Hangi Marka Probiyotik? Probiyotik Mikroorganizmaları

Rüştü Okumuş

Çevirmen
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
624
Çözümler
3
Yaş
32
Konum
denizli
Doğanay probiyotiklerin sıvı olup canlı bakteri içermesi gerektiği yazıyor birkaç makalede. Öylemi olmalı? Mesela entrobac toz halde aynı şekilde karşılık veriyormu?
 

Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,384
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
Toz ve sıvıda da aynı. Açıklamasında bazı ürünlerin belirtiyor, bazıları yazmıyor ama genelde canlı bakteri olması gerekiyor. Entrobac tam anlamıyla uygunluk sağlıyor. 2 bakteri formu var ancak biri prebiyotikler için olan.
+Sıvı probiyotikler çabuk bozulduğundan fazla oranda almamanı öneririm.
 
Son düzenleme:

znbjork

Forum Sakini
Katılım
28 May 2020
Mesajlar
204
Çözümler
3
Yaş
22
Konum
İstanbul
Sizce bölünmüş ürünler güvenilir mi? Röhfreid Entrobac Probiyotik ve Gervit-W almayı düşünüyorum ama bunların bir kutusu benim için çok fazla, ücretlerini de karşılayamam. Bu yüzden bölünmüş olanları (50 gr, 50 ml) almayı düşündüm internetten.
 

Muratsani 

Yönetici
Moderatör
Katılım
17 Ağu 2020
Mesajlar
2,327
Çözümler
27
Konum
İstanbul
Sizce bölünmüş ürünler güvenilir mi? Röhfreid Entrobac Probiyotik ve Gervit-W almayı düşünüyorum ama bunların bir kutusu benim için çok fazla, ücretlerini de karşılayamam. Bu yüzden bölünmüş olanları (50 gr, 50 ml) almayı düşündüm internetten.
Daha alışveriş yapılan ve bu tür bölünmüş ürünleri alabileceğiniz siteler arasında akyolkardesler ve petmarketburada'yı önerebilirim...

Bende bölünmüş alıyorum...
 

Taha Aktaş 

Yönetici
Moderatör
Katılım
11 Ara 2020
Mesajlar
2,312
Çözümler
56
Konum
Bolu
Probiyotik Mikroorganizmalar

Probiyotik, bağırsak mikrobiyal dengesini geliştirerek konakçı hayvanda yararlı etkiler

Oluşturan ve böylece hayvanların yemden yararlanmalarını artıran, ağız yoluyla veya

yeme katılarak verilen canlı mikrobiyal yem katkı maddesidir.



Probiyotiklerin Sahip Olması Gereken Özellikler

Probiyotik mikroorganizmaların bu olumlu etkilerini gösterebilmeleri için aşağıdaki özellikleri taşımaları gerekir;

1-Bağırsak lümeninde yeterli miktarda bulunmalıdır.

2-Patojenik veya toksik olmamalıdırlar.

3-Mideden geçerken midedeki düşük pH’dan ( asidik ortamdan), bağırsaklardaki safradan ve lizozom enzimlerinden etkilenmeksizin canlılıklarını koruyarak, hızlı bir şekilde çoğalmaları gerekir.

4-Yemin depolanması ve yem üretimindeki teknolojik işlemler esnasında canlı kalmaları gerekmektedir.

5-Yemin yapısındaki besin maddelerine ve diğer yem katkı maddelerine karşı stabilitelerinin yüksek olması gerekmektedir.

6-Erken dönemde uygulanmalıdırlar.

7-Özellikle probiyotik mikroorganizmaların in vivo ve in vitro üretimleri kolay olmalıdır.

Ticari probiyotik preparatları canlı bakteri, mantar, maya ve maya kültürleri ile çeşitli enzimleri içermektedir. Bu preparatlar sadece bir mikroorganizma suşundan oluştuğu gibi 8’e kadar değişik mikroorganizma suşu da içerebilirler. Probiyotik üretiminde yaygın olarak kullanılan mikroorganizmalar Lactobacillus’lar ve Streptococcus’lardır. Probiyotik olarak kullanılan mikroorganizmalar Çizelgede verilmiştir. Probiyotik bakteriler, patojen bakterilerin aksine gram pozitif ve anaerob olup patojen değillerdirler. Lactobacillus, Leuconostoc, Pediococcus, Streptococcus türü bakteriler laktik asit üretmektedirler. Ayrıca gram pozitif ve aerobik olan Bacillus cinsi bakterilerde kullanılmaktadır. Ayrıca Lactobacillus bakteriler mide pH’sına en fazla dayanıklı olan ve sindirim kanalından geçiş esnasında canlılıklarını koruyabilen bakterilerdir.



Probiyotik olarak kullanılan mikroorganizmalar

Bakteriler

Bacillus pumilis

Bacillus coagulansBacillus lentus

Bacillus lincheniformis

Bacillus amylolique

Bacillus subtilis

Bacteroides amyplophilusBacteroides capillosusBacteroides ruminocolaBacteroides suis
Bifidobacterium animalisBifidobacterium bifidumClostridium butyricumLactobacillus acidophilusLactobacillus casei
Lactobacillus brecisLactobacillus bulgaricusLactobacillus fermentumLactobacillus lactisLactobacillus plantarum
Lactobacillus cerevisiae (Pediococcus cerevisiae)

Lactobacillus pentosaceus (Pediococcus pentosaceus)

Streptococcus faeciumStreptococcus intermediusStreptococcus lactis
Mantarlar
Aspergillus nigerAspergillus oryzaePleurotus ostreatusPhanerochaete

chrysosporium
Coriolus versicolour
Mayalar

Saccharomyces cerevisiaeHansenula spp. (Pichia)Torulopsis candida


Probiyotiklerin Etki Mekanizmaları

Kuşların normal bağırsak florası geniş bir bakteri populasyonu ihtiva etmekte ve bu bakteriler bağırsağa yerleşip çoğalmaktadırlar. Probiyotik bakterilerde bağırsak epitel hücrelerine implante olarak çoğalırlar ve sindirim kanalından absorbe olmazlar. Bu sayede bağırsakların doğal konakçısı olmayan, bağırsak epitel hücrelerine yapışarak kolonize olan ve atılmaya karşı direnç gösteren, hastalık yapan patojen bakterilerin bağırsak yüzeyinde implante olmalarını ve çoğalmalarını engellemektedirler. Ancak probiyotiklerin büyütme faktörü olarak bu etkilerini gösterebilmeleri için normal mide pH’sına karşı dayanıklı olmaları ve mideden bağırsağa geçişleri süresince canlı kalmaları gerekmektedir. Lactobacillus’ların genellikle normal mide pH’sına dayanıklı oldukları bildirilmektedir. Kuşların karma yemlerinde probiyotiklerin kullanılması halinde hayvanlarda canlı ağırlık kazancının artması, yemden yararlanmanın iyileşmesi, mide-bağırsak rahatsızlıklarının azalmasına rağmen etki şekilleri tam olarak bilinmemektedir. Etki şekilleri probiyotik mikroorganizmaya ve suşuna, hayvana verilen miktarına, hayvanın türüne, hayvanda stres yaratan bir durumun bulunup bulunmamasına göre değişmektedir. Probiyotikler bağırsak lumenindeki villuslara patojen bakterilerden daha erken ulaşarak bu patojenlerin sindirim kanalında barınmalarını önlemektedir. Probiyotikler, ürettikleri laktik asit, asetik asetik asit vb. organik asitler ile bağırsağın pH’sını düşürerek (pH’ı 4-4.5’un altına) nötr veya bazik pH’da yaşayan patojen mikroorganizmaların gelişmelerini engellemektedir. Hayvanın sindirim sistemi hücreleri tarafından üretilen enzimler ile simbiyotik olarak çalışan selülaz, ksilanaz, lipaz, proteaz, β-glukanaz ve amilaz gibi enzimleri üreterek özellikle sindirim sistemi tam olarak gelişmemiş genç kuşlarda besin maddelerinin sindirimine yardımcı olmaktadır. Bu mikroorganizmalar B grubu vitaminleri (Niasin, Biotin, Piridoksin, FolikAsit, PantotenikAsit) sentezleyerek sindirime katkıda bulunmaktadır. Lactobacillus’lar E.coli’ye karşı anti-E.coli faktörü salgılayarak E.coli’nin toksik amin sentezini engellerler Probiyotik bakteriler, toksik amin ve amonyak üreten patojen mikroorganizmaların çoğalmasını önlemek suretiyle, bağırsakta bu toksik maddelerin birikimini engellemektedir. Lactobacillus’lar, acidolin, acidophin, diplococcin ve lactocidin gibi maddelerle birlikte hidrojen peroksit üreterek diğer patojenik mikroorganizmalara karşı antibakteriyel etki yapmaktadırlar. Probiyotikler sindirim sistemindeki antikor seviyesini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedirler. Böylece kuşlarımızın salgın hastalıklara karşı daha fazla dirençli olması sağlanmaktadır
 

melike388

iyikus.com Üyesi
Katılım
8 Ocak 2021
Mesajlar
52
Konum
Ankara
Bilgi için teşekkürler, geçen gün Probiacti Bird almıştım.
Yazıyı önceden görseydim bshsettiğiniz diğer probiyotikleri tercih ederdim. :)
 

Alperenkaradeniz

Yeni Üye
Katılım
16 Mar 2021
Mesajlar
7
Yaş
41
Konum
Bursa
Eskiden diazyme 256 da kullandım sonra entrobac ile devam ettim , geçen sene probiacti aldım ama pek bir faydasını gördüğümü söyleyemeyeceğim arkadaş ile ortak almıştık belki 400 ml den fazlası duruyordur , birde probac 1000 var ama bu aralar Türkiye piyasasında bulunmuyor
 

Taha Aktaş 

Yönetici
Moderatör
Katılım
11 Ara 2020
Mesajlar
2,312
Çözümler
56
Konum
Bolu
Probiyotik grubu mikroorganizmalara, laktik asit bakterilerinin yanında maya, endüstriyel fermantasyon, yan ürünler, enzimler ve doğal sindiriciler dahildir. Probiyotiklerin bir diğer kullanılma amacı da stres olgularını azaltmaktır. Probiyotik yem katkı maddeleri sindirim sisteminin normal faaliyete geçmesi ve iştahın arttırılmasında etkilidir. Bacillus subtilis, Streptococcus species ve Aspergüllus species’in baita olduğu 40 kadar mikroorganizma pek çok ülkede güvenli olarak bilinmektedir. Hayvan yemlerine katılmasına müsaade edilmektedir. Bu gruptaki mikroorganizmalar midedeki asit ortamından etkilenmeden bağırsağa geçebilme özelliğini taşımalıdır. Probiyotik bakteriler bağırsağa yerleşebilmek için patojen (hastalık yapıcı) mikroorganizmalar ile yarışır. Probiyotik bakteriler bağırsakta antimikrobiyal maddeler üretirler. Bu çoğunlukla laktik asitlerdir. Laktik asit bağırsak PH’nı azaltarak asidik bir ortam sağlar. Patojen mikroorganizmaların üreyebilmesini imkânsızlaştırır.

Kanatlılarda bağırsak mikroflorasının %90’ını laktik asit üreten bakteriler (laktobacilluslar) ile fusobacterium türleri oluşturuyor. Geriye kalan %10'unu ise E.coli, Enterocccus, Clostridium, Staphylococcus, Blostomyces, Pseudomanas ve Proteus türü mikroorganizmalar meydana getirir. Normal bağırsak mikroflorasında 400 türden fazla mikroorganizma bulunmaktadır.
 

bahare

iyikus.com Üyesi
Katılım
17 Ara 2021
Mesajlar
74
Yaş
44
Konum
bursa
Hangi Marka Probiyotik kullanmalıyım?
Probiyotik Mikroorganizmaları


Kuşlarımız için son zamanlarda forumda ve çevremde tartıştığımız konulardan bir tanesi hangi marka probiyotik önerirsiniz ya da bu probiyotiklerin içerisinde bulunan mikroorganizmalar hakkında ki kafa karışıklığıydı. Bundan dolayı hazır zamanım varken derinlemesine bir araştırmaya çalışayım dedim. Söz konusu kuşların sağlığı ise uzun zamanlar ayırmaya değer. Sonuçta size bağımlı bir canlı bakıyorsunuz.

Probiyotik kullanımını kuşların bebeklik döneminden başlayarak ele almak gerekir çünkü sürece etki eden bir durumu var probiyotiğin.
Tahmin edebileceğiniz gibi kuşlar, yavrularına diğer memeli canlılar gibi bağışıklığını kuvvetlendirecek besinler aktarmazlar. Bunlar bizim vereceğimiz takviyelerle birlikte sağlanabilir ama yavrunun kendisinin tüketmesi daha faydalı olacaktır onun için. Adım adım gidecek olursak, kuluçka sürecinde probiyotikle desteklenmiş mamalar vermeniz gerekir. Mama yemeyen kuşlar içinse suya katılabilir.

Antikorların yumurta embriyosuna transferi iki aşamada gerçekleşir. Antikorlar önce yumurta sarısı ve yumurta beyazında biriktirilir ve ardından embriyoya aktarılır. Antikor transferi tam sağlansa bile yumurtadan yeni çıkan bebekler, hastalık ve ölüme daha yatkın olurlar. Bağışıklıkları oldukça zayıftır. Bebekler, ebeveynlerin beslemesi ve yuva dışında yaşamaya başlamalarıyla, bağırsak mikrofloralarını (bir ortamda yaşayan mikroorganizmaların adı) oluştururlar. Bu mikroflora, kuş için yararlı veya zararlı olabilir. Bu kritik süreçte kafes temizliği ve seçilen ürünlerin tazeliği önem arz eder. Probiyotikler, kuş sağlığında büyük fark yaratabilecek faydalı bakteriler sağlayarak yardımcı olur.

Probiyotikler Nelerdir?
WHO'ya (Dünya Sağlık Örgütü) probiyotikleri fayda sağlayan mikroorganizmalar olarak yorumlamıştır. Probiyotikler = faydalı mikroorganizmalardır.

Kuşlar İçin Neden Probiyotik Kullanılır?
Kuşlar, kuluçka, sıcaklık değişiklikleri, ulaşım, yeni ortamlar ve yem ve su değişiklikleri dahil olmak üzere yaşamlarının farklı dönemlerinde strese maruz kalırlar.

Amaç, sindirim sistemini faydalı bakterilerle doldurmaktır. Faydalı bakterilerin fazlalığı, eksikliğinde artma eğilimi olan E. coli , Salmonella ve Clostridium gibi patojenlerin büyümesini yavaşlatır, kısaca onlara büyümesi için yer bırakmaz. Bu süreçlerin oluşmasını minimize etmek için her değişimden önce ya da önlemsel amaçla mutlaka probiyotik verilmelidir. Bu sayede yıkıntılar fazla olmadan daha sağlıklı olacak ya da sağlığına daha erken kavuşacaktır.

Probiyotikler içinde önemli payı olan mikroorganizma Bacillus suşudur. Bununla başlayarak mikroorganizmaları ele alalım.

Bacillus subtilis Probiyotik Nasıl Çalışır?

Probiyotiklerle besleme aslında çok yakın tarihli bir olay. Araştırmacılar bakteri suşlarının (Bir bakteri veya virüsun farklı alttürlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan gruplarına ¨Suş¨ denir.) yetersiz seçilmesi nedeniyle karışık sonuçlara ulaşmışlardır. Bazı karışımlar denenmiş ve işlevsel olan kullanılmaya başlanmıştır. İlk başta denenen karışımlar genellikle Lactobacillus, Bifidobacterium ve diğer bilinmeyen türler gibi korunmasız bakterilerin karışımlarıydı . Su veya yem yoluyla uygulandığında, faydalı bakteriler yavruların bağırsaklarına girmeden önce öldüğü gözemlenmiştir. Fakat Bacillus subtilis, diğerlerine göre daha dayanıklı çıkmıştır ve kuşlar için faydalı bir tür olduğu gözlemlenmiştir.

Bacillus subtilis, yemleri sindirmek için enzimler üretir. Bu enzimler yem besinlerini yavrular/kuşlar için daha uygun hale getirir.
Bacillus subtilis , Clostridium, Salmonella ve E. coli gibi diğer patojenik (kötü) bakteri türlerinden kendilerini korumak için maddeler (metabolitler) üretir. Bu metabolitler, kuşların bağırsaklarındaki zararlı bakteri sayısını azaltır.
Optimum bir mikroflora sağlamak için, kuşun yaşamı boyunca yeterli miktarda yararlı Bacillus bakterisinin uygulanması gereklidir. Doğru beslenme, çevresel etmenler ve uygun ürün seçildiğinde mikroflora stabil kalacaktır ve bağırsak patojenlerinin sorun haline gelmesi riski çok az olacaktır. Böylece iyi bakteriler, kötü bakterileri baskılayacaktır.

Bazı ürünlerin içerisinde denk geldiğimiz mikroorganizmaları inceleyelim:
Bakterilerin yarar sağlaması için doğal yollarla kuşlarımızın ürettiklerini onlara sağlamak gerekir. Oranı artan yararlı bakteri sayısı, istenmeyenleri baskılamada yardımcı olacaktır. Bu nedenle kuşlar için satılan her ürün değil, doğru mikroorganizmaları içeren iyi, kaliteli probiyotik kullanımı önemlidir. Peynir altı suyu, kefir, turşu suyu gibi ürünler yerine doğrudan kuşlar için hazırlanan probiyotikler kullanılmalıdır. Araştırmalar, birbirinden farklı kuş türlerinin bile benzersiz bir yardımcı bakteri kolonisine sahip olduğunu göstermiştir.

Kuş probiyotikleri için bir kalite aranacaksa, aslında kuş bağırsağında yaşayan bakteri türlerini içermesi gerekir. Bunlar çoğunlukla Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus lactis, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus, Enterococcus faecium, Enterococcus faecalus ve iki ekzeptik suşlardır.
Ekli dosyayı görüntüle 7304
Kaliteli Probiyotikler seçerken etiketlere ya da açıklamalara dikkat etmeliyiz.
İyi bir probiyotik seçerken aşağıdakilere bakmak gerekir.
Etiket en az 3-5 Lactobacillus suşunu tanımlıyor mu? buna bakmak gerekir. Lactobacillus, formülün temel taşı olmalıdır.
  • L. acidophilus
  • L. casei
  • L. salivarius
  • L. planetaryum
  • L. delbruci
  • L. bulgaris
  • L. reuteri
  • L. rhamnosus
Formülde aşağıdaki bakteri türlerinden en az ikisi var mı?
  • Streptococcus thermophilus
  • Enterococcus faecium veya faecalis
  • Bifidobacterium
  • Bacillus türü
Üründeki organizma sayısı nasıl olmalıdır?
Genellikle formülün gramına göre listelenirler. Gram başına 2,0 x 108 CFU'luk bakteri sayısı iyi bir düzeydir.

GDO'suz bir ürün arayın.
Koşer her zaman daha iyidir!

Kuşlara Ne Zaman Probiyotik Kullanmak Gerekir?
Kuşlara antibiyotik kullanıldığında veya strese girebileceği her an, zararlı bakterilerin kontrolü ele geçirme çabası başlar. Korkudan, tüy dökme döneminde, kırık bir kan tüyü, çevresel veya fiziksel bir değişiklik bile pusuya yatmış zararlıların baskın gelmesini sağlayabilir.
Kuşunuza antibiyotik kullanırken, hem yararlı hem de zararlı bakterileri ortadan kaldırılır ve bu sırada, kuşa özgü probiyotiklerle yardım sağlamadığınız sürece daha güçlü zararlı bakteriler bağırsakları ele geçirme olasılığı artar.

Ne sıklıkla kullanmalıyız?
Bu kişiden kişiye değişiyor maalesef. Örneğin benim probiyotik kullanış şeklim haftada 1 kez. Bu sizin bakımınıza göre haftada 1-2 kez olabilir.
Her gün kullanılmalı diyen var fakat buda mantıklı değildir. Kuşlar zaten üretiyorlar doğal olarak. Bunu arada bir desteklemek yeterli olacaktır.

Probiyotiklerle İlgili Özet
Probiyotiklerle beslenme, bebek kuşlar için iyi bir başlangıç evresi olur ve ilerleyen süreçte kuşların yaşam kalitesini arttırır. Süreçte, beslenme programına ve çevresel değişimlere göre probiyotik kullanımına devam edilmelidir. Probiyotik, kuşlarınız için sağlıklı bir sindirim sistemi sağlayacaktır. Mucizevi değildir ama etkisi defalarca kanıtlanmıştır.
öneri üzerine entrobac aldım, ama nasıl , daha doğrusu ne kadar kullanacağımı bilmiyorum, şimdiye kadar hiç vermedim. genel durumu iyi, bir sıkıntısı yok kuşumun, illa sağlıksız ya da stresli olması mı gerekiyor? :(
 

Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,384
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
öneri üzerine entrobac aldım, ama nasıl , daha doğrusu ne kadar kullanacağımı bilmiyorum, şimdiye kadar hiç vermedim. genel durumu iyi, bir sıkıntısı yok kuşumun, illa sağlıksız ya da stresli olması mı gerekiyor? :(
içme suyuna ya da mamasına 0,4 gram civarı eklemek gerekiyor.
 

bahare

iyikus.com Üyesi
Katılım
17 Ara 2021
Mesajlar
74
Yaş
44
Konum
bursa
içme suyuna ya da mamasına 0,4 gram civarı eklemek gerekiyor.
çok teşekkürler. peki bu ürünü nasıl muhafaza etmeliyim acaba :(
 

neanderthalensis 

Yönetici
Moderatör
Katılım
9 Kas 2020
Mesajlar
4,008
Çözümler
36
Konum
İzmir
konuyu ilk kez gördüm, açık net yazıyorum ülkemizde herhangi bir kanatlı platformunda bulabileceğimiz en doğru düzgün bilgiler yazılmış (akademik bilimsel makaleler hariç tabi ki)

@Doğanay Y. ve @Taha Aktaş ellerinize sağlık

haftada min. 1 kere kaliteli bir probiyotik takviyesi çok önemli, kuşlar hasta olmasa bile verilmeli. yem kaynaklı aflatoksin ve diğer toksik atıkları baskıladığı bilimsel çevrelerce belirtilmektedir
 
Üst