Plastik çoğu kafes ürünü benzer malzemeden yapılıyor. Bu nedenle konulabilir ancak yıllarca kullanmak uygun olmaz. 4-6 ay sonrası malzemelerin yenilenmesi sağlık olur.

Hadi ya şaşırdım şuanda neyse artık.. 5 numara suluk bulursam fazla fazla alırım sizin için dağıtırım buradan ;)
İki tane suluk var 2 side sadece ölçüsü var numarası yok .bu konu güzel olmuş bence yarışma öncesi kim kime çıkarsa yarışmada hediyye olarak numaralı suluk ola bilir bulamayanlara))

Ben bugün sulukları mikrobu gitsin diye yedeğiyle beraber kaynattım. Rengi tuhaf oldu içime sinmedi. Yeni suluk aldım alt kısmında 4 üst kısmında 6 yazıyor. Bir süre kullanılabilir mi?

Ben bugün sulukları mikrobu gitsin diye yedeğiyle beraber kaynattım. Rengi tuhaf oldu içime sinmedi. Yeni suluk aldım alt kısmında 4 üst kısmında 6 yazıyor. Bir süre kullanılabilir mi?

Merve plastik suluk kaynatılırmı hiç :D Evet yeni aldığın suluğu kullanabilirsin. Ama 5 numara bulursan daha sağlıklı olucaktır. Birde suluğu temizlerken sadece kalıp sabunla süngeri köpürt ve o şekilde yıkaman kafi ;)

deterjanla yıkamalı mıyız?

Ben bulaşık deterjanı yada sıvı sabun gibi ürünleri tavsiye etmiyorum. Sebebide kalıntı bırakıyor, durulaması zor oluyor. Yani ne kadar az kimyasal o kadar iyi. Bu yüzden normal bildiğimiz kalıp sabunla süngeri köpürtüp yıkıyorum. Hem çok kolay durulanıyor hemde tertemiz oluyor... Neredeyse her su tazelediğimde bu şekilde yıkarım...

Ben bebek şampuanıyla yıkıyorum. En az kimyasal onlar da.

Önemli olan kolay durulanması, herhangi bir kalıntı bırakmaması. Bu yüzden kalıp sabunu deneyin bence. Ne kadar kolay durulandığını ve sulukların gıcır gıcır nasıl temiz olduğunu görünce vazgeçemiyeceksiniz :)

Önemli olan kolay durulanması, herhangi bir kalıntı bırakmaması. Bu yüzden kalıp sabunu deneyin bence. Ne kadar kolay durulandığını ve sulukların gıcır gıcır nasıl temiz olduğunu görünce vazgeçemiyeceksiniz :)
Kalıp sabun da çok kullanışlı evet. Ben deneyler için rendelemiştim en son o yüzden uzun zamandır elimi sürmedim kalıp sabuna :D

Merve plastik suluk kaynatılırmı hiç :D Evet yeni aldığın suluğu kullanabilirsin. Ama 5 numara bulursan daha sağlıklı olucaktır. Birde suluğu temizlerken sadece kalıp sabunla süngeri köpürt ve o şekilde yıkaman kafi ;)
Ya abi ne bileyim annem bizim biberonları kaynatırdı aklıma ordan geldi :D

Sulukların altında veya üzerinde üçgene benzer bir logonun içerisinde plastiğin hangi malzemeden yapıldığını gösteren bir numara bulunur.

Bu numaraların ne anlama geldiğini hiç düşündünüz mü?

Sulukların üzerinde veya altında bulunan bu numaralar, kuşlarımızın sağlığı için aslında çok önemlidir. Eğer bu numaralar hiç yoksa sakın o ürünü kullanmayın! Neden mi?

Bu numaraların bazıları plastiğin zararsız bir maddeden yapıldığı anlamına gelir. Ancak bazılarıda sağlığa zararlı olan maddelerden yapıldığını gösterir!

1 numara - PET veya PETE (polyethylene terephtalate)

Bu plastik çok yumuşak, şeffaf ve gıdalarda tek kullanım içim güvenli olduğu kabul edilir. İçinde bulunan gıda maddesine herhangi bir zararlı madde sızdırmaz. Fakat tek kullanıma uygun yapıldıkları için, tekrardan kullandığınız takdirde suya ağır metaller ve çeşitli kimyasallar karışabiliyor ve tekrar kullanıldığında zararlı bakteriler ürer!

2 numara – HDPE veya HDP (high density polyethylene)

Gıdalarla kullanımının güvenli olduğu kabul edilir. Daha çok süt, deterjan ve oyuncak imalatında kullanılıyor. Suya herhangi bir kimyasal karıştırmıyor ve su söz konusu olduğunda uzmanlar tarafından en çok tercih edilen plastik olarak gösteriliyor.

3 numara – PVC veya V (poly vinyl chloride)

Bu plastik gıdalarda kullanılmamalıdır. İçindeki zararlı maddeleri gıdalara sızdırır. Çoğunlukla yiyecek kapları, yumuşak materyaller ve oyuncaklar için kullanılıyor. Suya iki toksik materyal karıştırabilen bu plastiğin şişelerde kullanımı tavsiye edilmiyor!

4 numara - LDPE (low density polyethylene)

Kuru temizleme, çöp torbaları, yemek saklama kaplarında bulunur. Zararsızdır. Suya herhangi bir kimyasal karıştırmasa da, bu plastiğin su şişesi olarak kullanılması yasak. Yine de bu plastiğin kullanıldığı bir gıda satın alıyorsanız iki kez düşünmeniz gerekiyor. Zira suya karıştırmadığı kimyasalları, gıdalara bulaştırabilme ihtimaline sahip.

5 numara – PP (polypropolene)

En güvenli plastik türü olarak kabul edilir. Sert ve hafif olmasıyla göze çarpıyor. Isıya karşı yüksek bir dirence sahip. Isıtıldığında diğer plastiklerin aksine erimiyor. Bu da onu muhafaza ettiği ürün için iyi bir koruyucu yapıyor. PP, aynı zamanda gıdada yağlanma ve rutubeti engellemek için ideal.

6 numara – PS (polystyrene)

Çok farklı amaçlarla kullanılan ucuz ve hafif bir plastik türüdür. Genellikle kullan-at tarzda (yemek paketleri, plastik bardaklar, tabaklar, yumurta kapları) vs. için kullanılıyor. Isındığı zaman kanserojen bileşikler yayabiliyor. Bu yüzden uzun süreli kullanımlarda kesinlikle tavsiye edilmiyor. Çok kullanılmasına rağmen zararlıdır!

7 numara – Diğer

Bu plastiğin, en tehlikeli ve uzak durulması gereken plastik olduğu söyleniyor. Karışık polikarbon materyallerden imal edildiği için geri dönüşüme uygun değil. Bunun da ötesinde, kullanımında BPA (Bisphenol A) kullanıldığı için yemeğe yada içeceğe kimyasallar karıştırabiliyor!

Özet geçicek olursak; 1 - 3 - 6 - 7 zararlı! 2 - 4 - 5 sağlıklı ;) Eğer hiç numara yoksa artık siz düşünün ne kadar dandik olduğunu :)

Eğer hala kullandığınız sulukların altını kontrol etmediyseniz şimdi tam zamanı!

Not : Konu bana aittir istediğiniz sitede paylaşabilirsiniz :)
Benimkinde 08 yazıyor?

Geri