9 yaşındaki muhabbet kuşumun hastalığı hakkında

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Sude Ç.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sude Ç.

Forum Sakini
Muhabbet Kuşum Kivi’nin Dışkı Problemi Hakkında Yardımınızı Rica Ediyorum

Merhaba,
9 yaşındaki erkek muhabbet kuşum Kivi, yem yerken sürekli su içiyor. Yem yerken gagasını öne uzatıyor ve bugün suyunu değiştirirken fark ettim ki dün koyduğum suyu oldukça fazla içmiş. Ayrıca dışkısında öğütülmemiş yem parçaları gördüm. Dışkısı hem sulu hem de lekeli. Sanki yediği yemleri sindiremiyor, öğütemiyor gibi.

Bu durum yaklaşık 7–8 yaşından beri var. Daha önce bu konuda bir veteriner tavsiyesiyle Baytril kullanmıştım fakat işe yaramamıştı. Burada bana Bactrim ve sonrasında Triflucan önerildi. Limon isimli kursak mantarı olan kuşuma Triflucan verirken, Kivi’ye de önlem amaçlı verdim. Şimdiye kadar uyguladığımız tedavi sürecini aşağıda detaylıca paylaşıyorum:

Tedavi Süreci ve Kullanılan İlaçlar

Nisan 2023

• 20 Nisan: Limon ve Kivi’ye ilk kez Triflucan verdim. Limon’un suluğuna 8 damla, Kivi’ye 4 damla.
  • 28 Nisan: Kivi’ye ikinci kez Triflucan verdim (dışkısındaki öğütülmemiş yem nedeniyle) – 8 damla.
Önlem amaçlı verdiğimi belirtmek için kursak mantarı olan kuşum Limondan da bahsettim. Diğer tarihlerde Limonla uyguladığımız tedavi sürecinden bahsetmedim.

Haziran 2023

• 23–28 Haziran: 5 gün boyunca Kivi’ye Baytril verdim.
Ocak 2024

• 1 Ocak: Kivi’ye 4 damla Triflucan verdim (önlem amaçlı).
  • 2 Ocak: Kivi’yi veterinere götürdüm (solunumda vik vik sesleri ve uçuş sorunu nedeniyle).
    Ancak veteriner yeterince bilgi sahibi değildi. Bana sadece Vitaform ve Forminal önerdi.
    Bu forumda, vikleme sesinin hava kesesi akarlarından kaynaklanabileceğini, bu ilaçların yeterli olmayacağını, doksisiklin etken maddeli ilaçların ve ivermektin içeren ense damlalarının daha etkili olacağını söylendi.
  • Doksisiklin içeren Levadoks temin ettim.
    • 21–22 Ocak: Günde 1 damla ağızdan verdim.
    • 23–25 Ocak: Günde 2 damla ağızdan verdim.
      Bu ilaç sayesinde vikleme sesi belirgin şekilde azaldı. Şu an hâlâ uçarken (çok havada kaldıysa yorulup hafif ses çıkarıyor ve uçarken alçalıyor), ve kendini temizlerken azda olsa o vik sesini çıkartıyor fakat genel olarak hareketli ve keyifli. Dışarı çıkınca da uçuyor.
Şubat 2024

• Forumda taban kağıdının aşırı ıslak olduğunu söyledim. Bunun böbrek sorunlarına işaret edebileceğini söylendi.
  • Kuşun kafes kemirme huyunun olduğunu söyledim. Paslı kafeslerin de organ sorunlarına neden olabileceği uyarısını yapıldı.
  • Baytril %2,5 kullanmam önerildi. Veterinerde bu ilaç olmadığından veteriner Enrocid %20verdi.
    • 18 Şubat: 2 damla suluğa damlattım ve 3 gün kullandım.
      Ancak dışkıdaki lekelenme geçmedi. Bu nedenle başka bir sorun olabileceğinden şüphelendik.
  • 29 Şubat: Koksidiyoz ihtimali değerlendirildi. Sulphamazethine veya Bactrim önerildi.

Mart 2024
  • 22 Mart: Sulphamazethine fayda etmedi. Lekeli dışkı devam etti.
Daha önce bahsettiğim minik yavrum ne yazık ki dün melek oldu...Onu sahiplendiğimden beri bağışıklığı düşüktü.Onunla da uzun yıllardır birçok ilaç denedik. Ne yazık ki hiçbir zaman çare olmadı ilaçlar. Onu çok özliycem evladım gibiydi. İnanın öyle çaresiz hissediyor ki insan. Zaman benim için durmuş, kötü bir kabusun içinde sıkışmış gibiydim. Beni en iyi siz kuş severlerin anlayacağını biliyorum. @Doğanay Y. hocam belki hatırlarsınız. Burada soruğum ilk sorumda, kuşlarımla ilgili tedavi sürecimde değerli yorum ve tavsiyelerinizle bana siz destek olmuştunuz. O yüzden sizin desteğiniz çok önemli.

Şimdi sizlere, diğer evladım Kivi için danışmak istiyorum:

• Hâlâ dışkısında öğütülmemiş yem var.
  • Dışkı sulu ve lekeli.
  • Yem yerken sürekli suluğundan su içiyor. Hatta bence fazla su içiyor.
  • Kuş kumu yemiyor bir türlü alıştıramadım. Mineral blok kafesinde asılı fakat ilgilenmiyor.
  • Neşesi yerinde, uçuyor, dışarı çıkınca keyifli.
  • Fakat bu dışkı problemi bir türlü düzelmedi.
  • Kivi Limona( kursak mantarı olan kuşum) yem kustu ve onunla sürekli temas halindeydi.
  • Az önce dışkısının poposuna yapıştığını fark etttim. Sıvı şekilde değil, olması gerektiği formda gibi. Vefat eden kuşumda da böyle bir problem yaşamıştık😟

Limon'da yıllardır kursak mantarı var.. Bu yüzden Kivi’ye tekrar Triflucan versem mi? diye düşünüyorum.
    Ama Kivi şu anda tüy döneminde. Bu dönemde Triflucan gibi ilaçlar vermek onu daha da yorar mı, bilmiyorum.
    Alternatif olarak, probiyotik versem mi diye düşündüm. mantar ihtimali varsa ve probiyotik laktoz veya glikoz içeriyorsa, bu durum mantarı artırabilir diye endişeleniyorum. Özellikle Probacın içindeki laktoz ve glikozun mantar varsa arttırabileceğini, entrobacda da maya var yine onunda mantar durumunu etkileyeceğini okudum.
  • Bu bozuk dışkı sorununu nasıl çözebilirim?
  • Probiyotik mi vermeliyim, yoksa tekrar Triflucan’a mı başlamalıyım?
  • Tüy döneminde hangi yol en doğru ve en az yıpratıcı olur?
  • Az önce dışkısının anüsünde kaldığını fark ettim daha önceden vefat eden kuşumda da oluyordu bu. Bu durum Allah korusun Kivide konusunda bize belirti mi veriyor?
  • Ayrıyetten Kivi suluğuyla oynayıp kur yapıyor suluğun içinde genelde yem oluyor. Bu olumsuz bir durum değil demi?
  • Az önce yanına gidip video çektiğimde bir ara kanadının titrediğini fark ettim
Yanına gidip onu çektiğimi fark edince sustu: Watch Kivi 27 Haziran | Streamable 1.11 de kaantları titriyor gibi. neden olabilir
Yakından:
Uzaktan:
konuşurken:

Az önce yanına gidip video çektiğimde bir ara kanadının titrediğini fark ettim :
Watch Kivi kanatta titreem 1.11 - 1.18 arası | Streamable
en sonda da az önce videosunu çekerken bana uçup bıraktığı sürpriz bombayı ekledim. Bu sefer dışkı sıvılı değildi ve öğütülmemiş yem yoktu . Fakat kafeste hep buraya eklediğim fotoğraftaki gibi dışkılıyor.
Az önce fark etmiştim kafesten çıkardığımda hapşırmıştı. Şimdi omzumdayken iki sefer daha hapşırdı. Bu neden olabilir?
Saat 22.49 da elime yemli dışkı yaptı :( fotoğrafı ekledim.
Şimdi yani saat 00.38 de kafesinden çıkıp yanıma gelince kanatları titreyerek dışkıladı. Ne yazık ki yine yem var dışkıda
Şimdiden herkese gönülden teşekkür ederim.
Az önce yem yemesinde az fark ettim düne kadar böyle bir şey yoktu. Normalde iki yemliğinden de iştahla yerde şimdi nedense tek yemlikten yemiş :( (saat00.58)
Hocam normalde burada suluğun yanındaki kafes demirini kemiriyordu sonra su içmeye başladı. Çok su içiyor :/ (1.8)
Birde kızıl dal darı besin değeri açısından nasıldır karaciğer yağlanması açısından veya başka organları olumsuz etkiler mi? her gün minik bir parça vermemde sakıncası var mı? Kivi'nin haricinde iki tane sultan papağanım var yeni katıldılar aramıza. Onlara da aynı şekilde . Dal darı, aspur ve papağanlar için çekirdekler hakkında ne düşünüyorsunuz. Ne kadar sıklıkla verilmeli ve ne ölçüde verilmeli? Ayrıca Zeolit tozu hakkında ne düşünüyorsunuz? Kivi' ye bu tozdan vermem onun dışkı problemini kökünden çözer mi?
Son olarak Kivi arada sırada ayağında tik varmış, bir şey varmış gibi hızla ayağını hareket ettirmesi neden olabilir? Tek ayağını titretiyor. Bu neden kaynaklanıyor? Her zaman yapmıyor bunu az önce dal darı vermek için kafesine yaklaştığımda yaptı. Neden olabilir? Bu arada takviyeler konusunda bir bilgim yok. Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.

Kivi için yardımınıza, tecrübelerinize ve yönlendirmelerinize çok ihtiyacım var. Değerli bilgilerinizi, deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Evlatlarımızın sağlığı her şeyden önemli... 💚
@Doğanay Y. hocamda bakıp yorumlarsa çok sevinirim.Yorumunuz ve desteğiniz çok önemli.🙏🏻 Diğer kuşumu kaybettikten sonra gerçekten korkmaya başladım. Durumu analiz edip gerekli tedaviyi en kısa sürede uygulayıp yavruma destek olmak en büyük arzum.🙏🏻

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Hocam çok teşekkür ederim açıklamanız için. Şu an aktif bir solunum belirtisi olmadığı için gözlemde kalmayı düşünüyorum.
Eğer ileride ilaç başlamak gerekirse, özellikle Doksimis temin etmeye çalışmamı mı önerirsiniz, yoksa elimdeki Macrol bu aşamada yeterli olur mu?
Tek bir ürünü netleştirip gerektiğinde onu kullanmak istiyorum.
Yeterli gelecektir Macrol. Umarım tekrar etmez :(

@Doğanay Y. Hocam yem konusundaki sorum ve cevaplar kaybolmuş.
Pet shopta genelde garden mix görüyorum. Jungle ve quik de var. Farklı yem markaları da görmüştüm fakat şuan isimlerini hatırlamıyorum.

Son düzenleme:
Evet Gardenmix pembe platin yazmıştım. Ama benim de birçok mesajım silinmiş görünüyor, neden ki
Bahsettiginiz bu mu acaba?
Bu yem nasıldır. Benim muhabbet kuşum biraz hassas, zaten maşallah diyelim 10 yaşında yaşlı bir kuş birde çok seçici yem konusunda. Uzun süredir de versele kullanıyorduk. Şuan petshopa tekrar gelesiyr kadar bir nevi geçici alicam ama. Bu yemle alakalı deneyiminiz nasıldır hocam biraz bilgi verir misiniz?

Ekli dosyalar

• 20260410_145155.webp
    20260410_145155.webp
    94.9 KB · Görüntüleme: 4
Bahsettiginiz bu mu acaba?
Bu yem nasıldır. Benim muhabbet kuşum biraz hassas, zaten maşallah diyelim 10 yaşında yaşlı bir kuş birde çok seçici yem konusunda. Uzun süredir de versele kullanıyorduk. Şuan petshopa tekrar gelesiyr kadar bir nevi geçici alicam ama. Bu yemle alakalı deneyiminiz nasıldır hocam biraz bilgi verir misiniz?
Evet bu.
Ben de Versele Laga kullanıyordum ama fiyatları yükselmiş,Garden Mix pembe platine geçtim ben de. Kuşlarımda bu yemi reddetme durumunu görmedim,yiyorlar.
Yemle ilgili benim gözlemlerim ise kötü değil,bozulma yapmadı,fresh ve temiz görünüyor. Kapalı ambalajında alıyoruz. 3 paket falan sipariş ediyoruz 2 kuş için uzun süre yeterli oluyor.

Evet bu.
Ben de Versele Laga kullanıyordum ama fiyatları yükselmiş,Garden Mix pembe platine geçtim ben de. Kuşlarımda bu yemi reddetme durumunu görmedim,yiyorlar.
Yemle ilgili benim gözlemlerim ise kötü değil,bozulma yapmadı,fresh ve temiz görünüyor. Kapalı ambalajında alıyoruz. 3 paket falan sipariş ediyoruz 2 kuş için uzun süre yeterli oluyor.
Az önce sordum bu yemi yoktu. Meyvelisi ve ballısı vardı fakat onları tercih etmek istemedim. Meyveli dedikleri şey zaten renkli ekmek kırıntıları oluyor diye. Bende Gold Wings ve ne olur ne olmaz diye Quik sade yem aldım. Yinede alternatiflere açığım. Versele laga yeni üretim 1 kiloluk satan suan için bir site bulamadim. Bildiğiniz bir yer var mı?
Gold Wings' ilk kez alıyorum. Bu yemi denediniz mi daha önce deneyen varsa nasıl içeriği falan?

Ekli dosyalar

• 1_org_zoom.webp
    1_org_zoom.webp
    37.7 KB · Görüntüleme: 4
-Merhaba @Selçuk YÜKSEL hocam ve @Doğanay Y. hocam. Yaşadığım yerde muhabbet kuşum icin versele laga yem bulamadım. Alabileceğim güvenilir bir site önerir misiniz?
-Her zaman gittigim bir pet shop vardı versele laga olmayınca bende Gold Wings aldım. Henüz daha denemedim. Bu yemi denediniz mi, içeriği uygun mu tavsiye eder misiniz?
-Versele haricinde başka hangi yem markasını önerirsiniz
- Hocam birde yem konusundan alakasız ama, bu aralar gagaları ve ayakları muhabbet kuşumun sultanlarımında öyle. Gaga ve ayakları kuruduğuna, ağızlarıyla temas etse bile zarar vermeyen ne sürebilirim ne iyi gelir?
- Birde basit yaralanmalarda sıyrık gibi ne sürmeliyim?

Ekli dosyalar

• 1_org_zoom.webp
    1_org_zoom.webp
    37.7 KB · Görüntüleme: 0
Son düzenleme:
-Merhaba @Selçuk YÜKSEL hocam ve @Doğanay Y. hocam. Yaşadığım yerde muhabbet kuşum icin versele laga yem bulamadım. Alabileceğim güvenilir bir site önerir misiniz?
-Her zaman gittigim bir pet shop vardı versele laga olmayınca bende Gold Wings aldım. Henüz daha denemedim. Bu yemi denediniz mi, içeriği uygun mu tavsiye eder misiniz?
-Versele haricinde başka hangi yem markasını önerirsiniz
- Hocam birde yem konusundan alakasız ama, bu aralar gagaları ve ayakları muhabbet kuşumun sultanlarımında öyle. Gaga ve ayakları kuruduğuna, ağızlarıyla temas etse bile zarar vermeyen ne sürebilirim ne iyi gelir?
- Birde basit yaralanmalarda sıyrık gibi ne sürmeliyim?
petmarketburada
grpetürünleri
karadenizpet
siteleri online için güvenilirler. Özellikle petmarketburada çok titiz.
VL yemin hangi paketi (karışımları farklı)?
Gold wings benim için zayıf karışımı var. İnternetten alınacaksa yem Deli Nature 67 veya 85 kodlusunu tavsiye ederim.
Ara sıra parafinsiz vazelin sürülebilir. Vazelini yedirirseniz sorun olmayacaktır.
Basit yaralanma durumlarında

petmarketburada
grpetürünleri
karadenizpet
siteleri online için güvenilirler. Özellikle petmarketburada çok titiz.
VL yemin hangi paketi (karışımları farklı)?
Gold wings benim için zayıf karışımı var. İnternetten alınacaksa yem Deli Nature 67 veya 85 kodlusunu tavsiye ederim.
Ara sıra parafinsiz vazelin sürülebilir. Vazelini yedirirseniz sorun olmayacaktır.
Basit yaralanma durumlarında
-Merhaba hocam cevabınız icin teşekkür ederim. Parafinsiz vazelin dediginiz vazelinin klasik versiyonu mu? Hani şu mavi etiketli original yazan? Attığınız linkide inceleyip kaydedecegim🙏
-Pet market burada sitesinde VL yem olmayınca bende mecburen Karadeniz pet sitesinden vakumlanmış ürün olarak aldım. Aslında tercihim 1 kg lık paket halinde almaktı. Sorun yaratır mı sizce. Bayatlamış olmasından endiseleniyorum. :/ umarım bir sorun yaratmaz. Pet market burada sitesinde Vl yem stoklara gelince icim rahat etmedi. Hem 1 kg Paket olarak almak istedim. Hemde sizin önerdiğiniz yem markasını denemek istedim. Yalnız ödeme kısmında sürekli bankamın hata verdiğini söylediği icin işlemi gerceklestiremedim hocam..Bankayla iletisime gectigimde sorunun onlardan kaynaklı olmadigini söylediler. Ayni kartla online olarak karadeniz petten alışveris yapabilmistim.
-Petmarketburada sitesinde bir sorun olabilir mi bir bilginiz var mı?
- Bu arada VLkırmızı olan Prestige Budgies yazan hocam

Parafinsiz: Ürünün içinde petrol türevi olan katı veya sıvı yağların (parafin) bulunmadığını ifade eder. Gözenekleri tıkamayan alternatif (genelde bitkisel) yağlar kullanıldığını gösterir. Katı Hindistan Cevizi Yağı olabilir veya internette satılan bazı ürünler var. Çok elzem bir durum değil aslında ama olabildiği kadar dikkat etmek gerekiyor.
- Hayır yemle ilgili sorun olacağını sanmıyorum. Ödeme problemini ilk kez sizden duydum. Anlık bir durum olabilir belki de. Yine de site yetkilisine bildirim atmanızı öneririm.

Parafinsiz: Ürünün içinde petrol türevi olan katı veya sıvı yağların (parafin) bulunmadığını ifade eder. Gözenekleri tıkamayan alternatif (genelde bitkisel) yağlar kullanıldığını gösterir. Katı Hindistan Cevizi Yağı olabilir veya internette satılan bazı ürünler var. Çok elzem bir durum değil aslında ama olabildiği kadar dikkat etmek gerekiyor.
- Hayır yemle ilgili sorun olacağını sanmıyorum. Ödeme problemini ilk kez sizden duydum. Anlık bir durum olabilir belki de. Yine de site yetkilisine bildirim atmanızı öneririm.
Tamam teşekkür ederim hocam.
Hocam birde toe tapping miydi o nedir? 10 yaşındaki muhabbet kuşum Kivi'nin bu aralar biraz bacaginin tekini birkac kez savurdugunu sanki kramp girmis gibi davrandığını fark ettim. Anlık olarak gelişti ve anlık olarak bitti. Sürekli yapmıyor az önce onu dışarı çıkardığımda elimin üzerindeyken yaptı mesela. Sanki ayagini bir yerden kurtarmak istiyor gibi davrandi. Bende araştırırken iyikuşta bir başlığa denk geldim. Hatta siz ve ilgili başlığın sahibinin mesajlarıydı.Bir papağanın da benim kuşuma benzer bir sıkıntısı olmuş. Fakat o tünekte durarken ayaklarını oynatıyor. Benim kuşum anlık kasılma gibi tek bacağını hareket ettiriyor. Ne yazık ki anlık geliştiği ve anlık bittiği icin videosunu yakalayamıyorum. Bu durumun ilerlemesinden korkuyorum Allah korusun ciddi bir şeye dönmez demi

-Sizce sıkıntı o durum mudur yoksa başka bir şey midir? Sayet öyleyse ne yapabilirim?
-Nasıl bir beslenme / takviye programı uygulamam gerek. Daha çok egzersiz önerir misiniz?
- Bunun bir ilacı var mı 10 yaş kuşuma uygulayabilecegim ?

Son düzenleme:
Parmakların istemsiz ve ritmik bir şekilde tüneğe veya zemine vurmasıyla karakterize, genellikle nörolojik veya metabolik kaynaklı kas kasılmaları toe tapping. Bu durum tek başına bir hastalık değil, vücuttaki bir dengesizliğin belirtisidir. Diyetin düzenlenmesiyle genelde çözülüyor. Ek olarak yoğun katkı kullanımını da biraz azaltmak gerekiyor. Kalsiyum ve magnezyum eksikliklerinde de yapabiliyorlar. Stres azaltımı da iyi gelecektir.

Parmakların istemsiz ve ritmik bir şekilde tüneğe veya zemine vurmasıyla karakterize, genellikle nörolojik veya metabolik kaynaklı kas kasılmaları toe tapping. Bu durum tek başına bir hastalık değil, vücuttaki bir dengesizliğin belirtisidir. Diyetin düzenlenmesiyle genelde çözülüyor. Ek olarak yoğun katkı kullanımını da biraz azaltmak gerekiyor. Kalsiyum ve magnezyum eksikliklerinde de yapabiliyorlar. Stres azaltımı da iyi gelecektir.
-Aslında bizimki tam olarak ayak parmaklarıyla alakalı değil. Bunun ayağa kramp girmis , kısa süreli (saniyeler)ayak spazmina benzer sekilde olanı var mı? Bir kere ayağını arada sırada hareket ettiren bir insan görmüştüm. Sanki onun gibi fakat çok daha kısa sürelı bir şekilde tek ayağını sanki bir seye takılmış gibi ya da kramp girmiş gibi rahatsız olmuş bicimde hareket ettiriyor. Sonra bitiyor -Yoksa bizim yaşadığımız durum başka bir şey olabilir mi?
-Hocam Kivi tünek konusunda çok inatçı. Kırmızı bir plastik tüneği var. Yillardir ara ara tuneği daha sağlıklı olan tahta agaç dalı gibi tünekle degistirmeye çalışıyorum. Fakat çok korkuyor, inat ediyor. Bu durumu nasıl değiştirebilirim? Tünek bakımından pek çeşit göremiyorum ne internette ne de petshoplarda. Neşeli kanatlar diye bir sitede farklı çeşitler var. O site güvenilir midir? Ne dersiniz birde oradan alıp şansımı denemeli miyim? Kuşum kırmızı renge alışık olduğu için kırmızı bir tahta tünek tünek düşünüyorum. Sizce almalı mıyım yoksa kemirir mi?
-Hala kafasında tüy tüpcükleri duruyor. Yoğun tüy dökme dönemini Allaha şükür atlattı. Fakat genel anlamda kış boyu tüy dökümü halinde gibiydi. Ucabilmesinde neşesinde (maşallah diyelim🧿🧿🧿) Allaha şükür bir sıkıntı yok. Dışkısıda da sıkıntı yok çok şükür. Dediğim gibi bu yıl 10 yaşına girdi. (maşallah diyelim🧿🧿🧿)
-Hocam mineral blok ve gaga taşı asılı şuanda. Kalamar kemiğini bir önceki sefer ilaç kullanımı sırasında iptal etmistim değiştirmek için. Fakat internette sürekli kalamar kemikli gaga taşı şeklinde buldum. Direk kalamar kemiği değil. Bizimkide değişiklikten korktuğu ve ilgilenmeyecegi icin alamadım
-Yaşına bağlı olarak kalsiyum magnezyum ve b vitamini eksikliği çektiğini düşünüyorum aslında. Absrtmadan ne sıklıkla ve nasıl bir ölçüde verebilirim? Birde a vitamini iyi gelir mi havuç vereceğim.Yeşillik olarak da taze semiz otu vermeyi düşünüyorum. Fakat yeşillikleri nasıl yıkayıp servis edebilirim kuş için? Şimdilerde her ne kadar doğal oldugu iddia edilsede bahçe ürününde bile ilaç oluyo. Ben biraz evhamlıyım zaten. Kuşlar da hassas, narin canlılar sudan nem kapabiliyolar. Siz nasıl temizleyip servis ediyosunuz genel olarak ne yapıyorsunuz?
-Hocam birde çok uzun zamandır şu sekilde bir kızarıklık problemi var ayağında. Plastik tünek kullanıyor dediğim gibi alıştıramadım sizden ondan kaynaklı mı yoksa o ayak atma problemi yüzünden midir?
bu kızarıklık konusunu 12 şubatta konuşmuşuz sizinle. Hala var kızarıklık. Bu güncel bir görsel değil. Fakat tek ayağında (diğerini anlayamadım onda da hafif kızarık sanırım) bu şekilde kızarıklık var ayak altında. Fakat ayak atma problemi geri gelince ( önceden de olmuştu ve sonra fark etmemistim. Şimdi sanki tekrar olmaya başladı)
Ikisi bir durumun isareti olabilir mi merak ettim
(12 şubat Kivi'nin ayağı görsel):
Bu arada ayağını silkeleme davranışı gösterdiği ayak, bu altı hafif kızarık olan ayak mı değıl mi bilmiyorum.
-Sizce ayak sıkıntısı( kızarıklık ve ayak atma/silkeleme) plastik tünekten, b vitamin, magnezyum eksikligi vb, yaşın etkisiyle olan bir durum mudur yoksa bambaşka bir sebep midir?

Son düzenleme:
Dediğim gibi diyeti biraz düzene sokalım. Her ihtimale karşı önlem iyi olacaktır. Farklı bir durum varsa da mutlaka veteriner hekim yardımı ile ilerlemek lazım. Bahsettiğiniz neşeli kanatlardan alınabilir ancak tünek değişimine tavırlı yaklaşması bir iki gün bile sürmeyecektir. Birkaç saat sonra düzeleceğine inanıyorum. Yükseğe ve kırmızı tüneğin bulunduğu yerlere ahşap tünek yerleştiriniz. Renkli tünekler bana sorarsanız anlamsız, kemirme davranışı pek tüneğe olmaz ancak bir miktar yapabilir. Sağlığa yönelik sorun oluşturmaz.
Maşallaah, sizinle daha uzun zaman geçirmesi dileğiyle. Umarım sağlığı sorunsuz ve keyifle hayatına devam eder.
-Yaşına bağlı olarak kalsiyum magnezyum ve b vitamini eksikliği çektiğini düşünüyorum aslında. Absrtmadan ne sıklıkla ve nasıl bir ölçüde verebilirim? Birde a vitamini iyi gelir mi havuç vereceğim.Yeşillik olarak da taze semiz otu vermeyi düşünüyorum. Fakat yeşillikleri nasıl yıkayıp servis edebilirim kuş için? Şimdilerde her ne kadar doğal oldugu iddia edilsede bahçe ürününde bile ilaç oluyo. Ben biraz evhamlıyım zaten. Kuşlar da hassas, narin canlılar sudan nem kapabiliyolar. Siz nasıl temizleyip servis ediyosunuz genel olarak ne yapıyorsunuz?
Bu ürünler kafeste yine bulunsun ancak tüketmiyorsa eğer takviyelerle mutlaka götürün. Kalsiyum ve magnezyum sıvı bir ürünle verilecekse haftada 1 gün oldukça yeterli. Ürüne göre gramajı konuşmak gerek. B kompleks içinse yine marka bilmem lazım. Bt amin forte ise elinizdeki ürün tam dolu suluğa 15-20 damla eklemelisiniz. Havuç haftada 1 kez verilebilir. Açıkçası güzelce yıkanan sebzeler nemi alınıp asılabilir veya mamasına ilave edilebilir. Bu konuda çok düşünmemek lazım. Eğer alabiliyorsanız en azından ilkbahardan kışa kadar saksıda kekik, nane, semizotu gibi yeşillikler yetiştirebilirsiniz. Ben genelde iyice yıkayıp kurulayıp asıyorum. Ek bir ürün bulaştırmıyorum.
Yaşı gereği biraz yıpranmaları var. Plastik tüneklerde de sıkça olur o izler. Oldukça normal ama ara sıra çekiştirmeden vazelin veya teramycin pomadlar ile masajlar yapabilirsiniz.

Tahta tüneği bit gün kafes tabanında tutun alışsın sonra kullanın korkusunu yenmiş olur. 9 yaş muhabbetler için yaşlılık evresidir. Bu saatten sonra yaşlı insanlar gibi sorunlarının başlaması normaldir. Yaşam süreleri 10 civarıdır zaten. Bundan sonraki yaşamını sağlıklı geçirmesi için 3 amino asit kritiktir. Carnitin, Sitrulin ve glisin. Carnitin için carnispeed, Bt amin forte sipariş edin. Sitrulin ve glisin için de insanlar için üretilmiş tozlar var onlardan alıp suyuna katabilirsiniz.

Dediğim gibi diyeti biraz düzene sokalım. Her ihtimale karşı önlem iyi olacaktır. Farklı bir durum varsa da mutlaka veteriner hekim yardımı ile ilerlemek lazım. Bahsettiğiniz neşeli kanatlardan alınabilir ancak tünek değişimine tavırlı yaklaşması bir iki gün bile sürmeyecektir. Birkaç saat sonra düzeleceğine inanıyorum. Yükseğe ve kırmızı tüneğin bulunduğu yerlere ahşap tünek yerleştiriniz. Renkli tünekler bana sorarsanız anlamsız, kemirme davranışı pek tüneğe olmaz ancak bir miktar yapabilir. Sağlığa yönelik sorun oluşturmaz.
Maşallaah, sizinle daha uzun zaman geçirmesi dileğiyle. Umarım sağlığı sorunsuz ve keyifle hayatına devam eder.

Bu ürünler kafeste yine bulunsun ancak tüketmiyorsa eğer takviyelerle mutlaka götürün. Kalsiyum ve magnezyum sıvı bir ürünle verilecekse haftada 1 gün oldukça yeterli. Ürüne göre gramajı konuşmak gerek. B kompleks içinse yine marka bilmem lazım. Bt amin forte ise elinizdeki ürün tam dolu suluğa 15-20 damla eklemelisiniz. Havuç haftada 1 kez verilebilir. Açıkçası güzelce yıkanan sebzeler nemi alınıp asılabilir veya mamasına ilave edilebilir. Bu konuda çok düşünmemek lazım. Eğer alabiliyorsanız en azından ilkbahardan kışa kadar saksıda kekik, nane, semizotu gibi yeşillikler yetiştirebilirsiniz. Ben genelde iyice yıkayıp kurulayıp asıyorum. Ek bir ürün bulaştırmıyorum.
Yaşı gereği biraz yıpranmaları var. Plastik tüneklerde de sıkça olur o izler. Oldukça normal ama ara sıra çekiştirmeden vazelin veya teramycin pomadlar ile masajlar yapabilirsiniz.
-Amin inşallah hocam çok sagolun varolun🙏🙏💐Hocam ne yazık ki kanatlıdan anlayan veteriner yok burada. Bir sorunla karşılaştığımda Allah bin kere razı olsun sizler sayesinde sorunu çözüyorum ve kuş bakımında daha çok şey öğreniyorum. Sizler sayesinde tedavi etmeye çalışıyorum. Tekrardan çok teşekkür ederim🙏🙏🙏.Vet hekimler kuşlar konusunda çok yetersiz ve önemsemiyolar.
-Hocam diyeti konusunda her zaman VL klasik muhabbet kuşu yemi ve ayrıyetten gold wings aspur alıp çok az yeme katarak veriyorum. Kanatlı oil prozim Plus Probiyotik ve de bt amin forte b vitamini arada veriyorum. Genelde damlalıkla 9-10 damla tam solu suluğuna koyuyordum. Onun haricinde yeşillik vb şeyler de vereceğim daha önceden vermiştim birkaç kez. Son yıllarda kendim bile yerken çekinmeye başladım.Haklısınız düşündükçe insan evhamlanıyor. Dediğiniz gibi çok güzel yıkayıp nemini alıp meyve tutacağına asarım.
Hocam olur mu bilmem ama saksıda bahsettiğiniz yeşillikleri yetiştirmeyi denerim. Şayet başarabilirsem öyle yaparım 😅😅
-Tünek konusunda dediğiniz taktiği deneyeceğim. Renk olarak plastik kırmızı tüneğine alışık diye kırmızı ahşap tünekle kandırabilirim diye düşündüm. 😅
-Teramycin pomad ve parafinsiz vazelin tamamdır. Birde sanırım katı hindistan cevizi yağı da önermiştiniz. Onları temin etmeye calısıcam. Hocam birkaç yıl önce kuruluk için tatlı badem yağı sürüyordum. Sakıncalı mı olur şimdiki gibi bir durumda? Ya da genel anlamda tatlı badem yağı bir sıkıntı, hasasiyet veya ayaklarını kafasına sürme durumu gibi bir şey olursa bitlenme falan yapar mı hindistan cevizi yağı da aynı şekilde?
-Anladım havuç haftada bir kere. Med tolyamin de olur mu b vitamini için? Bt veriyordum ama sanırım o kalmamış evde. Bende med tolyamin sipariş etmiştim. Fark ederse bt amin forteyi alırım.
-Kalamar kemikli gaga taşını ne olur ne olmaz asıyım o zaman.
-Hocam.bahsettiğiniz sıvı kalsiyum ve magnezyum nedir?
-Hocam yeri gelmişken birde 2,5 yaşındaki genç sultanlarımdan birinin ayağının altında hafif bir soyulmaya benzer çok az bir yer gördüm. Hafif kanamıştı. Sonra geçti ama sıyrık bir tık görünüyo. Görsel varsa eklerım güncel durumuna da yarın bakacağım yine. Yürüyebiliyo hatta maşallah diyelim hızlı da hareket edebiliyo. Ayak altı perdeye takıldı veya kafesindeki diger sultan arkadaşı yaptı sanırım. Gecenlerde cikardigimda da uçup yine perdeye takılmıştı tırnağı. Sonrasında bir ayağının tırnakları yamuldu gibi gelmişti gözüme. Öyle bir durum olabilir mi? Yani yamulsa yürüyemezdi demi.Görselini cekemedim ama dediğim gibi yuruyebiliyo. Reçeteli midir bilmem ama terramycin pomadi alabilirsem sultanımın sıyrılmış ayak altına sürmemde bir sıkıntı olur mu acaba? Veya başka ne sürebilirim? Parafinsiz vazelin bitkisel bir ürün olduğu icin onu bulmam biraz daha zor olur diye düşündüm. Veya katı hindistan cevizi yağı falan sürülür mü? Birde burada mı görmüştüm bilmiyorum. Herhangi bir hafif kanamaya benzer durumda mısır ya da buğday nişastası (hangisi olduğundan tam emin değilim) sürülmesi kanamanın durmasını sağlıyormuş bu doğru mu acaba?

Son düzenleme:
Tahta tüneği bit gün kafes tabanında tutun alışsın sonra kullanın korkusunu yenmiş olur. 9 yaş muhabbetler için yaşlılık evresidir. Bu saatten sonra yaşlı insanlar gibi sorunlarının başlaması normaldir. Yaşam süreleri 10 civarıdır zaten. Bundan sonraki yaşamını sağlıklı geçirmesi için 3 amino asit kritiktir. Carnitin, Sitrulin ve glisin. Carnitin için carnispeed, Bt amin forte sipariş edin. Sitrulin ve glisin için de insanlar için üretilmiş tozlar var onlardan alıp suyuna katabilirsiniz.
Merhaba hocam teşekkür ederim cevabınız için 🙏🙏 Tünek konusunda dediğinizi yapacağım. Kivi'ye maşallah🧿🧿🧿 diyelim hocam.🙏🙏
Carnitin icin carnispeed bende var hocam. Bt amin forte yok onun yerine med tolyamin almıştım. Eğer yerini tutmazsa bt amin forte sipariş veririm. -Yaşlı kuşlar için nasıl bir kullanım önerirsiniz bu takviyelerde?
-Sitrulin ve glisin icin hangi marka ve nasıl, kaç ölçek ve sıklıkta kullanım olmalı yaşlı kuşlarda?

Son düzenleme:
Rica ederiz, katı hindistan cevizi yağı alınsa diğer vazeline vs gerek yok. Badem yağı da kullanılabilir ama önce az miktarda sürüp gözlemleyiniz. Zaten çok sık bu işlemi uygulamayacağınız için problem doğurmayacaktır. Çok az sürülmesi gerekiyor ve masaj yaparak yedirmelisiniz iyice. Med tollyamin bence piyasadaki en iyi B kompleks takviyelerden. Tam dolu suluğa haftada 1veya 2 kez 15-20 damla ekleyip sunabilirsiniz. 8 saat sonrasında temiz su ile değiştirmenizi öneririm.
Nekton MSA D3 Vitamin Kalsiyum Mineral / Nekton Calcium-Plus Kalsiyum ve Magnezyum Karışımı veya alternatif benzer içerikli bir ürün bu yaş grubu kuşlarda bulunması gereken takviyelerden bence.
Hem sultan için hem de muhabbet kuşunuz için teramycin deri pomadını reçetesiz alabilirsiniz. Ara sıra yara oluşumları olabilir, takip edilmeli. Kanamanın durması içinde dediğiniz malzemeleri kullanabilirsiniz. Hızla durduracaktır.

Geri