Yine yumurta kırma sorunu.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Enes153
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Enes153

Forum Sakini
Merhaba arkadaşlar 2.5 ay önce bir kuluçka yapmıştık fakat yumurtaları kuşlarım ses ve gürültüden dolayı kırmıştır.Tekrar kuluçka başladı fakat ilk yumurtanın çıkmasına 5-6 gün kala yine 2 yumurtayı ikiye ayırmışlar.Gördüğüm kadarı ile sadece sarı idi damarlanma vb. Göremedim.Sanırım boştu.En az 9-10 günlük olması lazım yumurtanın damarlanma olması gerekliydi doluysa ama sapsarı akışkan şekildeydi.Folluğun içine akan yumurtayı büyük ölçüde temizledim.Önce rahatsız etmek istemedim fakat mecbur kaldım çok fazla yayılmış yani yumurta koyma çukuru yumurta sarısıyla dolmuştu.Peçeteyle hemen temizledim yumurtalar da birbirine yapışmış sıvı yüzünden sağlam olanlar onları birbirinden ayırıp hemen yerine koydum.Üstlerine biraz sıvı bulaşmış.Sorum şu neden bu sorun başıma geliyor kuşların yanına kimse girmiyor.Sürekli sessiz bir ortamdalar ve rahatsız edilmiyorlar.Bunu nasıl çözebilirim.Diğer sorum ise yumurtaların üstüne bulaşan sıvı yumurtayı bozabilir mi?Daha fazla rahatsız etmek istemiyorum açıkcası.Zaten girdiğimde dışarı olmalarından süphelendim ve yuvalığa baktım kırık olduğunu gördüm sonra da 1-2 saat geçti yatmıyor hala yumurtalar a ne kadar süre de bozulur yumurtalar.Bu kuluçkanın da boşuna gitmesini istemiyorum.Kendi Emeğimden ziyade kuşlar a üzülüyorum o kadar emek harcayıp yumurtaya bakıyorlar son 5 günde böyle bir olay oldu.

Yumurtaların çıkmasına 5@6 gün kala yazmışsın
Doluluk kontrolü yapmismiydin
Kırdığı yumurtalar boş,akışkan olması ise hemen fark etmemiş olmandan sanırım diğer yumurtaların doluluk kontrolünden geçmesi gerekiyor
Eğer boş ise al
Diğer kulukcadaki yumurtalarida kırdı sanırım
Bunun çözümü olarak yapay yumurta al sur altına kırma eğiliminde bulunduğunda yapamadığını anlayınca huyundan vazgeçmektir
Bu kulukcayi da es geç
Eğer boş ise diğer yumurtalar
Gerekli takviyeleri ve vitaminleri kullanırsan toparlanırlar kısa sürede
Toplamda kaç yumurta var

Yumurtaların çıkmasına 5@6 gün kala yazmışsın
Doluluk kontrolü yapmismiydin
Kırdığı yumurtalar boş,akışkan olması ise hemen fark etmemiş olmandan sanırım diğer yumurtaların doluluk kontrolünden geçmesi gerekiyor
Eğer boş ise al
Diğer kulukcadaki yumurtalarida kırdı sanırım
Bunun çözümü olarak yapay yumurta al sur altına kırma eğiliminde bulunduğunda yapamadığını anlayınca huyundan vazgeçmektir
Bu kulukcayi da es geç
Eğer boş ise diğer yumurtalar
Gerekli takviyeleri ve vitaminleri kullanırsan toparlanırlar kısa sürede
Toplamda kaç yumurta var
2 yumurtayı kırmışlar dün 2 yarım buldum biraz da yemişler sanırım.1 yumurtayı da sabah kırmışlar yumurta doluymuş.Tek yumurta kaldı.Bilmiyorum şu an biraz daha bekliyeceğim.Olmadı eş değiştirme yoluna giderim.

2 yumurtayı kırmışlar dün 2 yarım buldum biraz da yemişler sanırım.1 yumurtayı da sabah kırmışlar yumurta doluymuş.Tek yumurta kaldı.Bilmiyorum şu an biraz daha bekliyeceğim.Olmadı eş değiştirme yoluna giderim.
Eş değiştirmeye gerek yok bence haa derseniz ki 1 sene de olsa beklerim
O zaman siz bilirsiniz
Zaten eş olan kuşların düzenini bozmayın bence
Bence dişi biraz dinlesin

Bu tip durumlar genelde stres ya da kuluçka istemediği zaman yaptığı davranışlar. Yoğun ürün kullanımı da elbette tetikleyebiliyor ancak genelde ilk yazdığım gibi olur. Benzer durum yaşadığım kuluçkalardan sonrakinde bu tip sorunlar pek olmadı. Nadiren hoşnut olmadıkları bir şey olduğunda bunu yaptıkları kanaatindeyim.

Bu tip durumlar genelde stres ya da kuluçka istemediği zaman yaptığı davranışlar. Yoğun ürün kullanımı da elbette tetikleyebiliyor ancak genelde ilk yazdığım gibi olur. Benzer durum yaşadığım kuluçkalardan sonrakinde bu tip sorunlar pek olmadı. Nadiren hoşnut olmadıkları bir şey olduğunda bunu yaptıkları kanaatindeyim.
Bende öyle düşünüyorum.Ama temkinli ilerlediğimi düşünüyordum.Hobş olarak yaptığım için sürekli çiftleştirmiyorum en son 3 ay önce yuvalık taktım.Başarısız oldu.Misafirler yüzünden kuşlar tedirgin olup hareket ettireceğiz diye yumurtaları çatlattı.Bu sefer kuluçka başından beri hiç takviye kullanmadım.Kimse de rahatsız etmiyordu.Kuluçka çok güzel gitti çok iyi sahiplendiler.Son 5 günde böyle talihsiz bir olay yaşadım.2 yumurtayı da kırdılar.Bu kasıtlı bir davranış sanırım alışkanlık haline geldi.Sahte yumurta kullanmayı deneyeceğim.Bir petshop tanıdığım erkeği diğer kuluçka ayır dedi(erkekten şüpheleniyoruz kırma konusunda)Ama erkek dişiden daha çok sahipleniyor.Dişi kendi başarısız olur diye düşünüyorum.Kaç ay bekliyeyim sahte yumurtayı nasıl kullanmalıyım bunun hakkında yardımcı olurmusunuz.Birde sanırım kırdıktan sonra yumurtanın bir kısmını yemişler kalsiyum eksikliği ile alakası olabilir mi?

Erkek ya da dişinin yaptığını anlamak çok zor :( Üzüldüm tekrar etmelerine. Sahte yumurta mantıklı olabilir, kuluçka başladığında yumurtaya yatmadan değiştirilmeli sahteyle. 7-8. gün normal yumurtaları altına sürülmeli. En eski yumurta 8 günlük olabilir.

Geri