Sultan Papağanı yeşil lekelı ishal dışkı ve göğüs kemigi sivriligi

Sude Ç.

Forum Sakini
Merhaba değerli hocalarim.
Sultan papağanlarımdan birinde dışkı problemi yaşıyorum. Dışkıları yeşil lekeli, sulu ve kokulu. Kuşum aşırı kemirgen; alt kağıtlarını da parçalıyordu. Aşırı sulu dışkılıyordu. Bu yüzden kokuyu azaltmak için altlarına mısır granülü serdim. Göğüs kısmı sivrilmiş gibi, zayıflamış görünüyor. Elime alınca göğüs kemiğini hissedebiliyorum ve tüyleri göğüs kısmında iki yana ayrılır gibi duruyor.

Beslenmeleri ; Dal darıyı arada çok az veriyorum, çünkü @Selçuk YÜKSEL hocam bana daha önce dediğiniz “bisküvi” benzetmesinden ötürü abur cubur olarak gördüğüm için kontrollü davranıyorum. Arada az miktarda kenevir tohumu ve aspur da yemlerine karıştırarak veriyorum . Kafeslerine çay tabağında yumurta beyazı ve muz koydugumda yememislerdi. Yem olarak başlangıçta Versele-Laga kullanıyordum fakat muhabbet kuşlarımda yağlanma sorunu yaşayınca aynı şeyi papağanlarda da yaşamaktan çekinerek Quik almıştım. Fakat çok pişman oldum; içinde sürekli renkli ekmek parçaları, dal parçaları ve başka yabancı şeyler çıktı. Hatta böcek oluşumuna benzer bir şey bile görmüştüm. Sürekli onları ayırarak vermeye çalışıyorum . Aslında kuşumun zayıflaması yem değişiminden önce, temmuz ayında başlamıştı.

Normalde başka bir odada duruyorlardı. Kardeşim seslerinden rahatsız olup istemeyince kendi odama almak zorunda kaldım. Acaba bu oda değişikliği de stres yapıyor olabilir mi diye düşünüyorum. Zayıflamayı fark ettiğim dönemde, özellikle bu kuş sık sık ağzını uzatır gibi bir hareket yapıyordu. Diğer kusumda yapmisti bu hareketi Daha çok bu kuşta gördüm. Bunun üzerine sahiplendiren üreticiye yazdım. “Gaga mantarı olabilir, ondan zayıflamıştır” dedi ve Triflucan kullanmamı önerdi. O dönem çok üzgündüm ve hem üreticiye bilirkişi olduğu için güvendim, hem de daha önce bir muhabbet kuşumda gaga mantarını Triflucan ile çözmüştüm. Bu güvenle, 24–27 Temmuz arasında 4 gün boyunca suluklarina 5’er damla Triflucan koydum. 5. gün kuşumun kilosunu ölçtüm, 101 gram çıkmıştı. Diğer sultanım ondan daha zayıftı ilk geldiginde . Suanda da disaridan bakinca oyle duruyor ya da ben anlamiyorum bilmiyorum. Fakat onun bu kuşa nazaran göğüs kemigi daha yuvarlak duruyor. Triflucan ilacını kullandiktan sonra iki gün taze su ve sonrasında elektrolit verdim, bunları not da almıştım. Dışkı probleminin kaynağını hem Triflucan’a hem de oda değişimine bağlıyorum.

Daha sonra muhabbet kuşum için önerdiğiniz probiyotik, multivitamin, B vitamini ve karaciğer desteği gibi ürünleri düzenli olarak sultanlarim içinde dikkatle kullanmaya çalıştım fakat bu bahsettigim kus düzelmedi. Ayrıca kuşlarımda tüy yolma sorunu da var. Onları sahiplendiğimde zaten ikisininde kuyruk tüyleri yoluktu. Diğerinin ise kafasının üstündeki tüyler, yani ibik kısmı, neredeyse tamamen yolunmuştu. Ben de ayırmak için ara ızgara taktım ama buna rağmen hala birbirlerine sataşıp yolmaya çalışıyorlar. Çok stresliler. Onlarla konuşuyorum, sultan papağanı sesleri ve şarkılar açıyorum, arada sırada salıyorum fakat düzelme olmadı.

Ne yazık ki ayrı kafes alamadım. İnternette gördüklerim onlara küçük gelebilir, bir yandan da yanlış alışveriş yapmak istemiyorum. Öğrenci olduğum için şartlarım kısıtlı. Suanki kafeslerinin ara ızgarası var kavga etmesinler diye onu takıyorum. Yeni kafes alana kadar idare etmeleri için her ikisinin tarafına da minik zilli renkli tünekler taktım. Ayrıca dikkatleri dağılsın birbirleriyle kavga edip birbirlerinin tüylerini yolmasınlar diye ara ızgaranın yanına boncuklu renkli tahta bir oyuncak astım.

Şu anda hasta olduğundan şüphelendiğim bozuk , ishal koyu lekeli kokulu dışkı yapan sultan papağanı gün içinde kafasını sırtına gömüp uyuyor. Çok su iciyor ve yem yemesinde azalma var. Diğeri ise daha aktif, etrafa bakıyor uzun melodik sarki söylüyor. Cinsiyetlerini de hala anlayabilmiş değilim. Etrafa bakan kuş melodik ötüyor. Hasta olduğunu düşündüğüm kuş ise sadece kuş sesi açınca kısa ötüyor ama uzun ötüş yapmıyor. Ayrıca salıncağın üzerinde dans eder gibi hareket ediyor. Kemirme huyu hala var . Bu arada ikisininde kafeslerinde mineral blok gaga tası var. Bu dışkı problemi yasyan kusum kac tane gaga taşını gagasıyla parçalayıp dışkılarin oldugu tabana düşürdü anlatamam size. Alt taban kagidina uzanip gagalayıp pafcalara ayırıyor. Oldukça kemirgen bir kuş. Mineral blogunuda bir haftada bitirdi. Sizce bu dışkı problemi , göğüs kısmındaki tuylerde ayrılık, göğüs kemiginin sivrilesmesi, yem yemede azalma ve aşırı su icmesi durumları neden olabilir?
Hocam bahsettigim ishali olan sultanımın ve diger sultanımin gorsellerini ve ishal yasayan kusumun dışkı problemini gorsel.ve videolarını müsait bir zamanda ekleyeceğim.
@Umit. @Selçuk YÜKSEL @Doğanay Y. Cok çözümsüz kaldim hocalarım. Yorumlarınıza çok ihtiyacım var🙏

Son düzenleme:
Önerilen tedaviyi tamamlayalım. Sonrasında gelişmeleri kontrol edelim. İlaçlardan kaynaklı ek sersemleme durumları olabilir.
Şuan kullandığınız ilaçlar için kafesteki ek takviyeleri (taş vb.) çıkarmanız gerekmez.

Önerilen tedaviyi tamamlayalım. Sonrasında gelişmeleri kontrol edelim. İlaçlardan kaynaklı ek sersemleme durumları olabilir.
Şuan kullandığınız ilaçlar için kafesteki ek takviyeleri (taş vb.) çıkarmanız gerekmez.
@Doğanay Y. Hocam şuan için @Selçuk YÜKSEL hocanın güncel önerisi değil fakat bu durumda en doğrusunun bu şekilde olabileceğini düşündüm. Yani hiçbir şey yapmayıp zaman kaybetmektense veyahut kimseye danışmadan bir anda antibiyotik vermektense toksik etkisi bulunmayan bu tedaviyi deniyim dedim..1 haftaya tamamlamayı düşünüyorum bu tedaviyi. Sizce uygun mudur süresi? Daha uzun mu olmalı bilmiyorum.
Tedavi sonrası size sonuçları paylaşıcam. Dışkılar düzelmezse sizin önerdiğiniz gibi bactrim düşünüyorum. Yalnız Sultan papağanı için dozajı nasıl ayarlanmalı bilmiyorum.

@Doğanay Y. Hocam şuan için @Selçuk YÜKSEL hocanın güncel önerisi değil fakat bu durumda en doğrusunun bu şekilde olabileceğini düşündüm. Yani hiçbir şey yapmayıp zaman kaybetmektense veyahut kimseye danışmadan bir anda antibiyotik vermektense toksik etkisi bulunmayan bu tedaviyi deniyim dedim..1 haftaya tamamlamayı düşünüyorum bu tedaviyi. Sizce uygun mudur süresi? Daha uzun mu olmalı bilmiyorum.
Tedavi sonrası size sonuçları paylaşıcam. Dışkılar düzelmezse sizin önerdiğiniz gibi bactrim düşünüyorum. Yalnız Sultan papağanı için dozajı nasıl ayarlanmalı bilmiyorum.
şuan kullandıklarınızdan sonra duruma bakalım, ona göre dozu konuşuruz hocam. Geçmiş olsun

şuan kullandıklarınızdan sonra duruma bakalım, ona göre dozu konuşuruz hocam. Geçmiş olsun
Tamamdır hocam. Teşekkür ederim
Tedavi işe yararsa 15 günü tamamlayın yaramazsa antibiyotik başlamak gerekecek. Ama kuşlarda karaciğer yağlanması ihtimali de var. Şimdiden powerchol , carnispeed ve sedochol ismarlayın derim.
Cok teşekkür ederim @Selçuk YÜKSEL ve @Doğanay Y. hocam.
Merhabalar Pirpirin Dışkılardaki yeşil kısım hic yoktu mikostatin, triflucan , kanatlı oil prozim plus probiyotik verdim bugün ikinci gün tedavinin, yeşil kısım biraz olsun geldi. Hala sıvı dışkılar fakat yinede biraz işe yaradığını gördüm.

Pirilin dışkıları ise hep problemiydi .Bazen bulanık sade su gibi fışkırır gibi dışkılıyordu. Ilacin bugün ıkinci günü dışkılar hala lekeli fakat formu düzeldi, yalnız diğer kuştan farkli olarak dışkılarının rengi nedense tam yeşil değil gibi..Kahverengimsi bir yeşil hocam
ilaçlar sonuç itibariyle olumlu etki etti. 15 gün kullanayim mi dediğiniz gibi ?

Tamamdır hocam. Teşekkür ederim

Cok teşekkür ediyorum. @Selçuk YÜKSEL ve @Doğanay Y. hocam.
Pirpirin Dışkılardaki yeşil kısım hic yoktu mikostatin, triflucan , kanatlı oil prozim plus probiyotik verdim bugün ikinci gün tedavinin, yeşil kısım biraz olsun geldi. Hala sıvı dışkılar fakat yinede biraz işe yaradığını gördüm.

Pirilin dışkıları ise hep problemiydi .Bazen bulanık sade su gibi fışkırır gibi dışkılıyordu. Ilacin bugün ıkinci günü dışkılar hala lekeli fakat formu düzeldi, yalnız diğer kuştan farkli olarak dışkılarının rengi nedense tam yeşil değil gibi..Kahverengimsi bir yeşil hocam
ilaçlar sonuç itibariyle olumlu etki etti. 15 gün kullanayim mi dediğiniz gibi ?
evet, direnç kazanmamaları önemli. En azında bir haftayı mutlaka tamamlamalılar.

evet, direnç kazanmamaları önemli. En azında bir haftayı mutlaka tamamlamalılar.
*Hocam ilaçlı su kaç saat kalabilir suda? Şuan bir çıkmaza girdim. Kuşları da götüremiyorum fakat bayram ziyareti içinde gitmem gerek en azindan bir günlüğüne. Veyahut öğlen vakti ilaçlı su koyup bir sonraki gün bir sonraki gün öğleden sonraya kadar o ilaçlı su kalabilir mi?
*Gidecegim gün icin Ilacli suyu kesip normal su koysam bir gün sonra dönünce ilac versem sorun olur mu?
Bünyelerinde mantar ilacına karşı bağışıklık gelişir mi?

*Merhaba @Selçuk YÜKSEL hocam bugün sultanlarımın bir tanesinin ayağında şöyle bir durum fark ettim
Bunu nasıl iyilestirebilirim ne sürebilirim?

*Birde kafası su sekilde kelleşmiş. Zaten kafasının arkasinda bir kellik oluşmuştu birkac gündür dışarı çıkaramadım sanirsam kafesteki diger sultanim çekiştirerek koparıyor.
Buna ne iyi gelir ne sürebilirim ve de bu durumu nasıl önlerim ?

*Arkadasiyla bölünmüş kafeste kaliyolar. Birbirlerine zorbalık yapıyolar ne yazık ki.Kafes konusunda daha büyuk ve ikisinin rahat edebileceği iyi bir kafes almak istiyorum hagen visionlara bakıyorum hangi modeli olur ve de hem yüksek fiyatlı hem uygun fiyatlı başka bir model önerir misiniz seçenek olması açısından?
Ard arda soruyorum kusura bakmayin taksit taksit sorup sizi yormak istemedim. Yardimci olursaniz cok sevinirim

Son düzenleme:
Ayağındaki sorun muhtemelen gaga atmışlar birbirlerine ya da kendisi biraz uğraşmış.
Kafes içinse L ve üstü kafesler olur Hagen'de.
bu tip bir kafes olabilir sultan için
Cevabınız için teşekkürler hocam
*Peki böyle durumlarda ayaklarına ne sürebilirim?
*Birde hocam kuşun kafa arkasında tüy yok şuan yolundugu icin bir şey sürmeli miyim?
*Diğer kuşumunda ensesinde tüy azalmış. Çok belli olmuyor fotolarda o yüzden koymadım. O biraz sinirli bir kuş stresten kendisi yapıyo sanirim. Dediğim gini arkadaşınında kafasinin arkasıni yolmuş sonuçta
*Ayrıca gaga kuruluğuna falan ne iyi gelir hocam? Böyle tüy yolma durumlarında ne vermeliyim onlara. Papağanlara hangi tohumlar verilebilir genel olarak?

Antibiyotik krem veya rif veya baticon gibi bir ürün kullanılabilir. Kullanmasanız da düzelecek gibi duruyor. Kötüleşirse başlarsınız.
Kafadaki kellik eğer diper kuşun yolmasındansa önemsemeyin. Zamanla düzelir. Ama çekiştirmeden değilse tekrar yazın.

Merhaba @Selçuk YÜKSEL hocam.
Pırpır (erkek olduğunu düşünüyorum)
  • Yaklaşık 2-2.5 yaşında.
  • 14 Şubat'ta 122 gramdı, bayram zamanı 144 gram oldu.
  • Güncel kilosu 119 gram.
  • Son dönemde çok fazla yem yemeye başladı ve belirgin kilo aldı.
  • Çok su içiyor.
  • Daha önce sürekli "babacık" diyen, melodik öten ve seslere hemen cevap veren bir kuştu. Son zamanlarda ise belirgin şekilde sessizleşti, ötüşü ve konuşması azaldı.
  • Daha hareketsiz ve kabarık duruyor.
  • Uçarken hâlâ yönünü tam ayarlayamıyor, kafesin karşısında bile yana kayıp duvara veya kafese çarpıyor.
  • Dışkıları bir dönem tamamen sulu ve beyazdı, yeşil kısmı neredeyse yoktu. Dışkıları çok kötü kokulu oluyor.
  • Poposunda kurumuş dışkı birikmesi fark etmiştim. Şuan yapıyor dışkısını fakat kahverengimsi yaptı geçenlerde ve çok sıvılı çok kötü kokulu ve turuncuya çalan bir renkte dışkılamaya başladı.
  • Bugün titrediğini fark ettim, ayakları sıcak. Farkı odaya götürünce arkadaşını çağırırdı bugün çağırmadı.
  • Ayrıca kuyruğu bu şekilde. Diğer kuşumun normal duruyo.
  • Bugün gagasında leke fark ettim

Pırpır'ın Görselleri ve Videoları
Pırpır'ın gagasındaki leke:

Bu birkaç gün önceki dışkısı

Bu günlerde yaptıkları

Kuyruğunu yolmuş jilet gibi sivri yapmış:

Pırpır'ın Videoları

Pırpır ve Pırıl ikisinin videosu

Pırıl (dişi olduğunu düşünüyorum)

• Yaklaşık 2-2,5 yaşında.
  • Ramazan bayramı zamanı yaklaşık 96 gramdı. şimdi 98- 99 gram
  • Kafasının arkası kel. Arkadaşı yolmuştu önceden fark etmiştim şuan hala öyle mi bilmiyorum.
  • Çok su içiyor
  • Daha hareketli ve diğer kuşa göre çok daha iyi uçuyor. Arkadaşı odada yokken onu arıyor. Fakat sanki o da son zamanlarda biraz durgun gibi
  • Zaman zaman sulu ve kötü kokulu dışkısı oluyordu. Bu durum arttı, arkadaşı kadar olmasada o da çok kötü dışkılıyor.
  • Hassas yapılı bir kuş. Arkadaşına karşı zorba olabiliyor.
İki kuş hakkında
  • Aynı kafeste yaşıyorlar. Kafesleri küçük olduğu için zaman zaman birbirlerinin yanak tüylerini yoluyorlar ve alan kavgası yaşayabiliyorlar.
  • Daha önce Triflucan, Mycostatin, Flagyl, probiyotik gibi tedaviler uygulandı. Sonrasında probiyotik desteği de verildi.
  • Elimde şu anda Flagyl, Bactrim, Triflucan, Mycostatin, Kontil, Denfloor ve Kanatlı Oil Prozim Plus probiyotik bulunuyor.
Önceden yaptığım uygulama
29 eylül 2025 te buraya danışarak 8 damla flagyl ve 5 probiyotik verdiğim bir tedavi uygulamışım. Geçtiğimiz ramazan bayramı zamanı Pırpır'da kursak mantarı ihtimalini göz önünde bulundurarak endişeli bir şekilde kendi inisiyatifimle Mycostatin, Triflucan ve probiyotik başlamıştım. Sonrasında sizlere danışıp edaviyi 2 haftaya tamamlamıştım. Antibiyotiği ise kafama göre kullanmak istemediğim için başlamadım. Sonrasında düzenli probiyotik kullanmıştım. Fakat sonrasında maalesef sorunlarımız düzelmedi.

Pırıl'ın Keli
Pırıl'ın Dışkı Görselleri:

Sormak istediklerim

1. Daha önceden denediğim ve ne yazık ki pek başarılı olmayan Mycostatin + Triflucan + probiyotik tedavisine yeniden başlamalı mıyım, yoksa bırakıp farklı bir tedaviye mi geçmeliyim? Siz eğer ki düzelmezse bactrim demiştiniz. Şuanki duruma göre ne düşünüyorsunuz hocam?
  2. Mevcut belirtiler daha çok kursak mantarı, bağırsak problemi, karaciğer yağlanması veya başka bir durumu mu düşündürüyor?
  3. Elimde bulunan Flagyl(daha öncde denemiştim), Bactrim mi kullanmalıyım?
  4. Titremesi, kabarık durması sessiz kalması ve gagasındaki (yeni olmuş bugün fark ettiğim) leke beni endişelendirdi neden olabilir?
  5. Pırpır'ın kilo alması, sessizleşmesi ve uçuş bozukluğu birbiriyle ilişkili olabilir mi?

Son düzenleme:
Ara dönemde nasıl beslediğinizi yazmamışsınız.
Kataviğer problemi devam ediyor. Ve eskiye oranla daha iyi olsa bile hala kilolu ve 20-25 gr daha vermeli. Eğer titreme kabarma ve halsizlik durumu artarsa bize sormayı bile beklemeden bactrim ( yarım suluğa 6 damla ) veya Enroflaksasin etken maddeli bir ilaç başlayın. Yarım suluğa 4 damla başlayıp ilacın oranını yazın gerekirse değişiriz dozu.

Pırpır’ın 144 grama çıkması çok ciddi bir obezite ve karaciğer yağlanması göstergesidir. Kuşlarda karaciğer büyüdüğünde, göğüs kafesi içindeki hava keselerine baskı yapar. Bu baskı yüzünden kuş uçarken dengesini kuramaz, manevra yapamaz ve sağa sola çarpar. Bugün fark ettiğiniz gagadaki o koyu leke, karaciğer yetmezliğine bağlı gelişen bir iç kanama odağı (hematom) veya keratin dokusunun bozulmasıdır. Karaciğer işlevini yitirdikçe gaga morarmaları/lekeleri başlar. Bu süreçte kuyruk duruşunun değişmesi veya su tulumbası gibi aşağı yukarı ponpalama yaparcasıan seğirmesi gözlemlenebilir. Bazı durumlarda doğrudan solunum yolu problemi mi diye yorumlansa da aslında fizyolojik olarak kuşların, karaciğerin hava kesesine yaptığı baskıdan dolayı nefes alabilmeyi kolaylaştırmak adına yaptığı bir hareket olarak yorumlamak gerekiyor.

1/2. Hayır, şu aşamada bu kombinasyona tekrar başlamamalısınız. Daha önce iki hafta boyunca uyguladığınız Mycostatin (Nystatin) ve Triflucan (Fluconazole) tedavisi kalıcı bir çözüm sağlamadıysa, sorun ya tamamen mantar kaynaklı değildir ya da etken bu ilaçlara direnç kazanmıştır. Pırpır’ın zaten gagasında leke çıkacak kadar yorulmuş bir karaciğeri varken, üzerinde netleşilmemiş bir antifungal yüklemesi yapmak karaciğer sorunsalını daha farklı boyuta çekebilir.
3. Geçmişte Flagyl (Metronidazol) denemişsiniz ve yeterli gelmemiş muhtemelen. Flagyl daha çok anaerobik bakteriler ve protozoalar (Giardia vb.) üzerinde etkili.
Dışkının kokulu, renk değiştirmiş olması ve Pırıl’da da benzer dışkıların başlaması (bulaşıcı bir bakteriyel tablo riski), akla gram-negatif bakteriyel enfeksiyonları (Salmonella, E. coli vb.) getiriyor. Bu aşamada Bactrim (Sülfametoksazol + Trimetoprim) kullanımı daha rasyonel bir seçenek olacaktır kuşunuz için. Geniş spektrumlu bir antibakteriyeldir ve hem sindirim hem de solunum yolu sistemindeki birçok bakteriye karşı etkili olacaktır.
4/5. Kuşlar hastalandıklarında ve enerjileri tükendiğinde vücut ısılarını korumak amacıyla titreme yapmayı arttırırlar. Enerjisini keyifli kısımlara (konuşma, ötme vb. şeyler) harcamamasının sebebi muhtemelen hastalanmasıyla ilgili.
Karaciğeri yormayacak bir dozajlama ile Bactrim ve probiyotik desteği planlanmalı, ancak öncelik kesinlikle uzman muayenesi imkanınız varsa değerlendirmenizi öneririm.

Ara dönemde nasıl beslediğinizi yazmamışsınız.
Kataviğer problemi devam ediyor. Ve eskiye oranla daha iyi olsa bile hala kilolu ve 20-25 gr daha vermeli. Eğer titreme kabarma ve halsizlik durumu artarsa bize sormayı bile beklemeden bactrim ( yarım suluğa 6 damla ) veya Enroflaksasin etken maddeli bir ilaç başlayın. Yarım suluğa 4 damla başlayıp ilacın oranını yazın gerekirse değişiriz dozu.
Merhaba @Selçuk YÜKSEL hocam.
Versele Laga yem kullanıyordum. Kursak mantarı ihtimalinden endişe ettiğim için son dönemde yumurta, yeşillik ve meyve vermeye çekindim.
Bactrim elimde mevcut. Yarım suluğa 6 damla şeklinde başlayacağım doğru mudur? Bu süreçte suyuna ayrıca Kanatlı Oil Prozim Plus probiyotik de eklemeli miyim, yoksa sadece Bactrim mi vermeliyim? Bir de tedaviyi sadece Pırpır'a mı uygulayayım, yoksa aynı kafeste yaşadıkları için Pırıl'a da vermem gerekir mi?

@Doğanay Y. hocam, geçen yıl kaybettiğim muhabbet kuşumda da benzer şekilde aşırı yem yeme ve kilo alma davranışı başlamıştı. Gagasında lekelenmeler de oluşmuştu. Dışkısı bu kadar kokulu muydu tam hatırlamıyorum.
Ne yazık ki yaşadığım yer küçük bir ilçe ve kuşlardan anlayan bir veteriner bulamıyorum.
Beslenme konusunda da görüşlerinize ihtiyacım var. Tek tip yemle beslemiş olmamın bu duruma katkısı olmuş olabilir diye düşünüyorum. Geçen yıl kaybettiğim muhabbet kuşuma düzenli olarak yumurta, sebze ve meyve veriyordum. Buna rağmen benzer sorunlar yaşamıştım. Bu nedenle Versele Laga yemden mi, yoksa benim besleme şeklimden mi kaynaklanıyor emin olamıyorum.
Sultan papağanlarım için nasıl bir beslenme programı uygulamamı önerirsiniz?
Birde bu yem her ne kadar en iyiler arasında gösterilsede şayet başka bir marka varsa önerilerinizede açığım ?
Hocam karaciğeri yormayacak dozaj ne kadar olmalı ve probiyotik de katmalı mıyım suyuna?

Versele Laga içerik olarak kaliteli bir markadır, karışımları oldukça zengindir (çekirdek, aspur, yulaf oranı yüksektir). Pırpır’ın durumu düzelene ve karaciğeri rahatlayana kadar şu beslenme programına geçmelisiniz:Yemi Sadeleştirmelisinz tedavi Boyunca. Kullandığınız Versele Laga yemin içindeki tüm çekirdekleri elinizle ayıklayın. Aspur ve yulaf gibi yağlı/karbonhidratlı tohumları azaltın. Yemin en az %70-80'i sade sarı ve ak darıdan oluşmalıdır. Bu, karaciğeri dinlendirmenin tek yoludur. Eğer yoğun tüketiyorsa çekirdek gibi yağlı tohumları zamana yayarak azaltıp çıkartmak daha verimli olur.
İshal, kötü koku ve gaga lekesi tamamen geçene kadar yumurta maması, meyve ve yeşillikleri minimum seviyede verin.
Versele Laga dışında Gold Wings Premium veya Deli Nature gibi markaların sultan papağanı yemlerini de tercih edebilirsiniz. Ancak hangi markayı alırsanız alın, kuşlar kafes içinde çok fazla uçmuyorsa çekirdek miktarını her zaman minimumda tutmalısınız.

Kuşların tohumla beslendiğinde yağlanması, aslında doğadaki yaşam tarzları ile kafesteki yaşam tarzları arasındaki enerji dengesizliğinden kaynaklanıyor. Tabi genetik durumlarda söz konusu olabilir. Tohumlar, doğası gereği oldukça yüksek oranda yağ ve karbonhidrat içeren, yani enerji yoğunluğu çok yüksek besinlerdir.
Sadece tohum yiyen bir kuş; karaciğerin yağı düzgünce işlemesini ve vücuttan atmasını sağlayan bazı temel amino asitleri, vitaminleri (özellikle B vitaminleri ve Kolin) ve mineralleri eksik alır. Metabolizma bu yardımcı maddeler olmadan yağı max performansta yakamaz, aksine depolamaya meyilli hale gelir. Probiyotik yem veya su içeriğine dahil edilebilir. Verilmesi sakınca oluşturmaz
Egzersiz, egzersiz egzersiz...

Geri