Çok acil! Muhabbet kuşum ayakta duramıyor

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Aslı I.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Aslı I.

iyikus.com Üyesi
Merhaba,

Genel sağlığı ve hareketi, enerjisi gayet iyi olan muhabbet kuşum, sabah uyandığında gayet iyi durumdaydı. Yarım saat sonra kafesinden bir ses geldi ve baktığımızda yere düşmüş, yerde yatıyordu.

Şu anda ayakta duramıyor. Hareket ediyor, ama sadece arada bir kanatlarıyla çırpınma şeklinde. Ayakları tutmuyor.

2 tane veterinere götürdük. İlk götürdüğümüz; kortizol ve antibiyotik vermeyi önerdi. Ama uzmanlık alanı kuşlar olmadığı için başka bir hekime götürdük.

O da diazem vermeyi önerdi, ama sonrasında uyanamama ihtimali olabilir dedi. Riske giremedik. Yarın üniversite hastanesine götüreceğiz.

Daha önce başına gelen, fikir verebilecek ve yardımcı olabilecek birileri var mıdır? Yazarsanız sevinirim.

Ayaklardaki tutulma için diyorum hocam antibiyotiği. Gerçi şuan kullanılan ilaçlarında faydasını gözlemlemek gerekir..
Ayaktaki tutulmanın bakteriyel kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Karaciğer rahatsızlıkları vücutta birçok dengeyi bozuyor maalesef. Antibiyotik de karaciğere ekstra yük olur.

Florya'daki İstanbul Vet' e götürdük. Dışkı tahlili yaptı, herhalde bakteriyel bir enfeksiyon göremedi.

Metaclor ile mide-bağırsak sistemini rahatlatıp yarım saat sonra diğer ilaçlarını alması gerektiğini söyledi.

Sucra' yı ise idrarında kan tespit ettiği için verdiğini söyledi.

HB ise bitkisel bir vitamin karışımı dedi.

Yani veterinere gittiğimizde kasılmaları ve ayak tutmama sorunu vardı, ama genel durumu ve bilinci iyiydi. Şu an ise sürekli uyukluyor kafa öne düşmüş şekilde. İlaçlar mı ağır geldi? Kesmeli miyim sizce?
Merhaba, genelde bu gibi durumlar yaşandığında ters giden şeylerden bir tanesi merkezi sinir sistemi sorunları.
bu konuda belirtilerinizi anlatan bulgular ve önerilen tedavi şekli yazıyor. İncelemenizi öneririm.

Tekrar merhaba,

Bugün de şöyle bir durumla karşılaştım: Kuşum yemleri ağzında gevelemeye başladı. Ağzına bir tane yem atıyor ve ağzının içinde döndürüyor. Yutmakta zorlanıyor gibi.

İki haftadır çoğunlukla elle besleme mamasıyla besliyordum. Daha dün, iki haftadır yemediği kadar çok yem yemişti halbuki. Ama bu sabah geveleme başladı. Ne olmuş olabilir?

Videosunu ekliyorum:
Watch IMG_1019 | Streamable

Görüş ve yardımlarınız bekliyorum.

Tekrar merhaba,

Bugün de şöyle bir durumla karşılaştım: Kuşum yemleri ağzında gevelemeye başladı. Ağzına bir tane yem atıyor ve ağzının içinde döndürüyor. Yutmakta zorlanıyor gibi.

İki haftadır çoğunlukla elle besleme mamasıyla besliyordum. Daha dün, iki haftadır yemediği kadar çok yem yemişti halbuki. Ama bu sabah geveleme başladı. Ne olmuş olabilir?

Videosunu ekliyorum:
Watch IMG_1019 | Streamable

Görüş ve yardımlarınız bekliyorum.
Stres kaynaklı olabilir. İyi gözlemleyin yemi ufalayıp mı yiyor yoksa yemi un haline getirip yemliğe veya yere mi döküyor ? Ağzında kötü koku var mı bir bakın.

Acaba ümit hocamında dedeği gibi veteriner yanılmış mıdır bilemedim. Veterinere güvenmek zorundayız ama küçük de olsa yanılmış olma ihtimalleri var. Bir dışkısını mantar dışkısına benzetmiştim çünkü. Mantar enfeksiyonları da sinir sistemini olumsuz etkileyebiliyor.

Karaciğer büyümesi ve doku bozulması kesin varsa asla antibiyotik ve benzeri ilaç kullanılmamalı veya mecbursak çok dikkatli kullanılmalı... ama ya değilse... Tek başıma Sorumluluk almamak adına diğer arkadaşların da yorumlamasını bekliyorum.

Ağzında kötü bir koku yok. Yemi ufalayıp yiyor sanıyorum, ama yarın daha dikkatli gözlemleyip yazarım.

Mantar enfeksiyonu olsa dışkı analizinde çıkar mıydı peki? Çünkü geçtiğimiz Pazartesi günü dışkı analizi yaptı veteriner. "Gram boyama" ve "wet mount" testleri yapıldı. Hatta sonuç görsellerini de yüklüyorum. Bir sorun olmadığı söylendi.

Kursak analizi yapılmadı bir tek. Kursak mantarı olsa dışkıdan belli olur muydu?

Ağzında kötü bir koku yok. Yemi ufalayıp yiyor sanıyorum, ama yarın daha dikkatli gözlemleyip yazarım.

Mantar enfeksiyonu olsa dışkı analizinde çıkar mıydı peki? Çünkü geçtiğimiz Pazartesi günü dışkı analizi yaptı veteriner. "Gram boyama" ve "wet mount" testleri yapıldı. Hatta sonuç görsellerini de yüklüyorum. Bir sorun olmadığı söylendi.

Kursak analizi yapılmadı bir tek. Kursak mantarı olsa dışkıdan belli olur muydu?

Dışkı analizi yapıldıysa mantar değil demekki. Olsa anlarlardı. Probiyotik katıyor musunuz suyuna ve besleme mamasına ?

Yani mantar için farklı bir analiz yapılıyorsa ve o yapılmadıysa bilmiyorum. Dediğim analizler yapıldı bir tek.

Şu dönemde probiyotiği her gün kullanmamı söyledi veteriner, kullanıyorum ben de. Su içmeyebiliyor, o yüzden mamasına katıyorum.

Bu sabah tekrar gözlemledim. Yemleri ufalayıp önüne bırakmıyor. Ağzında döndüre döndüre uzun süre sonra yiyor.

Bu arada dikkatimi çeken iki konu daha oldu.

Birincisi; ağzında bir koku var. Fakat ekşi bir koku değil. Nasıl tarif edebilirim emin değilim, ama un gibi maya gibi kokuyor. Hatta belki kendimi yönlendiriyorum ama sanki maması gibi kokuyor. Ki en son dün gece 22.00'de mama yedirmiştim. Acaba sindirmeyle ilgili bir sorun mu var, sindiremiyor mu? Bunun sebebi ne olabilir?

İkincisi; dün toplamda 10-11 ml mama yedirmeme rağmen kilosu bu sabah aynıydı. Epey yediriyorum, ama çocuğa kilo aldıramıyorum.

Veterinerin neden kursak analizi yapmadığını da bilmiyorum, keşke yapsaydı. Şu an içim rahat ederdi hiç değilse.

Bu sabah tekrar gözlemledim. Yemleri ufalayıp önüne bırakmıyor. Ağzında döndüre döndüre uzun süre sonra yiyor.

Bu arada dikkatimi çeken iki konu daha oldu.

Birincisi; ağzında bir koku var. Fakat ekşi bir koku değil. Nasıl tarif edebilirim emin değilim, ama un gibi maya gibi kokuyor. Hatta belki kendimi yönlendiriyorum ama sanki maması gibi kokuyor. Ki en son dün gece 22.00'de mama yedirmiştim. Acaba sindirmeyle ilgili bir sorun mu var, sindiremiyor mu? Bunun sebebi ne olabilir?

İkincisi; dün toplamda 10-11 ml mama yedirmeme rağmen kilosu bu sabah aynıydı. Epey yediriyorum, ama çocuğa kilo aldıramıyorum.

Veterinerin neden kursak analizi yapmadığını da bilmiyorum, keşke yapsaydı. Şu an içim rahat ederdi hiç değilse.
Mamasına probiyotik katıyor musunuz ?

Probiyotik her gün katıyorum.

Hayır, ekşi bir koku değil.

Sabah veterinerin teknisyeni ile görüştüm. Eğer mantar olsa dışkı analizinde belli ederdi kendini. Dışkıdan sonra kursakta oluşuyor bakteri dedi. Kursak analizi yapıp boşuna kuşa stres yüklemeyelim dedi.

Bilemiyorum, öyle diyince biraz rahatladım ben de, birkaç gün gözlemleyeceğim. Yine de aklınıza gelen farklı fikir ya da ihtimaller varsa konuşalım isterim.

Dışkı fena değil mantar yokmuş kuşta. Her yediği mamayla birlikte 1 damla probiyotik de içmiş olmalı. Mamayı rn fazla 2 ml hazırlayın ki ne kadar probiyotik içtiği net olsun. İçirmeden hemen önce de probiyıtiği damlatın. Mamadan önce kursağın boşalmasını bekleyin ama. İyi besleyecem derken çok sık mama vermeyin. Kursakta mayalanmaya neden olabilir.

Mantar gibi durmamasına sevindim çok. Tamam dediklerinizi yaparım.

Peki her 2 ml için 1 damla probiyotik fazla gelmez mi? Normal zamanda yarım suluğa 5 damla damlatıyordum, onunla oranlayarak ayarlamıştım. Bu durumda günde 10 damla probiyotik içmiş olacak? Sorun olmaz değil mi?

Yem karışımınız nasıl? Daha yumuşak tohumları verebilirseniz örneğin aspur, japon darısı, (az oranda) yulaf gibi yeme kolaylığı sağlayabilirsiniz. Çok yem tüketme veya az yeme durumu ikisi de hastalık belirtisi.
Gerekirse yeni bir yem alınız.
olabilir,
veya.

Dışkısı kötü renk boyaması yapmadığı için bakteriyel bir durumu işaret ediyor diyemiyorum. Form olarak bozuk olsa da sağlıklı bir dışkıya dönecek gibi de duruyor. Yerinizde olsam bu sebepten dolayı 3 gün triflucan/mikostatin/fungostatin vb. ilaçlardan (eczanede satılır) bir tanesini "DENERDİM". Bu gibi çıkmazlarda kursak ve sindirim sorunlarına odaklanmak gerekiyor.

Merhabalar,

Bugün kontrolümüze gittik. Kursak analizi de yapıldı bu sefer ve temiz çıktı çok şükür. Yem yemeye de tekrar başladı, bu konuda içim rahat etti.

Veteriner kontrolden sonra, aşağıya listelediğim ilaçları verdi. Çok sayıda ilaç verdiği için de açıkçası endişe ettim, ağır gelir mi kuşuma kaldırabilir mi diye:

Sucralfate
Metaclor
Celebrex
Colchine
Levatirasetam

B vitamini
K vitamini
Psillium (karnıyarık otu)
Omegamix (A,D,E vitaminleri, omega balık yağı)
Tarçın çayı
Sirke kürü

Özellikle "celebrex" ilacının kuşlarda kullanımına dair bir bilgi bulamadım. İnsanlarda da bir ara yasaklanmış bir ilaç, yan etkilerinden dolayı. Bir bilgisi olan var mıdır?

Genel olarak ilaçlar hakkında yorum yapabilirseniz de memnun olurum. Kuşum rahatlasın derken, aşırı yüklenip işleri zora koşmak istemem.

Şimdiden teşekkürler.

Geri