Çok acil! Muhabbet kuşum ayakta duramıyor

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Aslı I.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Aslı I.

iyikus.com Üyesi
Merhaba,

Genel sağlığı ve hareketi, enerjisi gayet iyi olan muhabbet kuşum, sabah uyandığında gayet iyi durumdaydı. Yarım saat sonra kafesinden bir ses geldi ve baktığımızda yere düşmüş, yerde yatıyordu.

Şu anda ayakta duramıyor. Hareket ediyor, ama sadece arada bir kanatlarıyla çırpınma şeklinde. Ayakları tutmuyor.

2 tane veterinere götürdük. İlk götürdüğümüz; kortizol ve antibiyotik vermeyi önerdi. Ama uzmanlık alanı kuşlar olmadığı için başka bir hekime götürdük.

O da diazem vermeyi önerdi, ama sonrasında uyanamama ihtimali olabilir dedi. Riske giremedik. Yarın üniversite hastanesine götüreceğiz.

Daha önce başına gelen, fikir verebilecek ve yardımcı olabilecek birileri var mıdır? Yazarsanız sevinirim.

Kortizon asla ve asla kullanılmamalı. Kuş 20 dk sonra toparlar ama en fazla 3 ay ömrü kalır. Sebebini bilmeden birşey önermek doğru olmaz. Ama 1 damla elektrolit damlatabilirsiniz ağzına. Magnezyum eksiklikleri de bu gibi durumlara yol açabiliyor çünkü.

Şu an veteriner ağızdan besleme maması verdi. İçine vitamin ve mineral takviyelerini de damlatmamızı söyledi. İki saatte bir besliyoruz. Elektrolit ve magnezyum mamanın ver takviyelerin içinde vardır herhalde diye düşünüyorum.

kuşun ve kafes tabanindaki dışkıların net goruntulu ve sesli videosunu gormek gerekir. youtube a yukleyip burada paylaşabilirsiniz

yarın çok geç olabilir, ya da kuş kendi kendine de toparlayabilir. bilemeyiz

Tekrar merhaba, uygun bir zamanda tüm süreci ayrıntılı anlatacağım. Şimdilik son durumu paylaşmak istiyorum.

Veteriner, karaciğer yağlanması ve karaciğerde doku bozulması tespiti yaptı. Ve aşağıdaki ilaçları verdi:

Metaclor (0,1cc x 2 defa),
Levatirasetam (0,1cc x 3 defa),
Gabapentin (0,1cc x 2 defa),
Sucra (0,1cc x 2 defa),
HB (0,1cc x 1 defa),
Omegamix (0,1cc x gün aşırı).

4 gündür ilaçları kullanıyorum. Şu an titreme nöbeti bitti. Kısa süreli de olsa ayakları üstünde durabiliyor, tabii kafes tabanında. Yalnız iştahı çok kapalı, sürekli uyuma halinde olduğu için yemek yiyemiyor. Elle besleme maması veriyorum, ama sürekli kafası düşüp uyuyor. Pazartesi 38 kilo idi, dün 35 idi, bu sabah 33 olarak tarttım. Yemek yememesi beni tedirgin ediyor. Veterinere doz ayarlaması yapsak mı diye sordum. Cevabını bekliyorum.

Durum bu şekilde, varsa yorum ve bilgilerinizi beklerim.

Yemek yemiyor ise ilgisini çeken yumuşak besinler varsa (yumurta maması gibi) düzenli sunun. Onu da yemiyorsa eğer elle besleme sıklığınızı biraz daha arttırabilirsiniz. 6 g hızlı bir düşül 3 gün için.

Konuyu yeni gördüm ben kuş felç geçirmiş. Biz bu tip durumlarda salmonelladan şüpheleniyoruz genelde. Bakteriyel bir enfeksiyondur ve genelde antibiyotikler ile tedavi ediliyor..

Fakat sizin veteriner epilepsi ilaçları yazmış. Levatirasetam ve Gabapentin epilepside kullanılan ilaçlar. Ben daha önce kuşlar üzerinde kullanıldığını görmedim bu ilaçalrın. Bilgisi olan varsa yazar..

Metaclor (metoklopramid) ise kusmayı engelleyici bir ilaç. Muhtemelen epilepsi ilaçlarının yan etkileri için yazmış bunuda. Fakat ben kuşlarda kullanılmasını önermiyorum. Bununla ilgili konum var alta linkini bırakırım..
Metpamid ilacı hakkında Uyarı! (Kusan kuşunuza bu ilacı vermeyin!)

Sucra (sukralfat) yemek borusu ve mide ülserlerinin tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Kuşlara yazıyorlar bu ilacı ama sizin kuşunuza neden yazmış anlamadım..

Omegamix zaten belli omega içeriyor. HB nedir onu anlamadım..

Hangi veterinere gittiniz bu arada?

Florya'daki İstanbul Vet' e götürdük. Dışkı tahlili yaptı, herhalde bakteriyel bir enfeksiyon göremedi.

Metaclor ile mide-bağırsak sistemini rahatlatıp yarım saat sonra diğer ilaçlarını alması gerektiğini söyledi.

Sucra' yı ise idrarında kan tespit ettiği için verdiğini söyledi.

HB ise bitkisel bir vitamin karışımı dedi.

Yani veterinere gittiğimizde kasılmaları ve ayak tutmama sorunu vardı, ama genel durumu ve bilinci iyiydi. Şu an ise sürekli uyukluyor kafa öne düşmüş şekilde. İlaçlar mı ağır geldi? Kesmeli miyim sizce?

Bir saat önce başka bir veterinere gittim, verilen ilaçları kesmemi söyledi, onun yerine avicare ürünleri verdi. Bitkisel olduğu için bunları kullanın dedi.

Avicare silybum marianum ; valeria officinalis ve multivitamin amino acid acerola.

Diğer ilaçları kesip bunları mı vermeliyim?

Avicare ürünleriyle vakit kaybetmeyin boşuna. Bitkisel takviye çünkü onlar. Siz diğer tedavinize devam edin. Metaclor hariç bence onu kesin sadece. İstanbulvet alanında en iyilerden. Bence onun dediklerini uygulayın..

Isı yeterli zaten kabarıklık yok kuşta. İlaçlar uyku yapıyor sanırım. Dediğim gibi metacloru kesip devam edin tedaviye. Muhtemelen onun etkisi olabilir.

Dışkısı biraz sıkıntılı ama toparlar diye düşünüyorum. Siz mama verme sıklığını arttırabilirsiniz. Onun dışında ilk anlattığınıza göre kuş fena değil.

Mama olarak ne veriyorsunuz?

Son klinikten nutribird a21 aldım, onu verdim. Ondan önce de meyve-sebze püresi almıştım (yine veteriner söylemişti), onu vermiştim.

Metaclor'u 12 saattir vermiyorum, ama toparlamadı maalesef.

Son klinikten nutribird a21 aldım, onu verdim. Ondan önce de meyve-sebze püresi almıştım (yine veteriner söylemişti), onu vermiştim.

Metaclor'u 12 saattir vermiyorum, ama toparlamadı maalesef.

Tamam a21 mama iyidir ona devam edin. Toparlaması için biraz daha beklemekte fayda var. Diğer ilaçları devam edin bence. Daha önce kullandığım ilaçlar değil ama istanbulvete güveniyorum bu konuda. Felç geçiren bir kuşun bu kadar toparlaması bile bence iyi..

İlaçlar kaç gün kullanılıcakmış?

2 hafta süresince kullanılacak dediler. Pazartesi akşam başladık ilaçlara. 5 gün oldu henüz.

Dün biraz daha iyiydi, bugün kötüledi açıkçası. Doktorla da gündüz konuştum, şimdilik Gaba'yı keselim dedi. Kestim.

Neredeyse saat başı ilacı vardı. Bir de elle besleyince çok hırpalandı yavrum. Zaten asla ve kati ele gelmeyen bir kuştu.

Bu arada felç geçirmedi, refleksleri yerindeydi. Veteriner de muayene edince öyle söyledi. Organ hasarı böyle sinirsel nöbetlerle kendini gösterebiliyormuş.

Son düzenleme:
2 hafta süresince kullanılacak dediler. Pazartesi akşam başladık ilaçlara. 5 gün oldu henüz.

Dün biraz daha iyiydi, bugün kötüledi açıkçası. Doktorla da gündüz konuştum, şimdilik Gaba'yı keselim dedi. Kestim.

Neredeyse saat başı ilacı vardı. Bir de elle besleyince çok hırpalandı yavrum. Zaten asla ve kati ele gelmeyen bir kuştu.

Bu arada felç geçirmedi, refleksleri yerindeydi. Veteriner de muayene edince öyle söyledi. Organ hasarı böyle sinirsel nöbetlerle kendini gösterebiliyormuş.

Anladım o da gabadan şüphelendi demekki. Zaten diğer Levatirasetam ile benzer ilaçlar. Öyle devam edin bir kaç günde bakalım duruma.

Ama diğer veterinerin verdiği avi ürünleri bir işe yaramaz onu söyliyim. Eğer onları kullanma düşünceniz varsa zaman kaybı olur. Kuşa faydası olmaz..

A21 mamaya geçtiğiniz iyi olmuş bu arada onunda faydası olur. Daha iyi beslenir. Siz hergün durum güncellemesi yapın. Güncel video ve dışkılarını takip edelim. Gerekirse müdahale ederiz. İnşaallah toparlar kuşunuz...

Bir şey sormak istiyorum. Sabah kursaktan besleme yaptım kuşuma. Şimdi de önüne didiklenmiş daldarı koydum, kolay yesin diye. Biraz yedi. Mümkün olduğunca kursaktan beslemeyi azaltmak istiyorum. Ama tabii aç da kalmamalı.

Sormak istediğim şey; örneğin ne kadar daldarı tüketince yeterli olur? Kursak tam dolmadı tabii, ama belki bir çay kaşığı kadar yemiştir. Bu oranları kafamda tam oturtamadım. Nasıl takip etmeliyim, aç kalıp kalmadığını ya da kursaktan beslemem gerektiğini?

Öğünde 1 - 1.5 ml yeterlidir. Her mama öncesi kursağın boşalmasını beklemelisiniz. Boşalmadan vermek kursak mantarı riski taşır. Besleme aralığını uzatıp yiyip yemediğini gözleyin yiyorsa elle beslemeyin. Elle beslemek ayrı bir strestir onun için.

Geri