9 yaşındaki muhabbet kuşumun hastalığı hakkında

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Sude Ç.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sude Ç.

Forum Sakini
Muhabbet Kuşum Kivi’nin Dışkı Problemi Hakkında Yardımınızı Rica Ediyorum

Merhaba,
9 yaşındaki erkek muhabbet kuşum Kivi, yem yerken sürekli su içiyor. Yem yerken gagasını öne uzatıyor ve bugün suyunu değiştirirken fark ettim ki dün koyduğum suyu oldukça fazla içmiş. Ayrıca dışkısında öğütülmemiş yem parçaları gördüm. Dışkısı hem sulu hem de lekeli. Sanki yediği yemleri sindiremiyor, öğütemiyor gibi.

Bu durum yaklaşık 7–8 yaşından beri var. Daha önce bu konuda bir veteriner tavsiyesiyle Baytril kullanmıştım fakat işe yaramamıştı. Burada bana Bactrim ve sonrasında Triflucan önerildi. Limon isimli kursak mantarı olan kuşuma Triflucan verirken, Kivi’ye de önlem amaçlı verdim. Şimdiye kadar uyguladığımız tedavi sürecini aşağıda detaylıca paylaşıyorum:

Tedavi Süreci ve Kullanılan İlaçlar

Nisan 2023

• 20 Nisan: Limon ve Kivi’ye ilk kez Triflucan verdim. Limon’un suluğuna 8 damla, Kivi’ye 4 damla.
  • 28 Nisan: Kivi’ye ikinci kez Triflucan verdim (dışkısındaki öğütülmemiş yem nedeniyle) – 8 damla.
Önlem amaçlı verdiğimi belirtmek için kursak mantarı olan kuşum Limondan da bahsettim. Diğer tarihlerde Limonla uyguladığımız tedavi sürecinden bahsetmedim.

Haziran 2023

• 23–28 Haziran: 5 gün boyunca Kivi’ye Baytril verdim.
Ocak 2024

• 1 Ocak: Kivi’ye 4 damla Triflucan verdim (önlem amaçlı).
  • 2 Ocak: Kivi’yi veterinere götürdüm (solunumda vik vik sesleri ve uçuş sorunu nedeniyle).
    Ancak veteriner yeterince bilgi sahibi değildi. Bana sadece Vitaform ve Forminal önerdi.
    Bu forumda, vikleme sesinin hava kesesi akarlarından kaynaklanabileceğini, bu ilaçların yeterli olmayacağını, doksisiklin etken maddeli ilaçların ve ivermektin içeren ense damlalarının daha etkili olacağını söylendi.
  • Doksisiklin içeren Levadoks temin ettim.
    • 21–22 Ocak: Günde 1 damla ağızdan verdim.
    • 23–25 Ocak: Günde 2 damla ağızdan verdim.
      Bu ilaç sayesinde vikleme sesi belirgin şekilde azaldı. Şu an hâlâ uçarken (çok havada kaldıysa yorulup hafif ses çıkarıyor ve uçarken alçalıyor), ve kendini temizlerken azda olsa o vik sesini çıkartıyor fakat genel olarak hareketli ve keyifli. Dışarı çıkınca da uçuyor.
Şubat 2024

• Forumda taban kağıdının aşırı ıslak olduğunu söyledim. Bunun böbrek sorunlarına işaret edebileceğini söylendi.
  • Kuşun kafes kemirme huyunun olduğunu söyledim. Paslı kafeslerin de organ sorunlarına neden olabileceği uyarısını yapıldı.
  • Baytril %2,5 kullanmam önerildi. Veterinerde bu ilaç olmadığından veteriner Enrocid %20verdi.
    • 18 Şubat: 2 damla suluğa damlattım ve 3 gün kullandım.
      Ancak dışkıdaki lekelenme geçmedi. Bu nedenle başka bir sorun olabileceğinden şüphelendik.
  • 29 Şubat: Koksidiyoz ihtimali değerlendirildi. Sulphamazethine veya Bactrim önerildi.

Mart 2024
  • 22 Mart: Sulphamazethine fayda etmedi. Lekeli dışkı devam etti.
Daha önce bahsettiğim minik yavrum ne yazık ki dün melek oldu...Onu sahiplendiğimden beri bağışıklığı düşüktü.Onunla da uzun yıllardır birçok ilaç denedik. Ne yazık ki hiçbir zaman çare olmadı ilaçlar. Onu çok özliycem evladım gibiydi. İnanın öyle çaresiz hissediyor ki insan. Zaman benim için durmuş, kötü bir kabusun içinde sıkışmış gibiydim. Beni en iyi siz kuş severlerin anlayacağını biliyorum. @Doğanay Y. hocam belki hatırlarsınız. Burada soruğum ilk sorumda, kuşlarımla ilgili tedavi sürecimde değerli yorum ve tavsiyelerinizle bana siz destek olmuştunuz. O yüzden sizin desteğiniz çok önemli.

Şimdi sizlere, diğer evladım Kivi için danışmak istiyorum:

• Hâlâ dışkısında öğütülmemiş yem var.
  • Dışkı sulu ve lekeli.
  • Yem yerken sürekli suluğundan su içiyor. Hatta bence fazla su içiyor.
  • Kuş kumu yemiyor bir türlü alıştıramadım. Mineral blok kafesinde asılı fakat ilgilenmiyor.
  • Neşesi yerinde, uçuyor, dışarı çıkınca keyifli.
  • Fakat bu dışkı problemi bir türlü düzelmedi.
  • Kivi Limona( kursak mantarı olan kuşum) yem kustu ve onunla sürekli temas halindeydi.
  • Az önce dışkısının poposuna yapıştığını fark etttim. Sıvı şekilde değil, olması gerektiği formda gibi. Vefat eden kuşumda da böyle bir problem yaşamıştık😟

Limon'da yıllardır kursak mantarı var.. Bu yüzden Kivi’ye tekrar Triflucan versem mi? diye düşünüyorum.
    Ama Kivi şu anda tüy döneminde. Bu dönemde Triflucan gibi ilaçlar vermek onu daha da yorar mı, bilmiyorum.
    Alternatif olarak, probiyotik versem mi diye düşündüm. mantar ihtimali varsa ve probiyotik laktoz veya glikoz içeriyorsa, bu durum mantarı artırabilir diye endişeleniyorum. Özellikle Probacın içindeki laktoz ve glikozun mantar varsa arttırabileceğini, entrobacda da maya var yine onunda mantar durumunu etkileyeceğini okudum.
  • Bu bozuk dışkı sorununu nasıl çözebilirim?
  • Probiyotik mi vermeliyim, yoksa tekrar Triflucan’a mı başlamalıyım?
  • Tüy döneminde hangi yol en doğru ve en az yıpratıcı olur?
  • Az önce dışkısının anüsünde kaldığını fark ettim daha önceden vefat eden kuşumda da oluyordu bu. Bu durum Allah korusun Kivide konusunda bize belirti mi veriyor?
  • Ayrıyetten Kivi suluğuyla oynayıp kur yapıyor suluğun içinde genelde yem oluyor. Bu olumsuz bir durum değil demi?
  • Az önce yanına gidip video çektiğimde bir ara kanadının titrediğini fark ettim
Yanına gidip onu çektiğimi fark edince sustu: Watch Kivi 27 Haziran | Streamable 1.11 de kaantları titriyor gibi. neden olabilir
Yakından:
Uzaktan:
konuşurken:

Az önce yanına gidip video çektiğimde bir ara kanadının titrediğini fark ettim :
Watch Kivi kanatta titreem 1.11 - 1.18 arası | Streamable
en sonda da az önce videosunu çekerken bana uçup bıraktığı sürpriz bombayı ekledim. Bu sefer dışkı sıvılı değildi ve öğütülmemiş yem yoktu . Fakat kafeste hep buraya eklediğim fotoğraftaki gibi dışkılıyor.
Az önce fark etmiştim kafesten çıkardığımda hapşırmıştı. Şimdi omzumdayken iki sefer daha hapşırdı. Bu neden olabilir?
Saat 22.49 da elime yemli dışkı yaptı :( fotoğrafı ekledim.
Şimdi yani saat 00.38 de kafesinden çıkıp yanıma gelince kanatları titreyerek dışkıladı. Ne yazık ki yine yem var dışkıda
Şimdiden herkese gönülden teşekkür ederim.
Az önce yem yemesinde az fark ettim düne kadar böyle bir şey yoktu. Normalde iki yemliğinden de iştahla yerde şimdi nedense tek yemlikten yemiş :( (saat00.58)
Hocam normalde burada suluğun yanındaki kafes demirini kemiriyordu sonra su içmeye başladı. Çok su içiyor :/ (1.8)
Birde kızıl dal darı besin değeri açısından nasıldır karaciğer yağlanması açısından veya başka organları olumsuz etkiler mi? her gün minik bir parça vermemde sakıncası var mı? Kivi'nin haricinde iki tane sultan papağanım var yeni katıldılar aramıza. Onlara da aynı şekilde . Dal darı, aspur ve papağanlar için çekirdekler hakkında ne düşünüyorsunuz. Ne kadar sıklıkla verilmeli ve ne ölçüde verilmeli? Ayrıca Zeolit tozu hakkında ne düşünüyorsunuz? Kivi' ye bu tozdan vermem onun dışkı problemini kökünden çözer mi?
Son olarak Kivi arada sırada ayağında tik varmış, bir şey varmış gibi hızla ayağını hareket ettirmesi neden olabilir? Tek ayağını titretiyor. Bu neden kaynaklanıyor? Her zaman yapmıyor bunu az önce dal darı vermek için kafesine yaklaştığımda yaptı. Neden olabilir? Bu arada takviyeler konusunda bir bilgim yok. Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.

Kivi için yardımınıza, tecrübelerinize ve yönlendirmelerinize çok ihtiyacım var. Değerli bilgilerinizi, deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Evlatlarımızın sağlığı her şeyden önemli... 💚
@Doğanay Y. hocamda bakıp yorumlarsa çok sevinirim.Yorumunuz ve desteğiniz çok önemli.🙏🏻 Diğer kuşumu kaybettikten sonra gerçekten korkmaya başladım. Durumu analiz edip gerekli tedaviyi en kısa sürede uygulayıp yavruma destek olmak en büyük arzum.🙏🏻

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Yumurta maması yok onuda alıcam şuan için yumurta haşlayıp verebilir miyim?
Yumurta maması ve yumurta bir süre hatta uzun bir süre vermeyin. Az yağ az proteinden oluşmalı kuşun diyeti. Tedavi süresince meyve sebze vermeyin. Az su içiyorsa ilaç dozunu arttırmalısınız. Tam suluğa 12 damla katın her bir ilaçtan. Ayrıca suluk dışında suya erişimi olmamalı.
Mutlaka enzim içeren probiyorik kullanılmalı hayatı boyunca gerekirse her gün.
Carnisspeed, powercol ve probiyotik olarak da prozim plus veya probac 100 kullanabilirsiniz.

Ayaktaki kızarıklık da karaciğere işaret ediyor büyük ihtimalle. Siz karaciğer rahatsızlığı olmasa bile bahsrttiğim ürünleri temin edin. Belli bir yaştam sonra karaciğer desteklenmeli her halükarda.

Yumurta maması ve yumurta bir süre hatta uzun bir süre vermeyin. Az yağ az proteinden oluşmalı kuşun diyeti. Tedavi süresince meyve sebze vermeyin. Az su içiyorsa ilaç dozunu arttırmalısınız. Tam suluğa 12 damla katın her bir ilaçtan. Ayrıca suluk dışında suya erişimi olmamalı.
Mutlaka enzim içeren probiyorik kullanılmalı hayatı boyunca gerekirse her gün.
Carnisspeed, powercol ve probiyotik olarak da prozim plus veya probac 100 kullanabilirsiniz.
*Bu süreçte aspur vermeye devam edeyim mi peki hocam? Yemin oranı nasıl olmalı. Bölünmüş yem siparişi vereyim mi yoksa gold wings veya deli nature mi kullanayım ? Ben şuanda Versele Laga yem kullanıyorum.
*Bu süreçte nasıl bir diyet önerirsiniz? Hangi gıdaları verebilirim ya da veremem ?
*Ayak kızarıklığı için sürebileceğim bir merhem var mı?
*Hapşırığı da karaciğerle mi ilgili yoksa bahsettiğiniz diğer hastalıkla mı ilgili ? :/
Tamamdır akşam dozunu dediğiniz gibi yapacağım.
*Probiyotiği ilaçla birlikte mi vereceğim yoksa ilaçlardan sonraki gün mü?
*Bahsettiğiniz ürünlerden bir tek carnispeed elimde yok hocam. Sipariş vereceğim onuda. Karaciğer için powercol ve probiyotik olarak prozim plus elimde var hocam. Bunları ilaç tedavisi sonrası mı vereceğim Ve nasıl bir sırayla vermeliyim?

Son düzenleme:
Ümit hocamon önerdiği yeme biraz aspur karışık yemin %30'u biraz ak darı % 20 biraz sarı darı %20 biraz da yulaf %15 katarak verin

Hocam bunların besin değerleri asağı yukarı aynı gibi birşey bana göre oranları çokta önemli değil. Sadece ak darı oranı yükseltilebilir oda sindirimi daha kolay olduğu için..

Kuşun hapşurması üşütme kaynaklı olabilir eğer cereyanda yada vantilatör klima karşısında kaldıysa. Yada su içerken hapşuruyorsa ilacın tadından dolayı olabilir. Tüylerini temizlerkende hapşurabilir vs..

Ayaktaki kızarıklığın yakından resmini çekip atın kontrol edelim. Kızarıklık ayak altında mı?

Probiyotiğin içeriğinde vitamin mineral yoksa uygulama sıklığını artırmanın bir sakıncası olmaz. Kuşun sindirim durumuna göre siz belirleyin sıklığını.

Powerchol, sedochol, carnispeed ürünlerini haftada birer kere tam dolu suluğa 10 damla şeklinde kullanabilirsiniz..

Takviyelere ilaç tedavisinden sonra başlayabilirsiniz...

Probiyotiğin içeriğinde vitamin mineral yoksa uygulama sıklığını artırmanın bir sakıncası olmaz. Kuşun sindirim durumuna göre siz belirleyin sıklığını.

Powerchol, sedochol, carnispeed ürünlerini haftada birer kere tam dolu suluğa 10 damla şeklinde kullanabilirsiniz..

Takviyelere ilaç tedavisinden sonra başlayabilirsiniz...
*Hava akımına maruz kalmaması konusunda çok dikkat ediyorum @Umit. hocam. Dediğiniz diğer sebeplerden dolayı hapşuruyor sanırım.
*Her iki ayağının altında da kızarıklık var. :( Bu arada belirtmemde fayda var diye düşündüm ne yazık ki tahta tüneğe alışamıyor. Ne yaptıysam üzerine çıkmadı korkuyor. Alışık olduğu kırmızı bir plastik tünek var ondan başka tüneğe konmuyor. Önceki yıllarda arada sırada ayağını titretir gibi hareket yapıyordu tiki var gibi.. Fakat bu hareketi uzun süredir yaptığını görmedim. Ve tek bir ayağında kızarıklık oluşmuştu sonra kendiliğinden geçmişti o kızarıklık. Fakat bu sefer her iki ayağında da var.
Görselleri:
-Sağ-

-Sol-
*
Hocam kafes ve kafes ekipmanlarını en sağlıklı biçimde nasıl temizleriz.?
İnternette birçok şey görüyorum yanlış bir şey yapmak istemem. Bu arada ben tabiiki plastik tüneği ve diğer ekipmanları sıcak suyla yıkıyorum arada.

*Hocam normalde stres yapmaması için elime almıyorum bana güvenmez diye fark ettim kuşu yakalamaya çalışırken kaçtığında veya yakaldığımda yine o viklemeye benzer nefes sesini çıkardı.
*Probiyotik olarak Kanatlı Oil Prozim Plus Probiyotik çok önerildiği için bunu almıştım. Bunu sık kullanabilir miyim siz öneriyor musunuz?
*Carnispeedi alacağım
*Sedachol yok elimde onun yerine Powerchol olur mu aynı işleve sahip midir?
*Hocam tedavi süreci bittikten sonra bir gün ara mı vereyim ? Yoksa direk karaciğer destek ürünü mü kullanayım? *Powerchol veya carnispeed hangisinden başlıyım?
*Ve de son olarak bu destek ürünlerinden ne zaman fayda görürüm?
*Karaciğer için bir ilaç kullanacak mıyım öneriyor musunuz ? Önerirseniz ne önerirsiniz?

Son düzenleme:
Virkon s dezenfekte için güvenlidir. Ancak kaynar suyla yıkamak da aynı etkiyi yapar. Sedocholü powerchol'e ek olarak kullanmanız iyi olur. Prozim plus yeterlidir başka probiyotiğe gerek yok şimdilik.

Grpet ürünleri sitesinden carnispeed alırken sedochol de alırsınız bölünmüş şekilde sorun olmaz.
Orda olmazsa karadeniz petten alırsınız. 30 ml yeter size uzun süre.

Tedaviden hemen sonra karaciğer ürünlerine başlayın. İlk gün carnispeed+probiyorik verin.
Sonraki gün powerchol + probiyotik. Sonraki gün sedochol + probiyotik. Yani her gün probiyotik haftafa 3 gün powerchol haftada 2 sedochol, 2 carnispeed şeklinde devam edin. Ama aynı ürünü art arda vermeyin en az 1 gün aralık olsun.

Hapşurmayı yakalayabilirseniz videoya alın. Muhabbet kuşlarında hapşurma öksürme cık cık cık tarzı durumlar olabiliyor. Video olursa daha iyi yorumlarız.

Ayak kızarıklığı Bumblefoot a doğru gidebilir. Durumu ilerlerse alttaki konuda önerilenleri uygulayın..

Ben kafes ve tüm herşeyi kalıp sabunla köpürtülmüş süngerle temizliyorum. Sonrasında durulayıp kullanıyorum. Kalıp banyo sabunu hem çok iyi temizler hemde çok iyi durulanır kimyasal kalıntı bırakmaz. Suluklarıda bu şekilde yıkayıp kullanıyorum..

Hapşurmayı yakalayabilirseniz videoya alın. Muhabbet kuşlarında hapşurma öksürme cık cık cık tarzı durumlar olabiliyor. Video olursa daha iyi yorumlarız.

Ayak kızarıklığı Bumblefoot a doğru gidebilir. Durumu ilerlerse alttaki konuda önerilenleri uygulayın..

Ben kafes ve tüm herşeyi kalıp sabunla köpürtülmüş süngerle temizliyorum. Sonrasında durulayıp kullanıyorum. Kalıp banyo sabunu hem çok iyi temizler hemde çok iyi durulanır kimyasal kalıntı bırakmaz. Suluklarıda bu şekilde yıkayıp kullanıyorum..
*Sabunlu su sorun olmazsa bende öyle denerim. Hocam Virkon S yi duymuştum burada @Selçuk YÜKSEL hocamda önerince nedir diye iyice merak ettim doğrusu. Siz neden kullanmıyorsunuz? Doğal mı bulmuyorsunuz?
*Hapşururken henüz çekemedim hocam. Yakalarsam buraya koyacağım videosunu.
*Umarım o ayak rahatsızlığı olmaz.. Durum oraya doğru ilerlerse attığınız linkteki çözümü uygularım. Şimdilik kullandığı tüneği dezenfekte edeyim. Sonrasında tahta tünekle değiştirmeyi tekrar denerim. Olmazsada yeni bir tünek alırım.
*Az önce dışkılarını gözlemlerken yem kusmuş olduğunu fark ettim. Bu beni baya endişelendirdi doğrusu. Flagly 12 damla + triflucan 12 damla verdim. Fazla mı geldi acaba. Bugün tedavinin 6.günü. Ne yapayım ne önerirsiniz bu durumda @Umit. hocam? :(

Son düzenleme:
Kusması ilaçla alakalı değil. Eğer 6 gün ilaç dozunu tam almış olduğu halde hala kusuyorsa tahminlerimiz doğru çıkmış oluyor. Yani kuşta karaciğer problemi var demekki. Takviyeleri aldınız zaten. 8. Gün takviyelere başlarsınız. Hatta yarın bile başlasanız olur aslında.

Kuşun kusma şeklide önemli. Eğer eşine, salıncağına, oyuncağına vs. kusuyorsa bu kur kusmasıdır. Takip edin kusmasını yakalarsanız videoya alın. Virkon si doğal bulmamaktan ziyade gereksiz buluyorum..

Kusması ilaçla alakalı değil. Eğer 6 gün ilaç dozunu tam almış olduğu halde hala kusuyorsa tahminlerimiz doğru çıkmış oluyor. Yani kuşta karaciğer problemi var demekki. Takviyeleri aldınız zaten. 8. Gün takviyelere başlarsınız. Hatta yarın bile başlasanız olur aslında.
*Elimde yalnızca Sedachol ve Carnispeed ürünü yok yalnızca Powerchol ve Kanatlı Oil Prozim Plus var hocam . Olmayanları sipariş veriyorum şimdi. Şimdilik tedavi sona erince suyuna sadece Powerchol katsam olur mu?
*Birde kullanılan tüm bu takviyeler vs herhangi bir organı yormaz ya da birikme vs yapmaz değil mi ? Şifa olsun istiyorum kusması çok korkutuyor. :(
*Hobby First King Natural Giritli Kömürlü Anasonlu Kuş Kumunu alacağım, @Selçuk YÜKSEL sizin dediğiniz gibi yeme karıştırmak için tohumlarıda ayrıyetten sipariş vermeyi düşünüyorum. Sindirimi kolaylaştırır diye soyulmuş ak darı, sarı darı, soyulmuş iç yulaf alıyorum.
*Neşeli Kanatlar kanalında sultan papağanlarına pelet yem ve kenevir önerisi yapılmış onlar için sipariş vermeyi düşünüyordum uygun mudur? Pelet yem ,kenevir ve kuş toprağı hakkında ne düşünüyorsunuz? Ayrıca muhabbet kuşumada verebilir miyim karaciğer problemini arttırır mı? Versele Laga Nutribird B18 Pelet yem önerir misiniz ? Hepsini karadeniz petten almayı düşünüyorum
@Umit. hocam sizce bunlar nasıldır siz tavsiye ediyor musunuz?

Son düzenleme:
Kuşun kusma şeklide önemli. Eğer eşine, salıncağına, oyuncağına vs. kusuyorsa bu kur kusmasıdır. Takip edin kusmasını yakalarsanız videoya alın. Virkon si doğal bulmamaktan ziyade gereksiz buluyorum..
*Yemlik kabının üzerinde de sulu kabuğu açılmış bir yem gördüm muhtemelen yerken kustu fakat köpüklü değildi direk suluydu. Midesi bulanmış olabilir mi?
*Tamamdır @Umit. hocam kustuğu ve hapşurduğunu yakalarsam videoya çekip atacağım.
*Peki bu durumda ilaçların damla sayısını azaltmalı myıım ? Bu konuda sizin ve @Selçuk YÜKSEL hocamın düşüncesi nedir?

Sindirimi kolaylaştırır diye soyulmuş ak darı, sarı darı, soyulmuş iç yulaf alıyorum.
Soyulmuş tohuma gerek yok ayrıca sindirimi kolaylaştırmaz. Kabuğunu kırdığı zaman birebir aynı şeyi yiyor zaten.

Valla hocam biraz evhamlısınız diye size bir şey önermekte çekinmeye başladım. Sonuçta yaşlı bir kuş allah korusun bir sıkıntı olsa ilaç ağır geldi diye düşünebilirsiniz.
Siz en iyisi ilaçları kesin ve yarın powerchol + probiyotik başlayın. Powerchol'ü yarım suluğa ( 50 ml ) suya 8 damla olarak başlayın.

Yem kırabilen bir kuşa neden soyulmuş yem alıyorsunuz? Pelet yem yerse kullanabilirsiniz. Normal yemine %30 eklenebilir. Kenevir japon darısı gibi tohumlardanda alıp yemine bir miktar karıştırabilirsiniz sorun yok..

Ama kuş toprağını ben sağlıklı bulmuyorum. Biliyorsunuz nemli oluyor bu topraklar ve sıcakta bakteri mantar üremesi olabiliyor. Ayrıca kuşa faydalı olduğunuda düşünmüyorum..

Kuş kumu konusunda yine Girit kumları önermiyorum. Detaylı açıklamıcam forumda defalarca fikrimi yazdım bu konuda. Onun yerine beyaz kuvars kumları öneriyorum. Herhangi bir marka olabilir. Kumu alınca güzelce karbonatlı suyla bir kaç defa yıkayın ve fırında kurutun. Ardından kuşun kafesine koyabilirsiniz..

Soyulmuş tohuma gerek yok ayrıca sindirimi kolaylaştırmaz. Kabuğunu kırdığı zaman birebir aynı şeyi yiyor zaten.

Valla hocam biraz evhamlısınız diye size bir şey önermekte çekinmeye başladım. Sonuçta yaşlı bir kuş allah korusun bir sıkıntı olsa ilaç ağır geldi diye düşünebilirsiniz.
Siz en iyisi ilaçları kesin ve yarın powerchol + probiyotik başlayın. Powerchol'ü yarım suluğa ( 50 ml ) suya 8 damla olarak başlayın.
Evet @Selçuk YÜKSEL hocam ya çok evhamlıyım maalesef. Çok dikkat etmeye çalışıyorum dediğiniz gibi yaşlı bir kuş o yüzden ayrıca temkinli olmaya çalışıyorum. Doğru bilgiye ulaşmak çok güç çok fazla bilgi kirliliği var. Sizin gibi kuşlar konusunda deneyimli uzman kişilerin yorumları çok kıymetli size ve @Umit. @Doğanay Y. hocalarıma çok teşekkür ediyorum. 🙏
Yarın dediğiniz gibi yapacağım

Yem kırabilen bir kuşa neden soyulmuş yem alıyorsunuz? Pelet yem yerse kullanabilirsiniz. Normal yemine %30 eklenebilir. Kenevir japon darısı gibi tohumlardanda alıp yemine bir miktar karıştırabilirsiniz sorun yok..

Ama kuş toprağını ben sağlıklı bulmuyorum. Biliyorsunuz nemli oluyor bu topraklar ve sıcakta bakteri mantar üremesi olabiliyor. Ayrıca kuşa faydalı olduğunuda düşünmüyorum..

Kuş kumu konusunda yine Girit kumları önermiyorum. Detaylı açıklamıcam forumda defalarca fikrimi yazdım bu konuda. Onun yerine beyaz kuvars kumları öneriyorum. Herhangi bir marka olabilir. Kumu alınca güzelce karbonatlı suyla bir kaç defa yıkayın ve fırında kurutun. Ardından kuşun kafesine koyabilirsiniz..
@Umit. Hocam yem kırdığı için acaba yem mi yiyemiyor diye düşündüm. Belki onun için daha kolay olur diye alacaktım.
Kuş toprağı youtube da çok gerekli gibi lanse edilince almıştım fakat sormadan vermek istemedim. İyi ki sormuşum.
Genelde bu kum önerildiği için almayı düşünmüştüm. Yorumlarınızı forumdan okuyacağım. Beyaz kuvars kumlara bakacağım ve alınca dediğiniz gibi yıkarım.
*Hocam az önce dışarı çıkarınca uçurmaya çalıştım. Yoksa kendiliğinden pek uçmak istemiyor. Biraz uçunca nefes nefese kaldı gibi zor uçtu. Bol bol uçmasını sağlamak karaciğere destek olur mu?
*Selçuk hocamın dediği gibi ilacı kestim suyunuda taze suyla değiştirdim. Yarın Powerchol vereceğim. Hiç yem yemiyor sadece elimle aspur verdim. Evde bulunan besinlerden ne verebilirim ?
Çok teşekkür ederim hocam 🙏

Son düzenleme:
Geri