Bir kaç açıklık getirmek gerekiyor tohumlar ve yöntemler için.
Tamamını okudum yazıların ama atlamış olabileceğim kısımlar olabilir. Öncelikle mevsimlik tohum tercihi konusuna gelmek isterim. Biz nasıl yaz aylarında yağ oranını azaltıp, daha hafif ürünler tüketiyorsak, kuşlar içinde aynı durum söz konusudur. Eğer yeterli uçma olanağı, salmada bulundurma durumları yok ise özellikle yağ oranı yüksek tohumların verilmesi azaltılmalıdır.
Yağlı tohumlar, unlu tohumlar hangisi?
Tohumların bir kısmı yağlı, bir kısmı unlu ve bir kısmı da serinleticidir. Bunları ihtiyaca göre vermek kusun her zaman sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.
Yağlı Tohumlar: Kenevir, Keten, Susam, Şalgam, lahana ve Turp tohumlarıdır.
Unlu Tohumlar: İnce yem (aspur ya da kanarya yemi), Darı, Yulaf ve Bulgur gibi tohumlardır.
Sıcak bölgelerde ve yazın yağlı tohumların az miktarda verilmesi lazımdır. Fazla verilmesi kızıştırır ve yağlandırır, kuşları yorar, vaktinden evvel tüy dökümüne girmesine sebep olur. Sıcak havalarda daha çok unlu mamuller verilmelidir. Bilhassa yulaf en serinlik veren bir tohumdur. Onuda az oranda vermek gerekir. Unlu bir tohum ama yağ oranı yüksektir. Bu nedenle kuşları serinleteyim derken obez yapmayın. Aspurda %2 yağ, ak darıda %2,5, yulafta %6 yağ bulunur.
Ekli dosyayı görüntüle 6643
Soğuk havalarda, kisin yağlı tohumlar daha fazla verilmelidir. Sonuç olarak soğuk mevsimlerde yağlı, sıcak mevsimlerde unlu ve serinletici, çiftleşme zamanlarında da kızıştırıcı tohumlar ilave edilebilir.
Aspur aslında daha az yağlı bir tohumdur ve yemlere ilave edilmesi gerekir. İyi bir dengeleyici olduğundan kolay sindirilir, kolay kırılır ve kuşlar tarafından sevilir.
Dengeleyici diyorum çünkü verilmediğinde ya da tek tip darı beslenen kuşlarda ishal gözlemlenirken, aspur dengeli yemlenenlerde bu oran çok düşüktür. Söylediğiniz gibi kabız durumu olmaz. Kabızın ana sebepleri tek tip tohumla beslenme, ek gıdaların sunulmamasından (özellikle yeşillik) ve orantısız beslenmelerin yapılmasından kaynaklanıyor.
Benim karışımım aslında çok değişmiyor yaz kış. Fakat bunu değiştirdiğimde aspur ve diğer yağlı tohumları biraz düşürüyorum. Bu biraz %10-15'e geliyor yaklaşık. %65 oranında darı oluyor mutlaka.
Gelelim yem içinde mama taneleri kullanmaya. Tamamen yanlış bir uygulamadır ve yapmanızı önermem. Mama açık kaldığında kolay bozulabilir bir üründür. Islansın ya da ıslanmasın. Bu nedenle bu şekilde kullanımı yarardan çok zararı olur. Aynı şekilde yem içine kuş kumu konulmaz. Ayrı kapta verilmelidir. Ayrıca kuşlar (muhabbetler) yağlayarak parlatılmış tohumlara yönelirler ama buna ek olarak bizlerde yağ bazlı ürünler ilave ettiğimizde tohum tüketimleri azalır. Kullanılan yağ yemdeki toz oranını düşürmek, daha parlak olmasını sağlamak için yapılır. Tohumlara eklenecek ek yağ ve tozlar dikkatli kullanılmalıdır ki 10 yıldır kullanmıyorum. Hiç ihtiyacımda olmadı. Bu tip ürünler bence piyasa tuzakları. Tıpkı konuşturucu yem, mama yalanları gibi.
Elbette yem kullanımı temel besinleri sağlandığı sürece istediğiniz oranda verebilirsiniz. Bu oran kuşların ilgisine ve döneme göre değişmesi gerekir. Nasıl bizler üretim sezonunda kuşlar tüye girmesin ve fazlaca kızışmasın diye bazı tohumları ve ek gıdaları azaltıyorsak, mevsimsel geçişlerde de dikkat etmek gerekiyor.
Yem karışımı, yem markası önemli konular. Bu nedenle biraz uzun tuttum. Eğer doğru karışımlar, temiz yemler sunabilirseniz inanın hiç bir sağlık sorunu gözlemlenmiyor. İshalinden kabızlığına kadar. Tabi burada ek gıdaların kullanımıda önemli. Bazı ürünleri sabitleştirmek gerekiyor. Örneğin yumurta mamaları. Devamlı mama değişimi, yeni meyve sebze verilmesi kuşlarda ishale sebep olabiliyor. SKT'si geçmemiş ya da yakın ürünlerden uzak durmakta gerekiyor. Bildiğiniz gibi taze yemlerin piyasaya sürülme aralığı temmuz ve ağustos ayları içerisinde. Bu aralığa denk getirilirse yem alımları, toplu alınıp 1 yıl boyunca saklayabilirsiniz. Hem tasarruf etmiş olursunuz, hemde yemim kalmamış derdiniz olmaz. Yemler kolay böceklenmiyorlar. Ara ara havalandırmak ve içerisinde yulaf gibi tohumları bulundurmamak gerekiyor. Yulafları ayrı bir kapta tutunuz mutlaka.
Sonuç olarak şu pandemi sürecinde çok ithal ürün girmiyor. Özellikle yem konusunda büyük bir sıkıntı var bence. Vivid, bravo gibi yemler kullanılabilir elbette ama kuşların severek tükettiği markaları ve tohumları keşfederseniz işiniz aşırı kolaylaşır. Bugüne kadar çok fazla marka denedim. En pahalısından en ucuzuna kadar. Pişmanlıklarım hep ucuz yemlerle oldu çünkü hem pisler hemde kuşların tüketimi azaldı. Ne zaman Deli Nature ile tanıştım o günden sonra başka yem markası bakmadım. Yem kaplarını ben 2 günde bir temizliyorum. Hep aynı oranda yem koyuyorum ve yarısı yem üfleme makinesine gidiyor. Deliyi kullanırken 1 tane bile kalmıyordu.
Maalesef ülkeye gelmediği için bir süredir farklı yem arayışına devam ediyorum. Belçika yemlerine yönelmemizin sebebi de bu yüzden. Deli Nature, Benelux, King gibi yemler Belçika ürünüdür ve el değmeden paketleniyorlar, tozsuz, iri taneli yemleri oluyor. Videosunu bulamadım. Denk gelirsem ekleyeceğim.
Anlayacağınız ilk dikkat edilmesi gereken %40-50 oranında AK DARI olması ve aspur oranının 2. ağır tohum olması gerektiğidir. Piyasada satılan paketli yemlerin çoğu SARI darı yüzdeli, kötü karışımlardır. 2. dikkat edilmesi gerekende markası elbette.