Yavru Sultan Papağanım ve Üremesi Hakkında Sorular

Taha KOÇAK

iyikus.com Üyesi
Merhabalar,
Dün 3 aylık bir kuş aldım. Bundan daha öncesinde muhabbet kuşu üreticiliği yapıyordum. Kuşların genel olarak hareketlerine hakimim desem yalan olmaz açıcası.
Konuya gelecek olursak kuş hakkında 3 konum var:
1.Konu: Kuş tünekte duruken fark etim kuyruğu ileri geri gidiyor. Bu bir sorun olduğunu gösterir mi? (Muhabbet kuşunda genel olarak yumurtlayacağı zaman karşılaştığım bir olaydı.)
2.Konu: Kuşun kanatları maalesef makaslamışlar. İlk gördüğümde çok sinirlendim ama maalesef aldığım kişinin elinde 2 kuş vardı ve verdiğim takım kuşlar karşılığında aldık. Kanatlarını çekelim mi ? Yoksa kalsın mı ? (Sağ kanatta 10 kesik var, solda ise 17 kesik var.)
3.Konu : Sanki biraz fazla uyuyor gibi geliyor. Ama hastalık belirtisi yok gibi bunu yavruluğuna bağlıyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

1. Çok seri atışlar rahatsızlık göstergesidir. Bir kaç hastalığın belirtilerinden biri olduğundan şundan dolayı diyemiyorum. Bazen tüy yenilerken bile bu hareketi yapabiliyorlar.
2. Kesilen tüyleri kendileride zaman içerisinde çekiyorlar ama çok bekletebilir. Kademeli olarak dikkatlice çekilebilir ama tabi sizin kararınız tamamen. Güven sorunu yaratacaktır. Birde çok fazla kesilmiş. Kanatın en uç uzun 4 tüyü çekmeniz daha sağlıklı olur şu aşamada.
3. Yeni bir ortama geldiğinden yapıyor olabilir kabarmayı ve uyumayı. Ortam florasına alıştığında normale dönmesi gerekir.

Oyla 0
1. Çok seri atışlar rahatsızlık göstergesidir. Bir kaç hastalığın belirtilerinden biri olduğundan şundan dolayı diyemiyorum. Bazen tüy yenilerken bile bu hareketi yapabiliyorlar.
2. Kesilen tüyleri kendileride zaman içerisinde çekiyorlar ama çok bekletebilir. Kademeli olarak dikkatlice çekilebilir ama tabi sizin kararınız tamamen. Güven sorunu yaratacaktır. Birde çok fazla kesilmiş. Kanatın en uç uzun 4 tüyü çekmeniz daha sağlıklı olur şu aşamada.
3. Yeni bir ortama geldiğinden yapıyor olabilir kabarmayı ve uyumayı. Ortam florasına alıştığında normale dönmesi gerekir.

Çok teşekkür ederim. Bugün 4 tane çektik ama aklımızda bir soru işareti kaldı ve sormak istedim. Çok seri değil şuan uyku haline geçti, azaldı. Ben korkusuna bağladım aslında birazda.

Oyla 0
Dışkıları biraz kötü görünüyor. Eczaneden sitraks alıp ağızdan 1 damla şeklinde veriniz. 9 gün sonra tekrar 1 damla şeklinde uygulayınız.

Oyla 0
Ufak bir güncelleme getirelim. Papağanım artık uçabiliyor. Kanatları tamamı değil ama bir kısmı tamamlandı. Sizlere tavsiyem. Kanatlarını zaten 3-4 Aylık bir kuş çekiyor. Bundan dolayı pek uğraşmaya gerek yok. Ben sadece iki taraf dengeli uzasın diye ilk dörtlüden 1 tane kanadını çektim.

Oyla 0
Zaten öyle yapılması gerekir. Uçuş tüyleri öncelikle çekilirse kısa sürede uçma şekli düzelecektir. Gözünüz aydın

Oyla 0
Ama yinede çok eksiğimiz var. Bakacağız duruma göre. Şimdi kendisi ile kavga ediyorduk. Neymiş kafesten çıkartmamışım. Sorsak ben çıkarmadım. Elimi kafese sokunca kedimiz(Pamuk) hırladığı gibi bana hırlamadı. Tabii ki kavgamız o öterek ben konuşarak.

Oyla 0
Oyla 0
Merhabalar, yine ufak bir sorunumuz var. Sabah bizimle kahvaltı yapmak için mutfağa kadar yürüyerek geldi. Masaya uçarken kanadını incitti sanırım. Arada bir bağırıyor. Açık bir yara yok. Ne yapabiliriz?IMG-20200926-WA0025.jpeg

Oyla 0
Boyuttan dolayı yükleyemedim. Kuş böyle duruyor ve erkek gibi ötmeye çalışıyor. Bir sorun mu var?

Oyla 0
Çiftleşme isteği olan sultanların duruşu bu. Fakat çarpma sonrası anatomik bir problem olabilir. Veterinere kontrole götürmenizi tavsiye edeyim.
Kafes içinde de mi böyle?

Oyla 0
Geri