Hass, 3000 liraya kuş mu alınır ya.
Tamamen zevk meselesi. Örneğin ben Show Jumbo ve Japones türlerini açıkçası beğenmiyorum. Normal Jumbo ve show ya da jumbo kırığını seviyorum. Bende de belli oluyor mu fotolardan ama, 2 adet jumbo, 3 adet jumbo kırığı var. Diğerlerini boyutlarını, türlerini önemsemeden renk, bakış, davranış, masumiyet vs. gibi durumlardan ötürü sahiplendim.
.
Show jumbo ya da japones neden sevmiyorum. Kuşlar da kafalarda ki kabarık ve biraz dolgun olma olayını seviyorum evet. Fakat showlar da bu biraz abartılı, hani yataktan kalkmış saçını başını üstünü düzeltmemiş gibi=) Jumbo ve kırıklar da durum böyle değil, fön çekmiş saçına, kıyafetlerini ütülemiş gibi=) Japones ise, çukura düşmüşte itfaiye erleri kurtarıp kırmızı alana almış gibi, tamamen dağınık=))
.
Ama japones hastaları var. Show jumbo hastaları var ( Doğanay hocam örnek=)) )
.
Piyasa oluşturmak için tamamen uydurulmuş bir durum olduğunu düşünüyorum. Çünkü normal dediğimiz boy ve biçimlerde ki kuşların tek fiyatı max 100 TL iken, Show, japones, jumbo olarak nitelendirilen kuşların fiyatları çok yüksek ve değişken.
.
Üretimcilerin daha hızlı ve yüksek para kazanma durumunu yaratıyor. Öyle ya, o kadar emek verilecek, değmeli. İşte sırf bu nedenle piyasa da Show Jumbo, Jumbo, Japones ler pohpohlanarak reklamları yapılıyor. Ve insanlar bundan etkileniyor ve aahip olmak istiyor. Stratejik bi hamle ve başarılı.
.
Bir muhabbet kuşunun iri ya da daha küçük olmasının ne önemi var ki? İri daha mı iyi çiftleşiyor, daha mı uzun yaşıyor, daha mı evcil oluyor, çok daha fazla mı konuşma becerisi oluyor vsvsvs vb. Hayır.
.
Bu insanların şu alt duygusundan tetikleniyor;
İri, kuvvetli, güçlü vs. Bu köpeklerde de vardır. Hangisi daha güçlü, gösterişli iri... Halbuki hiçbir işe yaramaz bu durumlar. Eğer ki köpek ya da kuş dövüşleri yapmayacaksanız.
.
Kaldı ki orijinal diye bilinen mavi ve yeşil muhabbet kuşları klasik petshoplar da satılan boylardadır.
Şimdi bir köpeğin kırılmasını anlarım. Örneğin benim dostum, American Staffordshire terier cinsi, yani bildiğimiz A. Pitbull terier aslın da. Ya da Dogo Argentino...Bu ırklar neden geliştirildi? İhtiyaca göre, köylü evini korumak için, diğeri bahçesini bağını.. vs.vb. bunlar anlaşılabilir. Yahu kuşu neden kırdınız=))