9 yaşındaki muhabbet kuşumun hastalığı hakkında

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Sude Ç.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sude Ç.

Forum Sakini
Muhabbet Kuşum Kivi’nin Dışkı Problemi Hakkında Yardımınızı Rica Ediyorum

Merhaba,
9 yaşındaki erkek muhabbet kuşum Kivi, yem yerken sürekli su içiyor. Yem yerken gagasını öne uzatıyor ve bugün suyunu değiştirirken fark ettim ki dün koyduğum suyu oldukça fazla içmiş. Ayrıca dışkısında öğütülmemiş yem parçaları gördüm. Dışkısı hem sulu hem de lekeli. Sanki yediği yemleri sindiremiyor, öğütemiyor gibi.

Bu durum yaklaşık 7–8 yaşından beri var. Daha önce bu konuda bir veteriner tavsiyesiyle Baytril kullanmıştım fakat işe yaramamıştı. Burada bana Bactrim ve sonrasında Triflucan önerildi. Limon isimli kursak mantarı olan kuşuma Triflucan verirken, Kivi’ye de önlem amaçlı verdim. Şimdiye kadar uyguladığımız tedavi sürecini aşağıda detaylıca paylaşıyorum:

Tedavi Süreci ve Kullanılan İlaçlar

Nisan 2023

• 20 Nisan: Limon ve Kivi’ye ilk kez Triflucan verdim. Limon’un suluğuna 8 damla, Kivi’ye 4 damla.
  • 28 Nisan: Kivi’ye ikinci kez Triflucan verdim (dışkısındaki öğütülmemiş yem nedeniyle) – 8 damla.
Önlem amaçlı verdiğimi belirtmek için kursak mantarı olan kuşum Limondan da bahsettim. Diğer tarihlerde Limonla uyguladığımız tedavi sürecinden bahsetmedim.

Haziran 2023

• 23–28 Haziran: 5 gün boyunca Kivi’ye Baytril verdim.
Ocak 2024

• 1 Ocak: Kivi’ye 4 damla Triflucan verdim (önlem amaçlı).
  • 2 Ocak: Kivi’yi veterinere götürdüm (solunumda vik vik sesleri ve uçuş sorunu nedeniyle).
    Ancak veteriner yeterince bilgi sahibi değildi. Bana sadece Vitaform ve Forminal önerdi.
    Bu forumda, vikleme sesinin hava kesesi akarlarından kaynaklanabileceğini, bu ilaçların yeterli olmayacağını, doksisiklin etken maddeli ilaçların ve ivermektin içeren ense damlalarının daha etkili olacağını söylendi.
  • Doksisiklin içeren Levadoks temin ettim.
    • 21–22 Ocak: Günde 1 damla ağızdan verdim.
    • 23–25 Ocak: Günde 2 damla ağızdan verdim.
      Bu ilaç sayesinde vikleme sesi belirgin şekilde azaldı. Şu an hâlâ uçarken (çok havada kaldıysa yorulup hafif ses çıkarıyor ve uçarken alçalıyor), ve kendini temizlerken azda olsa o vik sesini çıkartıyor fakat genel olarak hareketli ve keyifli. Dışarı çıkınca da uçuyor.
Şubat 2024

• Forumda taban kağıdının aşırı ıslak olduğunu söyledim. Bunun böbrek sorunlarına işaret edebileceğini söylendi.
  • Kuşun kafes kemirme huyunun olduğunu söyledim. Paslı kafeslerin de organ sorunlarına neden olabileceği uyarısını yapıldı.
  • Baytril %2,5 kullanmam önerildi. Veterinerde bu ilaç olmadığından veteriner Enrocid %20verdi.
    • 18 Şubat: 2 damla suluğa damlattım ve 3 gün kullandım.
      Ancak dışkıdaki lekelenme geçmedi. Bu nedenle başka bir sorun olabileceğinden şüphelendik.
  • 29 Şubat: Koksidiyoz ihtimali değerlendirildi. Sulphamazethine veya Bactrim önerildi.

Mart 2024
  • 22 Mart: Sulphamazethine fayda etmedi. Lekeli dışkı devam etti.
Daha önce bahsettiğim minik yavrum ne yazık ki dün melek oldu...Onu sahiplendiğimden beri bağışıklığı düşüktü.Onunla da uzun yıllardır birçok ilaç denedik. Ne yazık ki hiçbir zaman çare olmadı ilaçlar. Onu çok özliycem evladım gibiydi. İnanın öyle çaresiz hissediyor ki insan. Zaman benim için durmuş, kötü bir kabusun içinde sıkışmış gibiydim. Beni en iyi siz kuş severlerin anlayacağını biliyorum. @Doğanay Y. hocam belki hatırlarsınız. Burada soruğum ilk sorumda, kuşlarımla ilgili tedavi sürecimde değerli yorum ve tavsiyelerinizle bana siz destek olmuştunuz. O yüzden sizin desteğiniz çok önemli.

Şimdi sizlere, diğer evladım Kivi için danışmak istiyorum:

• Hâlâ dışkısında öğütülmemiş yem var.
  • Dışkı sulu ve lekeli.
  • Yem yerken sürekli suluğundan su içiyor. Hatta bence fazla su içiyor.
  • Kuş kumu yemiyor bir türlü alıştıramadım. Mineral blok kafesinde asılı fakat ilgilenmiyor.
  • Neşesi yerinde, uçuyor, dışarı çıkınca keyifli.
  • Fakat bu dışkı problemi bir türlü düzelmedi.
  • Kivi Limona( kursak mantarı olan kuşum) yem kustu ve onunla sürekli temas halindeydi.
  • Az önce dışkısının poposuna yapıştığını fark etttim. Sıvı şekilde değil, olması gerektiği formda gibi. Vefat eden kuşumda da böyle bir problem yaşamıştık😟

Limon'da yıllardır kursak mantarı var.. Bu yüzden Kivi’ye tekrar Triflucan versem mi? diye düşünüyorum.
    Ama Kivi şu anda tüy döneminde. Bu dönemde Triflucan gibi ilaçlar vermek onu daha da yorar mı, bilmiyorum.
    Alternatif olarak, probiyotik versem mi diye düşündüm. mantar ihtimali varsa ve probiyotik laktoz veya glikoz içeriyorsa, bu durum mantarı artırabilir diye endişeleniyorum. Özellikle Probacın içindeki laktoz ve glikozun mantar varsa arttırabileceğini, entrobacda da maya var yine onunda mantar durumunu etkileyeceğini okudum.
  • Bu bozuk dışkı sorununu nasıl çözebilirim?
  • Probiyotik mi vermeliyim, yoksa tekrar Triflucan’a mı başlamalıyım?
  • Tüy döneminde hangi yol en doğru ve en az yıpratıcı olur?
  • Az önce dışkısının anüsünde kaldığını fark ettim daha önceden vefat eden kuşumda da oluyordu bu. Bu durum Allah korusun Kivide konusunda bize belirti mi veriyor?
  • Ayrıyetten Kivi suluğuyla oynayıp kur yapıyor suluğun içinde genelde yem oluyor. Bu olumsuz bir durum değil demi?
  • Az önce yanına gidip video çektiğimde bir ara kanadının titrediğini fark ettim
Yanına gidip onu çektiğimi fark edince sustu: Watch Kivi 27 Haziran | Streamable 1.11 de kaantları titriyor gibi. neden olabilir
Yakından:
Uzaktan:
konuşurken:

Az önce yanına gidip video çektiğimde bir ara kanadının titrediğini fark ettim :
Watch Kivi kanatta titreem 1.11 - 1.18 arası | Streamable
en sonda da az önce videosunu çekerken bana uçup bıraktığı sürpriz bombayı ekledim. Bu sefer dışkı sıvılı değildi ve öğütülmemiş yem yoktu . Fakat kafeste hep buraya eklediğim fotoğraftaki gibi dışkılıyor.
Az önce fark etmiştim kafesten çıkardığımda hapşırmıştı. Şimdi omzumdayken iki sefer daha hapşırdı. Bu neden olabilir?
Saat 22.49 da elime yemli dışkı yaptı :( fotoğrafı ekledim.
Şimdi yani saat 00.38 de kafesinden çıkıp yanıma gelince kanatları titreyerek dışkıladı. Ne yazık ki yine yem var dışkıda
Şimdiden herkese gönülden teşekkür ederim.
Az önce yem yemesinde az fark ettim düne kadar böyle bir şey yoktu. Normalde iki yemliğinden de iştahla yerde şimdi nedense tek yemlikten yemiş :( (saat00.58)
Hocam normalde burada suluğun yanındaki kafes demirini kemiriyordu sonra su içmeye başladı. Çok su içiyor :/ (1.8)
Birde kızıl dal darı besin değeri açısından nasıldır karaciğer yağlanması açısından veya başka organları olumsuz etkiler mi? her gün minik bir parça vermemde sakıncası var mı? Kivi'nin haricinde iki tane sultan papağanım var yeni katıldılar aramıza. Onlara da aynı şekilde . Dal darı, aspur ve papağanlar için çekirdekler hakkında ne düşünüyorsunuz. Ne kadar sıklıkla verilmeli ve ne ölçüde verilmeli? Ayrıca Zeolit tozu hakkında ne düşünüyorsunuz? Kivi' ye bu tozdan vermem onun dışkı problemini kökünden çözer mi?
Son olarak Kivi arada sırada ayağında tik varmış, bir şey varmış gibi hızla ayağını hareket ettirmesi neden olabilir? Tek ayağını titretiyor. Bu neden kaynaklanıyor? Her zaman yapmıyor bunu az önce dal darı vermek için kafesine yaklaştığımda yaptı. Neden olabilir? Bu arada takviyeler konusunda bir bilgim yok. Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.

Kivi için yardımınıza, tecrübelerinize ve yönlendirmelerinize çok ihtiyacım var. Değerli bilgilerinizi, deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Evlatlarımızın sağlığı her şeyden önemli... 💚
@Doğanay Y. hocamda bakıp yorumlarsa çok sevinirim.Yorumunuz ve desteğiniz çok önemli.🙏🏻 Diğer kuşumu kaybettikten sonra gerçekten korkmaya başladım. Durumu analiz edip gerekli tedaviyi en kısa sürede uygulayıp yavruma destek olmak en büyük arzum.🙏🏻

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Dal darı almayın bir daha. Bitirene kadar çok az ve seyrek aralıklarla verin.
7-8 aylıktan beri mi demek istediniz yoksa 7-8 yaşından beri mi ? Kuş şuan kaç yaşında ?
Kaç gr ağırlığında olduğunu da ölçün.

Dal darı almayın bir daha. Bitirene kadar çok az ve seyrek aralıklarla verin.
7-8 aylıktan beri mi demek istediniz yoksa 7-8 yaşından beri mi ? Kuş şuan kaç yaşında ?
Kaç gr ağırlığında olduğunu da ölçün.

Hocam neden peki? Dal darı neden önermiyorsunuz?
7-8 yaşından beri demek istedim. Tedavi sürecini aktarırken belirttiğim gibi. Hatta o zamanlar @Doğanay Y. hocam bu süreçte bana çok yardımcı oldu. Kuş şuan maşallah diyelim 9 yaşında
Elimde iki tane hassas terazi var birinde 43 gram çıktı diğerinde de 42-43 gr çıktı.
Hocam zeolit tozu hakkında ne düşünüyorsunuz?hem mantara hem parazite hem de bakterilere iyi geliyor ve doğal olduğunu duydum. İnternette araştırdığımda bununda önerildiğini gördüm.
Vefat eden kuşumda yıllardır kursak mantarı vardı.. Tedavi sürecinde görmüşsünüzdür. Kivi'yede triflucan vermiştim. Hatta vikleme durumu için doksisiklin etken maddeli ilaç, dışkısı için baytril %2.5 vs bir sürü ilaç denedik. Diğer kuşumun vefatı beni tedbir amaçlı Kivi’ye tekrar Triflucan versem mi? diye düşünüdürdü. Fakat Kivi 9 yaşında ve şu anda tüy döneminde. Bu dönemde Triflucan gibi ilaçlar vermek onu daha da yorabileceğini yaşı da olduğu için onu zorlayacağını söyledi başka arkdaşlar.. Ve zeolit tozunu önerdiler.
Sizce ne yapmalıyım? Kuşun videolarını izlemişseniz konuşkan hareketli bir kuş olduğunu görmüşsünüzdür. Bir anda kuşu sersemletip ona ağır gelecek antibiyotik tarzı bir şeyle şu tüy döneminde onu zorlamak istemiyorum. Ayrıyetten antibiyotik tarzı bir şey veririrsem onu sersemletip bir anda kötüleştirmekten korkuyorum. Şayet zeolit konusunda sizde okeylerseniz karaciğere falan dokunmaz derseniz onu deneyeceğim. Ya da başka bir alternatifiniz var mı ? Ben şu süreçte alternatif olarak, probiyotik versem mi diye düşündüm. mantar ihtimali varsa ve probiyotik laktoz veya glikoz içeriyorsa, bu durum mantarı artırabilir diye endişeleniyorum. Keza başka arkadaşların bana söylediği kadarıyla ve okuduğuma göre özellikle Probacın içindeki laktoz ve glikozun mantar varsa arttırabileceğini, entrobacda da maya var yine onunda mantar durumunu etkileyeceğini okudum. Siz neler düşünüyosunuz? Siz olsanız ne yapardınız? yardımcı olursanız sevinirim. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim🙏🏻
Aşağıyada bugün yani 28 Haziran 18. 15 deki dışkısını ekledim. Bunun içinde öğütülmemiş yem yoktu. Fakat bu değişiyor.
Dışkıları kafeste hep 28 Haziran 18.53 te çektiğim aşağıda eklediğim fotodaki gibi dışkıda yem oluyor ve dışkısı çok sulu taban kağıdı da ıslak
Az önce de kendini temiziliyor çok sık kendini temizliyor.
Bir an durdu az önce ve gagasını o ne doğru uzatıyor sonra ben gelince elimle oynadı. Diğer kuşumdan sonra çok korkmaya başladım bir şey olacak diye :( Hocam Allah korusun kötü bir durum yoktur inşallah siz ne düşünüyorsunuz? Napıcam
Hocam uyuyor ve kabarık gibi duruyor. Ve yine kusar gibi hareket yaptı.. buradaki hali beni çok korkutuyor.Sürekli aynı şeyi yapıyor. Boğazında bir şey var gibi ve sürekli de kendini temizliyor.:(
Şimdi omzuma kondu ve hapşırdı. Hocam çok endişelenmeye başladım. Ne yapmalıyım?
Hocam ve de yem yerken hep böyle yapıyor

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Zeolitle alakalı çok konuşmayıp şu makaleyi paylaşsam yeterli olur sanırım :

Konu 'Piyasadaki Yoğun Bilgi Kirliliği ve Çok Önemli Uyarılar' Piyasadaki Yoğun Bilgi Kirliliği ve Çok Önemli Uyarılar

Evet doğanay bey sağolsun kanatlı konusındaki bilgi ve texrübesiyle bir çok kuşun hayata dönmesine vesile olmuş biridir. Ve bizim site olaylara bilimsel ve realist yaklaşır. Koca karı mantığıyla değil.

Dal darı neden önermiyorum ? : karbonhidrat oranı çok yüksektir. Karbonhidrat bir tür şekerdir. Dolayısıyla kilo, mantar hastalığını tetikleme ( en azından olan mantarı besleme ), şeker hastalığını tetikleme gibi riskleri vardır. Çocukların yemek yemek yerine biskivü, şekerleme yemesine benzer bir durum. Sadece yem kıramayacak duruma gelen kuşlara mecbursa verilir.

Hocam tedavi başlamak için " ya yan etkisi olursa ? " diye endişelenmek profesyonel bir yaklaşım olmaz ve yanlış bir tutumdur. Evet ilaçların yan etkisi vardır. Ama zarar vermiş olması kuşun ölmesinden en az bir tık daha iyidir öyle değil mi ? Bazen korumacı davranarak daha fazla zarar verme ihtimalimiz var. Kuş belli bir yaşa gelmiş ilaç verseniz de vermeseniz de olumsuz bir durumla karşılaşma ihtimaliniz tabiki var. Ama eğer hastalık varsa ilaç kullanmamanız durumunda olumsuz sonuç ihtimali artar.

Dışkılara göre kuşta enfeksiyon var. En kısa sürede eczaneden triflucan ve flagyl alıp 50 ml suya her bir ilaçtan 5 damla katarak ve günlük eşit aralıklarla 2 kez tazeleyerek verin.
Aynı suya probiyotik de katın. Ve olabildiğince hızlı olun. Flagyl için reçete isterler onu da bilin. Evde insanlar için de olsa antibiyotik varsa yazın.

Normalde her konuya bu kadar açıklama yapmam. Ancak sizin korumacı hassasiyetiniz dolayısıyla yanlış yöntem uygulama ihtimalinize binaen detaylı yazdım. Zeolit kullanmanız sorun olmaz tedavi sürecinde kullanabilirsiniz. Ama tek başına sihirli değnek etkisi olmaz. Geçmiş olsun.

Son düzenleme:
Merhaba, tüy dönemini tamamlaması için takviyeleri bir miktar arttırın derim. Genel ruh hali tüy dönemi sonrası iyileşecek gibi geliyor. Probiyotik verilebilir ancak ilaca başlandığında kesmenizi öneririm. @Selçuk YÜKSEL hocamın dedikleri yapılabilir.

Zeolitle alakalı çok konuşmayıp şu makaleyi paylaşsam yeterli olur sanırım :

Konu 'Piyasadaki Yoğun Bilgi Kirliliği ve Çok Önemli Uyarılar' Piyasadaki Yoğun Bilgi Kirliliği ve Çok Önemli Uyarılar

Evet doğanay bey sağolsun kanatlı konusındaki bilgi ve texrübesiyle bir çok kuşun hayata dönmesine vesile olmuş biridir. Ve bizim site olaylara bilimsel ve realist yaklaşır. Koca karı mantığıyla değil.

Dal darı neden önermiyorum ? : karbonhidrat oranı çok yüksektir. Karbonhidrat bir tür şekerdir. Dolayısıyla kilo, mantar hastalığını tetikleme ( en azından olan mantarı besleme ), şeker hastalığını tetikleme gibi riskleri vardır. Çocukların yemek yemek yerine biskivü, şekerleme yemesine benzer bir durum. Sadece yem kıramayacak duruma gelen kuşlara mecbursa verilir.

Hocam tedavi başlamak için " ya yan etkisi olursa ? " diye endişelenmek profesyonel bir yaklaşım olmaz ve yanlış bir tutumdur. Evet ilaçların yan etkisi vardır. Ama zarar vermiş olması kuşun ölmesinden en az bir tık daha iyidir öyle değil mi ? Bazen korumacı davranarak daha fazla zarar verme ihtimalimiz var. Kuş belli bir yaşa gelmiş ilaç verseniz de vermeseniz de olumsuz bir durumla karşılaşma ihtimaliniz tabiki var. Ama eğer hastalık varsa ilaç kullanmamanız durumunda olumsuz sonuç ihtimali artar.

Dışkılara göre kuşta enfeksiyon var. En kısa sürede eczaneden triflucan ve flagyl alıp 50 ml suya her bir ilaçtan 5 damla katarak ve günlük eşit aralıklarla 2 kez tazeleyerek verin.
Aynı suya probiyotik de katın. Ve olabildiğince hızlı olun. Flagyl için reçete isterler onu da bilin. Evde insanlar için de olsa antibiyotik varsa yazın.

Normalde her konuya bu kadar açıklama yapmam. Ancak sizin korumacı hassasiyetiniz dolayısıyla yanlış yöntem uygulama ihtimalinize binaen detaylı yazdım. Zeolit kullanmanız sorun olmaz tedavi sürecinde kullanabilirsiniz. Ama tek başına sihirli değnek etkisi olmaz. Geçmiş olsun.
Zeolitle alakalı makalenizi okudum hocam. Çok haklısınız bencede kesinlikle tek başına bir sorun çözücü olmaz. Zeolitle her şeyin düzeleceğini düşünmek soruna duyarsız kalmaktan başka bir şey değil. Bir canlının sağlığını ticari emellerine alet eden şark kurnazlarını Allah bildiği gibi yapsın. Bilgilenmek maksadıyla boş zamanlarımda gerek burada gerek başka forumlarda yazılanları okuyup bilgilenmeye çalışıyorum.Öyle vicdansızlar ki ilaçlar konusunda insanlarda tereddütler oluşturup onları manipüle ediyorlar.Öyle vicdansızlar ki kelimeler kifayetsiz.
Dal darının Kanatlı dostlarımız açısından bir abur cubur satıldığını bilmiyordum. Bundan sonra daha çok dikkat edeceğim. Ve ödül maksadıyla söylediğiniz gibi azar azar vereceğim.

Hocam kesinlikle belli bir yaşa geldiğini ve Allah korusun her şey olabileceğini göz önünde bulundurmam gerek. Çok doğru, dediğiniz gibi eğer hastalık varsa olumsuz durumu önlemek açısından ilaç kullanmam kesinlikle daha mantıklı.
En kısa sürede boş vaktimde güvenebilir bulduğum veterinerden Flagyl ilacını yazmasını isteyeceğim.

-Hocam beni maruz görün anlamadığım nokta bu iki ilacı flagly ve triflucan I iiı aynı zamanlarda mı kullanacağım?
Yoksa birbiri ardına mı yani ilk önce triflucan sonra flagyl gibi mi?
Ya da ilk önce birini kullanıp sonra arada boşluk verip diğerini mi kullanacağım?
-Bu ilaçları ne kadar süreyle ve nasıl bir sırayla kullanacağım?
-Birde bu süreçte probiyotik de mi işin içine dahil olacak?
Yoksa @Doğanay Y. hocamızın dediği gibi tüy döneminde yalnızca probiyotik kullanıp sonra dediğiniz ilaçları mı kullanacağım?
- Birde üstte de yazmıştım mantar ihtimali varsa ve probiyotik laktoz veya glikoz içeriyorsa, bu durum mantarı artırabilir diye endişeleniyorum. Kanatlı oil Prozim Plus Probiyotik aldım. Bunu kullanabilir miyim?
-Hocam Karadeniz petten almış olduğım bütün sıvı ürünleri buzdolabına koydum. Yalnızca Kanatlı oil prozim plus probiyotik ve powermax powercholu koymadım. Onları da mı buzdolabında saklamalıyım yoksa güneş almayan serin bir yerde muhafaza etsem yeter mi? Hocam bu ürünler iyi hoşta ne yazık ki ambalajlarının plastik olması beni çok üzdü. Cam olmasını bekliyordum :( Bozulma tehlikesi olması açısından endişeleniyorum. Siz nasıl muhafaza ediyorsunuz?
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim @Selçuk YÜKSEL hocam Allah sizlerden razı olsun. Gerçekten Türkiye'nin çok büyük bir sorunu Kanatlı uzmanı olmaması sizler sayesinde birçok kuş kurtuluyor. Benimde geldiği zamanlardan beri rahatsız olan kuşum sizlerin sayesinde bu kadar uzun yaşadı. Hakkınız ödenmez. Yardımlarınız için minnettarım🙏🏻🥹

Merhaba, tüy dönemini tamamlaması için takviyeleri bir miktar arttırın derim. Genel ruh hali tüy dönemi sonrası iyileşecek gibi geliyor. Probiyotik verilebilir ancak ilaca başlandığında kesmenizi öneririm. @Selçuk YÜKSEL hocamın dedikleri yapılabilir.
Merhaba hocam. Evet @Selçuk YÜKSEL hocamın ve sizin değerli bilgi ve tecrübelerinizi uyguluyorum..
Bu arada hoşgeldiniz bir miktar kulaklarınızı çınlatmış olabilirim. 😄

İkisini aynı anda aynı suya katarak kullanacaksınız ama. Bozuk dışkının tüyde olmasıyla veya karaciğer yetmezliğiyle alakalı olma ihtimaline karşı birkaç gün probiyotik ve powerchol desteğiyle devam ettikten sonra gerekirse ilaç başlamak daha mantıklı bir yöntem olacak. Evet sıvı her ilaç takviye vs yazın dolapta saklanmalıdır.
50 ml suya 15 damla powerchol, 5 damla prozim katarak her gün verin. Suyu günde iki kez eşit aralıklarla taze hazırlayın.
Gelişmelere göre yol çizeriz.

İkisini aynı anda aynı suya katarak kullanacaksınız ama. Bozuk dışkının tüyde olmasıyla veya karaciğer yetmezliğiyle alakalı olma ihtimaline karşı birkaç gün probiyotik ve powerchol desteğiyle devam ettikten sonra gerekirse ilaç başlamak daha mantıklı bir yöntem olacak. Evet sıvı her ilaç takviye vs yazın dolapta saklanmalıdır.
50 ml suya 15 damla powerchol, 5 damla prozim katarak her gün verin. Suyu günde iki kez eşit aralıklarla taze hazırlayın.
Gelişmelere göre yol çizeriz.
Tamamdır hocam takviyelerle bir şeyler yapmaya çalışayım dediğiniz gibi duruma gore ilaçlara yönelirim.
Birde hocam az önce dikkatimi çekti ceresinin üstündeki tüylerde tüy azalması gibi siyahlık gibi bir durum fark ettim
Watch unnamed | Streamable
Bir sorun yoktur demi? Bu yaşı dolayısıyla olan bir durum mu ? çünkü tüy döneminde değilken de böyle eskisi gibi değil burnunun üstü :/

Ekli dosyalar

Tamamdır hocam takviyelerle bir şeyler yapmaya çalışayım dediğiniz gibi duruma gore ilaçlara yönelirim. Birde hocam az önce dikkatimi çekti ceresinin üstündeki tüylerde tüy azalması gibi siyahlık gibi bir durum fark ettim Watch unnamed | Streamable Bir sorun yoktur demi? Bu yaşı dolayısıyla olan bir durum mu ? çünkü tüy döneminde değilken de böyle eskisi gibi değil burnunun üstü :/

Bazen tüy azalmaları olabilir, nadiren mantar durumlarıyla yorumlanabilir ancak öyle bir yapı gözlemlenmiyor. Zamanla düzelecektir bir miktar. Yaşla doğru orantılı eksilmelerde gözlemlenir. B kompleks vitaminleri unutmayın + banyo

Bazen tüy azalmaları olabilir, nadiren mantar durumlarıyla yorumlanabilir ancak öyle bir yapı gözlemlenmiyor. Zamanla düzelecektir bir miktar. Yaşla doğru orantılı eksilmelerde gözlemlenir. B kompleks vitaminleri unutmayın + banyo
Insallah kotü bir sey yoktur hocam. Büyük ihtimal yaşıyla alakalı tüy azlığı diyorsunuz yani. Diger vitaminlerle birlikte B vitaminini de ihmal etmiyim öyleyse .
-Yalnız benim anlamadigim bunlari nasil kullanacağım? :/ Selçuk hocamızın dediği gibi ilk önce probiyotikle başlayıp sorunda duzelme olmazsa ilaca yönelecegim burayi anladım fakat genel anlamda aldigim takviyeleri nasil kullanmaliyim ?
- Siz nasil bir beslenme plani izliyorsunuz? Mesela daldarinin kuslarda çocuklardaki bisküvi etkisinde bir abur cubur sayıldığını bilmiyordum. Onlara arada dal dari veriyordum şimdi tohumlar konusunda biraz kafam karışmış hissediyorum..
Daha gecen gün petshoptan Gold Wings sade yem(aspur aldım) fakat darı gibi bir durum söz konusu olur diye vermeye çekindim . Ne olur ne olmaz diye sizlere danışmak istedim.
-Gold wings marka aspur oneriyor musunuz ?
-Yem olarak da muhabbet kuşumda versele- laga muhabbet yemi sultanlarda da versele laga papagan yemi kullaniyorum. Fakat burada okuduguma gore fazla çekirdek tüketmek sultanlarda karaciğer yağlanmasını artırıyormuş. Ve ne yazik ki versele laganin papağan yemi oldukça fazla çekirdek içeriyor. Her defasında verirken çekirdekleri ayırıp birkaç tane çekirdek bırakıp öyle veriyorum sultanlara.
- Önerdiginiz bir yem markası var mıdır? Tohumlar konusunda bilgi verip uyguladiginiz beslenme planinizi paylasirsaniz cok sevinirim hocam 🙏
*** Ve de asıl sormak istediğim şu hicam. Benim iki tane sultan papağanım var. Ikisininde ayakları ve gagaları çok kuruyor aynı şekilde muhabbet kuşumunda ayakları kuru. ***Sultanlarımdan birinin bugün gagasının kabuk atıyor gibi olduğunu fark ettim .
***Ben kabuk attığını görünce korktum açıkçası. Bir sorun yoktur demi? :/ Ne sürebilirim?
Fotoğrafı akşam çektiğim için tam belli olmamış. Anlaşılmadıysa yarın düzeltirim.
***Hocam muhabbet, sultan papaganı yani genel olarak tüm kuşlarda gaga ve ayak sağlığı için neler yapmalıyız ?

Aspur ( kanarya yemi ) güvenlidir özellikle yazın bolca verilebilir. Yulaf da diyetin %20 sini oluşturabilir. Kendir tohumu ve keten tohumu her biri yazın %5 kışın %10 verilebilir.
Aminoasit içerikli bir ürün yoksa elinizde ( metionin lizin gibi ) med tolyamin forte veya bt amin forte kullanın.
Kullanacağınız probiyotik mutlaka enzim içermeli sindirimi kolaylaştırmak ve yemden faydalanmayı arttırmak adına.

Dal darı ödül yemi gibi olsun, haftada 1-2 kez verilebilir. Aspur ise muhabbet kuşlarının yemlerinde daima yüksek oranda olabilir. Örneğin yem karışımının %35-40 ı gibi.
Beğendiğim yemlerden biri
Multivit genellikle haftada 1 yeterli gelir. B kompleks ise tüy döneminde olduğu için kuşunuz 3 gün verilebilir. Probiyotik de haftada 2 kez oldukça yeterli. Örneğin sabah saatlerinde b kompleks verip, öğlen probioyitkli su veya temiz su ile değiştirebilirsiniz. En çok su tüketimini sabahın ilk saatlerinde yapıyorlar.

Ben aspuru hiç ayrı almıyorum, doğrudan üstte attığım gibi aspur içeren ve üretici yemi olarak geçen karışımları tercih ediyorum. Ayrı alınması da sorun teşkil etmez.
Düzenli banyo ve suyuna ara sıra aleo vera özü eklenebilir.

Ayak kabuklanması daha da artarsa ara sıra kokusuz vazelin sürülebilir.
Fotoğrafa baktım, gagası için bir sorun yok maşallah. Normal döngülerinde olması gerektiği gibi. Uzuyor, deforme oluyor ve kendileri çoğu zaman törpülüyor. Kreatinden oluştuğu için gaga iyi bir b kompleks ve biotin içeren ürünler görünümünün daha sağlıklı olmasına katkı sağlayacaktır.

Aspur ( kanarya yemi ) güvenlidir özellikle yazın bolca verilebilir. Yulaf da diyetin %20 sini oluşturabilir. Kendir tohumu ve keten tohumu her biri yazın %5 kışın %10 verilebilir.
Aminoasit içerikli bir ürün yoksa elinizde ( metionin lizin gibi ) med tolyamin forte veya bt amin forte kullanın.
Kullanacağınız probiyotik mutlaka enzim içermeli sindirimi kolaylaştırmak ve yemden faydalanmayı arttırmak adına.
Hocam tekrar merhaba, kusura bakmayın. İş yoğunluğum ve ailevi meseleler nedeniyle şimdi yazma fırsatı bulabildim. Bu süre zarfında sağlık ocağından tutunda, devlet hastaneisne kadar birçok yere danıştım. Flagly ilacını kolaylıkla alabilecek ve zaten birçok sorun yaşayan babaannemin üzerinden bile alamadım. Aynı zamanda veteriner arayışından da vazgeçmedim. Birçok veterinere gittim. Daha önce de belirttiğim gibi, kuş veterineri olduğunu söyleyen ancak teknolojik donanımı olmayan bir veterinerle görüştüm. Ona, vefat eden kuşumda mantar belirtileri olduğunu ve bu nedenle yaşayan kuşum için Flagyl şurubu temin etmek istediğimi triflucan ile kombine kullanacağımı söyledim yazmasını rica ettim. Ancak bu ilacı “Ben yazamam, sağlık ocakları yazar” diyerek vermedi. Kursak mantarından şüphelendiğimi söylediğimde ise “Teşhisi kim koydu? Nereden biliyorsun?” gibi kaba ve sorgulayıcı bir üslup takınarak beni adeta zan altında bırakmaya çalıştı. Oysa daha önce Kivi’nin tedavisinde kullandığım bazı ilaçları zaten kendisinden temin etmiştim ve elimde Triflucan bulunuyordu. Bu ilacı geçmişte vefat eden kuşumda da birçok kez kullanarak olumlu sonuç almıştım. Flagyl şurubu hakkında tekrar bilgi almak istedim ancak bu konuda da net bir şey söylemedi. Bunun yerine bana küçük bir tüp verdi. Ne olduğunu sorduğumda net cevap vermekten kaçındı. “Bu bir karışım, içinde birçok şey var,” dedi. “Probiyotik mi?” diye sorduğumda ise enzimli bir probiyotik olduğunu söyledi.Daha önce Kanatlı Oil Prozim kullandığımı belirttim, ama bu konuda da fazla bilgisi olmadığını düşündüğüm için geçiştirdiğini hissettim.Kanatlı Oil sonrasında dışkı daha küçük ama daha düzenli görünmüştü.
Veterinerin enzimli probiyotik olduğunu söylediği ve ısrarla ismini söylemediği toz:
-17 temmuz Kivime kanatlı oil prozim plus verdim saat. 22.00 da.
Saat 00.35 deki dışkısı bu şekilde
https://hizliresim.com/bxv6v10
Suyu sade su ile değiştirince yine lekeli dışkı oldu.
Selçuk hocam suyunu değiştirip probiyotikli suyu normal su ile değiştirdiğimde dışkıları yine lekeli bir şekilde oldu.

18 temmuzda da kanatlı oil probiyotik verdim. Ve sonra daha önce bahsettiğim diğerlerine göre daha duyarlı olan veterinerle telefonda görüştüm. Durumu anlattım ilacı yazmasını rica ettim. Haftasonu kapalı olduklarını ve pazartesi şehir dışındaki bir hastası olduğunu söyledi salı günü uğrayabilirsiniz dedi. Görüşme sağladığımda veteriner olduğu için durumu izah ettim. Kuşun yaşını sorduğunda 9 dediğimde onların ömrü zaten o kadar bir şey olursada şaşırma gibi bir tepki verdi. Demek istediği şey narin canlılar olduğuydu anladım fakat bu şekilde ifade etmeleri o kadar üzücü ki hocam. Ben hala daha diğer kuşumdan bahsederken gözlerim doluyo.
BU arada Kivi probiyotikten sonra 45 gram çıkmış

-Kivim 19 Temmuz Cumartesi :
Sürekli yemliğin başında bekliyor sanki yememiş gibi
Dışkısı sıvılı ve yem de oluyor
Arkadaşı kursak mantarından vefat etti vefat etmeden önce 46 grama kadar ulaşmıştı
Kilo almış o da 45 gram olmuş :(
Sürekli kendini temizleme halinde ve arada ağzını açıp kapatıyor :(
Göğsü daha şişmiş gibi geldi

20 Temmuz
Bende probiyotik işe yaramayınca elimde triflucan olduğu için mantar tedavisine başlamak istedim ve kuşun suyunun gaga gibi olan renkli kısmına kapak kısmına 5 damla triflucan damlattım. Kivi 45 gram

21 Temmuz
Triflucan ilacını tazeledim

22 temmuz
Bugün saat 9.30 da Suyuna şırınga (iğne) ile 5 damla flagly + damlalıkla 5 damla triflucan damlattım. Böyle bir dışkı yapmış. Hepsi böyle değil. Fakat bunda iki tane öğütülmemiş yem var. Bende yemliğine biraz aspur ekledim..
Flagly 5 damla suyuna ve triflucan 5 damla suyuna kattıktan sonra şuan saat 14 e gelirken bu şekilde dışkı yapmış. : https://hizliresim.com/swzx9bw
Gece saat 02.00 dışkıları az gibi geldi bana

23 temmuz

24 Temmuz
24 temmuz perşembe Kivi yine yemli dışkılamış
Kivimin güncel kilosu 46 gram
@Selçuk YÜKSEL Hocam dediğiniz gibi ilk önce probiyotik kullandım geçmeyince ve kilo artışı gözlemleyince ilaç kullandım triflucanla başladım ve sonra ilacı dediğiniz şekilde 5'er damla ve aynı anda suluğa koydum günde 2 kere değiştirdim sabah 9.30 akşam 21.30 da tazeledim.
20-22 Temmuz arası yalnızca triflucan (damla) 22- 24 temmuz arası triflucan + flagly her ikisinden 5'er damla olmak üzere tam suluğa damlattım. Dışkılar bu şekilde . Kuş genel olarak halsiz , durgun ve kabarık duruyor. Arada ağız açıp kapama hareketi yapıyor. Bunu papağlarımda da gözlemledim. Göğsü büyümüş gibi geldi bana. Ve 43'ten 46 ya kilo artışı normal gelmedi . Arada sırada neşelenip ötüp dans ediyor. Sırf ne yapacak diye aynanın önüne koydum ilgilendi. Tamamen ilgisini kaybetmedi. Papağan arkadaşlarının yanına uçuyordu. Fakat onlar yabani olduğu için yem kusma,öpücük verme gibi durumlar olmadı onlarla. Dün bugüne nazaran çok daha hareketli ve dışarı çıkmak istiyordu fakat bugün nedense daha durgun genel hali kabarık ve uykulu. Dediğim gibi ilaçlı su veriyorum kaç gündür acaba antibiyotik yaşından dolayı yoruyor mu diye düşünüyorum. Ya da sıcaklar mı bunaltıyor bilmiyorum çok muallakta kaldımç Özellikle dışkı probleminin düzeliyor gibi olup devam etmesi hala lekeli ve öğütülmemiş yem içermesi beni çok korkutuyor. Bahsettiğim ağız açıp kapama hareketini şimdi yine yaptı. Birde fark ettiğim kadarıyla kendini çok fazla temizliyor. Bu durumda beni crd, koksidiyoz gibi diğer hastalıklardan şüpheşenmeye itiyo. Tedavi sürecimizde de belirttiğim gibi baytril %2,5, sulphamezathine, levadoks gibi ilaçlar kullanmıştık. Kafam allak bullak oldu. Az önce ölçtüm bu sabah 46 gram çıkmıştı şimdi 45 gram çıktı kilosu.
Napmalyım aklım karmakarışık. Şu süreçte psikolojik olarak çok yıprandım. Çevrenin baskısı hor görüp küçümsemeleri, kuş diye fazla umutlanma ömrü o kadar diyenlerden çok yoruldum. Böyle sürekli ağız açıp kapama, bozuk, yemli, sıvılı lekeli dışkı, sürekli kendini temizleme ihtiyacı, sürekli yemlikte vakit geçirme, kilo artışı, ayrıca göğsü de sivrilmiş, kabarık ve uykulu durması falan neden oluyor? Suyuna kattığım ilaç fazla mı geliyor az mı geliyor ? Yoksa içmiyorda mı böyle bu dışkılar ve bu halsizliği bilmiyorum ya da Ağır mı geliyor? Mantıken şuan daha iyi olması gerekmiyor mu? Yoksa semptomlar bambaşka bir durumu mu gösteriyor yoksa kombine bir durum mu? @Selçuk YÜKSEL @Doğanay Y. hocam yardımlarınızı bekliyorum. Uygulama şeklimi mi değştireyim ? mesela suluğun renkli kapak kısmına koymak ya da ağzından damlatmak gibi gerçi bunu beceremiyorum :/ yoksa başka bir ilaca mı yöneleyim? Durumları yorumlayıp yol gösterirseniz çok sevinirim.
Watch Kivitom 24 Temmuz | Streamable Kivi burada konuşuyor
Durgun ve uykulu Kivi
Kafesine koydum kafasını sırtına gömmüş bir şekilde uyuyor. Az önce elime almaya çalıştım. Uçup kaçmaya çalıştı. Kısa mesafeli ve zor uçtu nefes nefese kaldı ve vik viklemeye benzer ses çıkardı.
@Selçuk YÜKSEL hocam acil bakarsanız çok sevinirim.🙏

Son düzenleme:
O kadar uzun uzun yazmışsınızki kuşun sorununu anlamak mümkün değil. Yazının sonuna geldim başını unuttum🙂 Kısa ve özet şeklinde kuştaki hastalık belirtilerini ve daha önce uygulanan ilaçları yazarsanız daha anlaşılır olur. En azından benim için..

Gerçektende flagyle alamamış olma bilgisi yeterli doktorun hangi sebeplerle yazmadığı kuşun durumunu anlatmaz. Ümit hocamın dediği gibi hangi ilaçları hangi doz ve sürelerde kullandığınızı hangi ilaca olumlu tepki verdiğini ve kuşun şuanki şikayetlerini özetleyin yeter.

Gerçektende flagyle alamamış olma bilgisi yeterli doktorun hangi sebeplerle yazmadığı kuşun durumunu anlatmaz. Ümit hocamın dediği gibi hangi ilaçları hangi doz ve sürelerde kullandığınızı hangi ilaca olumlu tepki verdiğini ve kuşun şuanki şikayetlerini özetleyin yeter.

Kivi’nin Tedavi ve Gözlem Süreci (17–24 Temmuz)
9 yaşındaki kuşum Kivi’nin sindirim ve dışkı sorunları nedeniyle son 1 haftadır yoğun gözlem ve tedavi süreci içerisindeyim.

Uygulanan Tedavi Süreci:​

🔹 17-18 Temmuz:
🔹 20-21 Temmuz:
🔹 22-24 Temmuz:

Genel Gözlemler:​

Dışkılar sürekli yemli, sıvı, bazen az sayıda geliyor.
  • Sürekli tüy temizleme davranışı var.
  • Arada ötüyor ama genel hali durgun ve kabarık.
  • Ağız açıp kapama hareketleri ve kısa mesafeli uçuşta nefes nefese kalma mevcut.
  • Göğüs bölgesi sanki biraz şişmiş gibi görünüyor.
  • Yem yemede azalma fark ettim. Tek bir yemlikten yemiş
  • Uçarken yorulunca vikleme benzeri hafif sesler de duydum. Fakat bu sürekli değil birkaç tur uçabiliyor. Önceki senelerde vik vik sesi için levadoks kullanmıştım.
  • Hava sıcak olmasına rağmen ilaç kullandığım günlerde banyo yapmak istemedi.Oysa normalde banyoya oldukça istekli bir kuş. Zorlamak istemedim, strese girmesin diye müdahale etmedim.
    Bu durumun ilaçların yorgunluk etkisiyle ya da genel halsizlikle ilişkili olabileceğini düşünüyorum. Tedavi tamamen sona erdikten sonra banyo yapmasını teşvik etmeyi planlıyorum. Şu süreçte banyo gerekli mi?
  • Göğüs kemiğini hissettim.
  • Sindirimini kolaylaştırmak ve dışkı gözlemine etki edip etmediğini anlamak için aspur veriyorum.
  • Az önce neşelenip birkaç tur uçtu. Papağan arkadaşlarına cevap veriyor, konuşuyor, onlarla ilgilenince beni kıskanıyor. Omzuma konuyor, başka kuş var sanınca merakla yaklaşıyor.

Sormak İstediğim:​

1. Bu dışkı tipleri mantar dışında başka neye işaret edebilir?
  2. Flagyl ve Triflucan kombinasyonu 9 yaş için ağır gelmiş olabilir mi?
  3. Suluğa 5’er damla çok mu fazla geliyor olabilir?
  4. CRD, sindirim enzimi eksikliği veya başka bir durum da yaşanıyor olabilir mi?
  5. İlaçtan ne zaman fayda görürüm?
  6. Tedaviyi ne zaman bitirmeliyim?
  7. Başka bir ilaç vb denemli miyim yoksa buna devam mı?
  8. İlaç tedavisi bittikten sonra bağışıklığı güçlendirmeye yönelik probiyotik veya vitamin kullanmak doğru olur mu önerir misiniz? Ya da destekleyici bir gıda?
  9. Flagyl + Triflucan ikilisinini ne zaman sonlandırmalıyım? Burada benimle benzer durumlar yaşayanlar için okuduğum kadarıyla flagly kullanımına ara verip triflucan kullanımını 10 güne tamamlamasını istemişsiniz. Kivi'ye ne önerirsiniz?
@Selçuk YÜKSEL @Umit. @Doğanay Y.

Son düzenleme:
Bölük pörçük ilaç kullanarak işimizi zorlaştırmışsınız. Arap saçına çevirnişsiniz olayı. Önceki mesajımda korkarak kuşa zarar verme ihtimaliniz var demiştim dimi ? Üşenmeyip destan yazar gibi cevap yazmıştım size. Ama siz yine de kafanıza göre ilaç başlayıp bırakmışsınız. Bundan sonra da hangi ilacı ne kadar kullanmanız gerektiğini bilirsiniz.

Bölük pörçük ilaç kullanarak işimizi zorlaştırmışsınız. Arap saçına çevirnişsiniz olayı. Önceki mesajımda korkarak kuşa zarar verme ihtimaliniz var demiştim dimi ? Üşenmeyip destan yazar gibi cevap yazmıştım size. Ama siz yine de kafanıza göre ilaç başlayıp bırakmışsınız. Bundan sonra da hangi ilacı ne kadar kullanmanız gerektiğini bilirsiniz.

Karıştırıyorsunuz sanırım ne bırakmasından bahsediyorsunuz bahsettiğim tarihlerde aksatmadan verdim ilaçları. Nerelerde vermediğimi söyler misiniz? Ayın 20sinden beri ilaçları veriyorum. Elimde yalnızca triflucan varken triflucan kullandım ve bırakmadım. Flagyl ilacı elime geçtiğinde aynı sizin söylediğiniz gibi triflucan + flagyl ilacını her ikisinden 5'er damla olacak şekilde kullandım. Hala da kullanıyorum bırakmadım.. Az önce yazdığım yazı, uzun yazdığım yazının özetiydi. Daha kolay anlaşılması için tekrar yazdım. ''hangi ilaca olumlu tepki verdiğini ve kuşun şuanki şikayetlerini özetleyin yeter.'' yazmıştınız bende özetledim.

Son düzenleme:
Ben ilaç kullanmayı bıraktınız sandım pardon. 21-22 temmuz demiştiniz o tarihten sonra kullanmadınız sandım. Meğer yanlış anlamışım. En son attığınız dışkı çok güzel formda aslında o dışkı yeni mi ? Ve gözleyelim o şekilde devam edecwk mi acaba diye.
Ayrıca 5 damla ilaç fazla gelmez. Kuş yaşlı olduğu için ara ara sorun yaşanacaktır buda normal. Tedaviyi 7 güne tamamladıktan sonra gelişmelere göre yol çizmemiz doğru olur.
Dışkılar aslında daha çok mantar dışkısına benziyor. Ama bir diğer ihtimal de karaciğer sorunu olabilir. Eğer tedaviye cevap vermezse karaciğeri destekleyerek devam etmemiz gerekecek.

Geri