9 yaşındaki muhabbet kuşumun hastalığı hakkında

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Sude Ç.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sude Ç.

Forum Sakini
Muhabbet Kuşum Kivi’nin Dışkı Problemi Hakkında Yardımınızı Rica Ediyorum

Merhaba,
9 yaşındaki erkek muhabbet kuşum Kivi, yem yerken sürekli su içiyor. Yem yerken gagasını öne uzatıyor ve bugün suyunu değiştirirken fark ettim ki dün koyduğum suyu oldukça fazla içmiş. Ayrıca dışkısında öğütülmemiş yem parçaları gördüm. Dışkısı hem sulu hem de lekeli. Sanki yediği yemleri sindiremiyor, öğütemiyor gibi.

Bu durum yaklaşık 7–8 yaşından beri var. Daha önce bu konuda bir veteriner tavsiyesiyle Baytril kullanmıştım fakat işe yaramamıştı. Burada bana Bactrim ve sonrasında Triflucan önerildi. Limon isimli kursak mantarı olan kuşuma Triflucan verirken, Kivi’ye de önlem amaçlı verdim. Şimdiye kadar uyguladığımız tedavi sürecini aşağıda detaylıca paylaşıyorum:

Tedavi Süreci ve Kullanılan İlaçlar

Nisan 2023

• 20 Nisan: Limon ve Kivi’ye ilk kez Triflucan verdim. Limon’un suluğuna 8 damla, Kivi’ye 4 damla.
  • 28 Nisan: Kivi’ye ikinci kez Triflucan verdim (dışkısındaki öğütülmemiş yem nedeniyle) – 8 damla.
Önlem amaçlı verdiğimi belirtmek için kursak mantarı olan kuşum Limondan da bahsettim. Diğer tarihlerde Limonla uyguladığımız tedavi sürecinden bahsetmedim.

Haziran 2023

• 23–28 Haziran: 5 gün boyunca Kivi’ye Baytril verdim.
Ocak 2024

• 1 Ocak: Kivi’ye 4 damla Triflucan verdim (önlem amaçlı).
  • 2 Ocak: Kivi’yi veterinere götürdüm (solunumda vik vik sesleri ve uçuş sorunu nedeniyle).
    Ancak veteriner yeterince bilgi sahibi değildi. Bana sadece Vitaform ve Forminal önerdi.
    Bu forumda, vikleme sesinin hava kesesi akarlarından kaynaklanabileceğini, bu ilaçların yeterli olmayacağını, doksisiklin etken maddeli ilaçların ve ivermektin içeren ense damlalarının daha etkili olacağını söylendi.
  • Doksisiklin içeren Levadoks temin ettim.
    • 21–22 Ocak: Günde 1 damla ağızdan verdim.
    • 23–25 Ocak: Günde 2 damla ağızdan verdim.
      Bu ilaç sayesinde vikleme sesi belirgin şekilde azaldı. Şu an hâlâ uçarken (çok havada kaldıysa yorulup hafif ses çıkarıyor ve uçarken alçalıyor), ve kendini temizlerken azda olsa o vik sesini çıkartıyor fakat genel olarak hareketli ve keyifli. Dışarı çıkınca da uçuyor.
Şubat 2024

• Forumda taban kağıdının aşırı ıslak olduğunu söyledim. Bunun böbrek sorunlarına işaret edebileceğini söylendi.
  • Kuşun kafes kemirme huyunun olduğunu söyledim. Paslı kafeslerin de organ sorunlarına neden olabileceği uyarısını yapıldı.
  • Baytril %2,5 kullanmam önerildi. Veterinerde bu ilaç olmadığından veteriner Enrocid %20verdi.
    • 18 Şubat: 2 damla suluğa damlattım ve 3 gün kullandım.
      Ancak dışkıdaki lekelenme geçmedi. Bu nedenle başka bir sorun olabileceğinden şüphelendik.
  • 29 Şubat: Koksidiyoz ihtimali değerlendirildi. Sulphamazethine veya Bactrim önerildi.

Mart 2024
  • 22 Mart: Sulphamazethine fayda etmedi. Lekeli dışkı devam etti.
Daha önce bahsettiğim minik yavrum ne yazık ki dün melek oldu...Onu sahiplendiğimden beri bağışıklığı düşüktü.Onunla da uzun yıllardır birçok ilaç denedik. Ne yazık ki hiçbir zaman çare olmadı ilaçlar. Onu çok özliycem evladım gibiydi. İnanın öyle çaresiz hissediyor ki insan. Zaman benim için durmuş, kötü bir kabusun içinde sıkışmış gibiydim. Beni en iyi siz kuş severlerin anlayacağını biliyorum. @Doğanay Y. hocam belki hatırlarsınız. Burada soruğum ilk sorumda, kuşlarımla ilgili tedavi sürecimde değerli yorum ve tavsiyelerinizle bana siz destek olmuştunuz. O yüzden sizin desteğiniz çok önemli.

Şimdi sizlere, diğer evladım Kivi için danışmak istiyorum:

• Hâlâ dışkısında öğütülmemiş yem var.
  • Dışkı sulu ve lekeli.
  • Yem yerken sürekli suluğundan su içiyor. Hatta bence fazla su içiyor.
  • Kuş kumu yemiyor bir türlü alıştıramadım. Mineral blok kafesinde asılı fakat ilgilenmiyor.
  • Neşesi yerinde, uçuyor, dışarı çıkınca keyifli.
  • Fakat bu dışkı problemi bir türlü düzelmedi.
  • Kivi Limona( kursak mantarı olan kuşum) yem kustu ve onunla sürekli temas halindeydi.
  • Az önce dışkısının poposuna yapıştığını fark etttim. Sıvı şekilde değil, olması gerektiği formda gibi. Vefat eden kuşumda da böyle bir problem yaşamıştık😟

Limon'da yıllardır kursak mantarı var.. Bu yüzden Kivi’ye tekrar Triflucan versem mi? diye düşünüyorum.
    Ama Kivi şu anda tüy döneminde. Bu dönemde Triflucan gibi ilaçlar vermek onu daha da yorar mı, bilmiyorum.
    Alternatif olarak, probiyotik versem mi diye düşündüm. mantar ihtimali varsa ve probiyotik laktoz veya glikoz içeriyorsa, bu durum mantarı artırabilir diye endişeleniyorum. Özellikle Probacın içindeki laktoz ve glikozun mantar varsa arttırabileceğini, entrobacda da maya var yine onunda mantar durumunu etkileyeceğini okudum.
  • Bu bozuk dışkı sorununu nasıl çözebilirim?
  • Probiyotik mi vermeliyim, yoksa tekrar Triflucan’a mı başlamalıyım?
  • Tüy döneminde hangi yol en doğru ve en az yıpratıcı olur?
  • Az önce dışkısının anüsünde kaldığını fark ettim daha önceden vefat eden kuşumda da oluyordu bu. Bu durum Allah korusun Kivide konusunda bize belirti mi veriyor?
  • Ayrıyetten Kivi suluğuyla oynayıp kur yapıyor suluğun içinde genelde yem oluyor. Bu olumsuz bir durum değil demi?
  • Az önce yanına gidip video çektiğimde bir ara kanadının titrediğini fark ettim
Yanına gidip onu çektiğimi fark edince sustu: Watch Kivi 27 Haziran | Streamable 1.11 de kaantları titriyor gibi. neden olabilir
Yakından:
Uzaktan:
konuşurken:

Az önce yanına gidip video çektiğimde bir ara kanadının titrediğini fark ettim :
Watch Kivi kanatta titreem 1.11 - 1.18 arası | Streamable
en sonda da az önce videosunu çekerken bana uçup bıraktığı sürpriz bombayı ekledim. Bu sefer dışkı sıvılı değildi ve öğütülmemiş yem yoktu . Fakat kafeste hep buraya eklediğim fotoğraftaki gibi dışkılıyor.
Az önce fark etmiştim kafesten çıkardığımda hapşırmıştı. Şimdi omzumdayken iki sefer daha hapşırdı. Bu neden olabilir?
Saat 22.49 da elime yemli dışkı yaptı :( fotoğrafı ekledim.
Şimdi yani saat 00.38 de kafesinden çıkıp yanıma gelince kanatları titreyerek dışkıladı. Ne yazık ki yine yem var dışkıda
Şimdiden herkese gönülden teşekkür ederim.
Az önce yem yemesinde az fark ettim düne kadar böyle bir şey yoktu. Normalde iki yemliğinden de iştahla yerde şimdi nedense tek yemlikten yemiş :( (saat00.58)
Hocam normalde burada suluğun yanındaki kafes demirini kemiriyordu sonra su içmeye başladı. Çok su içiyor :/ (1.8)
Birde kızıl dal darı besin değeri açısından nasıldır karaciğer yağlanması açısından veya başka organları olumsuz etkiler mi? her gün minik bir parça vermemde sakıncası var mı? Kivi'nin haricinde iki tane sultan papağanım var yeni katıldılar aramıza. Onlara da aynı şekilde . Dal darı, aspur ve papağanlar için çekirdekler hakkında ne düşünüyorsunuz. Ne kadar sıklıkla verilmeli ve ne ölçüde verilmeli? Ayrıca Zeolit tozu hakkında ne düşünüyorsunuz? Kivi' ye bu tozdan vermem onun dışkı problemini kökünden çözer mi?
Son olarak Kivi arada sırada ayağında tik varmış, bir şey varmış gibi hızla ayağını hareket ettirmesi neden olabilir? Tek ayağını titretiyor. Bu neden kaynaklanıyor? Her zaman yapmıyor bunu az önce dal darı vermek için kafesine yaklaştığımda yaptı. Neden olabilir? Bu arada takviyeler konusunda bir bilgim yok. Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.

Kivi için yardımınıza, tecrübelerinize ve yönlendirmelerinize çok ihtiyacım var. Değerli bilgilerinizi, deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Evlatlarımızın sağlığı her şeyden önemli... 💚
@Doğanay Y. hocamda bakıp yorumlarsa çok sevinirim.Yorumunuz ve desteğiniz çok önemli.🙏🏻 Diğer kuşumu kaybettikten sonra gerçekten korkmaya başladım. Durumu analiz edip gerekli tedaviyi en kısa sürede uygulayıp yavruma destek olmak en büyük arzum.🙏🏻

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
  1. Bu dışkı tipleri mantar dışında başka neye işaret edebilir?
    Tüy dönemlerinde özellikle sık gözlemlenebilir. Ayrıca böbrek problemlerinde de gözlemlenen benzer dışkılar olabilir.
  2. Flagyl ve Triflucan kombinasyonu 9 yaş için ağır gelmiş olabilir mi?
    Düşük ihtimal olabilir. Genelde ağır gelmez.
  3. Suluğa 5’er damla çok mu fazla geliyor olabilir?
    Tam dolu suluğa 5 damla bile az doğrusu. Aşırı olmamak kaydıyla bir miktar dozaj aşımı sorun oluşturmaz.
  4. CRD, sindirim enzimi eksikliği veya başka bir durum da yaşanıyor olabilir mi?
    Bunun için güncel bir video görmek isterim. Flagyl kullanımı sürecinize olumlu katkısı olacaktır.
  5. İlaçtan ne zaman fayda görürüm?
    Genelde kullanım sonrası 4. günde belirli değişikliklerin yansıması gerekir.
  6. Tedaviyi ne zaman bitirmeliyim?
    Duruma göre değişir. Genelde 7. gün
  7. Başka bir ilaç vb denemli miyim yoksa buna devam mı?
    Süreç tamamlandığında takviyelerle minik ara veriniz.
  8. İlaç tedavisi bittikten sonra bağışıklığı güçlendirmeye yönelik probiyotik veya vitamin kullanmak doğru olur mu önerir misiniz? Ya da destekleyici bir gıda?
    Probiyotik, b kompleks ve multivitamin öneririm. Özellikle sıcak havalardan dolayı temiz suyu da ihmal etmeyiniz.
  9. Flagyl + Triflucan ikilisinini ne zaman sonlandırmalıyım? Burada benimle benzer durumlar yaşayanlar için okuduğum kadarıyla flagly kullanımına ara verip triflucan kullanımını 10 güne tamamlamasını istemişsiniz. Kivi'ye ne önerirsiniz?
    7 gün ikisi içinde yeterli bana göre.

Kuşun genel halinin bir videosunu paylaşırmısınız. YouTube yada Google drive yükleyip linkini atarsanız daha iyi olur. Streamable sitesi bende açılmıyor..

Triflucan ve flagyl dışında başka ilaç kullanıldı mı kuşa? Bu ilaçların kaçıncı günü ve ilaçlardan sonra olumlu bir gelişme oldumu?

İlk mesaja baktım şimdi baytril, levadoks, sulphamezathine, enrocid, triflucan kullanılmış..

Triflucana faydasını gördüğünüz içinmi tekrar başladınız?

1. Bu dışkı tipleri mantar dışında başka neye işaret edebilir?
    Tüy dönemlerinde özellikle sık gözlemlenebilir. Ayrıca böbrek problemlerinde de gözlemlenen benzer dışkılar olabilir.
  2. Flagyl ve Triflucan kombinasyonu 9 yaş için ağır gelmiş olabilir mi?
    Düşük ihtimal olabilir. Genelde ağır gelmez.
  3. Suluğa 5’er damla çok mu fazla geliyor olabilir?
    Tam dolu suluğa 5 damla bile az doğrusu. Aşırı olmamak kaydıyla bir miktar dozaj aşımı sorun oluşturmaz.
  4. CRD, sindirim enzimi eksikliği veya başka bir durum da yaşanıyor olabilir mi?
    Bunun için güncel bir video görmek isterim. Flagyl kullanımı sürecinize olumlu katkısı olacaktır.
  5. İlaçtan ne zaman fayda görürüm?
    Genelde kullanım sonrası 4. günde belirli değişikliklerin yansıması gerekir.
  6. Tedaviyi ne zaman bitirmeliyim?
    Duruma göre değişir. Genelde 7. gün
  7. Başka bir ilaç vb denemli miyim yoksa buna devam mı?
    Süreç tamamlandığında takviyelerle minik ara veriniz.
  8. İlaç tedavisi bittikten sonra bağışıklığı güçlendirmeye yönelik probiyotik veya vitamin kullanmak doğru olur mu önerir misiniz? Ya da destekleyici bir gıda?
    Probiyotik, b kompleks ve multivitamin öneririm. Özellikle sıcak havalardan dolayı temiz suyu da ihmal etmeyiniz.
  9. Flagyl + Triflucan ikilisinini ne zaman sonlandırmalıyım? Burada benimle benzer durumlar yaşayanlar için okuduğum kadarıyla flagly kullanımına ara verip triflucan kullanımını 10 güne tamamlamasını istemişsiniz. Kivi'ye ne önerirsiniz?
    7 gün ikisi içinde yeterli bana göre.
@Doğanay Y. hocam oldukça meraklıyım bilgilenip en doğru şekilde onlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Size bu süreçte bilgi ve tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum. 🙏

Görselleri :

Dışkılar:
*25 Temmuz Cuma Kivi dün geceden beri yemli dışkılar yapmış saat öğlen 12.10:

*Kivitom 25 temmuz cuma 23.10 dışkı. Dışkıda yem yok :

*25 temmuz 23.31 Kivinin dışkısı. İçinde yem yok. Kivinin az önce kilosunu ölçtüm 47 gram çıktı

Videoları:
Betimleyerek anlatamayacağım için videolar ile aktarmayı tercih ettim

‼️Son günlerde iştahı azaldı. Normalde iki yemlikten de yerdi, şu an sadece birinden yiyor ve o da az yerken gagasını öne uzatarak yiyor Watch Kivitom yem yerken gagasını uzatarak yiyor | Streamable bunu neden yapıyor olabilir?

GÖZLEMLERİM
  • Bazı yemlerin sadece kabuklarını açıyor ama içini yemiyor gibi duruyor. Yemlikte kırılmış yemler görmeye başladım.
  • 25 Temmuz saat 23:20’de kilosunu ölçtüm: 47 gram. Önceki gün 46 gramdı. Bu durumu anlamlandıramadım. İştahı azalmışken neden kilo alıyor olabilir?
  • Kafesin içindeyken sık sık tüylerini temizliyor. Bu durum aşırıya kaçtı gibi. Bu davranış stres, parazit ya da hastalık belirtisi olabilir mi?
  • 25 Temmuz akşamı dışarı çıkardığımda arkadaşlarının kafesine kondu, neşeli bir şekilde oyun oynadı. İki kez uçup yanıma geldi. Ardından kafesin üstünde kabarık ve uykulu şekilde beklemeye başladı.
  • Birkaç tur uçunca nefes nefese kalıyor ve alçalarak aşağıya düşüyor ve vik vik sesi çıkarıyor. Bu normal mi? Bir sorun olabilir mi?
  • Bugün öğleden sonra kafasını sırtına gömüp kuyruğunu ve gövdesini hafifçe hareket ettirerek uyumaya çalıştı. Nefes almakta zorluk çeker gibiydi.
  • Uçarken bazen “vik vik” gibi sesler çıkarıyor. Bu ses geçmişte kursak enfeksiyonlarında da olmuştu.

Tedaviyle İlgili Sorularım:

1. Son günlerde iştahı azaldı. Normalde iki yemlikten de yerdi, şu an sadece birinden yiyor ve o da az yerken gagasını öne uzatarak yiyor Watch Kivitom yem yerken gagasını uzatarak yiyor | Streamable bunu neden yapıyor olabilir?
  2. Bazı yemlerin sadece kabuklarını açıyor ama içini yemiyor gibi duruyor. Yemlikte kırılmış yemler görmeye başladım.
  3. 25 Temmuz saat 23:20’de kilosunu ölçtüm: 47 gram. Önceki gün 46 gramdı. Bu durumu anlamlandıramadım. İştahı azalmışken neden kilo alıyor olabilir?
  4. Kafesin içindeyken sık sık tüylerini temizliyor. Bu durum aşırıya kaçtı gibi. Bu davranış stres, parazit ya da hastalık belirtisi olabilir mi?
  5. Probiyotik, multivitamin ve B vitaminini nasıl bir sırayla ve ne zaman kullanmalıyım?
    Mevcut ilaç tedavisini 7 gün tamamladıktan sonra mı başlamalıyım? Araya ne kadar süre koymalıyım?
  6. Takviyeleri birlikte mi yoksa dönüşümlü mü kullanmalıyım?
    Örneğin bir gün probiyotik, diğer gün B vitamini gibi mi, yoksa bir hafta birini bir hafta diğerini mi?
  7. İlaç tedavisi sürerken banyo yaptırmak sakıncalı mı?
    Havalar çok sıcak ama ilaçların bağışıklığı düşürmüş olabileceğini düşünüyorum. Üşütmesinden endişeleniyorum. Geçen sıcaklamışsa diye önüne su koydum girmekten kaçındı. Banyo yaptırmalı mıyım?
  8. İlaç dozunu bugün şöyle ayarladım @Doğanay Y. :
    50 ml suluğa sabah–akşam olmak üzere:
    🔹 Flagyl (şırınga ile): 8 damla
    🔹 Triflucan (damlalık ile): 8 damla
    Akşam ilacını bugün o şekilde verdim. Bu dozaj sizce fazla mı, yeterli mi?
  9. Mineral blokla ilgilenmiyor, kuş kumunu da yutmadı.
    Tekrar denemeyi düşünüyorum ama işe yarar mı bilmiyorum. Önerdiğiniz, işe yarayan bir kuş kumu markası var mı?
  10. Birkaç tur uçunca nefes nefese kalıyor ve alçalarak aşağıya düşüyor ve vik vik sesi çıkarıyor. Bu normal mi? Bir sorun olabilir mi?
  11. Kursak tedavisi sonrasında yeniden antibiyotik (örneğin doksisiklin etken maddeli) kullanmak gerekir mi?
    Vikleme sesleri ve nefes sorunlarını da göz önüne alırsak, tedavi sonrası bu tarz bir ilaca geçmek mantıklı olur mu?
  12. Hocam ben sizlerin önerisiyle bütün takviye ve şuan elimde bulunan ilaçları buzdolabında tutuyorum. Toz ürünler ve yemler dışarıda duruyor havalar çok sıcak olduğu için tereddütte kaldım. Onları da buzdolabında saklayabilir miyim bir sakıncası olur mu?
  13. Ayrıca triflucan gibi bir ilaç kullanan bir kuş papağan veya muhabbet kuşu sonradan hemen probiyotik multivitamin veya b vatamini kesinlikle almalı mıdır ? Veteriner imkanı bulunmayan bölgede haliyle insan bunları nasıl bir sırayla kullanması neler yapması gerektiğini de şaşırıyor. Papağanlar içinde geçerli mi bu durum ? Papağan beslemede çok yeniyim. Ne olur ne olmaz diye bilmek istiyorum.
  14. Son olarak kafesin içinde bulunan gaga taşı mineral blk veya kalamar kemiği kullandığım ilaçların etkisini azaltır mı çıkarmalı mıyım?

Son düzenleme:
Anlattığınız belirtiler ve kuşun videosu kuşun yemi yutmakta zorlandığını gösteriyor. Ağzını boğazını hiç kontrol ettiniz mi ? Beyaz krem renk lezyon var mı bir bakın. Ağzında kötü koku var mı veya son dönemlerde hiç oldu mu ?
Kuşta tricomonas hastalığı da olabilir. Flagyle bulabilmiş olsaydınız şimdiye kadar o konuda teşhis koymuş olurduk.
Eğer flagyle alamıyorsanız veteriner ürünü olarak ronidazol alın. Aynı etken madde o ilaçta da vardır.

Anlattığınız belirtiler ve kuşun videosu kuşun yemi yutmakta zorlandığını gösteriyor. Ağzını boğazını hiç kontrol ettiniz mi ? Beyaz krem renk lezyon var mı bir bakın. Ağzında kötü koku var mı veya son dönemlerde hiç oldu mu ?
Kuşta tricomonas hastalığı da olabilir. Flagyle bulabilmiş olsaydınız şimdiye kadar o konuda teşhis koymuş olurduk.
Eğer flagyle alamıyorsanız veteriner ürünü olarak ronidazol alın. Aynı etken madde o ilaçta da vardır.
* Karıştırıyorsunuz Flagyl ilacını temin ettim kullanıyorum hocam. Hani yazmıştım gün gün. 22 temmuzdan beri kullanıyorum. Bana 5 damla triflucan + 5 damla flagyl demiştiniz. Bende öyle kullanıyorum ve hala da devam ediyorum. @Doğanay Y. hocamın tavsiyesiyle de damla sayısını dün akşam biraz arttırdım. Suluğa, her iki ilaçtan 8 damla kattım. Yani flagyl ilacını 22 temmuzdan beri triflucanla birlikte kullanıyorum.
*Bugün kontrol edeceğimm lezyon veya kötü koku var mı diye
*Dediğim gibi Flagyl kullanıyorum. Ve sizin önerdiğiniz gibi triflucanla birlikte kullanıyorum. Bugün akşam her iki ilacı da 8 damla olacak şekilde sularına kattım. Napmalıyım başka?
*Bahsettiğiniz hastalıkta bu iki ilacı kullanmam bir sorun yaratmaz demi siz ne önerirsiniz?

* Karıştırıyorsunuz Flagyl ilacını temin ettim kullanıyorum hocam. Hani yazmıştım gün gün. 22 temmuzdan beri kullanıyorum. Bana 5 damla triflucan + 5 damla flagyl demiştiniz. Bende öyle kullanıyorum ve hala da devam ediyorum. @Doğanay Y. hocamın tavsiyesiyle de damla sayısını dün akşam biraz arttırdım. Suluğa, her iki ilaçtan 8 damla kattım. Yani flagyl ilacını 22 temmuzdan beri triflucanla birlikte kullanıyorum.
*Bugün kontrol edeceğimm lezyon veya kötü koku var mı diye
*Dediğim gibi Flagyl kullanıyorum. Ve sizin önerdiğiniz gibi triflucanla birlikte kullanıyorum. Bugün akşam her iki ilacı da 8 damla olacak şekilde sularına kattım. Napmalıyım başka?
*Bahsettiğiniz hastalıkta bu iki ilacı kullanmam bir sorun yaratmaz demi siz ne önerirsiniz?
Hocam o kadar uzunmesajlar yazıyorsunuz ki herşey birbirine karışıyor 😂
Flagyl şurubu temin etmek istediğimi triflucan ile kombine kullanacağımı söyledim yazmasını rica ettim. Ancak bu ilacı “Ben yazamam, sağlık ocakları yazar” diyerek vermedi.
Bu mesajınız aklımda kalmış diye karıştı yine. Alamadınız sanmıştım. 7 gün kadar devam edin ilaçlar + probitotik katarak suyuna. Eğer su az içiyorsa sabah akşam ilaçlardan birer damla damlatabilirsiniz ağzına. İlaçları her seferinde çalkalayın. Eğer triflucan açılalı çok zaman geçmişse etkisi azalmış olabilir. Ona da dikkat edin. 7 gün sonunda olumlu gelişme olmamış olursa karaciğer ve bağışıklığını destekleyecek şekilde yol çizeriz.

Hocam o kadar uzunmesajlar yazıyorsunuz ki herşey birbirine karışıyor 😂

Bu mesajınız aklımda kalmış diye karıştı yine. Alamadınız sanmıştım. 7 gün kadar devam edin ilaçlar + probitotik katarak suyuna. Eğer su az içiyorsa sabah akşam ilaçlardan birer damla damlatabilirsiniz ağzına. İlaçları her seferinde çalkalayın. Eğer triflucan açılalı çok zaman geçmişse etkisi azalmış olabilir. Ona da dikkat edin. 7 gün sonunda olumlu gelişme olmamış olursa karaciğer ve bağışıklığını destekleyecek şekilde yol çizeriz.
*Evet biraz detaycı biriyim hocam.😄 Yanlış bir şey yapmamak adına her şeye dikkat etmeye çalışıyorum. Çok iyi öğrenip onlara daha iyi bakmak onlar için elimden geleni yapmak istiyorum.. Malum minik dostum artık 9 yaşında olduğu için ekstra hassasım. Birde Bahsettiğiniz hastalık baya üzdü beni. Umarım öyle değildir yarın kontrol edeceğim.
*Triflucanı daha bu sene almıştım haziran ayında. Yinede tarihine bakıp kontrol edeceğim.
*Şayet ilaçları ağzından veremezsem yine her zaman yaptığım gibi suyuna katarım. Hocam ilaçları 8 damla olacak şekilde vermek doğru olur mu damla sayısını attırayım mı yoksa azaltayım mı? Birini şırınga birini damlalıkla veriyorum. Bir fark eder mi? Birde probiyotik aynı anda biraz yorucu olmaz mı :/ Videoları izlemişsinizdir halsiz ve kabarık durduğu zamanlar oluyor ve sanki arttı bu durum.
*İlaç tedavisi sürerken banyo yaptırmak sakıncalı mı? Üşütmesinden endişeleniyorum. Geçen ilaca başladığımız ikinci gün sıcaklamışsa diye önüne su koydum girmekten kaçındı. Banyo yaptırmalı mıyım?

1. Son günlerde iştahı azaldı. Normalde iki yemlikten de yerdi, şu an sadece birinden yiyor ve o da az yerken gagasını öne uzatarak yiyor Watch Kivitom yem yerken gagasını uzatarak yiyor | Streamable bunu neden yapıyor olabilir?
    - Böyle durumlarda genelde tohumları zenginleştirmek iyi olacaktır. Örneğin aspur, japon darısı eklenebilir. Keyifsiz olduklarında yem kırıp ufalıyorlar ama tüketmiyorlar. Belirgin bir kusma sorunu yaşamadığınız için kursak problemleri aklıma gelmedi. Ben olsam bactrim denerdim 3-4 günlük. Triflucan ve flaglydan sonra. Bir diğer durum ise tüydeymiş dediğim gibi. Tüy döneminde kırgın ve yemli dışkılamalar gözlemlenebilir.
  2. Bazı yemlerin sadece kabuklarını açıyor ama içini yemiyor gibi duruyor. Yemlikte kırılmış yemler görmeye başladım.
    Deli Nature 85 Budgies Champion Muhabbet Kuşları İçin Premium Üretici Yemi gibi karışık bir yem tercih ediniz. Yem tüketiminde azalma varsa şayet mama ve vb. ürünlerin verilmesini arttırabilirsiniz bir süre. Ayrıca kuş kumunuzu da değiştiriniz ve ilgisini çekecek bir yere takınız.
  3. 25 Temmuz saat 23:20’de kilosunu ölçtüm: 47 gram. Önceki gün 46 gramdı. Bu durumu anlamlandıramadım. İştahı azalmışken neden kilo alıyor olabilir?
    Gün içinde ağırlıkları değişken olabilir. Daha tok olduğu bir saatte ölçüm yapmış olabilirsiniz. Ayrıca dışkıya çıkmamış olabilir, tüyleri ıslak olabilir bir ihtimal gibi gibi.
  4. Kafesin içindeyken sık sık tüylerini temizliyor. Bu durum aşırıya kaçtı gibi. Bu davranış stres, parazit ya da hastalık belirtisi olabilir mi?
    Tüy döneminde olduğu için normal. Ancak her ihtimale karşı ilaç kullanımınız bittikten sonra vilmectin gibi bir ense damlası kullanın. Ayrıca düzenli banyo verin (kendisi yapsın).
  5. Probiyotik, multivitamin ve B vitaminini nasıl bir sırayla ve ne zaman kullanmalıyım?
    Mevcut ilaç tedavisini 7 gün tamamladıktan sonra mı başlamalıyım? Araya ne kadar süre koymalıyım?
    İlk gün temiz su gidin, peşine multivit, ertesi gün temiz su, bir sonraki gün b vit, probiyotik, temiz, temiz, multi, b vit. olarak gidin. Sıralaması önemli değil.
  6. Takviyeleri birlikte mi yoksa dönüşümlü mü kullanmalıyım?
    Örneğin bir gün probiyotik, diğer gün B vitamini gibi mi, yoksa bir hafta birini bir hafta diğerini mi?
    Dönüşümlü. Eğer su tüketimi iyi ise sabah akşam iki ayrı ürün denenebilir veya sabah vitamin öğlen temiz suya geçilebilir.
  7. İlaç tedavisi sürerken banyo yaptırmak sakıncalı mı?
    Havalar çok sıcak ama ilaçların bağışıklığı düşürmüş olabileceğini düşünüyorum. Üşütmesinden endişeleniyorum. Geçen sıcaklamışsa diye önüne su koydum girmekten kaçındı. Banyo yaptırmalı mıyım?
    Banyo asla sorun olmaz. Her gün bile verilebilir.
  8. İlaç dozunu bugün şöyle ayarladım @Doğanay Y. :
    50 ml suluğa sabah–akşam olmak üzere:
    🔹 Flagyl (şırınga ile): 8 damla
    🔹 Triflucan (damlalık ile): 8 damla
    Akşam ilacını bugün o şekilde verdim. Bu dozaj sizce fazla mı, yeterli mi? 100 ml suluk için daha uygun olur bu oranlar ama yine de sorun olmaz. 6-6 gibi kullansanız daha uygun olur gibi.
  9. Mineral blokla ilgilenmiyor, kuş kumunu da yutmadı.
    Tekrar denemeyi düşünüyorum ama işe yarar mı bilmiyorum. Önerdiğiniz, işe yarayan bir kuş kumu markası var mı?
    Bazı ürünleri tüketmiyorlar. Farklı markaları deneyerek uygun blok ve kumu bulmanızı öneririm. Genelde kumda değilde mineral bloklarda bu sıkıntı çok oluyor. Nadiren bazı kuşlar pek yönelmiyor. Yeni sipariş verilecekse himalaya tuz kayası veya bloku da almanızı öneririm.
  10. Birkaç tur uçunca nefes nefese kalıyor ve alçalarak aşağıya düşüyor ve vik vik sesi çıkarıyor. Bu normal mi? Bir sorun olabilir mi?
    Özellikle tüy dönemi normal. İdman az yapıyorsa ve tüy eksiklikleri varsa çok sık rastlanan bir durum. Bir de havalar sıcak.
  11. Kursak tedavisi sonrasında yeniden antibiyotik (örneğin doksisiklin etken maddeli) kullanmak gerekir mi?
    Vikleme sesleri ve nefes sorunlarını da göz önüne alırsak, tedavi sonrası bu tarz bir ilaca geçmek mantıklı olur mu?

Şuan değil. Öncelikle yemli dışkılama problemine odaklanmanız en uygun olacaktır.
  12. Hocam ben sizlerin önerisiyle bütün takviye ve şuan elimde bulunan ilaçları buzdolabında tutuyorum. Toz ürünler ve yemler dışarıda duruyor havalar çok sıcak olduğu için tereddütte kaldım. Onları da buzdolabında saklayabilir miyim bir sakıncası olur mu?
    Markaların resmi web sitelerine ulaşıp saklama koşullarını inceleyerek hareket ediniz. Genelde toz ürünler dahil sorun değil ancak yüksek soğukluğa sahip dolaplarda nemlenme ve topaklanmalar olabiliyor.
  13. Ayrıca triflucan gibi bir ilaç kullanan bir kuş papağan veya muhabbet kuşu sonradan hemen probiyotik multivitamin veya b vatamini kesinlikle almalı mıdır ? Veteriner imkanı bulunmayan bölgede haliyle insan bunları nasıl bir sırayla kullanması neler yapması gerektiğini de şaşırıyor. Papağanlar içinde geçerli mi bu durum ? Papağan beslemede çok yeniyim. Ne olur ne olmaz diye bilmek istiyorum.
    Her zaman kendiniz gibi düşünün. İlaç sonrası takviyelerle bağışıklığı güçlendirmeniz gerekiyor.
  14. Son olarak kafesin içinde bulunan gaga taşı mineral blk veya kalamar kemiği kullandığım ilaçların etkisini azaltır mı çıkarmalı mıyım?
    Şuan kullandığınız ilaaçlarla değil ancak bazı ilaçların etkisini zayıflatıyor. İlaç kullanırken belki de çıkartmak en doğrusu olur

Kuşun genel halinin bir videosunu paylaşırmısınız. YouTube yada Google drive yükleyip linkini atarsanız daha iyi olur. Streamable sitesi bende açılmıyor..

Triflucan ve flagyl dışında başka ilaç kullanıldı mı kuşa? Bu ilaçların kaçıncı günü ve ilaçlardan sonra olumlu bir gelişme oldumu?
İlk mesaja baktım şimdi baytril, levadoks, sulphamezathine, enrocid, triflucan kullanılmış..

Triflucana faydasını gördüğünüz içinmi tekrar başladınız?

Triflucanı neden tekrar başladınız diye sordum cevap yok. Kullandığınız ilaçlardan sonra olumlu bir gelişme oldumu diye sordum cevap yok. Baytril kullanıp sonra tekrar enrocid neden kullandınız mesela? Faydası olsaydı baytrilin olurdu zaten aynı ilaç bunlar..

Kuşun videolarını YouTube a yükleyip linkini atarmısınız streamable bende açılmıyor dedim oralı olmadınız. Streamable sitesine yüklemekle YouTube a yüklemek arasında fark olmasa gerek.

Bu kadar ilacı kullanma sebebiniz dışkı etrafındaki yeşil lekeyse ilaçları boşuna kullanmışsınız. Sorun karaciğerle alakalı çünkü...

Yüz tane soru sorup cevaplamamızı bekliyorsunuz ama bizim sorduğumuz sorulara cevap vermiyorsunuz. Sadece Doğanayla yazışmak istiyorsanız söyleyin müdahil olmayalım konuya. Yada özelden iletin sorularınızı...

Triflucanı neden tekrar başladınız diye sordum cevap yok. Kullandığınız ilaçlardan sonra olumlu bir gelişme oldumu diye sordum cevap yok. Baytril kullanıp sonra tekrar enrocid neden kullandınız mesela? Faydası olsaydı baytrilin olurdu zaten aynı ilaç bunlar..

Kuşun videolarını YouTube a yükleyip linkini atarmısınız streamable bende açılmıyor dedim oralı olmadınız. Streamable sitesine yüklemekle YouTube a yüklemek arasında fark olmasa gerek.

Bu kadar ilacı kullanma sebebiniz dışkı etrafındaki yeşil lekeyse ilaçları boşuna kullanmışsınız. Sorun karaciğerle alakalı çünkü...

Yüz tane soru sorup cevaplamamızı bekliyorsunuz ama bizim sorduğumuz sorulara cevap vermiyorsunuz. Sadece Doğanayla yazışmak istiyorsanız söyleyin müdahil olmayalım konuya. Yada özelden iletin sorularınızı...
Hocam yanlış anlamışsınız. Ben gerekli açıklamaları birçok kez yaptım ve sizide etiketlemiştim.. Bu şahsi bir mesele değil. Benim @Doğanay Y. Bey ile burada konuşuyor olmam benim bu siteye üye olduğum zamandan beri bana yardım etmesi, kuşun durumuna dair onun dediklerini yapmış olmam ve @Selçuk YÜKSEL beyinde bu konuya ilk yazan kişi olup aynı şekilde onunda sürece hakim olması ve önerilerini uyguluyor olmamla ilgiliydi. Yani tedaviye başlarken iki hocamdan destek almış olmamdı. En başta siz yoktunuz. Dolayısıyla konuyu hiç bilmiyorsunuz. Ayrıca siz özet yazın deyince ben şuan uyguladığım tedavi sürecini özetledim. Enrocid Baytril gibi ilaçları bu sene kullanmadım. Önceki senelerde kullanmıştım ve yeterince fayda görmediğimi konuyu ilk açtığımda da yazmıştım. Sizi yoksaymak vs böyle bir şeyi neden yapayım hocam? Sadece bir tedaviyi uygulamaya çalışıyorum. Dışkıda yem olması, gagasını uzatarak yemek yemesi, kilo alması gibi durumlar söz konusu ayrıca vefat eden diğer muhabbet kuşumu sahiplendiğim ilk zamanlardan beri kursak mantarı problemi yaşıyordu. Yani onunla etkileşime geçmişti. Ve sadece sulu lekeli dışkı değil sorun. Videolarını görmeden nasıl karaciğer dediniz onu anlamadım.. Şuanki süreci siz uzun yazdınız deyince geçenlerde özetledim. Şuana kadar yalnızca flagly adlı ilacı kullanmadım ve @Selçuk YÜKSEL beyin önerisiyle de triflucan + flagly kullanıyorum. Yani çok fazla ilacı üst üste kullanma gibi bir durum söz konusu dğeil. Çünkü en son bu söylediniz sulphamezathine, Baytril, Enrocid, levadoks. gibi ilaçları önceden kullanmıştım. Karaciğer olasılığı için ise @Selçuk YÜKSEL hocam bu ilaçlar işe yaramazsa ona yönelik aksiyon alınması gerektiğini karaciğeri desteklememiz gerektiğini söylemişti. Videoları açamıyorsunuz hocam naçizane fikrim tarayıcınızı değiştirerek deneyebilirsiniz. Tekrar hatırlatmak istiyorum ki dışkıda öğütülmemiş yem var ve lekeli dışkılıyor ayrıca 9 yaşında bir kuş maşşallah ve yem yerken sürekli su içiyordu belirtiler kursak mantarı yönünde dediler bana Dışkı fotoğraflarıka ve de kuşun fotoğraflarına bakarsanız daha iyi olur. Tabiiki sizin fikrinizi de almak isterim. Desteğiniz için teşekkür ederim.

Hocam yanlış anlamışsınız. Ben gerekli açıklamaları birçok kez yaptım ve sizide etiketlemiştim.. Bu şahsi bir mesele değil. Benim @Doğanay Y. Bey ile burada konuşuyor olmam benim bu siteye üye olduğum zamandan beri bana yardım etmesi, kuşun durumuna dair onun dediklerini yapmış olmam ve @Selçuk YÜKSEL beyinde bu konuya ilk yazan kişi olup aynı şekilde onunda sürece hakim olması ve önerilerini uyguluyor olmamla ilgiliydi. Yani tedaviye başlarken iki hocamdan destek almış olmamdı. En başta siz yoktunuz. Dolayısıyla konuyu hiç bilmiyorsunuz. Ayrıca siz özet yazın deyince ben şuan uyguladığım tedavi sürecini özetledim. Enrocid Baytril gibi ilaçları bu sene kullanmadım. Önceki senelerde kullanmıştım ve yeterince fayda görmediğimi konuyu ilk açtığımda da yazmıştım. Sizi yoksaymak vs böyle bir şeyi neden yapayım hocam? Sadece bir tedaviyi uygulamaya çalışıyorum. Dışkıda yem olması, gagasını uzatarak yemek yemesi, kilo alması gibi durumlar söz konusu ayrıca vefat eden diğer muhabbet kuşumu sahiplendiğim ilk zamanlardan beri kursak mantarı problemi yaşıyordu. Yani onunla etkileşime geçmişti. Ve sadece sulu lekeli dışkı değil sorun. Videolarını görmeden nasıl karaciğer dediniz onu anlamadım.. Şuanki süreci siz uzun yazdınız deyince geçenlerde özetledim. Şuana kadar yalnızca flagly adlı ilacı kullanmadım ve @Selçuk YÜKSEL beyin önerisiyle de triflucan + flagly kullanıyorum. Yani çok fazla ilacı üst üste kullanma gibi bir durum söz konusu dğeil. Çünkü en son bu söylediniz sulphamezathine, Baytril, Enrocid, levadoks. gibi ilaçları önceden kullanmıştım. Karaciğer olasılığı için ise @Selçuk YÜKSEL hocam bu ilaçlar işe yaramazsa ona yönelik aksiyon alınması gerektiğini karaciğeri desteklememiz gerektiğini söylemişti. Videoları açamıyorsunuz hocam naçizane fikrim tarayıcınızı değiştirerek deneyebilirsiniz. Tekrar hatırlatmak istiyorum ki dışkıda öğütülmemiş yem var ve lekeli dışkılıyor ayrıca 9 yaşında bir kuş maşşallah ve yem yerken sürekli su içiyordu belirtiler kursak mantarı yönünde dediler bana Dışkı fotoğraflarıka ve de kuşun fotoğraflarına bakarsanız daha iyi olur. Tabiiki sizin fikrinizi de almak isterim. Desteğiniz için teşekkür ederim.

Kuşu görmedim evet ama anlattıklarınızdan yola çıkarak ve dışkılara bakarak karaciğer olasılığını yüksek görüyorum. Baştan konuya hakim değilim bu yüzden soru soruyorum konuyu anlayabilmek için. Cevap verirseniz zaten baştan hakim olmaya gerek kalmıcak..

Kuşta kilo alma, dışkıda leke ve yem olması, gaga uzatması kursak genişletme hareketi, uçuş sonrası solunumda vikleme dışında başka birşey varmı kuşta? Genel olarak yağlanma dolayısıyla karaciğer yağlanması ve buna bağlı sorunlar olduğunu düşünüyorum. Dışkıda leke ve solunum sorunuda bununla ilgili..

Karaciğer yağlanması yada büyümesi olan kuşlarda karaciğer fonksiyonlarının bozulması safra miktarında artış gözlemlenebilir. Kuşlarda safra kesesi olmadığı için bağırsaktan emilemeyen fazla safra dışkıyla atılır. Safra suyunun rengi yeşildir ve lekeli dışkıya sebep olur. Bazı durumlarda enfeksiyon sebebiyle olabileceği gibi kuşlarda hastalık belirtisi yoksa çoğunlukla üstte yazdığım sebepten kaynaklanır..

Kursak genişletme (sizin tabirinizle gagasını uzatması) ve yemli dışkıda sindirim problemi olduğunu gösteriyor. Bu problemin herhangi bir hastalığa bağlı olduğunu düşünmüyorum. İlerlemiş yaşına bağlıyorum...

Kuşu görmedim evet ama anlattıklarınızdan yola çıkarak ve dışkılara bakarak karaciğer olasılığını yüksek görüyorum. Baştan konuya hakim değilim bu yüzden soru soruyorum konuyu anlayabilmek için. Cevap verirseniz zaten baştan hakim olmaya gerek kalmıcak..

Kuşta kilo alma, dışkıda leke ve yem olması, gaga uzatması kursak genişletme hareketi, uçuş sonrası solunumda vikleme dışında başka birşey varmı kuşta? Genel olarak yağlanma dolayısıyla karaciğer yağlanması ve buna bağlı sorunlar olduğunu düşünüyorum. Dışkıda leke ve solunum sorunuda bununla ilgili..

Karaciğer yağlanması yada büyümesi olan kuşlarda karaciğer fonksiyonlarının bozulması safra miktarında artış gözlemlenebilir. Kuşlarda safra kesesi olmadığı için bağırsaktan emilemeyen fazla safra dışkıyla atılır. Safra suyunun rengi yeşildir ve lekeli dışkıya sebep olur. Bazı durumlarda enfeksiyon sebebiyle olabileceği gibi kuşlarda hastalık belirtisi yoksa çoğunlukla üstte yazdığım sebepten kaynaklanır..

Kursak genişletme (sizin tabirinizle gagasını uzatması) ve yemli dışkıda sindirim problemi olduğunu gösteriyor. Bu problemin herhangi bir hastalığa bağlı olduğunu düşünmüyorum. İlerlemiş yaşına bağlıyorum...
Öncelikle desteğiniz için çok teşekkür ederim hocam çok açıklayıcı ve güzel yazmışsınız. Videoları google drive

GÖZLEMLERİM
  • Sürekli yem yerken su içmeye gidiyordu. Yemlikte oldukça fazla vakit geçiriyordu ve dediğim gibi gagayı öne uzatarak yem yiyor. Bu günlerde bazı yemlerin sadece kabuklarını açıyor ama içini yemiyor gibi duruyor. Yemlikte kırılmış yemler görmeye başladım.
  • 25 Temmuz saat 23:20’de kilosunu ölçtüm: 47 gram. Önceki gün 46 gramdı. Bu durumu anlamlandıramadım. İştahı azalmışken neden kilo alıyor olabilir? Az önce tekrar ölçüm yine 47 gram çıktı :/ Bir iki tur uçtu biraz hareketlendi öttü fakat genel halinden endişeleniyorum.
  • Selçuk hocanın şüphelendiği hastalık var mı diye baktım. Kuşun gagasından kötü koku gelmedi. Dili de öyle çok beyaz gibi değil mor gibi geldi bana ya da ben anlayamamış olabilirim. Bu konuda yanlış bir fikir vermek istemem size. Birde forumda bu tricomonas hastalığı belirtilerini biraz okudum su içerken hapşırmak diyor Kivi de ilaçtan önce içerken hep hapşırırdı. Şuan yanımda şimdide bir iki sefer hapşırdı. Tozda olabilir gerçi.
  • Kafesin içindeyken sık sık tüylerini temizliyor. Bu durum aşırıya kaçtı gibi. Bu davranış stres, parazit ya da hastalık belirtisi olabilir mi?
  • 25 Temmuz akşamı dışarı çıkardığımda arkadaşlarının kafesine kondu, neşeli bir şekilde oyun oynadı. İki kez uçup yanıma geldi. Ardından kafesin üstünde kabarık ve uykulu şekilde beklemeye başladı.
  • Birkaç tur uçunca nefes nefese kalıyor ve alçalarak aşağıya düşüyor ve vik vik sesi çıkarıyor. Bu normal mi? Bir sorun olabilir mi?
  • Dün öğleden sonra kafasını sırtına gömüp kuyruğunu ve gövdesini hafifçe hareket ettirerek uyumaya çalıştı. Nefes almakta zorluk çeker gibiydi.
  • Uçarken bazen “vik vik” gibi sesler çıkarıyor bir iki turdan sonra yorulup düşmeye başlıyor ve o ses artıyor.. Bu ses geçmişte 2024 yılında da olmuştu 2024 de kendini temizlerken ve uçarken vik vikleme sesi çıkarıyordu ve sonra öneriyle levadoks kullanmıştım o yoğun ses geçmişti. Bu sıralar kafesteyken ve dışarıdayken hep kafasını sırtına gömüp uyuyor.
  • Son olarak dışkı probleminide 2024 ten beri yaşıyoruz. O zamanlarda yalnızca aşırı ıslak taban ve lekeli koyu yeşil dışkılıyordu. Sulphamazethine veya Bactrim önerildi. Kullandım bunları fakat pek sonuç alamamıştım öyle hatırlıyorum.
  • Birde ilaç kullananı dışkılaması azaldı gibi. Suyu ilaç kullanmazken çok içiyodu şimdi su içmekten kaçınıyor. İlaçları ağızdan vermekte de zorlanıyorum. Yine öyle mi deneyeyim?
Ne yapacağım hocam?

Öncelikle desteğiniz için çok teşekkür ederim hocam çok açıklayıcı ve güzel yazmışsınız. Videoları Google Drive'a yükledim. İlk videoda size dediğim gagayı öne uzatarak yem yeme davranışını yapıyor. Sonraki videolarda da genel halini anlamanız açısından önemli hepsi kısa ve farklı davranmış olduğu videoları.
VİDEOLAR

GÖZLEMLERİM
  • Sürekli yem yerken su içmeye gidiyordu. Yemlikte oldukça fazla vakit geçiriyordu ve dediğim gibi gagayı öne uzatarak yem yiyor. Bu günlerde bazı yemlerin sadece kabuklarını açıyor ama içini yemiyor gibi duruyor. Yemlikte kırılmış yemler görmeye başladım. İştahı azalmış.
  • 25 Temmuz saat 23:20’de kilosunu ölçtüm: 47 gram. Önceki gün 46 gramdı. Bu durumu anlamlandıramadım. İştahı azalmışken neden kilo alıyor olabilir? Az önce tekrar ölçüm yine 47 gram çıktı :/ Bir iki tur uçtu biraz hareketlendi öttü fakat genel halinden endişeleniyorum. Şuanda tıpkı videolarında olduğu gibi hareketsiz, uyukluyor ve kuyruğunda hafif titreme var. Ve dengesi biraz azalmış gibi haffif, kafasını geriye doğru itiyor gibi olduğunu fark ettim.
  • Selçuk hocanın dediği tricomonas hastalığı ihtimalini düşünüp ağzında beyazlık var mı diye baktım fakat anlayamadım mor gibi duruyor dili. Ya da ben fark edemedim. Kötü koku ise hissetmedim.
  • Birkaç tur uçunca nefes nefese kalıyor, alçalarak aşağıya düşüyor ve vik vik sesi çıkarıyor. Bu normal mi? Bir sorun olabilir mi?
  • Dün öğleden sonra kafasını sırtına gömüp kuyruğunu ve gövdesini hafifçe hareket ettirerek uyumaya çalıştı. Nefes almakta zorluk çeker gibiydi. bugünde öyle uyudu. Birde normalde kafesin kağağını açtığım an dışarı çıkar iki gündür dışarı çıkmak istemiyor gibi.
  • Uçarken bazen “vik vik” gibi sesler çıkarıyor bir iki turdan sonra yorulup düşmeye başlıyor ve o ses artıyor.. Bu ses geçmişte 2024 yılında da olmuştu 2024 de kendini temizlerken ve uçarken vik vikleme sesi çıkarıyordu ve sonra öneriyle Levadoks kullanmıştım o yoğun ses geçmişti. Bu sıralar kafesteyken ve dışarıdayken hep kafasını sırtına gömüp uyuyor.
  • Son olarak dışkı probleminide 2024 ten beri yaşıyoruz. O zamanlarda yalnızca aşırı ıslak taban ve lekeli koyu yeşil dışkılıyordu. Sulphamazethine veya Bactrim kullanmam önerildi. Kullandım bunları fakat pek sonuç alamamıştım öyle hatırlıyorum. Şuan ise lekeli koyu yeşil dışkı probleminin yanında birde yemli dışkılıyor. Flagyl 5 damla + Trflucan 5 damla suyuna kattığımdan beri dışkı formu daha iyi yemsiz düzgün dışkılar yapıyor yalnız hala yemli dışkılama da yapıyor. Dışkılama sayısı azaldı.
@Umit. Hocam ne düşünüyorsunuz nesi var kuşun? Ne yapmalıyım ?

Son düzenleme:

Ümit hocam kuşkularında haklı. Benimde ciddi ciddi şüphem bu yönde ama halihazırdaki tedaviye cevabını aldıktan sonra emin olmak adına tedaviyi sürdürmenizi stiyorum. Acaba tricomonas veya mantar var mı kuşta dememek adına. Zaten ilaçları 2-3 gündür kullanıyorsunuz yanlış hatırlamıyorsam. 7 günü tamamlayıp ona göre yol çizelim diyorum.

Ümit hocam kuşkularında haklı. Benimde ciddi ciddi şüphem bu yönde ama halihazırdaki tedaviye cevabını aldıktan sonra emin olmak adına tedaviyi sürdürmenizi stiyorum. Acaba tricomonas veya mantar var mı kuşta dememek adına. Zaten ilaçları 2-3 gündür kullanıyorsunuz yanlış hatırlamıyorsam. 7 günü tamamlayıp ona göre yol çizelim diyorum.
İlaçları kullanalı 5 gün oldu aslında. Tamamdır 7 güne tamamlarım hocam. Ayak kızarıklığının olduğunu fark ettim. Tahta tünek kullanamıyor korkuyor. Bende mecburen alışık olduğu plastik tüneği takıyorum. O mu yapıyor yoksa karaciğer ile ilgili bir sorun mu bilmiyorum. Karaciğer sorunu belirtisi midir ayak kızarıklıkları?

Son düzenleme:
Yem yerkenki videoya baktım sanki yemleri parçalayıp yemeye çalışıyor. Bu trichomoniasis ihtimalini artırır. Bu hastalık boğazları sardığı için kuşlar yemleri yutabilmek için daha küçük parçalara kırıp öyle yerler. Yada dal darı gibi küçük taneli tohumlara yönelirler..

Fakat şöyle birşeyde var kuşta genel olarak bir sindirim problemi olduğu için kuş yemi daha kolay sindirebilmek içinde yapıyor olabilir bu yem parçalamayı. Yem yerken suya yönelmesi suyu çok tüketmeside bununla alakalı olabilir. Hatta sindirim sorunu olan bazı kuşlarda yem tanelerini suya koyup yumuşatıp öyle yediklerini gözlemledim..

Size tavsiyem öncelikle karaciğer ve sindirimi destekleyici ürünleri düzenli olarak kulanın. Yağ yakımını destekleyici L karnitine içeren bir üründe kullanın..

Kuşa sebze meyve ve yeşillikleri düzenli verin. Meyveleri şekerli olduğu için daha az sebze ve yeşilliklerde sınır yok. Hergün bir parça verilebilir. Haftada bir fındık badem gibi kuruyemişler az miktarda verilebilir çok faydalıdır..

Yem yerkenki videoya baktım sanki yemleri parçalayıp yemeye çalışıyor. Bu trichomoniasis ihtimalini artırır. Bu hastalık boğazları sardığı için kuşlar yemleri yutabilmek için daha küçük parçalara kırıp öyle yerler. Yada dal darı gibi küçük taneli tohumlara yönelirler..

Fakat şöyle birşeyde var kuşta genel olarak bir sindirim problemi olduğu için kuş yemi daha kolay sindirebilmek içinde yapıyor olabilir bu yem parçalamayı. Yem yerken suya yönelmesi suyu çok tüketmeside bununla alakalı olabilir. Hatta sindirim sorunu olan bazı kuşlarda yem tanelerini suya koyup yumuşatıp öyle yediklerini gözlemledim..

Size tavsiyem öncelikle karaciğer ve sindirimi destekleyici ürünleri düzenli olarak kulanın. Yağ yakımını destekleyici L karnitine içeren bir üründe kullanın..
Hapşırma davranışı da mı bu yüzden oluyor hocam ? Az önce kafesinde hapşırdı. Birde ilaç kullanalı pek su içmek istemiyor. İçmediği için endişeleniyorum ya tedavi işe yaramıyorsa diye. Tutup ağzına ilaç damlatma işi çok zorluyor beni yapamıyorum. Kuş çok susamadıkça su içmiyor yoğun olarak uyumadan önce su içiyor.
Aşırı sıcaklardan etkileniyorsa diye perşembe günü biraz serinlemesi için su koymuştum. Normalde su görünce mutlu olan girmeye çalışan kuş, ilaç kullandığım üçüncü gün sudan kaçtı girmedi. Banyo yaparken girmeden önce hep içtiği için ve de ilaçlar bağışıklığını zayıflatır üşütür diye bir daha denemedim banyo işini. Ayrıca o sudan içerse kafesindeki ilaçlı sudan hiç içmez diye düşünüp tereddüte düştüm. Az önce direk kafasını gömdü sırtına uyuyordu.:( Uyandı gaga taşına yöneldi. Papağanları izledi şuan ötüyor. Hocam kafasını arkaya gömmeden uyurken nedense kafası arkaya doğru yukarı doğru gidiyor gibi oluyor. Neden yapıyor olabilir? Bu durum korkutuyor. https://hizliresim.com/t5idh67 bu fotoğraftakinden biraz daha geriye itti sonra.

Bahsettiğiniz yemi buradaki petshoplardan bakacağım bulamazsam attığınız linkten alırım. Şuan ilaç kullanırken yeşillik, meyve veya sebze verebilir miyim? Yumurta maması yok onuda alıcam şuan için yumurta haşlayıp verebilir miyim?
Bahsettiğiniz sindirim destekleyici ürünler nelerdir hocam? Yağ yakımını destekleyici L karnitine içeren ürün ne önerirsiniz ? En acil şekilde almaya çalışacağım. Bende karaciğerle ilgili olarak yalnızca bu ürün var : POWERCHOL 250 ML (Karaciğer düzenleyici, karaciğer koruyucu) Bu olur mu ve de nasıl kullanacağım?
Şuan flagyl+ triflucan ilaç tedavisinde 5. gündeyim. Tedavinin bitmesine az kaldı sonrasında Powerchol kullanabilir miyim?. Powerchol L karnitine içeriyor mu? Yoksa ne önerirsiniz @Umit. hocam ?

Son düzenleme:
Geri