9 yaşındaki muhabbet kuşumun hastalığı hakkında

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Sude Ç.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sude Ç.

Forum Sakini
Muhabbet Kuşum Kivi’nin Dışkı Problemi Hakkında Yardımınızı Rica Ediyorum

Merhaba,
9 yaşındaki erkek muhabbet kuşum Kivi, yem yerken sürekli su içiyor. Yem yerken gagasını öne uzatıyor ve bugün suyunu değiştirirken fark ettim ki dün koyduğum suyu oldukça fazla içmiş. Ayrıca dışkısında öğütülmemiş yem parçaları gördüm. Dışkısı hem sulu hem de lekeli. Sanki yediği yemleri sindiremiyor, öğütemiyor gibi.

Bu durum yaklaşık 7–8 yaşından beri var. Daha önce bu konuda bir veteriner tavsiyesiyle Baytril kullanmıştım fakat işe yaramamıştı. Burada bana Bactrim ve sonrasında Triflucan önerildi. Limon isimli kursak mantarı olan kuşuma Triflucan verirken, Kivi’ye de önlem amaçlı verdim. Şimdiye kadar uyguladığımız tedavi sürecini aşağıda detaylıca paylaşıyorum:

Tedavi Süreci ve Kullanılan İlaçlar

Nisan 2023

• 20 Nisan: Limon ve Kivi’ye ilk kez Triflucan verdim. Limon’un suluğuna 8 damla, Kivi’ye 4 damla.
  • 28 Nisan: Kivi’ye ikinci kez Triflucan verdim (dışkısındaki öğütülmemiş yem nedeniyle) – 8 damla.
Önlem amaçlı verdiğimi belirtmek için kursak mantarı olan kuşum Limondan da bahsettim. Diğer tarihlerde Limonla uyguladığımız tedavi sürecinden bahsetmedim.

Haziran 2023

• 23–28 Haziran: 5 gün boyunca Kivi’ye Baytril verdim.
Ocak 2024

• 1 Ocak: Kivi’ye 4 damla Triflucan verdim (önlem amaçlı).
  • 2 Ocak: Kivi’yi veterinere götürdüm (solunumda vik vik sesleri ve uçuş sorunu nedeniyle).
    Ancak veteriner yeterince bilgi sahibi değildi. Bana sadece Vitaform ve Forminal önerdi.
    Bu forumda, vikleme sesinin hava kesesi akarlarından kaynaklanabileceğini, bu ilaçların yeterli olmayacağını, doksisiklin etken maddeli ilaçların ve ivermektin içeren ense damlalarının daha etkili olacağını söylendi.
  • Doksisiklin içeren Levadoks temin ettim.
    • 21–22 Ocak: Günde 1 damla ağızdan verdim.
    • 23–25 Ocak: Günde 2 damla ağızdan verdim.
      Bu ilaç sayesinde vikleme sesi belirgin şekilde azaldı. Şu an hâlâ uçarken (çok havada kaldıysa yorulup hafif ses çıkarıyor ve uçarken alçalıyor), ve kendini temizlerken azda olsa o vik sesini çıkartıyor fakat genel olarak hareketli ve keyifli. Dışarı çıkınca da uçuyor.
Şubat 2024

• Forumda taban kağıdının aşırı ıslak olduğunu söyledim. Bunun böbrek sorunlarına işaret edebileceğini söylendi.
  • Kuşun kafes kemirme huyunun olduğunu söyledim. Paslı kafeslerin de organ sorunlarına neden olabileceği uyarısını yapıldı.
  • Baytril %2,5 kullanmam önerildi. Veterinerde bu ilaç olmadığından veteriner Enrocid %20verdi.
    • 18 Şubat: 2 damla suluğa damlattım ve 3 gün kullandım.
      Ancak dışkıdaki lekelenme geçmedi. Bu nedenle başka bir sorun olabileceğinden şüphelendik.
  • 29 Şubat: Koksidiyoz ihtimali değerlendirildi. Sulphamazethine veya Bactrim önerildi.

Mart 2024
  • 22 Mart: Sulphamazethine fayda etmedi. Lekeli dışkı devam etti.
Daha önce bahsettiğim minik yavrum ne yazık ki dün melek oldu...Onu sahiplendiğimden beri bağışıklığı düşüktü.Onunla da uzun yıllardır birçok ilaç denedik. Ne yazık ki hiçbir zaman çare olmadı ilaçlar. Onu çok özliycem evladım gibiydi. İnanın öyle çaresiz hissediyor ki insan. Zaman benim için durmuş, kötü bir kabusun içinde sıkışmış gibiydim. Beni en iyi siz kuş severlerin anlayacağını biliyorum. @Doğanay Y. hocam belki hatırlarsınız. Burada soruğum ilk sorumda, kuşlarımla ilgili tedavi sürecimde değerli yorum ve tavsiyelerinizle bana siz destek olmuştunuz. O yüzden sizin desteğiniz çok önemli.

Şimdi sizlere, diğer evladım Kivi için danışmak istiyorum:

• Hâlâ dışkısında öğütülmemiş yem var.
  • Dışkı sulu ve lekeli.
  • Yem yerken sürekli suluğundan su içiyor. Hatta bence fazla su içiyor.
  • Kuş kumu yemiyor bir türlü alıştıramadım. Mineral blok kafesinde asılı fakat ilgilenmiyor.
  • Neşesi yerinde, uçuyor, dışarı çıkınca keyifli.
  • Fakat bu dışkı problemi bir türlü düzelmedi.
  • Kivi Limona( kursak mantarı olan kuşum) yem kustu ve onunla sürekli temas halindeydi.
  • Az önce dışkısının poposuna yapıştığını fark etttim. Sıvı şekilde değil, olması gerektiği formda gibi. Vefat eden kuşumda da böyle bir problem yaşamıştık😟

Limon'da yıllardır kursak mantarı var.. Bu yüzden Kivi’ye tekrar Triflucan versem mi? diye düşünüyorum.
    Ama Kivi şu anda tüy döneminde. Bu dönemde Triflucan gibi ilaçlar vermek onu daha da yorar mı, bilmiyorum.
    Alternatif olarak, probiyotik versem mi diye düşündüm. mantar ihtimali varsa ve probiyotik laktoz veya glikoz içeriyorsa, bu durum mantarı artırabilir diye endişeleniyorum. Özellikle Probacın içindeki laktoz ve glikozun mantar varsa arttırabileceğini, entrobacda da maya var yine onunda mantar durumunu etkileyeceğini okudum.
  • Bu bozuk dışkı sorununu nasıl çözebilirim?
  • Probiyotik mi vermeliyim, yoksa tekrar Triflucan’a mı başlamalıyım?
  • Tüy döneminde hangi yol en doğru ve en az yıpratıcı olur?
  • Az önce dışkısının anüsünde kaldığını fark ettim daha önceden vefat eden kuşumda da oluyordu bu. Bu durum Allah korusun Kivide konusunda bize belirti mi veriyor?
  • Ayrıyetten Kivi suluğuyla oynayıp kur yapıyor suluğun içinde genelde yem oluyor. Bu olumsuz bir durum değil demi?
  • Az önce yanına gidip video çektiğimde bir ara kanadının titrediğini fark ettim
Yanına gidip onu çektiğimi fark edince sustu: Watch Kivi 27 Haziran | Streamable 1.11 de kaantları titriyor gibi. neden olabilir
Yakından:
Uzaktan:
konuşurken:

Az önce yanına gidip video çektiğimde bir ara kanadının titrediğini fark ettim :
Watch Kivi kanatta titreem 1.11 - 1.18 arası | Streamable
en sonda da az önce videosunu çekerken bana uçup bıraktığı sürpriz bombayı ekledim. Bu sefer dışkı sıvılı değildi ve öğütülmemiş yem yoktu . Fakat kafeste hep buraya eklediğim fotoğraftaki gibi dışkılıyor.
Az önce fark etmiştim kafesten çıkardığımda hapşırmıştı. Şimdi omzumdayken iki sefer daha hapşırdı. Bu neden olabilir?
Saat 22.49 da elime yemli dışkı yaptı :( fotoğrafı ekledim.
Şimdi yani saat 00.38 de kafesinden çıkıp yanıma gelince kanatları titreyerek dışkıladı. Ne yazık ki yine yem var dışkıda
Şimdiden herkese gönülden teşekkür ederim.
Az önce yem yemesinde az fark ettim düne kadar böyle bir şey yoktu. Normalde iki yemliğinden de iştahla yerde şimdi nedense tek yemlikten yemiş :( (saat00.58)
Hocam normalde burada suluğun yanındaki kafes demirini kemiriyordu sonra su içmeye başladı. Çok su içiyor :/ (1.8)
Birde kızıl dal darı besin değeri açısından nasıldır karaciğer yağlanması açısından veya başka organları olumsuz etkiler mi? her gün minik bir parça vermemde sakıncası var mı? Kivi'nin haricinde iki tane sultan papağanım var yeni katıldılar aramıza. Onlara da aynı şekilde . Dal darı, aspur ve papağanlar için çekirdekler hakkında ne düşünüyorsunuz. Ne kadar sıklıkla verilmeli ve ne ölçüde verilmeli? Ayrıca Zeolit tozu hakkında ne düşünüyorsunuz? Kivi' ye bu tozdan vermem onun dışkı problemini kökünden çözer mi?
Son olarak Kivi arada sırada ayağında tik varmış, bir şey varmış gibi hızla ayağını hareket ettirmesi neden olabilir? Tek ayağını titretiyor. Bu neden kaynaklanıyor? Her zaman yapmıyor bunu az önce dal darı vermek için kafesine yaklaştığımda yaptı. Neden olabilir? Bu arada takviyeler konusunda bir bilgim yok. Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.

Kivi için yardımınıza, tecrübelerinize ve yönlendirmelerinize çok ihtiyacım var. Değerli bilgilerinizi, deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Evlatlarımızın sağlığı her şeyden önemli... 💚
@Doğanay Y. hocamda bakıp yorumlarsa çok sevinirim.Yorumunuz ve desteğiniz çok önemli.🙏🏻 Diğer kuşumu kaybettikten sonra gerçekten korkmaya başladım. Durumu analiz edip gerekli tedaviyi en kısa sürede uygulayıp yavruma destek olmak en büyük arzum.🙏🏻

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
@Umit. Hocam yem kırdığı için acaba yem mi yiyemiyor diye düşündüm. Belki onun için daha kolay olur diye alacaktım.
Kuş toprağı youtube da çok gerekli gibi lanse edilince almıştım fakat sormadan vermek istemedim. İyi ki sormuşum.
Genelde bu kum önerildiği için almayı düşünmüştüm. Yorumlarınızı forumdan okuyacağım. Beyaz kuvars kumlara bakacağım ve alınca dediğiniz gibi yıkarım.
*Hocam az önce dışarı çıkarınca uçurmaya çalıştım. Yoksa kendiliğinden pek uçmak istemiyor. Biraz uçunca nefes nefese kaldı gibi zor uçtu. Bol bol uçmasını sağlamak karaciğere destek olur mu?
*Selçuk hocamın dediği gibi ilacı kestim suyunuda taze suyla değiştirdim. Yarın Powerchol vereceğim. Hiç yem yemiyor sadece elimle aspur verdim. Evde bulunan besinlerden ne verebilirim ?
Çok teşekkür ederim hocam 🙏

Arada uçmaya teşvik edin ama çokta zorlamayın. Biraz kilo vermesi lazım. Ozaman solunumu daha rahatlar.

Evde bulunan yada kolayca temin edebileceğiniz yeşillikleri verebilirsiniz. Korkmayın günlük verin..

Arada uçmaya teşvik edin ama çokta zorlamayın. Biraz kilo vermesi lazım. Ozaman solunumu daha rahatlar.

Evde bulunan yada kolayca temin edebileceğiniz yeşillikleri verebilirsiniz. Korkmayın günlük verin..

@Umit. hocam kuşun ayağının üstünde de bir sorun olduğunu fark ettim. Diğer ayağında da bu kadar olmasada var. Beyaz renkte gibi anlayamadım.
Böyle görünüyor :
https://hizliresim.com/8xzsmn6
*Bu nedir ? Allah korusun ayak mantarı veya attığınız linkteki hastalıklarla mı ilgili yoksa başka bir şey olabilir mi?

Kötü bir görünüm yok ayağında işaretlediğiniz yerde. Zaman zaman bu gibi kabuklaşma olabilir. Yine de riske atmamak adına kokusuz bir vazelin varsa sürülebilir bir kaç gün.

@Umit. hocam kuşun ayağının üstünde de bir sorun olduğunu fark ettim. Diğer ayağında da bu kadar olmasada var. Beyaz renkte gibi anlayamadım.
Böyle görünüyor :
https://hizliresim.com/8xzsmn6
*Bu nedir ? Allah korusun ayak mantarı veya attığınız linkteki hastalıklarla mı ilgili yoksa başka bir şey olabilir mi?

Dışkı bulaşmış ya bişey yok😁

Dışkı bulaşmış ya bişey yok😁
Merhaba hocam. Kiviye onerdiginiz takviyeleri duzenli kullandım ve iyi geldi kilo verdi. Dün kilosunu ölçtüm 44 gramdı. Masallah daha neseli ve sabahları disari çıkmak için çıldırıyor. Masallah alarm gibi diyebilirim. Aynı odadayiz baska.odaya koyma şansım yok. Benden korkup çırpınmasınlar diye papağanlarımın ve Kivinin üstünü ince bir örtü ile örtüyorum. Ikı gündür gece, ışıkları örttugumde artik uyku moduna gectigi zamanda bir kere vikleme sesine benzer bir ses duyuyorum. Bu dünde olmuştu bugünde duyunca sormak istedim. Bu durum normalde kuş yaşlı oldugu icin heyecanlanınca ve de cok ucup yorulunca da oluyor viklemeye benzer ses cikarip birkac turdan sonra dusuyor. Hatta daha önceki yıllarda bir turdan sonra hemen yoruluyor vikleme sesini çıkarıyor ve ayni sekilde tüylerini temizlerken de vikliyor diye sagolsun @Doğanay Y. hocamin tavsiyesiyle solunum sıkıntısı icin levadoks ilac kullanmıştım. Ve cok şükür geçmişti. Şuan bu viklemeyi iki gündür yalnizca uyku zamani bir kere duydum. Gündüz vakti normal tünekte durarken veya tüylerini düzeltirken duymadim. Yarın daha cok dikkat edeceğim. Fakat sizce neden oluyordur bu Allah korusun yine mi ayni sorunu yaşıyor? Birkaç gündür hastaneye gidiyorum cok ilgilenemedim takviye veremedim. Annem yemine ve suyuna bakmış sadece su vermis.
Hangi takviye iyi gelir? Crd solunum sorunu degildir demi ? Napmaliyim? @Umit. @Selçuk YÜKSEL @Doğanay Y.

Korkmayın ışık ani kapandığında bahsettiğiniz sesi çıkarırlar. Gün içinde ses yoksa sorun da yok demektir. Veya gece boyu devam etmiyorsa viykleme sesi.

Korkmayın ışık ani kapandığında bahsettiğiniz sesi çıkarırlar. Gün içinde ses yoksa sorun da yok demektir. Veya gece boyu devam etmiyorsa viykleme sesi.
Yok hocam ani kapandıktan sonra degil biraz zaman geçtikten sonra o ses geldi. Bir kere oldu devam etmedi.
Gün icinde duymadım fakat yinede gözümden kactiysa diye gündüz vakti dikkat edecegim. Birkac gündür takviye veremiyorum. Bu durumu ne önler hocam? Hangi takviye ise yarar. Sayet solunum ve nefes icin iyi gelen doğal,kaliteli bir ürün varsa sizlerin deneyimleyip önerdiği, paylasirsaniz cok sevinirim. 🙏
Birde sormamda fayda var diye düşünüyorum. Probiyotigi her gün mu kullanmaliyim? Karaciger destegini maks haftada 1 mi kullanayim. Gerwit w ve b komleks vitamin de 2 haftada bir kez ve tüy dönemlerinde kullanmak dogru olur mu?

Son düzenleme:
Kekik çayı iyi gelir bronşları açar. Eğer takviye olarak soruyorsanız oilmix-s de olur.
Birde geceleri de hareket edip su ictigini duyuyorum Kivinin..tabii onceki yıllardaki kadar asiri degil fakat bu sorun degildir demi. Ozellille ışığı kapatıp üstünü kapattigimda uyku moduna gectigi zamanlarda uyumadan önce su içiyor. Fakat kesinlikle cok asiri degil. Onceki yillarda kokulu ve cok islak yogun diskilayip cok su iciyordu. Suan oyle bir koku yok ve diski formu yasliliktan bozuk. Oyle demistiniz siz ve Ümit hocam.
Uyumadan su icmeleri normal bir davranis mi kuşlarda?

Hocam birde papaganlarim hakkinda bie sey danismam gerek. Fakat onu bu baslikta sormam dogru olmaz sanırım. Onlar icin açtığım başlıkta soracagim.
Kekik cayinin olcusu muhabbbet icin nasıl olmali hocam?
Suan arattigimda stoklar tukenmis goruniyor Karadeniz pette hocam. Baska nereden alabilirim?

CRD (Kronik Solunum Yolu Hastalığı) esas olarak solunum sistemini hedef alır ama etkileri sadece solunumla sınırlı değildir.
Kuşunuzdan güncel video ve dışkı rica edeceğim.

CRD (Kronik Solunum Yolu Hastalığı) esas olarak solunum sistemini hedef alır ama etkileri sadece solunumla sınırlı değildir.
Kuşunuzdan güncel video ve dışkı rica edeceğim.
Merhaba hocam şuan için çok şükür uçarken çok yorulmadığı müddetçe ses gelme durumu gibi bir durum olmuyor. Önceden tüylerini temizlerken ve tek bir tur uçuşunda bile oluyordu. Sizin öneriniz ile levadoks kullandım. Ve çok memnun kaldım o ilaçtan. Şuan çok şükür kafesin içerisinde tüy temizliğini yaparken bu ses yok hareketi gayet güzel maşşallah diyelim. Sadece yaşlı bir kuş olduğu için kendini yorduğunda gözlemledim. Sanırım yaşlı birinin nefes nefese kalma durumu gibi. Şayet ses durumu tekrar yaşanırsa burayı güncelleyip sizleri hemen haberdar edeceğim.
Hocam dışkılar için Ümit hocam ve Selçuk hocam yaşından dolayı olduğunu söylediler. Çünkü diğer genç muhabbet kuşum gaga mantarından vefat ettikten sonra hemen önlemimi alıp ne olur ne olmaz diye bana flagly ve triflucan ilaçları önerildi ve bende kullandım. Ve probiyotik ve diğer takviyeleri kullanmaya çalışıyorum.
Ve de önceki yıllarda da birçok kez bu lekeli ve bozuk dışkı için size danışıp çeşitli tedaviler uygulanmıştım. Baytrıl, bactrim ilaçlarını kullandım. Ne yazık ki lekeli, bozuk ve yemli dışkı sorunu geçmedi. Fakat önceden kokuluydu şuan dışkıları kokusuz ve formları daha düzgün. Hocalarım yaşından kaynaklı olduğunu söyleyince rahatladım. Bende öyle olduğunu düşünüyorum. Şuanda takviyeleri vermeye, onu bol bol uçurmaya, çalışıyorum. Şuan maşallah diyelim keyfi falan yerinde.
Ve en son 47 grama çıkmıştı kilosu. Karaciğer durumu için endişeliydim. Şuan güncel olarak 44 grama düşmesini sağladım karaciğer desteği ürünlerinden verdim ve birkaç gündür kilosu 44 gram. Önceden 47 gramken olan göğüs şişliği gitmiş duruyor. Bu kiloyu korumasını, mümkünse 43 grama, yani her zamanki kilosunda olmasını sağlamaya çalışacağım.
Fakat yinede sormak istiyorum hocam karaciğer desteği olarak bana powerchol, sedachol önerildi ve de carnispeed önerildi. Bunları ve diğer takviyeleri nasıl bir sırayla kullanmalıyım? Kilo vermesi için kullandım. Fakat daha doğru yol almak adına ve karaciğer desteği biraz daha ağır olabileceği için onu yormadan bir formül oluşturmaya çalışıyorum hocam. Şuan probiyotiği sık sık veriyorum. Birde bacak seğirme gibi bir problem fark ettim. Ne yazık ki videosunu yakalayamadım çok nadir yapıyor. Elimde med tolyamin forte vardı. Fark ettiğim gibi hemen med tolyamin forte verdim. Kaslar için iyi geldiği yazıyordu. Doğru mudur onu vermem? Med tolyamin forte b vitamini içerikli bir takviye mi? Aynı şekilde onu nasıl kullanabilirim?
Dışkı görseli:

Son düzenleme:
powerchol, sedachol önerildi ve de carnispeed önerildi.
Temiz su her zaman öncelik olmalı. Bu nedenle ürünler verilecekse aralarda bir veya iki gün boşluklar bırakınız. Bkompleks vitaminlerine öncelik vermelisiniz (tollyamin forte veya bt amin forte gibi), sedachol ve carnispeed aynı gün hatta karıştırılarak bile verilebilir. Yine de gün içinde verilen takviyelerin yenilenmesi gerektiğinden sabah b kompleks verildiyse öğleden sonra sedachol veya powerchol verilebilir. Sıralamasının hiç önemi yok

Temiz su her zaman öncelik olmalı. Bu nedenle ürünler verilecekse aralarda bir veya iki gün boşluklar bırakınız. Bkompleks vitaminlerine öncelik vermelisiniz (tollyamin forte veya bt amin forte gibi), sedachol ve carnispeed aynı gün hatta karıştırılarak bile verilebilir. Yine de gün içinde verilen takviyelerin yenilenmesi gerektiğinden sabah b kompleks verildiyse öğleden sonra sedachol veya powerchol verilebilir. Sıralamasının hiç önemi yok
Hocam az önce bir kere tüylerini temizlerken vik sesine benzer bir ses duydum fakat kayda alamadim bir anda geçti. Napmaliyim sizce direk ilaca yonelmek doğru olue mu yoksa gözlem yapıp sorunun varlığından emin mi olayım? Şu geçtiğimiz aylarda flagyl +triflucan ilacını kullanmasi ayrica yaşının da varlığı nedeniyle hem tedbiri elden birakmak istemiyorum hemde fazla.yuklenmek istemiyorum hocam. Başlığın en başında tedavi sürecini anlatırken de dediğim gibi önceki yıllarda bactrim ,baytril ilaclarini kullanmıştık. Ve de birkaç yıl önce tek tur uctuktan sonra hemen yorulup düşmesi viklemeye benzer ses cikarmasi, kafesinin icinde kendini temizlerken de bu sesi cikarmasi vik viklemesi şikayetleriyle burada sizlere danışmıştım. O zamanlar sizin onerinizle doksisiklin etken maddeli bir ilac olan levadoks ilacını kullanmıştım. Ve de memnun kalmıştım. Şuan içIn bir ilac tedavisine yönelmeden önce tekrsr belirmemde fayda var ki hocam karaciğerinde problem olduguna kanaat getirildi buradaki hocalarimiz tarafından. Sürekli kilo aliyordu. Nromalde 43 gramken 47 48 e kadar cıkmısti. Suan icin 44 grama düştü ve birkac gündür böyle duruyor. Arads 45 gram olsada :/ O bakımdan kilosunu da kontrol altında tutmaya ve karaciğerini yormamaya da özen gostermek ıstiyorum. Siz ne düşünüyorsunuz? Durumları gözlemleyip sayet o durum tekrar yaşanırsa, artış gözlemlersem ve videoya kaydedebilirsem burada paylaşacagım. Şuan icin baska ne yapmalıyım ilaç gerekli mi sizce ? :/

Son düzenleme:
Bir damla ivermectin etken maddeli ense damlası + nilverm alıp tek kullanımlık bir kür geçiniz.
Genel sağlığı, hareketliliği iyi görünüyor. Hava kesesi akarlarıyla bağlantılı bir vikleme yapıyorsa doğrudan bir tedavi değil ancak bilinen ve biraz baskılayan tek etken maddesi ivermectin (vilmectin). Kontrolü kaçırılmaması gereken bir ürün olduğundan dikkatli kullanmak gerekiyor.
Çoğu zaman CRD ve hava kesesi akarıyla ilişkilendiriliyor bu ses. İlaç kullandığınız için CRD probleminin elendiğini düşünüyorum veya hafiflettiğini. Kronik bir hal alabildiğinden tekrar görmeniz çok olası :(
Şuan ağırlığı gayet yeterli. 32-35 g altına düşmediği sürece problem yok.

Bir damla ivermectin etken maddeli ense damlası + nilverm alıp tek kullanımlık bir kür geçiniz.
Genel sağlığı, hareketliliği iyi görünüyor. Hava kesesi akarlarıyla bağlantılı bir vikleme yapıyorsa doğrudan bir tedavi değil ancak bilinen ve biraz baskılayan tek etken maddesi ivermectin (vilmectin). Kontrolü kaçırılmaması gereken bir ürün olduğundan dikkatli kullanmak gerekiyor.
Çoğu zaman CRD ve hava kesesi akarıyla ilişkilendiriliyor bu ses. İlaç kullandığınız için CRD probleminin elendiğini düşünüyorum veya hafiflettiğini. Kronik bir hal alabildiğinden tekrar görmeniz çok olası :(
Şuan ağırlığı gayet yeterli. 32-35 g altına düşmediği sürece problem yok.
Hocam bahsettiginiz nilverm ve ivermektin iceren vilmectin ense damlasını pazartesi günü veterinere soracağım.
- Bu ilaçları temin edince kürü nasıl yapacağım? Ve bunları tek seferde mi kullanacagim. Dikkat etmem gereken seyler nelerdir ?
-Birde hocam probiyotik verdim bugün saat 18.00 gibi tam dolu suluga 8 damla şeklinde. Normalde 1 gün tutuyordum. Doğru bir uyulama mı bu? Takviyeler maksimum kaç saat sulukta olmalı?
Siz öyle deyince Ense damlasını kullanma durumu beni bir korkuttu açıkçası
Kivi kendini temizlerken dün 1 kere çıkardığı o sesi bugün 2 kere çıkardı. Umarım CRD değildir ve tekrardan levadoks veya baska bir ilaca gerek olmadan düzelir hocam. Çok endişeliyim çünkü
Ağırlığı 43-44 gram seyrediyor masallah. Bugünde tarttım. Açken 43 gram biraz aspur vermiştim hemen 44 oldu. Umarim artmadan veya azalmadan bu sekilde seyreder. Önceden CRD yaşadığında kilo vermisti ve göğsü sivrilir gibi olmuştu cok korkmustum. Gerçekten minik dostlarımızın hastalık durumları hem onlar icin hem bizim icin oldukça stresli geçiyor. :(

İvermectin etken maddeli herhangi bir ilaç olur ve ense derisine 1 damla damlatacaksınız. Tüye gelmemeli ama deriye temas etmeli. Nilverm ise akşamdan suyu alıp sabah 11 gibi 50 ml suya mercimek tanesi kadar ilaç katarak vereceksiniz. Tek gün verilecek ikinci gün probiyotik.

Hocam bahsettiginiz nilverm ve ivermektin iceren vilmectin ense damlasını pazartesi günü veterinere soracağım.
- Bu ilaçları temin edince kürü nasıl yapacağım? Ve bunları tek seferde mi kullanacagim. Dikkat etmem gereken seyler nelerdir ?
-Birde hocam probiyotik verdim bugün saat 18.00 gibi tam dolu suluga 8 damla şeklinde. Normalde 1 gün tutuyordum. Doğru bir uyulama mı bu? Takviyeler maksimum kaç saat sulukta olmalı?
Siz öyle deyince Ense damlasını kullanma durumu beni bir korkuttu açıkçası
Kivi kendini temizlerken dün 1 kere çıkardığı o sesi bugün 2 kere çıkardı. Umarım CRD değildir ve tekrardan levadoks veya baska bir ilaca gerek olmadan düzelir hocam. Çok endişeliyim çünkü
Ağırlığı 43-44 gram seyrediyor masallah. Bugünde tarttım. Açken 43 gram biraz aspur vermiştim hemen 44 oldu. Umarim artmadan veya azalmadan bu sekilde seyreder. Önceden CRD yaşadığında kilo vermisti ve göğsü sivrilir gibi olmuştu cok korkmustum. Gerçekten minik dostlarımızın hastalık durumları hem onlar icin hem bizim icin oldukça stresli geçiyor. :(
ivermectin etken maddeliyi ense tüylerini aralayıp sadece 1 damla uygulayacaksınız. 15 gün sonra tekrar bir damla daha yapmalısınız.
Nilverm ise iç parazitlerde daha etkili.
Nilverm 1 lt suya 1 g eklenmeli. Suluk hesabı yapılacak olursa bir-iki mercimek tanesi kadar belki biraz daha fazlasına denk geliyor. Şişede hazırlayıp sunmak daha uygun olur. Bu ürünü de aslında 9 gün sonra bir kez daha uygulasanız iyi olacaktır.

İvermectin etken maddeli herhangi bir ilaç olur ve ense derisine 1 damla damlatacaksınız. Tüye gelmemeli ama deriye temas etmeli. Nilverm ise akşamdan suyu alıp sabah 11 gibi 50 ml suya mercimek tanesi kadar ilaç katarak vereceksiniz. Tek gün verilecek ikinci gün probiyotik.
-Hocam akşamdan suyu alıp derken ne demek istediniz? Sabaha kadar su vermeyecek miyim ?
-50 ml su dediğiniz normal sulukların yani 100 ml bir sulugun yarısı kadar su koyup mercimek tanesi kadar nilverm koymak demi?
Sonraki gün de probiyotik koyacağım.
-Peki nilverm de 15 gün sonra tekrar verilecek mi? Ne sıklıkla uygulanacak?
- Birde hocsm bu ikisini aynı gün içerisinde yapmam kuşu yormaz demi?

Son düzenleme:
-Hocam akşamdan suyu alıp derken ne demek istediniz? Sabaha kadar su vermeyecek miyim ?
-50 ml su dediğiniz normal sulukların yani 100 ml bir sulugun yarısı kadar su koyup mercimek tanesi kadar nilverm koymak demi?
Sonraki gün de probiyotik koyacağım.
-Peki nilverm de 15 gün sonra tekrar verilecek mi? Ne sıklıkla uygulanacak?
- Birde hocsm bu ikisini aynı gün içerisinde yapmam kuşu yormaz demi?
Evet, akşam kafesten sulugu çıkartmanız ve sabah ilk olarak ilaçlı su vermeniz gerekiyor.
Bazı suluklar farklı ölçülerde olabilir. Çoğunlukla 200 luk suluklar kullaniliyor. Eğer 100 luk ise yarısına dediğiniz gibi nilverm ekleyin. Daha doğrusu bir kapta hazırlayıp öyle doldurun. Nilverm i 9-10 gün sonra bence tekrar, tek seferlik yine veriniz.
Bir gün arayla yapmanizi tavsiye ederim

Evet, akşam kafesten sulugu çıkartmanız ve sabah ilk olarak ilaçlı su vermeniz gerekiyor.
Bazı suluklar farklı ölçülerde olabilir. Çoğunlukla 200 luk suluklar kullaniliyor. Eğer 100 luk ise yarısına dediğiniz gibi nilverm ekleyin. Daha doğrusu bir kapta hazırlayıp öyle doldurun. Nilverm i 9-10 gün sonra bence tekrar, tek seferlik yine veriniz.
Bir gün arayla yapmanizi tavsiye ederim
-Hocam henüz veterinere gidemedim fakat fark ettim ki tüylerini temizlerken o vik viklemeye benzer sesi birkac kere çıkardı. Onun haricinde normal durarken duymadım. Sizinde dediğiniz gibi genel hareketi gayet iyi yine. Sadece son günlerde, iki gündür falan hava yine sıcak olduğu için sabah alarmı gibi ötmüyor ve gergin duruyor. Yani uçuyo kaçıyor neşeleniyo falan ama arada bir şeylere baya bir kızıyo anlamadım. Kafesten çıkarmak için parmağımı uzattığımda ısırdı. Kapıyı açınca kendi çıktı. Kuşlar sinirlenince çıkardıkları sesi çıkarıyor. Dışkıları ise son günlerde yine önceden olduğu gibi baya yeşil lekeli olmaya başladı.
-Veterinere gittiğimde önerdiğiniz iç dış parazit uygulamaları için olan nilverm ve vilmectini soracağım. Fakat bu ses durumunda tüylerini temizlerken artış olması falan beni CRD konusunda işkillendirdi. Bu dışkıların durumu ise yaşıyla ilişkili karaciğer durumundan kaynaklı mı yoksa crd ile ilgili olabilri mi? :/
-Birde ne yazık ki kafesi Sultan papağanlarımla yan yana. Başka koyabileceğim yer yok. Onlardan toz gelmesini önlemek için odayı sık havalandırmaya çalışıyorum. Fakat biliyorsunuz ki papağanlar tozlu oluyor. Napacağımı şaşırdım. CRD olduğunu varsaymak mı daha doğru yoksa gözlemlemeye devam mı edeyim napmalıyım?

Geri