Kuş yemi konusunda yardım

budgiesandcats

iyikus.com Üyesi
Merhabalar,
Ben kuşuma darı yumurta sebze meyve pelet kuruyemiş veriyorum ama aklımda bir sorun oluştu. Ben bunu hergün yapmıyorum.
Şöyle düşünüyorum çünkü : Vitamin/takviye verdiğim zamanlarda sadece darılar aspur ve yulaf içi koyuyorum çünkü bir de meyveli sebzeli yumurtalı bir karışım yapsam karaciğerini yorarım gibi geliyor bu yüzden. Birde genelde neye baksam haftada Max 2 gün verin diyor Vitamin takviye konusu olmasa bile sıkıntı hep yapılamıyormuş gibi geliyor bu meyve sebzeli karışımlar.
Hergün katabileceğim bir sebze/meyve var mı mamasına ben mi yanlış araştırdım? Vitamin/takviye günleri karışımlı vermeli miyim yoksa sade tohum mantığım mı doğru karışımlı vereceksem ne ile sınırlı olmalı?
Bu arada meyve sebzeli yumurtalı yaptığım günler mamanın temelinde yine darı aspur ve yulaf içi bulunuyor çünkü bunları koymasam yiyeceği yok ayıklarken ağzına girsin diye en azından bu doğru mu yanlış mı çünkü haftanın her günü tohum darı yemiş oluyor.
Pelet içinde şunu diyeyim yemeyi pek sevmiyor o da kabuksuz olduğundan dolayı sinirini bozuyor bu yüzden karışımlı yaptığımda içine ezip koyuyorum.
Not: aspur ve yulaf içini az tutuyorum mamasına koyarken çoğunluk darılar oluyor.

bir ara bu konuyu hazırlamıştım

bir ara bu konuyu hazırlamıştım
Pelet verdiğimde kuru halini bildiğiniz alıp atıyor ya da ağzında döndürüyor kabuğu yok ya gıcık kapıp atıyor. .Yazdığınız yazıyı okudum sabah,efsane yazmışsınız. Islatıp verdim bu sefer. O da işe yaramadı bir yerlere sürüp duruyor ki güvenilir yerden versele laga pelet almıştım. Yazıda da dediğiniz gibi sabır herhalde bu işi çözecek. Başka diyeceğiniz bir yöntem varsa uygulamaya hazırım.

%80 pelet, %20 tohum şeklinde bir diyete geçebilirsiniz. B kpmpleks ve probiyotik desteğini ihmal etmeyin.
Pelet konusunda kuru halini bildiğiniz alıp atıyor ya da ağzında döndürüyor kabuğu yok ya gıcık kapıp atıyor. Doğanay Beyin yazısını okudum ıslak verdim o da işe yaramadı bir yerlere sürüp duruyor. Galiba sabır bu işi çözecek.
4 takviyem var:
Gerwit
Entrobac
Bt Aminforte
Diar support

Pelet yemi her kuş hemen yemiyor. Kırması da zor gelebilir. Ben kendim şöyle uyguluyorum siz de deneyin.
Pelet yemleri kaşığın arkası ile ezdiriyorum, galeta unu formatına yaklaştırmaya çalışın.
Kuru olarak veriyorum başka bi mama kabında. Su falan katmıyorum,ezdirilmiş kuru formunu veriyorum ve öyle yiyorlar.
Diğer türlü ağızdan fırlıyor. Toz formatını ise bayılarak yiyorlar çok seviyorlar.
Tohumlarla aynı kapta karıştırıp vermeyin. Başka bi kapta pelet yem olsun başka kapta tohum olsun bildiğimiz yem yani.

Pelet yemi her kuş hemen yemiyor. Kırması da zor gelebilir. Ben kendim şöyle uyguluyorum siz de deneyin.
Pelet yemleri kaşığın arkası ile ezdiriyorum, galeta unu formatına yaklaştırmaya çalışın.
Kuru olarak veriyorum başka bi mama kabında. Su falan katmıyorum,ezdirilmiş kuru formunu veriyorum ve öyle yiyorlar.
Diğer türlü ağızdan fırlıyor. Toz formatını ise bayılarak yiyorlar çok seviyorlar.
Tohumlarla aynı kapta karıştırıp vermeyin. Başka bi kapta pelet yem olsun başka kapta tohum olsun bildiğimiz yem yani.
Bu yöntemi verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Yarın bir de böyle uygulayacağım inşallah bu şekilde sever peleti. Bir kabında da pelet tozu olur.

Hangi marka pelet kullanıyorsunuz

Hocam Allah sizden razı olsun Allah ne isteğiniz varsa en güzel şekliyle versin 🥰ilk kez böyle iştahlı yediğini gördüm bayağı tıkır tıkır yedi 🥳🥳

Ekli dosyalar

• IMG_20260713_134055_085.webp
    IMG_20260713_134055_085.webp
    891.5 KB · Görüntüleme: 5
Hocam Allah sizden razı olsun Allah ne isteğiniz varsa en güzel şekliyle versin 🥰ilk kez böyle iştahlı yediğini gördüm bayağı tıkır tıkır yedi 🥳🥳
Amin,bilmukabele. 🥰
Afiyet bal şeker şifa olsun cancağıza.
Ek olarak şunu da yazmak isterim. Ezdirilmiş formatını kapta uzun süre bekletmeyin yani nemlenirse fazla beklemez.
Duruma göre ayarlayın. Kuru olduğu sürece tabakta 1-2 gün kalabilir ama yaz mevsimi olduğu için 1 günden fazla bekletmemenizi öneririm. Günlük olarak örneğin 1 tatlı kaşığı kadar veya yarım tatlı kaşığı kadar (duruma göre ayarlayın işte) ezdirip verin. Ertesi gün döküp yenisini hazırlayıp verin.
Arta kalanları çöpe dökmek yerine dışarıdaki yabani kuşlara da verebilirsiniz israf olmaz böylece,onlar da faydalanır.
Tüm paketi ezdirip saklamanızı önermem. Toz formatı nemlenebilir.
Kuşa vereceğiniz kadar peleti ezdirin sadece.
Pelet yemi,kuru temiz cam bi kavanoza koyup içine de birkaç adet kuru defne yaprağı koyun,kuru ve serin güneş görmeyen karanlık bi yerde muhafaza edin.

Amin,bilmukabele. 🥰
Afiyet bal şeker şifa olsun cancağıza.
Ek olarak şunu da yazmak isterim. Ezdirilmiş formatını kapta uzun süre bekletmeyin yani nemlenirse fazla beklemez.
Duruma göre ayarlayın. Kuru olduğu sürece tabakta 1-2 gün kalabilir ama yaz mevsimi olduğu için 1 günden fazla bekletmemenizi öneririm. Günlük olarak örneğin 1 tatlı kaşığı kadar veya yarım tatlı kaşığı kadar (duruma göre ayarlayın işte) ezdirip verin. Ertesi gün döküp yenisini hazırlayıp verin.
Arta kalanları çöpe dökmek yerine dışarıdaki yabani kuşlara da verebilirsiniz israf olmaz böylece,onlar da faydalanır.
Tüm paketi ezdirip saklamanızı önermem. Toz formatı nemlenebilir.
Kuşa vereceğiniz kadar peleti ezdirin sadece.
Pelet yemi,kuru temiz cam bi kavanoza koyup içine de birkaç adet kuru defne yaprağı koyun,kuru ve serin güneş görmeyen karanlık bi yerde muhafaza edin.
Bunların hepsini yapacağım Allah'tan denemek için bir çay kaşığı kadarını ezdim. Sizi buldum sormak istiyorum ben şu aralar yemekleri tazeleyenildiğim için günlük değil öğünlük koyabiliyorum. Pelet yemi yediğine göre darı aspur yulaf içi vb. Şeylerden kaç kaşık koymalıyım çünkü Allah'tan yiyor ama ben kendini doyurabiliyor mu bilmiyorum. Siz nasıl yapıyorsunuz? Tek pelet yem mi kullanıyorsunuz bir gün boyunca bir tatlı kaşığı o kadarı yeter mi bunlara.

Bunların hepsini yapacağım Allah'tan denemek için bir çay kaşığı kadarını ezdim. Sizi buldum sormak istiyorum ben şu aralar yemekleri tazeleyenildiğim için günlük değil öğünlük koyabiliyorum. Pelet yemi yediğine göre darı aspur yulaf içi vb. Şeylerden kaç kaşık koymalıyım çünkü Allah'tan yiyor ama ben kendini doyurabiliyor mu bilmiyorum. Siz nasıl yapıyorsunuz? Tek pelet yem mi kullanıyorsunuz bir gün boyunca bir tatlı kaşığı o kadarı yeter mi bunlara.
Bu sorunun cevabı kuştan kuşa değişebilir. Kuşu gözlemleyin,iki yemden de yem kaplarına ayrı olarak koyun,tohumlu normal yeminden fotoda attığınız yemliğin ağzına kadar doldurmanıza gerek yok,onun yarısı kadar doldurun. 1 çay kaşığı kadar da pelet yem ezdirip koyun başka kaba. Sonra gözlemleyin. Ağırlıklı olarak hangisinden yiyorsa ona göre hareket edersiniz ama her iki ayrı yemden de kafesinde bulunsun yani,ikisinden de yesin. Sadece yem de yemesin Sadece pelet de yemesin.
Benim kuşlar her ikisinden de yiyor o yüzden siz kendi kuşunuzu gözlemleyip ona göre ayar yapmalısınız yukarıda yazdıklarımı da göz önünde bulundurup.
Pelet yemin içeriği normal tohumlardan daha iyi donanımlıdır,kuşlar karnını doyurur merak etmeyin,yetersiz değil,aç da kalmaz yani.

Kuşun biri tohumu pelete göre daha çok yiyebilir,diğeri peleti daha çok yiyebilir. Siz şimdilik dengeli ilerleyin,pelet de normal yem de kararında kafesinde bulunsun her gün. Baktınız ki peleti sık yiyor tabakta pelet kalmıyor,o zaman pelet yem miktarını arttırırsınız.

Kuşun biri tohumu pelete göre daha çok yiyebilir,diğeri peleti daha çok yiyebilir. Siz şimdilik dengeli ilerleyin,pelet de normal yem de kararında kafesinde bulunsun her gün. Baktınız ki peleti sık yiyor tabakta pelet kalmıyor,o zaman pelet yem miktarını arttırırsınız.
Hayır kuşun keyfine bırakılmaz. %70-80 pelet 20-30 tohum ile ilerlenmeli mevsime duruma göre ayarlanmalı.

Geri