylaştım. Bir ilaç kullanmama gerek var mı yok mu mersk ediyorum siz ne dersiniz?
Karaciğer yağlanması mıdır sizce?
Hocam ay çekirdiği hiç sevmiyor sanırım, uzatınca kızıp düşürüyor, kafeste yemlikte oluncada yemiyor. Yemliklerini çıkardım şuan , dediğiniz gibi 1 çorba kaşığı kadar koyucam. Ben versele laga yemin haricinde bazen aspur ve 2-3 güne bir strese iyi geliyor diye kenevir veriyorum onun haricinde meyve yemeye bir türlü alışmadılar sulu buluyolar sanırım. Bayramda maalesf ki burada olamayacağım ve kedili ve kalabalık bir eve gideceğim için onları yanıma alamayacağım için kafeslerine akıllı yemlik asmayı düşünüyorum. Şuan ben gidince bir şey olur fark etmeden bir hastalğı varsa nükseder diye aşırı korkuyorum. Geçen yıl bir muhabbet kuşumu kaybetmiştim o da öncesinde kilo almıştı uçmak istemiyordu . Bu yüzden bu konuda oldukça endişeleniyorum hocam.
Hocam limon nasıl bir işleve sahip olacak limon yer mi ki?
Hiç uçmak istemiyor hocam. Uçamıyor etrafa çarpıyor ya mesafesini ayarlayamıyor ya da başka bir yere uçuyor çarpyor. Yaralanacak diye endişeleniyorum.
İnternette bir forum yazısında kuşların tek ayak üzerinde durabilmesinin nörolojik açıdan bir gösterge olabileceğine dair bir yorum okumuştum. Pırpır tek ayak üzerinde durabiliyor, ayrıca konuşabilen ve şarkı söylemeyi seven bir kuş. Kilo aldığı için şu sıralar biraz sessiz olsa da bir iki hafta öncesine kadar sürekli konuşan, “babacık” diyen ve seslere çok duyarlı bir kuştu.
Gözlerinde bir problem mi var diye düşünüyorum kafesinin içindeyken bunu test etmek için daha önceden ilk önce arkadaşına sonra ona çekirdek uzattığımda elimden alabildi çekirdeği. Gözlerinde sorun yok diye düşünüyorum fakat uçamaması uçunca çarpması kafamı karıştırdı.
Bu uçuş problemi sizce sadece kilo ve kondisyonla mı ilgili olabilir, yoksa dikkat etmem gereken başka bir durum olabilir mi?

Birde gaklama benzeri fakat daha tiz ve kısık gibi bir ses çıkarıyor kızınca onu fark ettim. Ötmek de istemiyor gibi. Dışarı çıkardım onu, aynı kafesi paylaştığı arkadaşı onu çağırıyor o cevap vermiyor. Çok tiz bir ses çıkarıyo sonra susuyo. Elime de şu şekilde kızıp kısık gibi ince bir ses çıkarıyor:

Bu da onu dışarı çıkarınca kafesindeki hali:

Bu da başka bir videosu. Bu arada kuşumu aldığımda tek tırnağı yoktu Videoda görünüyor. Bunun diğer sebeplerle bir ilgisi olabilir mi?

Hocam kuyruğunun üst kısmında bir kabarıklık bir bombe fark ettim. Bu neden olabilir. popo kısmının önünde göğsünün arkasında da yağlanma benzeri bir yoğunluk vardı. Kuyruk üstündeki bombe:

Bunlar da dışarıdayken yaptığı dışkılar:
Bu büyük dışkıyı dün yapmış
13 Mart Büyük Dışkı:
14 Mart dışkı:
Bunuda üstüme yaptı.
Diğer papağanımla aralarındakii farkı görmeniz için internetten papağan sesi açıp videolarını çektim:
Pırpır (soldaki kilo alan 144 gr oldu, ötüşü ve hareketliliği azalan, uçunca etrafa çarpan, uçamayan), sağdaki Pırl( bu da fışkırır gibi sulu, sıvılı kokulu dışkılıyor 96 gram) Gördüğünüz gibi Pırıl cevap veriyor Pırpır suskun14 Mart

Hocam, sizi yönlendirmek istemiyorum ama herhangi bir ilaca vesaire gerek var mı bu süreçte? Bayramda burada olamayacağım için endişeliyim. Eğer ki ben yokken bir şey olursa gerçekten kendimi çok sorumlu hissederim. Herhangi bir bakteriyel durum vesaire midir bu durum? Benim elimde bactrim var. Daha önceden triflucan,Flagyl ve mikostatin gibi ilaçlar kullandım. Diğer kuşumun problemi için kullanmıştık. Bahsi geçen kuşum Pırpırada aynı kafesi paylatıkarı için kullandık. Elimde dediğim gibi şu anda baktrim var. Ayrıca kanatl oil prozim plus probiyotik, Sedacol, Powercholl gibi şeyler de var. Şayet ki probiyotikle ve Sedacol, karaciğer desteği bir arada kullanılabiliyorsa, o şekilde kullanmam doğru olabilir mi?

Bütün bunların ışığında hocam ben ne yapmalıyım sizce?
Merhaba hocam limon olayını açıkladığınız için teşekkür ederim. Şuan takviye ilaç vs durumunu atlatalım koyucam.
Hiç iyi değil uçma konusunda hocam. Kilo aldığ için mi bilmiyorum ama diğer papağanın aksine kanatları vücuduna göre daha kısa ve yoğunluğu az göründü gözüme. Yani küçük gibi bilmiyorum. Belkide kilo adığı için bana öyle geldi bilmiyorum
Hocam tüy değişiminde değil. Tüy dökmüyor. Onun genel hali o şekilde tüy kalitesinden mi bilmiyorum ilk geldiğinde arkadaşı diğer sultanım Pırıl,
Pırpıra zorbalık yapmış baya yanak tüyleri azdı, ibiğini falan çekiştirmiş arkadaşı Pırılınki kadar yoğun değil ibikleri hala. Sonra tam tersi şekilde o, Pırılla uğraşıp aynı şeyi yaptı onun yanaklarını yoldu ibiğini koparıyodu Pırlın kafasının arkası kel mesela. Şimdide Pırpırın yanak tüylerinde açılma var.
Pırpır geçen haftalarda kendini temizlerken özellikle (ense bölgesini) gaklama sesine benzer sesler çıkarıyordu. Bede ensesinde bir tüy azlığı fark ettim. Sultannları çok bilmediğim için anlayamadım fakat diğer kuşumdan doğru yola çıkarak bir azlık fark ettim ensede. muhtemelen sizin tüy değişiminde olduğunu düşünmeniz bu yüzden Bu videoda dediğiniz gibi yemliğe bir yemek kaşığı kadar az yem koydum( diğer kuşumun kısmınada öyle yaptım) hareket etsin diye de yemliği alt kısma astım. Yemek yerken ensesi görünüyor . Bakın lütfen. Sonda da dışkısını çektim. Dışkıları da olduğundan küçük yaptığını daha doğrusu eskisi gibi formu stabil değil değişken gibi. Doğrusunu söylemek gerekirse kafesteki yemleri sürekli döktüğü için tam olarak da anlayamadım bu günlerde. Geçenlere yine böyle büyük yapmıştı tabana. Birkaç gün önce bozuk ve sulu sıvılı dışkılar da yaptığını gördüm

Pırpır ( Normalde melodik öten, ''babacık'' diyen, kilo alan(144 gr), uçamayan, dışkılarda da problem var. Erkek olduğunu düşündüğüm kuşum)
Bu da dışkı görseli:

Pırıl ( Dişi olduğunu düşünüyorum emin değilim. Melodik ötmüyor, 1 ay önce 96 gr çıkmıştı. Kokulu sıvı ve bozuk dışkılar)

Kokuya gelecek olursam hocam; kokulu dışkılama ve fışkırır gibi, sulu bulanık dışkılama problemini diğer kuşum Pırıl yaşıyor. Dışkıları uzun ip gibi de olabiliyor formu yerinde de yaptığı oluyor ama genelde hep bozuk sulu ve kötü.
Bu kendisinin videosu:
Watch Pırıl 14 Mart akşam videosu | Streamable

Bu da dışkıları:

Bir tanesi daha sık ve sıvılı kötü kokulu dışkılar yaaprken diğeri de az ve yine formu kötü dışkılamış
Hocam ne yapmalıyım?
Hocam daha önce Pırpır ve Pırıl için Flagyl kullanmıştım ve sonrasında probiyotik desteği vermiştim. O dönemde Selçuk hocam da önce probiyotikle takip edip düzelme olmazsa Bactrim’i düşünebileceğimizi söylemişti.
Şu an elimde Flagyl ve Bactrim bulunuyor. Bahsettiğiniz diğer ilacı burada temin edip edemeyeceğimden emin değilim.
Bir de bayram nedeniyle yaklaşık 3 gün evde olmayacağım ve maalesef kuşlarımı da götüremiyorum; kedili ve oldukça kalabalık bir ortama gideceğim. Bu yüzden ilaç kullanımına başlarsam süreç yarım kalır mı ya da sonrasında probiyotik desteğini düzenli verememekten çekiniyorum.
Bu durumda sizce nasıl ilerlemem daha doğru olur hocam?
Eğer Flagyl kullanmam daha doğru olacaksa;

• Dozajı nasıl ayarlamam gerekir?
• Suluğa ne kadar koymalıyım ve kaç saat suda kalmalı?
• Probiyotikle aynı gün verilebilir mi yoksa ayrı zamanlarda mı vermek gerekir?
• İlaca sabah mı başlamam daha doğru olur yoksa şu an başlamamda bir sakınca olur mu?

Aslında benim çekincem şu noktadaydı hocam: Bayram nedeniyle yaklaşık 3 gün evde olmayacağım. Bu yüzden ilaç tedavisinin süresini ve tam tamamlayamamaktan ya da ilaç sonrasında (bayram günleri) probiyotik desteğini verememekten endişelendim. Özellikle bağırsak florası zaten hassas olduğu için ilaçtan sonra kuşların daha fazla zorlanmasından korktum.
Ama tabii ki elimde ilaç varken gerekli ise kullanmak da daha doğru olur diye düşünüyorum. Bu durumda siz nasıl ilerlememi önerirsiniz hocam?
Bütün bunların ışığında sizin fikrinizi merak ediyorum.

@Selçuk YÜKSEL hocam az önce Pırpır'ı (kilo alan kuşumu) dışarı çıkardım parmak atlamaca merdien hareketi yaptırmak için.
Anüs çevresinde biraz dışkı izleri fark ettim.
Maalesef pek görünmediği için çekemedim. Doğanay hocanın dediği gibi bir çorba kaşığı yem koydum iki sultanımın yemliklerine ayrı ayrı. bugün az önce kaç gram diye ölçtüğümde 140 gram çıktı. Fakat dışkılar çok kötü

Pırpır (Erkek olduğunu düşündüğüm kuşum,Normalde melodik öten, ''babacık'' diyen şimdilerde sessiz ve keyifsiz gibi duran, kilo alan(144 gr), uçamayan, dışkılarda da problem var. Popo çevresinde biraz dışkı kalıntısı fark ettim bugün.) Birde kabarık gibi duruyo ve içinde yeşil olmayan su gibi dışkılar yaptı
Genel hali bu şekilde :

Kafesteki ve dışarıdaki dışkıları şu şekilde.
Dışarıdaki dışkısını peçeteyle alınca görselde gördüğünüz gibi i gibi uzadı.

Pırıl (Dişi olduğunu düşünüyorum emin değilim. Melodik ötmüyor, Her zaman dışkıları bozuk olan ama nedense bu fotolarda dışkıları Pırpıra nazaran daha yapmış. 1 ay önce 96 gr çıkmıştı. Kokulu sıvı ve bozuk dışkılar yapar genelde)
kafesteki dışkı:

Hocam tam tersi şekildeydi dışkı durumalrı. Yani her zaman daha sağlıklı dışkılar yapan Pırpırdı( Kilo alan) Şimdi tam tersi şekilde Pırpırın dışkıları bozulmuş. Su gibi içinde yeşil kısım olmayan dışkı yapt ve kabark gibi duruyo. Diğer kuşum daa tepkili her şeye. Pırpır öyle değil. Sanırm bir sıkıntısı var.
İki sultanım ( Soldaki Pırpır, sağdaki Pırıl)
Hocam daha önce Pırpır ve Pırıl için Flagyl, triflucan ve mikostatin kullanmıştım ve sonrasında probiyotik desteği vermiştim. O dönemde Selçuk hocam da önce probiyotikle takip edip düzelme olmazsa Bactrim’i düşünebileceğimizi söylemişti.
Şu an elimde Flagyl ve Bactrim var. Ayrıca Kontil ve Denfoor (kırmızı kutu) da bulunuyor.
Bayram nedeniyle 3 gün şehir dışında olacağım gideceğim yer kedili, kalabalık bir ortam onları götürmem mümkün değil. Bu yüzden onları burada bırakmak zorundayım ve açıkçası içim biraz rahat değil.

Bu durumda sizce nasıl bir yol izlemem daha doğru olur? Flagyl ile tekrar bir kür başlatmam uygun olur mu, yoksa probiyotikle takip etmek mi daha doğru olur?

Son düzenleme:
140 gr kuşta hiç test vs gerek kalmadan en iyi ihtimalle karaciğer yağlanması vardır. Bir tatlı kaşığı yemi tek seferde değilde yarısını sabah yarısını öğleden sonra şeklinde verin ki uzun süre aç kalmasın. Mutlaka carnispeed, prozim plus powerchol ve sedochol başlayın. Koku da karaciğer dolayısıyla da safrayla alakalı.
Ben ilaç yerine takviyelerle ilerlemesi gerektiğini düşünüyorum.

140 gr kuşta hiç test vs gerek kalmadan en iyi ihtimalle karaciğer yağlanması vardır. Bir tatlı kaşığı yemi tek seferde değilde yarısını sabah yarısını öğleden sonra şeklinde verin ki uzun süre aç kalmasın. Mutlaka carnispeed, prozim plus powerchol ve sedochol başlayın. Koku da karaciğer dolayısıyla da safrayla alakalı.
Ben ilaç yerine takviyelerle ilerlemesi gerektiğini düşünüyorum.
Hocam en iyi ihtimalle dediniz beni korkutuysunuz :(
*Hocam Pırpır’ın kilosunun yüksek olmasının karaciğerle ilişkili olabileceğini söylemeniz beni biraz endişelendirdi açıkçası.
Bu durumda nasıl bir destek programı uygulamam gerekir öğrenmek isterim. Önerdiğiniz takviyeler (Carnispeed, Powerchol, Sedochol, Prozim Plus vb.) aynı gün içinde mi yoksa günlere bölünerek mi kullanılmalı? Damlalık dozlarını nasıl ayarlamam gerekir?

*Şu an sadece Sedochol ve probiyotik başlasam uygun olur mu? Eğer verirsem gece boyunca suda kalması sorun yaratır mı?
Bir de bayram nedeniyle 3 gün şehir dışında olacağım ve kuşları kedili kalabalık bir ortama götürmem mümkün değil. Bu yüzden burada bırakmak zorundayım. Bu süreçte kafeste yeterli yem ve su bırakacağım. 3 gün bu şekilde kalmaları bir sorun yaratır mı diye de fikrinizi almak isterim.

*Son olarak, mevcut durumda herhangi bir ilaç (Flagyl, Bactrim, Triflucan, Mikostatin, Kontil veya Denfloor) kullanmamı önermiyorsunuz diye anladım, doğru mudur hocam?
Birde hocam yemliği kontrol ettiğimde kabukları açılmış yenmemiş yemler fark ettim. Kursak mantarı olabilir mi?

Son düzenleme:
Yanlış anlamazsan,konuyu kısa ve öz olarak baştan sona özetler misin,kullanılan ilaçlar..

Örneğin;
2025 'in Eylülünde Kursak mantarı şüphesi.. Triflucan şurup kullanıldı şu kadar gün.. şeklinde..

Yanlış anlamazsan,konuyu kısa ve öz olarak baştan sona özetler misin,kullanılan ilaçlar..

Örneğin;
2025 'in Eylülünde Kursak mantarı şüphesi.. Triflucan şurup kullanıldı şu kadar gün.. şeklinde..
Evet özetleyin ama özet olsun gerçekten. Çok yazınca okuması bir dert oluyor. Sadece tarihi kullanılan ilaçları dozu ve süresini yazın.
Kilosu karaciğerden kaynaklı demiyorum. Karaciğer sorunu kilodan kaynaklı diyorum. Mutlaka zayıflamalı nokta.
Hepsi aynı suya katılabilir ama gerek yok her birini haftada 3 kez verecek şekilde program yapın. Bir süre carnispeed her gün verin 20 gün kadar.

Evet özetleyin ama özet olsun gerçekten. Çok yazınca okuması bir dert oluyor. Sadece tarihi kullanılan ilaçları dozu ve süresini yazın.
Kilosu karaciğerden kaynaklı demiyorum. Karaciğer sorunu kilodan kaynaklı diyorum. Mutlaka zayıflamalı nokta.
Hepsi aynı suya katılabilir ama gerek yok her birini haftada 3 kez verecek şekilde program yapın. Bir süre carnispeed her gün verin 20 gün kadar.
Iki tane sultan papaganım var ve 2025 te sahiplenmistim. Ilk zamanlar dişi olan icin mantarı şüphesiyle sizin önerinizle mikostatin ,triflucan gibi ilaclar kullanmistik. Ikisi bölünmüş kafesteler. Ve ilk geldiklerinde birlesikti kafes. Dişide dışkı problemli olunca ikisinde de ilac kullandik yani
Birde sizin önerinizle sizin tarif ettiginiz gibi flagyl kullanmistik. Dışkılar düzeldi gibi olmuştu. Sonrasında probiyotik takviyesi de yaptim. O zamanlar siz ilactan sonra düzelmeyen dışkılar icin gözlemleyelim demistiniz duruma göre bactrime gerek olursa kullanılır demistiniz.
Iki sultanım icinde triflucan, mikostatin, flagyl gibi ilaclar 2025 yilinda kullanmistik yani.
Sonra bu aralar birden bir tanesi kilo almaya başladı. Sürekli yem yerken görüyorum ucmada hep sıkıntılı oldu uçuramıyorum. Ya yön tayininde sorunu var ya da bilmiyorum. Genelde hep çarpıyor..
Suan için @Doğanay Y. Beyin önerisiyle yemini azalttim 144 gramdan 142 gram çıktı kilosu.
Hem kilolu hem kabarık duruyo. Ötmüyo konuşkan bir kuştu şimdi baya suskun ve de zaten sıkıntısı oldugunu bozulan dışkılarından anladım. Dışkı görsellerini ekliycem. Icinde yeşil kısım hic yok dışkıların ve de sulu.
Iki sultanımda sıkıntılı dışkıları açıkçası
Kilo alan kuş Pırpır göğsü şişik gibi ve dışkıları korkunç mantar mı sizce ne olabilri sorun?

Dişi olan Pırıl:

Son düzenleme:
Bactrim veya Ercefuryl temin ediniz eczaneden. Özellikle kötü kokulu dışkılama ve kabarma durumlarında kullanılabilirler. Riske atmamalısınız, geciktirmemenizi öneririm. Bu ilaçlar verilirken kafesten kalamar, kuş kumu gibi yan besinler çıkartılmalı. Ayrıca ilaçlardan bir kaç saat sonra probiyotik ile desteklenmesi olumlu olur.

Bactrim veya Ercefuryl temin ediniz eczaneden. Özellikle kötü kokulu dışkılama ve kabarma durumlarında kullanılabilirler. Riske atmamalısınız, geciktirmemenizi öneririm. Bu ilaçlar verilirken kafesten kalamar, kuş kumu gibi yan besinler çıkartılmalı. Ayrıca ilaçlardan bir kaç saat sonra probiyotik ile desteklenmesi olumlu olur.
Merhaba hocam, dün Pırpır'ın kabarık durması ve yaptigi su gibi (yeşil kısım hic yoktu) dışkılardan sonra mantar olabileceğini düşündüm ve kuşları ilk sahiplendigim ve dolayısıyla bu başlığı ilk açtığım geçen yıl @Selçuk YÜKSEL hocanın önerdiği gibi yarım suluga 8 damla mikostatin, 4 damla triflucan ve 5 damla kanatlı oil prozim plus probiyotik damlattım. Yapılabilecek en zararsız destek mikostatin, triflucan ve prozim plus prebiyotik olur diye düşündüm.

Pırpır ilactan sonra dışkı (isaretledigim kırmızı yerler ilactan önceydi, yeşil yerler.ilaçtan sonra sabah saat 10 da yaptıkları dışkılar)
Pırpır ilactan sonra saat 18 deki dışkıları

Pırıl (ilactan sonra sabah 10)
Piril ilactan sonra saat 18 deki dışkıları

*Pırpır’da kursak mantarı olabileceğini düşündüğüm için bu ihtimali elemek adına Mikostatin, Triflucan ve probiyotik verdim. Antibiyotiği ise kafama göre başlamak istemediğim için kullanmadım.
*Bu İlaçları vermiş bulundum, sizce bu tedaviye devam etmeli miyim yoksa bırakıp önerdiğiniz tedaviye mi geçeyim? Nasıl bir yol izleyelim?
*Birde kafesten gaga taşı ve mineral bloğu çıkarmam gerekir mi? İlaç varken fazla yük olur mu?

Geri