9 yaşındaki muhabbet kuşumun hastalığı hakkında

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Sude Ç.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sude Ç.

Forum Sakini
Muhabbet Kuşum Kivi’nin Dışkı Problemi Hakkında Yardımınızı Rica Ediyorum

Merhaba,
9 yaşındaki erkek muhabbet kuşum Kivi, yem yerken sürekli su içiyor. Yem yerken gagasını öne uzatıyor ve bugün suyunu değiştirirken fark ettim ki dün koyduğum suyu oldukça fazla içmiş. Ayrıca dışkısında öğütülmemiş yem parçaları gördüm. Dışkısı hem sulu hem de lekeli. Sanki yediği yemleri sindiremiyor, öğütemiyor gibi.

Bu durum yaklaşık 7–8 yaşından beri var. Daha önce bu konuda bir veteriner tavsiyesiyle Baytril kullanmıştım fakat işe yaramamıştı. Burada bana Bactrim ve sonrasında Triflucan önerildi. Limon isimli kursak mantarı olan kuşuma Triflucan verirken, Kivi’ye de önlem amaçlı verdim. Şimdiye kadar uyguladığımız tedavi sürecini aşağıda detaylıca paylaşıyorum:

Tedavi Süreci ve Kullanılan İlaçlar

Nisan 2023

• 20 Nisan: Limon ve Kivi’ye ilk kez Triflucan verdim. Limon’un suluğuna 8 damla, Kivi’ye 4 damla.
  • 28 Nisan: Kivi’ye ikinci kez Triflucan verdim (dışkısındaki öğütülmemiş yem nedeniyle) – 8 damla.
Önlem amaçlı verdiğimi belirtmek için kursak mantarı olan kuşum Limondan da bahsettim. Diğer tarihlerde Limonla uyguladığımız tedavi sürecinden bahsetmedim.

Haziran 2023

• 23–28 Haziran: 5 gün boyunca Kivi’ye Baytril verdim.
Ocak 2024

• 1 Ocak: Kivi’ye 4 damla Triflucan verdim (önlem amaçlı).
  • 2 Ocak: Kivi’yi veterinere götürdüm (solunumda vik vik sesleri ve uçuş sorunu nedeniyle).
    Ancak veteriner yeterince bilgi sahibi değildi. Bana sadece Vitaform ve Forminal önerdi.
    Bu forumda, vikleme sesinin hava kesesi akarlarından kaynaklanabileceğini, bu ilaçların yeterli olmayacağını, doksisiklin etken maddeli ilaçların ve ivermektin içeren ense damlalarının daha etkili olacağını söylendi.
  • Doksisiklin içeren Levadoks temin ettim.
    • 21–22 Ocak: Günde 1 damla ağızdan verdim.
    • 23–25 Ocak: Günde 2 damla ağızdan verdim.
      Bu ilaç sayesinde vikleme sesi belirgin şekilde azaldı. Şu an hâlâ uçarken (çok havada kaldıysa yorulup hafif ses çıkarıyor ve uçarken alçalıyor), ve kendini temizlerken azda olsa o vik sesini çıkartıyor fakat genel olarak hareketli ve keyifli. Dışarı çıkınca da uçuyor.
Şubat 2024

• Forumda taban kağıdının aşırı ıslak olduğunu söyledim. Bunun böbrek sorunlarına işaret edebileceğini söylendi.
  • Kuşun kafes kemirme huyunun olduğunu söyledim. Paslı kafeslerin de organ sorunlarına neden olabileceği uyarısını yapıldı.
  • Baytril %2,5 kullanmam önerildi. Veterinerde bu ilaç olmadığından veteriner Enrocid %20verdi.
    • 18 Şubat: 2 damla suluğa damlattım ve 3 gün kullandım.
      Ancak dışkıdaki lekelenme geçmedi. Bu nedenle başka bir sorun olabileceğinden şüphelendik.
  • 29 Şubat: Koksidiyoz ihtimali değerlendirildi. Sulphamazethine veya Bactrim önerildi.

Mart 2024
  • 22 Mart: Sulphamazethine fayda etmedi. Lekeli dışkı devam etti.
Daha önce bahsettiğim minik yavrum ne yazık ki dün melek oldu...Onu sahiplendiğimden beri bağışıklığı düşüktü.Onunla da uzun yıllardır birçok ilaç denedik. Ne yazık ki hiçbir zaman çare olmadı ilaçlar. Onu çok özliycem evladım gibiydi. İnanın öyle çaresiz hissediyor ki insan. Zaman benim için durmuş, kötü bir kabusun içinde sıkışmış gibiydim. Beni en iyi siz kuş severlerin anlayacağını biliyorum. @Doğanay Y. hocam belki hatırlarsınız. Burada soruğum ilk sorumda, kuşlarımla ilgili tedavi sürecimde değerli yorum ve tavsiyelerinizle bana siz destek olmuştunuz. O yüzden sizin desteğiniz çok önemli.

Şimdi sizlere, diğer evladım Kivi için danışmak istiyorum:

• Hâlâ dışkısında öğütülmemiş yem var.
  • Dışkı sulu ve lekeli.
  • Yem yerken sürekli suluğundan su içiyor. Hatta bence fazla su içiyor.
  • Kuş kumu yemiyor bir türlü alıştıramadım. Mineral blok kafesinde asılı fakat ilgilenmiyor.
  • Neşesi yerinde, uçuyor, dışarı çıkınca keyifli.
  • Fakat bu dışkı problemi bir türlü düzelmedi.
  • Kivi Limona( kursak mantarı olan kuşum) yem kustu ve onunla sürekli temas halindeydi.
  • Az önce dışkısının poposuna yapıştığını fark etttim. Sıvı şekilde değil, olması gerektiği formda gibi. Vefat eden kuşumda da böyle bir problem yaşamıştık😟

Limon'da yıllardır kursak mantarı var.. Bu yüzden Kivi’ye tekrar Triflucan versem mi? diye düşünüyorum.
    Ama Kivi şu anda tüy döneminde. Bu dönemde Triflucan gibi ilaçlar vermek onu daha da yorar mı, bilmiyorum.
    Alternatif olarak, probiyotik versem mi diye düşündüm. mantar ihtimali varsa ve probiyotik laktoz veya glikoz içeriyorsa, bu durum mantarı artırabilir diye endişeleniyorum. Özellikle Probacın içindeki laktoz ve glikozun mantar varsa arttırabileceğini, entrobacda da maya var yine onunda mantar durumunu etkileyeceğini okudum.
  • Bu bozuk dışkı sorununu nasıl çözebilirim?
  • Probiyotik mi vermeliyim, yoksa tekrar Triflucan’a mı başlamalıyım?
  • Tüy döneminde hangi yol en doğru ve en az yıpratıcı olur?
  • Az önce dışkısının anüsünde kaldığını fark ettim daha önceden vefat eden kuşumda da oluyordu bu. Bu durum Allah korusun Kivide konusunda bize belirti mi veriyor?
  • Ayrıyetten Kivi suluğuyla oynayıp kur yapıyor suluğun içinde genelde yem oluyor. Bu olumsuz bir durum değil demi?
  • Az önce yanına gidip video çektiğimde bir ara kanadının titrediğini fark ettim
Yanına gidip onu çektiğimi fark edince sustu: Watch Kivi 27 Haziran | Streamable 1.11 de kaantları titriyor gibi. neden olabilir
Yakından:
Uzaktan:
konuşurken:

Az önce yanına gidip video çektiğimde bir ara kanadının titrediğini fark ettim :
Watch Kivi kanatta titreem 1.11 - 1.18 arası | Streamable
en sonda da az önce videosunu çekerken bana uçup bıraktığı sürpriz bombayı ekledim. Bu sefer dışkı sıvılı değildi ve öğütülmemiş yem yoktu . Fakat kafeste hep buraya eklediğim fotoğraftaki gibi dışkılıyor.
Az önce fark etmiştim kafesten çıkardığımda hapşırmıştı. Şimdi omzumdayken iki sefer daha hapşırdı. Bu neden olabilir?
Saat 22.49 da elime yemli dışkı yaptı :( fotoğrafı ekledim.
Şimdi yani saat 00.38 de kafesinden çıkıp yanıma gelince kanatları titreyerek dışkıladı. Ne yazık ki yine yem var dışkıda
Şimdiden herkese gönülden teşekkür ederim.
Az önce yem yemesinde az fark ettim düne kadar böyle bir şey yoktu. Normalde iki yemliğinden de iştahla yerde şimdi nedense tek yemlikten yemiş :( (saat00.58)
Hocam normalde burada suluğun yanındaki kafes demirini kemiriyordu sonra su içmeye başladı. Çok su içiyor :/ (1.8)
Birde kızıl dal darı besin değeri açısından nasıldır karaciğer yağlanması açısından veya başka organları olumsuz etkiler mi? her gün minik bir parça vermemde sakıncası var mı? Kivi'nin haricinde iki tane sultan papağanım var yeni katıldılar aramıza. Onlara da aynı şekilde . Dal darı, aspur ve papağanlar için çekirdekler hakkında ne düşünüyorsunuz. Ne kadar sıklıkla verilmeli ve ne ölçüde verilmeli? Ayrıca Zeolit tozu hakkında ne düşünüyorsunuz? Kivi' ye bu tozdan vermem onun dışkı problemini kökünden çözer mi?
Son olarak Kivi arada sırada ayağında tik varmış, bir şey varmış gibi hızla ayağını hareket ettirmesi neden olabilir? Tek ayağını titretiyor. Bu neden kaynaklanıyor? Her zaman yapmıyor bunu az önce dal darı vermek için kafesine yaklaştığımda yaptı. Neden olabilir? Bu arada takviyeler konusunda bir bilgim yok. Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.

Kivi için yardımınıza, tecrübelerinize ve yönlendirmelerinize çok ihtiyacım var. Değerli bilgilerinizi, deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Evlatlarımızın sağlığı her şeyden önemli... 💚
@Doğanay Y. hocamda bakıp yorumlarsa çok sevinirim.Yorumunuz ve desteğiniz çok önemli.🙏🏻 Diğer kuşumu kaybettikten sonra gerçekten korkmaya başladım. Durumu analiz edip gerekli tedaviyi en kısa sürede uygulayıp yavruma destek olmak en büyük arzum.🙏🏻

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Evet beraber kullanacaksınız.
Versele de olur farketmez.
Göz için genta olur tobraset de olur.
Evet cam kavanoz en sağlıklısı.
Merhaba @Selçuk YÜKSEL hocam, nasılsınız?
*Cumartesi günü önerdiğiniz şekilde B vitamini (Med Tolyamin) ve Kanatlı Oil Proim Plus’ı birlikte içme suyuna ekledim. Bugün de aynı şekilde devam edeceğim. Kış aylarında olduğumuz için, yaz aylarına kıyasla takviyeli suyun suda kalma süresi biraz daha uzun olabilir mi diye sormak istiyorum. Yazın genelde maksimum birkaç saat deniyor; kışın örneğin 6–7 saat suda kalması uygun olur mu?

*Dün öğleden sonra koyup gece saat 23.00 civarında normal suya geçtim. Bu durumda sizce:
– Takviyeli suyu gün içinde tazeleyerek mi vermeliyim,
– Yoksa belli saatlerde verip sonra tamamen normal suya mı geçmeliyim?

*Ayrıca henüz göz doktoruna gidebilmiş değilim; en yakın randevu yaklaşık 2 hafta sonrası. Antibiyotikli damlalar reçetesiz verilmediği için eczaneden temin etmekte de zorlanıyorum.
Yaşadığım ilçede kuş/kanatlı uzmanı veteriner bulunmuyor. Geçmişte (pandemi döneminde) gittiğim veterinerlerden biri kesinlikle ilaç yazmayı reddetmişti. Aynı dönemde başka bir veteriner ise kuşu mutlaka kliniğe getirmemi istemiş, talep ettiğim ilacı yazmak yerine kendi ürününü vermişti. Bu nedenle şu an benzer bir durumda nasıl ilerlemem gerektiği konusunda kararsız kalıyorum.
Sizler bu gibi durumlarda nasıl bir yol izliyorsunuz? Etik olmayan bir şekilde ilaç temin etmek istemiyorum ama seçeneklerim de çok kısıtlı.

*Hocam birde bugün fark ettim ki o kabuklaşma gibi olan görüntü artmış neden anlamadım üstelik birde bir günde nasıl oldu bakar mısınız?

Görseller

Video

(16.20)*Küçük bir güncelleme yapmak istedim. Bugün tekrar dikkatlice incelediğimde, daha önce yuvarlak ve kabarık gibi gördüğüm oluşumun belirginliğinin azaldığını, hatta şu an net bir kabarıklık göremediğimi fark ettim. Şu anda göz çevresinde daha çok hafif kuruluk / kenarlarda kabuklanma gibi bir görünüm var. Akıntı, şişlik ya da iltihabi bir görüntü yok.Durumu daha net değerlendirebilmek için güncel fotoğraf ve kısa birkaç video da ekliyorum.

Video:

Görseller:
*Hocam gözünün kenarındaki kabuğumsu yapı kaybolmuş gibi gözünün kenarı biraz kuru gibi duruyo

*Bu hâliyle sizce destekleyici takviyelere devam etmek yeterli olur mu, yoksa özellikle dikkat etmem gereken başka bir belirti var mı?
*Kivi hâlâ yoğun tüy değişiminde; kafa bölgesinde tüy tüpçükleri mevcut. Tüpçüklerin diplerinde yer yer hafif kızarıklık fark ediyorum (iltihabi değil, daha çok tüy çıkışına bağlı gibi). Videolarda siz de fark etmiş olabilirsiniz. Ayrıca ayak tabanlarında uzun süredir her iki ayakta da hafif kızarıklık mevcut, yara ya da şişlik yok.
Bu durumda:
– Önerdiğiniz B vitamini + probiyotik kürünü 15 gün boyunca aynı şekilde tamamlamam uygun olur mu?
– Ayak tabanı kızarıklığı için şu aşamada ek bir takviye gerekir mi, yoksa bu kür sonrası tekrar mı değerlendirmek daha doğru olur?
Görüşünüzü paylaşırsanız çok sevinirim, teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Evet beraber kullanacaksınız.
Versele de olur farketmez.
Göz için genta olur tobraset de olur.
Evet cam kavanoz en sağlıklısı.
@Selçuk YÜKSEL Hocam muhabbet kuşum Kivi geçen yıl sonuna doğru kendini temizlerken nefes alma gibi (vikleme ye benzer) ses çıkarıyordu .. Allaha şükür sürekli olan bir vikleme tarzı değildi fakat tüylerini temizlerken birkaç kere yapıyordu. Geçen Kasım ayında sizin önerinizle iyot kullandırdım sonra sesi bariz bir şekilde duymadım, ses gitti.
Şuan yeniden kendini temizlerken birkaç kere o sesi yapıyor. Çok şükür her zaman olan bir ses değil, genel keyfi falan yerinde duruyor. Ötüyor, sabahları dışarı çıkmak istiyor. Yeniden iyot vermeli miym sizce?

Son düzenleme:
Hocam iyotu neden ilaçmış gibi hastalık belirtisi olduğunda kullanılacak birşey gibi düşünüyorsunuz? İyot mineraldir ve her canlının ihtiyacı vardır eksikliği de teoid büyümesi ve başka problemlere neden olur. Siz yarın çeyrek suluğa 1 damla katarak verin ve hayatı boyunca haftada 1 tam suluğa 1 damla şeklinde devam edin.

Hocam iyotu neden ilaçmış gibi hastalık belirtisi olduğunda kullanılacak birşey gibi düşünüyorsunuz? İyot mineraldir ve her canlının ihtiyacı vardır eksikliği de teoid büyümesi ve başka problemlere neden olur. Siz yarın çeyrek suluğa 1 damla katarak verin ve hayatı boyunca haftada 1 tam suluğa 1 damla şeklinde devam edin.
Tamamdır hocam teşekkür ederim öyle yapacağım. 🙏🏻
Hocam arada sırada ayağını bir şey varmış gibi hareket ettiriyor sanki kramp girmiş gibi sonra düzeliyor fakat bunu kayda alamıyorum bir türlü.
Ayağının 1 tanesinin altında hafif kızarıklık var bu durumla ilişkili mi bilmiyorum. Biliyorsunuz yaşı da var bu yıl itibariyle maşşalah 10 yaşına giriyor. Sizce dolaşımsal bir sorun olabilir mi? Bu duruma yönelik ne verebilirim?

Muhtemelen ürik asit birikimi oluyor ayakta. Yağlı ve proteinli yiyecekler vermeyin. Eczaneden suda rahat çözünecek ürik asit önleyici bir ilaç alın. Bt amin forte haftada 3-4 kez az dozda verin. İlk doz tam doz olsun ama..

Muhtemelen ürik asit birikimi oluyor ayakta. Yağlı ve proteinli yiyecekler vermeyin. Eczaneden suda rahat çözünecek ürik asit önleyici bir ilaç alın. Bt amin forte haftada 3-4 kez az dozda verin. İlk doz tam doz olsun ama..
Hocam yem, mineral Blok, kalamar kemiği gaga taşı ve de takviyeler dışında vereceğim her şeye çekinerek yaklaşıyorum. Meyve falan veriyordum önceden şimdi gıda maddelerinde bizleri bile etkileyen tehlikeli boyutlarda pestisit olması beni endişeleniyor açıkcası. Birde muz verdikten sonra rahatsızlanmıştı geçen yaz korkmuştum açıkcası.
*Bahsettiğiniz ürik asit önleyici ilaç örneğin ne olabilir ve de reçetesiz alabilir miyim?
*İlk doz dediğiniz bt amin forte için mi?
*Doz derken damla hesabıyla kaç damladan söz ediyosunuz?

Ürik asit için A vitamini desteği ilk aşamada önemli. Protein ağırlıklı ve çok karışık yemler bir süre azaltılabilir.
Sebze desteği önemli (marul değil, daha besleyici olanlar: havuç, kabak, ıspanak az miktarda).

Bt amin forte için söyledim evet ilk kullanımda 50 ml suya 10 damla sonraki günler 5 damla şeklinde ilerleyin.
Korkarsanız tedavi edemeyiz. Daha önce başka kuşlarda kullandırmışlığım var ürik asit engelleyici ilaçları. Suda çözünen herhangi bir marka olabilir çok önemli değil. Vermeyecekseniz boşuna almayın hani.

Bt amin forte için söyledim evet ilk kullanımda 50 ml suya 10 damla sonraki günler 5 damla şeklinde ilerleyin.
Korkarsanız tedavi edemeyiz. Daha önce başka kuşlarda kullandırmışlığım var ürik asit engelleyici ilaçları. Suda çözünen herhangi bir marka olabilir çok önemli değil. Vermeyecekseniz boşuna almayın hani.
Anlıyorum hocam, önerilerinizi dikkate alıyorum.
Daha önce kuşumla ilgili olumsuz deneyimler yaşadığım için her yeni ürünü kullanmadan önce detay sormayı tercih ediyorum.
Amacım tedaviyi reddetmek değil, bilinçli ilerlemek.İlacı temin edip, kullanıma başlamadan önce buradan tekrar danışacağım.
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. 🙏

Ürik asit için A vitamini desteği ilk aşamada önemli. Protein ağırlıklı ve çok karışık yemler bir süre azaltılabilir.
Sebze desteği önemli (marul değil, daha besleyici olanlar: havuç, kabak, ıspanak az miktarda).
@Doğanay Y. hocam teşekkür ederim.
-Saydığınız sebzeleri (havuç, kabak, ıspanak) haftada kaç gün ve yaklaşık ne miktarda vermemi önerirsiniz?
-Ayrıca bu süreçte Bt Amin Forte gibi takviyeler kullanırken bu sebzeleri vermemde bir sakınca olur mu?
-Sebzeleri vermeden önce nasıl yıkamamı önerirsiniz?
-Hocam yem markası olarak Versele Laga kullanıyorum, uygun mudur?
Bilgilendirirseniz çok sevinirim. 🙏
Doğru bilgiye ulaşmak benim için çok önemli ve bu forum bana gerçekten çok şey öğretti.
Siz, @Selçuk YÜKSEL hocam ve diğer hocalarım iyi ki varsınız. 🥹 💐

Bütün bir havucun çeyreği kadar, bir dal ıspanak (fazlası değil), brokoli, bir iki halka dilim kabak aynı gün veya farklı günlerde kafese takılabilir. Seviyorsa yem harici besin tüketmeyi iyi gelecektir.
Bt amin forte ise direkt ürik asidi düşüren bir ürün diyemeyiz ancak tüy döneminin ve normal beslenme düzeninin vazgeçilmez ürünüdür. Öncelikle yoğun tüy geçişini toparlamanız gerekir. Sevzelerle birlikte verebilirsiniz, sakıncası olmaz. BT Amin Forte haftada 2 kez vermeniz yeterli olur hocamızın belirttiği oranlarda.
Sebze tüketiminde kuşlar ıslaklık sevmiyor. Sadece temiz su ile iyi bir şekilde yıkamanız yeterli olur. Belki havuç gibi ürünler soyulabilir rende yapmadan önce. Yıkama sonrası kafese asılacaksa (ıspanak, kekik, nane, semizotu gibi) nemi alınıp asılmalı.
Klasik karışımı ise Verseela laga yemin uygundur

Bütün bir havucun çeyreği kadar, bir dal ıspanak (fazlası değil), brokoli, bir iki halka dilim kabak aynı gün veya farklı günlerde kafese takılabilir. Seviyorsa yem harici besin tüketmeyi iyi gelecektir.
Bt amin forte ise direkt ürik asidi düşüren bir ürün diyemeyiz ancak tüy döneminin ve normal beslenme düzeninin vazgeçilmez ürünüdür. Öncelikle yoğun tüy geçişini toparlamanız gerekir. Sevzelerle birlikte verebilirsiniz, sakıncası olmaz. BT Amin Forte haftada 2 kez vermeniz yeterli olur hocamızın belirttiği oranlarda.
Sebze tüketiminde kuşlar ıslaklık sevmiyor. Sadece temiz su ile iyi bir şekilde yıkamanız yeterli olur. Belki havuç gibi ürünler soyulabilir rende yapmadan önce. Yıkama sonrası kafese asılacaksa (ıspanak, kekik, nane, semizotu gibi) nemi alınıp asılmalı.
Klasik karışımı ise Verseela laga yemin uygundur
Teşekkür ederim @Doğanay Y. hocam önerilerinizi dikkate alacağım.🙏🏻
Hocam, @Selçuk YÜKSEL hocamıza şunu belirtmeyi unutmuşum. Kuşumun tek ayağının altında kızarıklık var belirttiğim gibi.
Ne yazık ki plastik tünek kullanıyoruz. Kırmızı plastik bir tüneği var vazgeçemiyor bir türlü. Kaç kere denedim korkuyor üstüne çıkmıyor inatla. Bende yıkayıp öyle taktım hep. Tünek sorunu olmuş olsa her iki ayakta da kızarıklık problemi olurdu demi?
Görselleri şöyle:
Kızarıklık olan ayak:

Kızarıklık olmadığını düşündüğüm ayak:

@Selçuk YÜKSEL hocam merhaba söylediğiniz gibi suda çözünen ürik asit engelleyici ilaç almak için iki tane eczaneye gittim. Bir tanesi suda çözünen formatta bir ilaç üretilmediğini söyledi. Hap formatında gösterdi.
Diğeri de şunu önerdi. Bu, suda çözünüyormuş.
Danıştığınız kişilere sorun, eğer ki kabul ederlerse alırsınız dediler. Bunu gösterdiler. Olur mu sizce? Olur derseniz tekrar çıkınca alacağım
IMG-20260212-WA0016.jpeg

Merhaba @Selçuk YÜKSEL hocam, acil bir durum için fikir danışmak istiyorum.
Her zamanki gibi Kivi’yi dışarı çıkardım; gayet neşeliydi, güzel uçtu, keyfi yerindeydi. Ancak sonrasında dışkılarının aşırı sıvı ve beyaz olduğunu fark ettim.Kafes altlığını değiştirdiğimde de yine aynı şekilde dışkıladı.
Yemliğine baktığımda yeminin az yenmiş olduğunu gördüm. Dışarıdayken avucumda aspur verdim, onu iştahla yedi fakat kafesteki dışkısı yine sıvı ve beyazdı. Şu an yazarken belki düzelir diye umut ediyorum ama iştahsızlık da eklenince endişelendim.
Elimde Flagyl, Triflucan ve Mikostatin var hocam. Sizce nasıl ilerlemeliyim?
*Hocam endişeyle ne yapmam gerektiğini düşünürken saat 03:40’ta bu şekilde dışkıladı (foto ekledim).
Şu aşamada yalnızca probiyotik vermem yeterli olur mu?
Triflucan mı yoksa Mikostatin mi başlamam gerekir, yoksa şu an için ilaçsız ilerlemek daha mı doğru?

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
İlaçsız devam edin. Kuşta mantar belirtisi yok neden ilaç başlayalım ki. Probiyotiğe aralıksız devam edin.
Tamamdir @Selçuk YÜKSEL hocam.
Hocam bugün kuşun tek gözünü sürekli kapattıgini fark ettim. Bugün az önce iki farklı sefer yapti. Birde diger gözünün kenarında kabuklaşma gibi birkac yapi var. Öyle büyük degil, gecenlerde bir anda büyük bir yapı oluştu sanmıştım. O tozmuş. Fakat bu toz gibi durmuyor. Görsellere ve videolara bakarsanız görürsünüz. Alt göz kapağında beyaz oluşmuş bir şey gibi. Kivi genelde kendini sürekli temizler ve kafasını, göz çevresini kafes tellerine sürer.

Videolar
Kabuklasan gözü degilde diger gözünü kapatıyor. (Sağ gözünü sanırım)

Hocam bu durum neden olur? Daha önce böyle olmamıştı. Sizce genel hali nasıl, acil bir durum var mı? Ne yapmalıyım?

Gözü için acil bir durum yok. Derin tüy döneminde, hassas durumlar çok normal. Ortam ısını bir tık yükseltmeye çalışalım ve banyo verelim. B kompleksleri de unutmayalım.

Ben kuşa iç parazit kürü öneriyorum. Ense damlası olabilir veya eczaneden andazol alınıp kullanılabilir. Tabi probiyotik ve Bt amin forte veya benzeri ürünler de kullanılmalı mutlaka.

Geri